SafePal X1 Review

6 augustus 2026, laatste update op 6 augustus 2026, 26 views Rapporteer

De SafePal X1 is een compacte, creditcard-formaat cold wallet. De verpakking is minimalistisch maar netjes: het apparaat zelf, een oplaadkabel, kaartjes voor je herstelzin en QR-codes voor app en handleiding.

Bij het instellen viel op dat de volgorde in de handleiding (eerst een wachtwoord, dan pas koppelen) niet helemaal overeenkomt met wat de app je in de praktijk laat doen. Verder verliep het koppelen via Bluetooth soepel, en ook het versturen en ontvangen van crypto is overzichtelijk: bij de meeste munten bevestig je transacties met je pincode op het apparaat zelf, bij EVM-tokens gaat dat wat minder zichtbaar. Grootste kanttekening is dat de X1, in tegenstelling tot SafePal's S1-modellen, niet volledig air-gapped is. Voor een laagdrempelige eerste stap richting cold storage doet hij precies wat hij moet doen.

Pluspunten

• Prijs
  • Gebruikersgemak
  • Bouwkwaliteit
  • Formaat

Minpunten

• Niet volledig air-gapped
  • Slordige handleiding
  • Afhankelijk van de app

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik ben al een tijdje aan het rondkijken naar een cold wallet om mijn crypto wat veiliger op te bergen dan in een exchange of hot wallet. Toen ik een aanbieding van een paar tientjes tegenkwam voor de SafePal X1 was de keuze snel gemaakt: eindelijk een goede aanleiding om de stap te zetten. Hieronder eerst mijn ervaringen, van unboxing tot mijn eerste transactie.

## Unboxing

De verpakking is klein en stevig; hij past door de brievenbus. De inhoud is netjes verpakt, al is het geheel wel behoorlijk minimalistisch. Je vindt erin:

- De X1 zelf: een klein zwart apparaatje dat het meest wegheeft van een rekenmachine, kleiner dan een creditcard, netjes vastgeklemd in schuim

- Een USB-A naar USB-C kabel om op te laden

- Drie kaartjes om je herstelzin (seed phrase) op te noteren

- Een kaartje met QR-code om de app te downloaden

- Een kaartje met QR-code naar de installatiehandleiding

- Een schoonmaakdoekje

- Twee stickers met het SafePal-logo

Geen poespas dus, maar alles zit erin wat je nodig hebt.

## De app installeren en instellen

Voordat ik de app open, pak ik eerst de installatiehandleiding erbij. Daarin staat dat je eerst, los van de wallet, een wachtwoord voor de app instelt en pas daarna verder gaat met het koppelen van de hardware wallet. Als ik vervolgens de SafePal-app (Android) installeer en open, krijg ik echter meteen drie opties: een nieuwe wallet aanmaken, een bestaande toevoegen, of verbinden met een hardware wallet, de app stuurt me dus meteen door naar het koppelen, en pas ergens in dat proces kom ik de wachtwoordstap tegen.

De volgorde uit de handleiding en de volgorde die de app je daadwerkelijk laat doorlopen, komen dus niet helemaal overeen, en logischerwijs volg je dan gewoon wat de app je op het scherm voorschotelt. Een klein detail, maar wel eentje waarvan ik denk: dat had de handleiding net zo goed goed kunnen beschrijven.

## De X1 verbinden

Zodra het wachtwoord staat, gaat het verbinden verrassend soepel. Je houdt de powerknop van de X1 ingedrukt om hem aan te zetten, kiest je taal met de pijltjestoetsen en bevestigt met OK. In de app kies je vervolgens "Hardware Wallet" → "SafePal X1", waarna je via Bluetooth koppelt. Zolang de X1 aanstaat, vindt de app hem automatisch; je bevestigt de koppeling met een druk op OK op het apparaat zelf, en klaar is de activatie.

Daarna kun je op de X1 zelf kiezen: een gloednieuwe wallet aanmaken, of een bestaande wallet herstellen met je herstelzin. Ik koos voor een nieuwe wallet: het apparaat genereert dan zelf je seed phrase, die je (uiteraard) alleen op de meegeleverde kaartjes noteert en nergens digitaal bewaart. Na een paar bevestigingsstappen op het schermpje van de X1 is de wallet actief en zichtbaar in de app.

Al met al: op die ene documentatie-hobbel na verliep het hele proces logisch en zonder gedoe. Binnen een kwartier had ik een werkende, actieve wallet.

## Crypto versturen en ontvangen: hoe werkt dat in de praktijk?

Ontvangen is het simpelst: je zoekt in de app de gewenste munt op, tikt op "Ontvangen", en krijgt een adres (en QR-code) te zien dat je kunt delen. Klaar.

Versturen gaat net iets uitgebreider, maar blijft overzichtelijk. Je opent de wallet in de app, zoekt de munt op die je wilt versturen, en tikt op "Verstuur". Vervolgens vul je het ontvangstadres en het bedrag in en bevestig je met "Volgende". Hierna moet je het écht even goedkeuren op de X1 zelf: voor "gewone" munten van niet-EVM-netwerken (denk aan SOL, LTC, XRP) moet je de transactie op het schermpje van de X1 controleren en bevestigen met je pincode, voordat hij daadwerkelijk verzonden wordt. Bij EVM-compatibele tokens (zoals de meeste ERC20-munten) hoeft dat handmatig bevestigen op het apparaat zelf niet, daar signeert de app het namens je zonder dat je nog iets op de X1 hoeft te doen.

Dat is meteen een detail om in de gaten te houden: bij die EVM-tokens verloopt het ondertekenen dus vrijwel onzichtbaar, zonder dat je fysiek een bevestiging geeft op het apparaat. Bij de "handmatige" munten werkt het systeem zoals je van een cold wallet zou verwachten: de app stelt de transactie samen, maar pas jouw fysieke bevestiging (met pincode, op het scherm van de X1) zet hem daadwerkelijk om in een handtekening. Dat laatste stapje, controleren wat er op het kleine schermpje staat voordat je akkoord geeft, is precies waar de veiligheid van een hardware wallet om draait: je private key verlaat het apparaat nooit, en zonder die fysieke bevestiging gebeurt er niets.

Een paar dingen die de handleiding expliciet meegeeft, en die ik kan beamen: de X1 toont zelf geen live saldo (dat zie je alleen in de app na koppelen), en blockchaintransacties zijn onomkeerbaar, dus altijd eerst een klein testbedrag versturen voordat je een groter bedrag overmaakt. Verstandig advies, en iets waar ik me in de praktijk ook aan hield.

## voordelen

1. Prijs. Voor rond de €65-70 krijg je een volwaardige hardware wallet met een gecertificeerde Secure Element-chip, waarmee je serieus goedkoop uit bent.

2. Gebruiksgemak. Het koppelen via Bluetooth en de duidelijke stappen in de app maken dit een prima instapapparaat voor mensen die nog nooit met een hardware wallet hebben gewerkt.

3. Bouwkwaliteit en formaat. Het apparaat voelt stevig aan, en het compacte, creditcard-achtige formaat maakt het makkelijk om mee te nemen of op te bergen.

## nadelen

1. Niet volledig air-gapped. De X1 wisselt gegevens uit met je telefoon via Bluetooth, en dat betekent dat het apparaat, in tegenstelling tot een écht air-gapped wallet, in theorie wel een (kleine) extra aanvalsoppervlakte heeft.

2. Slordige documentatie. Zoals hierboven al beschreven: de volgorde van instructies (wachtwoord instellen vóór het koppelen) staat niet duidelijk in de hoofdhandleiding, waardoor je als nieuwe gebruiker even moet puzzelen. Bij een product waarbij je letterlijk je geld toevertrouwt, verwacht ik dat dit tot in de puntjes klopt.

3. Afhankelijkheid van je telefoon. De X1 doet zelf weinig zonder de app: voor het initiëren van transacties, firmware-updates en extra functies heb je altijd je telefoon (met Bluetooth aan) nodig.

## Conclusie

Voor een goedkope instapper is de SafePal X1 een prima eerste cold wallet: makkelijk in gebruik, degelijk gebouwd en zonder gedoe te koppelen, op een kleine documentatiehobbel na. Wie compromisloos voor de veiligste optie gaat, kijkt toch beter naar een echt air-gapped model. Maar als laagdrempelige stap van hot wallet naar cold storage doet de X1 precies wat hij moet doen.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een SafePal X1?