Jackery SolarVault 3 Pro Max AC 2,52kWh Review

7 augustus 2026, laatste update op 7 augustus 2026, 103 views Rapporteer
Testpanel +2

De Jackery SolarVault 3 Pro Max AC maakt op hardwaregebied een goede indruk. De installatie is eenvoudig, de bouwkwaliteit voelt goed aan en met een aanschafprijs van rond de €789 is het een relatief betaalbare accu.

Tegelijkertijd staat of valt een thuisaccu met de software, en juist daar laat Jackery op dit moment steken vallen. Voor gebruikers met een vast energiecontract zal dat waarschijnlijk weinig problemen opleveren, maar voor mensen met een dynamisch contract is de huidige AI EMS- en tariefmodus simpelweg niet slim genoeg. In mijn testperiode leidde dit regelmatig tot onlogische laad- en ontlaadmomenten, waardoor ik verlies lijd i.p.v. de accu terugverdien.

Als Jackery erin slaagt deze problemen via firmware-updates op te lossen, zie ik zeker potentie in dit product. Op dit moment kan ik de SolarVault 3 Pro Max AC echter vooral aanbevelen aan gebruikers die geen dynamisch energiecontract hebben.

Pluspunten

• Installatiesnelheid
  • Bouwkwaliteit (zeer robuust)
  • Veiligheid (accucellen, temperatuur, blussysteem)
  • Modulair
  • IP65-rating

Minpunten

• Zeer slechte "AI" en tariefsturing
  • Kost geld inc dynamisch contract
  • Oneindige terugverdientijd

2 van 5 sterren (Slecht)
Inleiding

Ik heb de Jackery SolarVault 3 Pro Max AC getest als onderdeel van het Tweakers-testpanel. Ik had mij hiervoor aangemeld omdat ik al een tijdje interesse heb in een thuisaccu, maar de stap nog niet had genomen. Ik heb zonnepanelen en een dynamisch energiecontract. Dat het salderen verdwijnt, is voor mij dan ook geen financiële trigger om een thuisaccu te nemen; het zou voor mij alleen nuttig zijn om goedkope oplaadmomenten in te zetten tijdens de dure uren. Zeker in de zomer kan de uurprijs zomaar 20 tot 30 cent schelen. In mijn situatie is het daarom van essentieel belang dat de thuisaccu slim genoeg is om om te gaan met een dynamisch contract. Daarover later meer.

De Jackery SolarVault 3 Pro Max AC die ik mocht testen, heeft een capaciteit van 2.520 Wh. Het gaat hierbij om een enkele module. Als je deze wilt uitbreiden, kun je maximaal drie Jackery SolarVault 3 BP2500-accu's bijplaatsen, waarmee je uitkomt op een totaal van 10,08 kWh. Verder werd er een base meegeleverd. Deze is los te bestellen voor € 159, maar zou niet noodzakelijk zijn bij plaatsing op een gladde, egale vloer.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qcgdxcaKoQxib889gctSjDHTL64=/620x/filters:strip_exif()/m/515311/1WSebFnVpzRm086riHKjGjhwOMOks0PuZO0U3r18C1CbQMr6NA.png?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FgDhPlVffjLPi7i2N4rGvFxSwDI=/620x/filters:strip_exif()/m/515311/1WSebF0ZOz0OsQX2pAlgFoUrchXx1y0CzJwHypOtdS4UMrqyAL.png?f=620xauto

Installatie

Buiten een pijnlijk rug, de unit weegt immers meer dan 25 kg, was de installatie vrij eenvoudig: de stekker en de meegeleverde P1-meter aansluiten en de app installeren. Voor de app is een account vereist. De accu kan niet volledig zonder de app worden ingesteld of beheerd, al heeft het apparaat sinds firmwareversie 2.0 wel officiële ondersteuning voor lokale aansturing (via MQTT/Home Assistant). Maar ook over de software later meer. Na het installeren van de app hoefde ik alleen mijn bluetooth en wifi te koppelen en de nieuwste firmware te installeren. Binnen vijf minuten was de accu operationeel. De P1-meter werkte prima in combinatie met een passieve P1-splitter en mijn Zonneplan-kastje.

Hardware

De accu beschikt over fysieke knoppen en een scherm. Hiermee kun je de huidige status/laadpercentage (SoC) inzien, de AC-uitgang handmatig in- of uitschakelen, of de wifi-instellingen resetten. Zelf heb ik deze functies nooit gebruikt, omdat dit via de app veel handiger is. Maar het is een leuke toevoeging mocht de accu in het zicht staan.

Ik heb verder geen ervaring met andere thuisaccu’s, maar deze voelde zeer degelijk aan: heel robuust en redelijk stil in gebruik. De accu heeft een IP65-certificering, dus in principe zou hij buiten geplaatst kunnen worden. Jackery raadt wel aan om hem onder een overkapping te zetten, zodat hij beschut staat tegen felle zon en continue regen.

Verder worden er LFP-accucellen gebruikt, die erg veilig schijnen te zijn. Tezamen met de preventieve uitschakeling bij oververhitting en als laatste redmiddel de ingebouwde blusmodule, maak ik mij geen zorgen over de (brand) veiligheid van de accu.

Van de 2,5 kWh kan er 2,4 kWh effectief gebruikt worden in de arbitragemodus. In de gebalanceerde modus is dit 2,2 kWh, wat de levensduur van de accu zou moeten verlengen. De maximale in- en output is 800 W als de accu op een standaard AC-stopcontact is aangesloten. Dit werkt gewoon goed.

Software

Bij ontvangst van de accu was firmwareversie 1.2 geïnstalleerd. Deze versie was zeer ondermaats, zoals ook al te lezen is in eerdere reviews op Tweakers. Vervolgens werd met enige vertraging versie 1.4 uitgebracht. Mijn ervaring is op deze versie gebaseerd. Er staat inmiddels wel een 2.0-versie op GitHub, maar deze is niet als OTA-update binnengekomen.

De app werkt redelijk, al zitten er hier en meermalen wat bugs in. Zo kon ik een aantal keren de juiste modus niet selecteren en kostte het installeren van de firmware veel moeite. Met de bugs viel echter nog wel te leven.

Het allergrootste pijnpunt is de aansturing in combinatie met dynamische energieprijzen. De Jackery AI EMS-modus zou slimme voorspellingen doen over mijn verbruik, maar ondanks meerdere contactmomenten en feedback aan Jackery zelf, krijgen ze het niet goed werkend. Zo te zien in de onderstaande screenshots laadt de accu zichzelf op de dure momenten in de ochtend op. Als ik vervolgens rond 18:00 uur stroom verbruik om te koken, laadt de accu zich ook meteen weer op naar 100%. Het vreemde is bovendien dat de accu 's nachts helemaal geen stroom teruglevert. Het laden en ontladen is gebaseerd op een “AI-plan”. Dit kun je niet handmatig aanpassen, je kunt er alleen voor kiezen dit tijdelijk te onderbreken. Behalve dat de accu zich niet aan zijn eigen plan houdt (hij laadt alsnog op in de dure ochtenduren), snap ik totaal niet hoe de Jackery AI op dit plan komt. Het zou gebaseerd zijn op historische data. Maar op het moment dat ik mijn stroom verbruik voor het koken en de stroomprijs het duurst van de dag is, gaat de accu in stand-by. Zie ook het onderstaande AI-plan van de dag. Het levert op dit moment vaker verlies dan winst op.Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9dlayIaaDjsV3KgbJjNPdivl2hs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/515311/1WSebFpoLK3YTnr690fJhqIY69FwO1WG1L0SWb4jx2xoUS8yur.jpeg?f=620xauto

Een oplossing zou zijn om over te stappen naar de tariefmodus. In deze modus doet de accu geen slimme voorspellingen van je verbruik, maar wordt er alleen gekeken naar de dynamische energieprijzen. Ook dit heb ik helaas niet werkend gekregen. Ik zou willen dat de accu zijn volle vermogen teruglevert op het piekmoment van de dag en zich alleen oplaadt tijdens het goedkoopste moment. Dat lijkt mij vrij eenvoudig te moeten zijn, maar ondanks dat de tariefmodus geen AI wordt genoemd, zit hier ook een vreemd algoritme achter. Zo blijft de accu structureel opladen zodra de zon opkomt in de ochtend en laadt hij ook direct op naar 100% zodra ik stroom in de avond verbruik.

Een andere oplossing zou zijn om over te stappen naar de handmatige modus, waarin ik zelf instel op welke tijden er op- en ontladen kan worden. Maar daar wil ik niet mee bezig zijn; voor de investering die je doet, mag je verwachten dat de accu uit zichzelf slim genoeg is.

Voor de volledigheid: heb je geen dynamisch contract, dan heb je hier geen last van en werkt het apparaat prima.

Aantal screenshots van het laden in de ochtend op de afgelopen dagen:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K3nSM4J2_tGYQ05ISn3uv0h6rTE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/515311/1WSebFlFIsf6jhcEfntagAObr3qfAztZ6FMKwaXo3lw0zwk1Y1.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/UQh2fQo0b8q8GoGqnkBhPvEMIIw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/515311/1WSebFAIQOyVKJ0kBSRaC1eCxK0ckD6Bn9bqYgW3Iq5lx6xUb6.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kdDvfbXl_feenCQ6cSA3AdtayYQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/515311/1WSebF5uS1c0sqepWJJixlKrucSSdAa9xpAvpXvyw3RRLkcyFP.jpeg?f=620xauto

Prijs en terugverdientijd

De Jackery SolarVault 3 Pro Max AC is op het moment van schrijven op meerdere websites te koop voor circa € 789. Als de software goed zou werken, levert één volledige laadcyclus per dag bij een gemiddeld prijsverschil van € 0,15 per kWh (een inschatting op basis van eigen ervaring en rekening houdend met ~83,5% omzettingsverlies/RTE) zo'n € 0,30 per dag op. Dat komt neer op ongeveer € 110 per jaar, wat een terugverdientijd van circa 7 jaar betekent. Daarbij heb ik nog geen rekening gehouden met evenuele afschrijving en degradatie van de accucellen.

In de app kun je een koppeling maken met de prijzen van je (dynamische) energieleverancier of deze handmatig toevoegen. Hierdoor wordt de besparing bijgehouden in de app. Door de zeer slechte sturing van het apparaat bedraagt mijn opbrengt nu €1.96 in totaal 2,5 maand tijd dat ik het product heb getest. Met dit tempo heb ik de accu terugverdiend over 94 jaar.

Deze opbrengst heb ik ook nog eens gerealiseerd door de accu regelmatig in de ochtend uit te zetten en in de middag aan. Anders zou de opbrengst over mijn gehele periode negatief zijn uitgekomen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rs6LIMaezJ4DVFawB0va5e9ailw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/515311/1WSebFKcbdVXRtT9WzOZIiYL9b18e4YqaV4vcz2KpB7WB2xjFF.jpeg?f=620xauto

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Jackery SolarVault 3 Pro Max AC 2,52kWh?