Razer Huntsman V3 Pro Tenkeyless 8kHz Wit, Qwerty US Review

5 augustus 2026, laatste update op 5 augustus 2026, 46 views Rapporteer

Na 10 jaar een corsair strafe met cherry mx reds werd het tijd voor een vervanger. In de volle review leg ik het beter uit, maar hieronder de plus- en minpunten:

+ Het design klopt, het toetsenbord zit vol features, de rgb kleuren kloppen goed met andere razerproducten, dus ik zit niet steeds te zeuren met NET andere tinten en het geluid van de keystrokes is 'prettig'. Deze 8khz versie heeft betere demping en 'pre-oiled' switches en t.o.v. de 1khz voel- en hoor je duidelijk verschil. De 8khz kostte me 225 euro en de 1khz zou 218 euro kosten. Meer dan 15 euro verschil zou ik dit echter niet waard vinden.

- De keystrokes zijn wel aardig luid, de palmwrest voelt als een stuk hout met leren bekleding, ik had liever een witte full versie, maar die is er niet en de switches zijn niet los te koop.

Pluspunten

• Design
  • Unieke switches
  • Features
  • RGB kleuren matchen onder razer producten goed
  • Geluid van keystrokes
  • Aanpasbaarheid/settings
  • Switches zijn erg 'stabiel'

Minpunten

• 'volume' van keystrokes
  • Palmrest kon beter voor prijs
  • Non-pro niet te koop in NL
  • Wit niet in full versie
  • Swappable switches, maar niet los te koop

Nadat mijn eerste mechanische toetsenbord (de corsair strafe met cherry mx reds) meer dan 10 jaar werd en wat tekenen van ouderdom begon te vertonen, werd het na een nieuwe witte pc, muis en headset ook tijd voor een nieuw toetsenbord. De keycaps van de strafe begonnen bij wat uh... 'fanatieke' keystrokes er af te springen en de toplaag begon te vergaan. Goed excuus dus om een passend toetsenbord te halen bij de rest van de build! Helaas kan geen enkele tech-reviewer tegenwoordig nog normaal een review plaatsen, want alles wordt gekocht door techgiganten. Helaas ben ik ook de eerste die hier een review over schrijft en iets kopen zonder reviews vind ik eigenlijk helemaal niet fijn. Daarom een iets uitgebreidere review als je net zoals ik iemand bent die het liefst alles al over het toetsenbord wil weten voor je het zelf wil/durft te kopen.

De huntsman heb ik sinds de launch altijd interessant gevonden door het type switch. Het voelt als iets unieks en voor zo ver ik weet is dit het enige toetsenbord wat dit soort laser switches gebruikt (analog optical). Uit mezelf ben ik geen fan van tenkeyless of mini toetsenbord omdat ik op mijn werk alleen maar met de numpad werk, maar ik gebruik dit toetsenbord alleen maar voor gaming en een enkele keer wat dingen op internet. De witte kleur woog voor mij zwaarder dan de numpad, dus het is de V3 pro tkl 8khz geworden. Dat razer geen full version in het wit verkoopt is voor mij de zwaarst wegende min van dit toetsenbord. We zijn vooraf wel nog naar een fysieke winkel in het rood geweest waar we langs reden om de 1khz te testen, maar voor het prijsverschil (7 euro) ben ik toch blij dat het de 8khz is geworden. Daarover later meer.

De doos is bij razer aan de buitenkant altijd een feestje. Altijd erg strakke packaging en mooie kleuren, maar zoals gewoonlijk bij moderne producten is de doosinhoud erg karig. Razer doet altijd stickers in de doos, maar bij de huntsman V3 pro tkl 8khz (vanaf nu noem ik die voor het gemak huntsman, want de volle naam hou ik geen hele review vol) zitten die niet meer inbegrepen (of ik heb een geretourneerde gehad waar de stickers uit gepakt zijn, maar volgens mij verkoopt azerty retourproducten apart). Over hun eco packaging doen ze dan wel erg stoer, dus afhankelijk van je voorkeuren kan dit een plus of een min zijn. Daarom niet echt noemenswaardig in het rijtje bovenaan.

Als je je over de teleurstellende doos heen hebt gezet is het wel een feestje. Het design van de huntsman is erg strak. Niet te schreeuwerig, maar eigenlijk gewoon precies goed. Wat fijn is ten opzichte van de strafe die ik hier voor had, is de enkele gevlochten (witte!) kabel die ook detachable is. Wel was ik meteen teleurgesteld over de palmrest. Ja, hij zit er bij en ja, het is er een met leatherette, maar hij is echt steenhard. Bij eerdere varianten van de blackwidow en huntsman zat er een fijne palmrest bij die meer aanvoelde als een kussentje. Laat Razer die nou net los verkopen ;)

Dan het aansluiten en de software, dat ging namelijk wel erg makkelijk. De synapse software stond door mijn muis en headset al op mijn scherm, dus ik zat niet te etteren met drivers, updates of andere gekkigheden. Het toetsenbord werd herkend, een update werd geinstalleerd voor het toetsenbord en de computer moest even restarten. Eenmaal weer levend ging ik wat features door. Fantastisch hoor, maar ik heb het allemaal eigenlijk niet nodig. Ik doe geen esports of competitief gamen, dus voor dat soort features loop ik niet warm. Mooi dat het er op zit, daar kan ik jullie helaas niks over vertellen. Wel leuk om even te spelen met de sensitivity van de keys en hoe het een beetje werkt. Na 10 minuten waren zowel de lighting als mijn eigen profiel naar tevredenheid ingesteld. Dat viel me reuze mee! Een 'meh' punt vanuit mij is wel nog de usb-a naar c kabel. Waarom geen C naar C bij een product wat begin dit jaar is uitgebracht? Zowel mijn basilisk v3 pro, als blackshark v3 pro, als huntsman v3 pro hebben een A naar C. Moderne laptops en moederbord/cases hebben meer C ports dan A.

De lighting matcht qua kleur precies met mijn muis. Merken willen tussen producten nog wel eens net een andere tint aanhouden, maar Razer lijkt dat wel goed op orde te hebben. Het uiteindelijke typen was wel ENORM wennen. De switches icm de keycaps zijn echt enorm strak. Als je over de caps heen gaat tijdens het gamen of typen voel je geen speling of wobble. Het aantal typfouten dat ik daardoor in het begin maakte... Na er even aan te wennen is het wel erg fijn. Dat voel erg premium aan en na een paar dagen wil ik eigenlijk al niet meer anders.

Tijdens het gamen merk ik qua reactiesnelheid geen verschil. Wel vind ik het een erg fijn toetsenbord tijdens het gamen. Wanneer je al een fractie je toets omhoog hebt laten gaan, kan je meteen weer naar beneden gaan. Bij de mechanische cherry switches was dit niet het geval en eigenlijk vind ik dat best fijn. Veel hall effect switches hebben het overigens ook. Verder vind ik de volume draaiknop op het toetsenbord erg fijn, vooral omdat bepaalde momenten in games net wat meer geluid maken en je op andere momenten meer op voetstappen let. Ondanks het feit dat de actuation force van de cherry reds en analog optical v2 beide 45g is, voelt het bij de huntsman wel iets zwaarder aan. Ik gok zelf dat het met de leeftijd van mijn oude toetsenbord te maken heeft, maar eventueel iets om in de gaten te houden.

Dan nog het geluid van de toetsen en een korte vergelijking met de 1khz. Die hebben we kunnen testen bij een grote rode winkelketen waar we toevallig moesten zijn. Toen ik daar keek, was de 1khz nog 180 euro ten opzichte van 225 voor de 8khz (nu 218 tov 225). De keystrokes waren iets minder vloeiend en klonken iets meer ratelend/goedkoper dan de 8khz. Wat razer namelijk niet echt vermeld, is dat ze de sound dampening FLINK verbeterd hebben bij de 8khz en ook de switches beter/meer/uberhaupt ge pre-oiled hebben. Het geluid van de 8khz klinkt erg goed, maar is wel wat aan de luide kant in vergelijking met de strafe met reds die ik had. Het is geen dag en nacht verschil, maar wel licht merkbaar. De 1khz is nog luider. Het verschil tussen 1 en 8 khz merk ik persoonlijk niet, dus daar zou ik het persoonlijk niet om doen. Als het prijsverschil meer dan 10% is, zou ik altijd voor de 1khz gaan.

Als laatste nog de switches. Die zijn lineair en niet clicky. Voor mij is dat een pluspunt, maar als je dat niet fijn vindt heb je bij de huntsman v3 (pro) sowieso pech. De switches zelf zijn wel swappable, maar daar moet je wel een plaat voor los halen als ik internet mag geloven. De switches zijn niet gesoldeerd, dus bij een defecte switch zou je, theoretisch gezien, alleen maar de defecte switch hoeven te vervangen. Razer verkoopt de switches helaas (nog) niet los. Ik ben er in ieder geval blij mee dat de mogelijkheid er is. Onze Chinese vrienden hebben bij problemen buiten de garantie vast een oplossing ;)

Als conclusie, een volgende keer zou ik weer de huntsman halen. Als het even kan liever met numpad, maar dat drukt de pret niet. Het is een strak toetsenbord met een fijn typ- en gamegevoel. Er zijn genoeg features om een allemansvriend te zijn en het geluid- en gevoel van de keystrokes is erg prettig. De minpuntjes die ik heb zijn vooral mierenne*kerij. Ieder toetsenbord/fabrikant heeft zijn eigen minpunt, dus kijk vooral voor jezelf wat belangrijk is. Voor mij zeker 5 sterren.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Razer Huntsman V3 Pro Tenkeyless 8kHz Wit, Qwerty US?