Sapphire Radeon X1950 Pro 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) 11099-00-20 Review

MoXeh
27 december 2006, laatste update op 28 december 2006, 8.774 views

Sapphire Radeon X1950 Pro 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) 11099-00-20

Mijn eerste survey, over de Sapphire X1950 pro 512MB AGP. De kaart zat in een niet al te grote doos, al bleek de kaart bijna even groot als de doos zelf, wat een ding. Ik vond mijn GeForce 6800 al groot, maar dit was echt reusachtig. Er zitten zat kabels bij en geen software behalve de drivers op CD. Ik kom dus van een GF 6800, maar de performance begon tegen te vallen vooral nu ik een 20,1" (1680x1050) widescreen had gekocht, de extra pixels werden 'm een beetje te veel. Aangezien mijn systeem nog niet ouder dan een jaar was en eigenlijk alleen AGP mij tegenhield voor het kopen van een nieuwe GPU, ben ik blij dat ik gewacht heb op de X1950 pro. Sapphire heeft zich aan het referentie model van ATI gehouden, en het valt me niet tegen.

Pluspunten

• Snelheid
  • HDCP
  • DXVA
  • Prijs
  • Single slot

Minpunten

• Grote kaart
  • Geluid
  • Alleen een driver CD, geen extra games of software

Mijn eerste survey, over de Sapphire X1950 pro 512MB AGP.

Ik kom dus van een GF 6800, maar de performance begon tegen te vallen vooral nu ik een 20,1" (1680x1050) widescreen had gekocht, de extra pixels werden 'm een beetje te veel. Aangezien mijn systeem nog niet ouder dan een jaar was en eigenlijk alleen AGP mij tegenhield voor het kopen van een nieuwe GPU, ben ik blij dat ik gewacht heb op de X1950 pro. Sapphire heeft zich aan het referentie model van ATI gehouden, en het valt me niet tegen. De fan draait op volle toeren direct na het opstarten, maar dat is binnen vier seconden over. Hij maakt minder geluid dan de standaard koeler op mijn GF 6800, voor mij persoonlijk een meevaller, ik stond al in de startblokken om een Zalman koeler te kopen. Wel mooi voor een single slot oplossing. Op forums stonden de meest uiteenlopende berichten over deze kaart, AGP zou geen zin meer hebben en de rest van het systeem zou de performance heel erg drukken en je moet er een monsterlijke voeding voor hebben.

AGP heeft zeker zin, zeker als je een S939 systeem hebt met 1GB of meer dual channel geheugen, zoon systeem had immers net zo goed PCI-E kunnen zijn. De doorvoer van AGP is meer dan voldoende voor de kaart, ik scoor niet minder dan mensen met een PCI-E slot (9121 op 3Dmark05). Aangezien er ook nog een CPU benchmark zit in 3Dmark05 denk ik dat er wel aan af te leiden is dat zowel AGP als mijn CPU (A64 3800+) de GPU niet erg tegenhouden. Ik werd wel een beetje bang door de "voeding" berichten, maar ook dat viel mee. Ik heb een 380 watt Tagan voeding en hij trekt het karretje prima. Er zit natuurlijk wel een gigantisch verschil tussen een 380 watt A voeding en een wat mindere :P.

Maarja het gaat natuurlijk om het gamen. Een GeForce 6800 is een mooi vergelijk, aangezien dit een mooie mainstream kaart van één generatie terug was. Het verschil is GIGANTISCH. Het lijkt net alsof Anti Aliasing x4 en Anisotropic Filtering x8 en een resolutie van 1680x1050 de X1950 pro niet eens warm laten lopen.

Even een heel onprofressioneel testje. Alle ingame settings staan altijd op z'n hoogst.

Guild Wars
1680x1050 AAx4 AFx8
GF6800: Duikt constant onder de 20FPS en het is eigenlijk niet speelbaar.
X1950 pro: Ik had een 24" scherm moeten kopen voor dit spel :P, het enige wat hem tegenhoudt is de Vsync die ik altijd aan heb staan (60FPS+ constant).

Half-Life 2
1680x1050 AAx4 AFx8
GF6800: Trekt de AA gewoon niet meer op deze resolutie en duikt constant onder de 20FPS.
X1950 pro: ATI kaarten houden van HL2, 60FPS+ weer.

Prey
1680x1050 AAx4 AFx8
GF6800: Volgens mij kan ik hem beter op 800x600 zetten...
X1950 pro: ATI kaarten houdt niet van spellen die op Doom3 engine gebaseerd zijn (openGL) maar ondanks dat is het resultaat weer 60FPS+.

Ik kan doorgaan maar volgens mij is het wel duidelijk. Het verschil is groot, ik ben blij met mijn koop. Voor video is de kaart ook goed en DXVA op Mpeg-2 en deïnterlacen doet een vergelijkbare prestatie als mijn GF6800. Het CPU verbruik bij Mpeg-2 is te laag om echt een voordeel uit te halen. Iets waar nVidia niet zo trots op is, is het feit dat alle AGP GF6800 een hardware fout hebben waardoor DXVA voor WMV en H.264 niet werkt. Goed om te weten dat mijn X1950 pro dat allemaal wel kan, aangezien ik Mpeg-2 ook wel op software kan draaien, maar High Definition H.264 niet. Ook nog HDCP support, dus laat Blu-Ray (HD-DVD) maar komen.

Ik heb de kaart rond de 210 euro kunnen kopen, niet duurder dan zijn PCI-E broertje dus (goedkoper in sommige gevallen). Hij is echt heel groot, maar ook echt heel snel.

Zeker een aanrader voor iemand met een niet al te oud AGP systeem!

Heb jij ook een Sapphire Radeon X1950 Pro 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) 11099-00-20?

Jouw manier van benchmarken is nogal nattevingerwerk. :D

Misschien een ideetje om FRAPS te installeren en deze je framerate te laten zien? als je een tijdje op de framerate gaat letten valt er vrij nauwkeurig een gemiddelde te bepalen waar we iets meer aan hebben dan dit. :)
"Even een heel onprofressioneel testje"

Je hebt zeker gelijk, het was bedoeld om aan te geven hoe groot het verschil is en over welke spellen ik het dan heb, alles boven de 60FPS vind ik zelf niet zo relevant aangezien m'n scherm niet vaker refreshed. Dat in combinatie met een 3Dmark05 score geeft wel een beetje een idee tot wat hij in staat is.

Als ik tijd heb pas ik hem nog wel even aan :).
Idd, wat Frank zegt is misschien wel waar, maar toch vind ik het een erg leuke review. 9K in 3dmark05 is zeker een leuke score en laat zien dat AGP nog niet te traag is voor high-end videokaarten :).

Ik zag trouwens dat je deze kaart op een MSI K8N Neo2 bord hebt geprikt. Past dat een beetje of heb je de standaard chipsetkoeler er nog op zitten, waardoor de kaart er gewoon overheen zit? Een X1950PRO is namelijk wel een leuke upgrade voor mijn X800PRO, maar overstappen op een PCI-e bord is niet veel duurder.
Overstappen op PCI-E vind ik toch wel duurder, op dit moment is de 512MB AGP versie goedkoper dan de PCI-E broertjes (in pricewatch). Volgens mij komt dit doordat hij de eerste dagen verkeerd geprijsd was (identiek aan de 256MB versie). Daarna werd ie duurder :P.

Ik heb niets hoeven doen om de kaart te laten passen, hij komt niet tegen de chipsetkoeler aan.
Leuke Survey, dat laat toch weer zien dat AGP nog steeds ijzersterk is
Prima survey, denk dat ik zo'n kaartje koop over een paar maanden als ze weer wat goedkoper zijn.
Anoniem: 151122 27 december 2006 17:28
als ik toen wist dat er nog zulke vga's uit zouden komen op agp was ik nog niet op pci-e over gestapt.
Ik overweeg deze kaart te kopen maar ik vraag me af of mijn Chieftec 380 watt voeding dat gaat trekken in combinatie met een A64 3200+ en 1gb geheugen, iemand een idee? Maar anyway deze kaart is wel een laatste uitstel voor PCI-e voor veel mensen en ik hield al so veel van Sapphire O+ En in tegenstelling tot de 7800GS AGP is dit ook nog eens een koopje(dan heb ik het wel over de versies die een rechtstreekse port zijn van de 7800GT PCI-E) en de prestaties zijn ook nog eens beter }>
Bedankt voor de recensie! Een ding snap ik niet, jij zegt enerzijds, "Hij maakt minder geluid dan de standaard koeler op mijn GF 6800, voor mij persoonlijk een meevaller, ik stond al in de startblokken om een Zalman koeler te kopen." terwijl je anderzijds Geluid bij de Negatieve eigenschappen noemt. Hoe komt dat?
Dat komt omdat mijn verwachting was dat deze cooler hetzelfde of meer geluid zou produceren dan mijn GF6800, vandaar dat het meeviel.

Ik heb later mijn GF6800 voorzien van een Zalman VF700, Het geluidsnivo van de X1950 pro ligt tussen de GF6800 standaard en de VF700 in.

Het geluid is en blijft een negatieve eigenschap, ook al is het misschien beter dan een GF6800.
Anoniem: 203788 7 januari 2007 20:30
Ik heb sinds enkele dagen ook een Sapphire x1950 Pro 512mb AGP.
Hoe ik ook rekende, ik kon er echt niet aan uit dat men beweert dat overstappen op PCI-E goedkoper is. Nieuw mobo + RAM + PCI-E kaart kost dus evenveel als 1 AGP kaart???
Hier los van, ik ben ook erg tevreden van deze kaart. Ik heb gewacht met Oblivion te kopen voor ik deze kaart kocht omdat ik deze, net zoals indertijd Morrowind, met alle toeters en bellen open wou kunnen spelen. Ik kom van een Sapphire 9800Pro. Mijn 3Dmark06 score met de 1950 is 4080, met de 9800 was dit 920!
Hoewel ik anders gelezen heb en ook ik al aan't plannen was er een dikke zalman koeler op te plaatsen, heb ik met behulp van de Catalyst driver de kaart laten overklokken. Catalyst zelf zet de GPU op 621 Mhz ( standaard 580) en de RAM op 790!( standaard 700) De kaart loopt niet heter dan 74° maar de ventilator die erop zit maakt dan meer lawaai dan de rest van het systeem ( 4 fans bijeen!). Toen ik de kaart nader bekeek zag ik ook dat sommige RAM chips geen contact hadden met de koelplaat, wat totaal ontoelaatbaar is vind ik. De kaart presteert desondanks schitterend. Oblivion is onvoorstelbaar mooi en dat was niet mogelijk geweest met de 9800. De doos was inderdaad wat klein en de aanwezigheid van 1 CDtje en wat kabels was wat teleurstellend gezien dit de snelste AGP kaart ter wereld is.
De installatie verliep ook niet vlotjes ( geen beeld) maar dit lag aan de voeding,een Sweex van400 Watt. Hoe ik ook speelde met de MOSFET bekabeling, ik reeg er geen beeld uit, hoewel de ventilator draaide en het systeem verder probleemloos bootte ( windows aanlog geluid). Dan maar een Antec 650 Watt trio gekocht ( 130 €) met 3 12V rails en jawel hoor, de 1950 was tevreden.

Dus MoHex, je mag van geluk spreken dat jouw kaart zomaar werkt! Maar nogmaals, buiten deze akkefietjes ben ik erg tevreden van deze kaart, ik wilde top performantie op AGP en deze kaart toont aan dat dat zeker mogelijk is. AGP is dood, lang leve AGP! ;)
Anoniem: 195341 8 januari 2007 22:28
Hmm zit zelf nog te twijfelen. Heb zelf een antec 380watt voeding (bijgeleverd in de Antec Sonata). Daar draait nu mn , 3000+ s939, a8v deluxe, 4 sata schijven, (mn huidige 5900xt) en dan nog n WiFi kaartje WL-138g op. Dat gaat mn voeding niet trekken zeker als k deze 1950pro kaart er in hang. K heb dus enorme twijfels dus.
Anoniem: 226416 22 juli 2007 12:55
Sins february hier ook een 1950 pro 512MB AGP, met Asus P4P800-E ,3.0@3.2gig gig intel HT socket 478 ,2048Gb DDR kingstone ,SB- XFI extreme gamer , iiyama E1900WS 19ins.

Loopt als een trein, hiervoor had ik een 9800XT 256MB , geen traag kaartje maar met 4xaa en 4xasio trok deze halfe-life 2 niet echt meer op 1280x1024.

Met de 1950 pro loopt het als een trein op 1440x900 met 6xaa en 8x asio :P

De prijs was wat hoog maar je krijgt er ook wel een behoorlijke performance boost voor terug, en het AGP systeem kan weer even een jaartje mee om te gamen .