Quatt Chill Calm Green Review
De Quatt Chill is een mooie uitkomst voor wie krachtig wil koelen zonder gaten in de gevel te boren of een extra buitenunit neer te zetten. Het apparaat maakt namelijk slim gebruik van de bestaande Quatt warmtepomp-buitenunit en koppelt direct aan de cv-leidingen.
De koelprestaties zijn top en stuk beter dan die van een mobiele airco met een slang uit het raam.
Qua design staat er een strak meubelstuk in de kamer wat mooi past maar wel echt een . Wel moet je rekening houden met het gewicht van 27 kilo en het handmatig legen van de condenswaterbak, wat soms wat geknoei oplevert.
Pluspunten
Uniek alternatief tov split-airco Koelt krachtig en snel Mooi design kan prima in huiskamer Flexibel te verplaatsen naar andere ruimte Slimme aansturing en integratie met Quatt app
Minpunten
Vrij groot apparaat prominent in huis Zwaar (27kg) dus til je niet zomaar naar boven Condensbak legen lastig zonder morsen Uiteraard alleen mogelijk icm Quatt (H)WP
Aanvraag, foto's, bellen en dan installatie inplannen
Het traject voorafgaand aan de installatie verliep redelijk strak. Quatt vroeg om vooraf wat foto's van de situatie op te sturen en daarna volgde een kort videogesprek. Een fysieke schouw bleek niet nodig en bij aankomst paste alles gelukkig perfect.De installatie zelf had wat meer voeten in de aarde. Het is een gloednieuw product, dus de eerste poging liep niet vlekkeloos. Bij de tweede afspraak kwam er een zeer kundige monteur langs die het systeem vakkundig heeft aangesloten. De Chill hangt met flexibele leidingen aan de cv-radiatorbuizen. Ik heb bewust gekozen voor de langere flexibele aansluitingen, zodat ik hem in theorie zelfs midden in de kamer zou kunnen zetten.
Wat me positief verraste is het aansluitmateriaal: hele makkelijke kraantjes. Open- en dichtdraaien, klikken en klaar. Dat is echt fijn als je ooit een tweede unit wilt of hem in de winter wilt afkoppelen.
Een meubelstuk in plaats van een unit aan de muur
Het apparaat staat prominent op de grond in de woonkamer bij de zithoek. Waar een split-airco een subtiele wandunit is die je vergeet, is de Quatt Chill echt een meubelstuk op zich. Gelukkig is het ontwerp strak en modern. Mijn vrouw en ik zijn beiden te spreken over de vormgeving en de afwerking, het past prima binnen ons interieur.Met de langere flexibele buizen zijn de leidingen wel zichtbaar. Bij ons staat hij in een hoek en zie je ze achter het apparaat langslopen. In de zomer neem ik dat voor lief, maar ik verwacht dat ik me er na het seizoen meer aan ga storen, juist omdat hij dan bijna niets staat te doen. Grote kans dat ik hem dan afkoppel en misschien zelfs in de schuur zet. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant heb je liever dat zoiets gewoon onzichtbaar in je woonkamer blijft.
De bovenkant moet vrij blijven, daar zit de bedieningsknop en daar komt de lucht uit. Een plantje ernaast kan, erbovenop niet.
De 27 kilo waar ik iets te romantisch over deed
Een belangrijk aandachtspunt is de mobiliteit. Het apparaat is te ontkoppelen en met een tweede aansluitset te verplaatsen, maar met 27 kilo til je hem niet zomaar alleen naar de eerste verdieping om 's avonds de slaapkamer te koelen. Verplaatsen doe je echt het beste met twee personen.Ik moet toegeven dat ik dit vooraf had geromantiseerd. Mijn plan was om overdag beneden te koelen en hem 's avonds mee naar boven te nemen. In de praktijk doe ik dat niet, want ik val bijna van de trap. Bij mobiele airco's met wieltjes ben je echt mobiel, hier niet. De conclusie is dat als ik boven ook koel wil houden, ik daar simpelweg een tweede Chill voor moet hebben. Technisch kan dat prima.
Wat hij in de praktijk daadwerkelijk doet met de temperatuur
Hier maakt de Chill zijn belofte waar. Het is een volwaardige lucht-lucht-warmtepomp-airco en dat merk je. Waar een traditionele mobiele airco met een slang door het raam vaak dweilen met de kraan open is, levert dit apparaat echte, actieve koeling.Concreet, op dagen van 30 graden of meer buiten: mijn woonkamer beneden is ongeveer 50 vierkante meter en met 3 meter hoogte zo'n 150 kubieke meter. Daar haalt hij in twee uur zo'n 4 graden eraf, de thermometer stond na die tijd op 24,8 graden. Boven in de slaapkamer, waar het 29 graden was, zat ik na twee uur op 24 graden. Liet ik hem zes uur doordraaien, dan zakte het door tot 22 graden.
De lucht is direct koel, er is geen opstarttijd, en dat is logisch want het is zelf een warmtepomp. Er komt een stevige koude luchtstroom uit, maar door de ventilatie-opzet wordt die gelijkmatig verspreid. Zelfs op de hoogste stand heb je ter plekke geen onaangename straal in je nek.
Wel eerlijk blijven over het bereik. Aan de andere kant van de woonkamer, bij ons de zuidkant, voel je het nog wel maar duidelijk minder. Hoe langer hij aan staat, hoe verder de koude lucht komt, en met de gordijnen dicht helpt dat flink. Maar het is een beetje een utopie dat één staand apparaat een ruimte van 50 tot 60 vierkante meter volledig gelijkmatig afkoelt. Wat je wel krijgt is een woonkamer die serieus koeler is dan de rest van het huis, en het hele huis wordt merkbaar aangenamer. Voor mij is het vooral een fijne koude haven beneden geworden.
Op warme dagen draait hij bij mij continu op de middelste ventilatiestand. Hij schakelt niet snel terug, ook 's nachts niet, maar dat is eerlijk gezegd deels mijn eigen schuld: ik zet hem op 18 graden in plaats van een graad onder kamertemperatuur. Met zo'n onrealistische wens blijft hij logischerwijs koelen. Hoe nauwkeurig hij een setpoint vasthoudt kan ik daardoor niet goed beoordelen.
Geluid: prima naast de tv
Hij staat naast de televisie en het is een vrij ontspannen ventilatorgeluid. Tv-kijken, praten en werken gaat gewoon door. Tussen de standen hoor je duidelijk verschil en op de hoogste stand ben je echt aan het blazen, maar dat wil je op zo'n moment ook. In de praktijk gebruik ik die stand niet, want als ik hem 's ochtends aanzet is er ruim voldoende koeling.Wat ik expliciet niet hoor: brommen, tikken, klotsend water of pompgeluiden. Niks van dat alles.
Het condenswater is het echte dagelijkse werk
Dit is het duidelijkste minpunt. Er is geen directe afvoer naar buiten, dus het vocht komt in een interne bak. Op een warme dag loopt daar minimaal een volle bak vol en zodra hij vol zit, slaat het apparaat af. Een melding daarover heb ik in de app niet gezien, dus je houdt het zelf in de gaten.Het uitnemen gaat gelukkig zonder dat je het apparaat hoeft te verschuiven. Hij is zwaar en blijft stabiel staan, je trekt de bak er gewoon uit. Maar dan begint het. Door de vorm van de tuitjes is morsen op de houten vloer of naast het toilet lastig te voorkomen, en de volle bak zelf weegt ook aardig wat. Ik moet toegeven dat het me na een kleine tien keer nog steeds niet is gelukt om hem eruit te halen, naar het toilet te brengen en te legen zonder ergens een paar druppels achter te laten. Het lukt wel, rechtop houden en rustig lopen, maar het is elke keer even een dingetje. Mijn vrouw doet het niet, dus het komt bij mij terecht. Deels is het vast gewenning, maar ik vind het ook echt een ontwerppunt. Het is het grootste praktische verschil met een reguliere split-airco.
App en bediening: werkt, maar mag slimmer
De Quatt-app is minimalistisch en doet wat hij moet doen. Je zet hem aan en uit, kiest tussen koelen of verwarmen, zet de ventilatiestand op zacht, medium of hard en stelt de temperatuur in. Ook verbindingsproblemen los je er prima op, en dat was één keer nodig toen de wifi opnieuw moest.Twee dingen mis ik. Ten eerste kun je geen schema's instellen, dus automatisch koelen voordat je thuiskomt of 's nachts uitschakelen zit er niet in. Of het via een automatiseringsplatform als Make lukt heb ik nog niet getest, maar het voelt allemaal nog behoorlijk beperkt. Ten tweede zie je in de app geen energieverbruik. Daar heb ik echt naar gekeken, want ik had graag willen weten wat koelen mij nu kost. Daarvoor zou de app data uit de slimme meter nodig hebben en die koppeling is er niet. Met zonnepanelen en alle andere apparatuur in huis kan ik het zelf ook niet zuiver isoleren, dus ik heb geen kWh-cijfer. Dat vind ik jammer en het lijkt me precies het soort inzicht dat via een update prima toe te voegen is.
Ook de fysieke bediening op het apparaat is nog niet waar ik hem zou willen hebben. Ik heb meegemaakt dat hij niet aanging en de knop begon te knipperen, waarna ik hem moest resetten door de knop verschillende keren en verschillende tijden ingedrukt te houden. Dat werkt inconsistent: soms drukte ik heel lang en gebeurde niet wat ik verwachtte, een andere keer ging hij helemaal uit. Ik wil dat een apparaat als dit ook zonder telefoon gewoon met aan en uit te bedienen is, en dat gevoel heb ik nog niet.
Over de samenwerking met de rest van het Quatt-systeem kan ik nog niets zeggen. Deze zomer is de hybride warmtepomp geen enkel moment aangegaan en het warme water komt van de cv-ketel. Het samenspel, en ook de verwarmingsfunctie bij de zithoek, wordt dus pas in de winter interessant. Bij all-electric met een boilervat wordt de restwarmte volgens mij in het tapwater opgeslagen, maar bij mijn hybride opstelling zie ik dat soort slimme koppelingen nog niet.
Voor wie dit wel en niet is
De Quatt Chill is een slimme en hoogwaardige oplossing voor woningen waar een split-airco met een extra buitenunit geen optie of niet gewenst is. De koelprestaties zijn uitstekend, het design mag er wezen, het geluid is geen bezwaar en het warmtetransport via de bestaande buitenunit werkt efficiënt.Niet aanraden zou ik hem voor een heel groot huis, daar is een split-airco simpelweg de betere oplossing. En logischerwijs ook niet voor mensen die geen Quatt hebben of overwegen, want de Chill werkt alleen in combinatie met dat systeem.
Het grootste verschil met een split-airco zit voor mij niet in de specificaties, maar in het dagelijkse gedrag. Bij een split zet je hem aan, leg je de afstandsbediening weg en denk je er niet meer over na. Hier staat een apparaat in je kamer, met een bak die geleegd moet worden en slangen die je ziet. Het is gewoon een andere manier van koelen.
Zou ik hem opnieuw kopen? Voor het volle bedrag twijfel ik, bij een actie zou ik eerder ja zeggen. Dat beeld kan nog kantelen als de gerichte verwarming me deze winter bevalt, want de koelfunctie zelf vind ik prachtig. Ik had hem alleen mobieler verwacht, en dat is de verwachting die ik zelf iets te mooi had gemaakt.
Beoordeel deze review: