be quiet! Light Loop IO LCD 240mm Zwart Review

11 augustus 2026, laatste update op 11 augustus 2026, 11 views Rapporteer
Testpanel +2

Een goed koelend product met een mooi IPS scherm. Luidruchtig vanaf 50% Software ben ik niet over te spreken.

Pluspunten

• Koelt beter dan mijn oude koeler.
  • Simpel te installeren
  • Ziet er deugdelijk uit

Minpunten

• Luidruchtig vanaf 50%
  • Display kan niet uit

Inleiding
Ik heb dit product verkregen via het Tweakers testpanel.

Ik was al een beetje aan het rondkijken voor een waterkoeling.
Ik vond mijn CPU met mijn eigen cooler toch wel erg warmdraaien.
Toen kwam op dit mijn pad. Tweakers test panel benaderde mij om deze eens te testen. Uiteraard meteen ja gezegd.
Unboxing
De doos was bij binnenkomst al iets beschadigd, er zal mee gegooid zijn tijdens transport. Alle delen zijn wel volledig onbeschadigd.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zfdo79ch8zZ7Xjo3AgYXOJcJqu0=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/xffAPJykdE1aSI9BB1qtZGap.jpg?f=fotoalbum_small Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CFVO0T27aLSJHnSJBxXa3ddCahg=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4YgA7yZraajmomqhOPk4mr8b.jpg?f=fotoalbum_small
Bij het uitpakken viel mij wel op dat er erg veel plastic wordt gebruikt alles zit in losse zakjes met een aanduiding bv AMD. Handig maar niet milieubewust.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JGGL35qOgAwcY8OPqwr6mFu09yY=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/6TaWAJcSDlVuXjDqKBnPlzd1.jpg?f=fotoalbum_smallAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/d6llpUQ2qOb7uB3cJQFarea5ksU=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/zg535foOv8TFbrY4TmHO0Qw3.jpg?f=fotoalbum_small
Installeren
De gebruiksaanwijzijng heeft veel plaatjes over hoe en wat. Gelukkig maar want Nederlands zit er niet bij. Dit is voor mij misschien geen probleem maar er zijn er nog voldoende in Nederland die dit wel hebben en/of niet willen.
Ik heb zelf een Ryzen 7700X processor en zit daarmee dus op het AMD-platform. Dit is vrij simpel zolang je maar goed op de pijlen let bij het installeren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K1LJXFzDqKjiON1qLeUaQ3c5vkE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jYYqbZ5fsbcy5ASpUeCR79XX.jpg?f=fotoalbum_medium
Er zit netjes koelpasta bij en voldoende om na een jaar of 4/5 de pasta te vervangen. Helaas zaten er geen reiniging doekje bij om de oude pasta te verwijderen. Ik heb de X methode gebruikt zoals AMD adviseert https://www.amd.com/en/re...U-7.html#CPU-7-installing

De cooler zelf ziet er netjes uit met een mooi scherm, de slangen zijn mijns inziens voldoende buigzaam en zitten netjes in een sleeve, en zitten aan de radiator bevestigd die er goed ren robuust uitziet. Montage van de cooler gaat gelukkig bij mijn kast ook simpel ok dat is sleufgaten heb. Hierdoor kan ik de radiator spanningsvrij ophangen zodat de slangen geen vreemde buigingen maken en het koelwater maximaal zijn werk kan doen.
Het plaatsen van de fans. Die moeten bij mij volgens de gebruiksaanwijzing verkeerdom zitten want Be Quit blaast graag de lucht door de radiator. Aangezien dat aanzuigfilters heb aan de zijde waar de koeler moest komen (voorzijde pc). Bovenzijde is bij mij niet mogelijk door mijn setup.
De fan aansluiting vind ik niet zo heel geslaagd zeker omdat je zelf met hulpstukken de fans aan elkaar moet koppelen waardoor je het niet echt strak kan krijgen, ook zit er geen sleeve omheen.
Deze aansluiting moet je met de USB C kabel naar de IO controller brengen die magnetisch is en je aan de achterzijde van je moederbord bevestigingsplaat kan plakken zodat deze uit het zicht is.
Wat ik dan vreemd vind is dat je de voeding via een sata-kabel moet laten lopen ipv de koelwaterpomp aansluiting op je moederbord. Ok niet iedereen zal die hebben maar keuze is er ook niet. Ook moet je een USB2.0 aansluiting op je moederbord opgeven zodat je alles uit deze setup kan halen. Helaas zit er geen aansluiting op zodat je moederbord de RGB kan aansturen zodat je alles op elkaar kan afstemmen.
De 3 trekbandjes vond ik wat karig in de verpakking.
De IO controller kan totaal 6 apparaten aansturen. Alles met een display heeft zijn eigen IO controller nodig.
Testen
Alles is aangesloten en weggewerkt dus tijd om te testen.
PC opgestart en dacht dat mijn PC op zou stijgen, wat zijn deze fans luidruchtig zeg.
Nadat Windows was opgestart gingen de fans gelukkig op een laag toerental draaien waardoor je ze bijna niet meer hoort. Het viel mij meteen op dat de cooler ongeveer een graad of 7 koeler draait in rust. Dat is fijn.
Van tevoren heb ik een CPU-stress test met mijn oude setup zodat ik kon vergelijken, hiervoor heb ik gebruikt CPUID CPU-Z en om de temperaturen te loggen heb ik HWiNFO64 gebruikt.
Daarna dezelfde test uitgevoerd met deze cooler.
Resultaten:
De waterkoeling is op vrijwel alle gemeten thermische punten de winnaar. De CPU blijft 10 tot 15°C koeler, de hotspot- en cachetemperaturen liggen lager en er is meer thermische reserve beschikbaar tijdens langdurige belasting.
Waar de watergekoelde configuratie stabiliseerde rond 80°C CPU Die en 76°C gemiddelde coretemperatuur, liep de luchtgekoelde configuratie op tot ongeveer 95°C CPU Die en 90°C gemiddelde coretemperatuur. Dat is een verschil van ongeveer 15°C in het voordeel van de waterkoeler.

Ook de overige CPU-gerelateerde sensoren laten hetzelfde beeld zien. De IOD Hotspot bleef bij waterkoeling rond 43°C, tegenover 53-54°C bij luchtkoeling. De L3-cache temperatuur lag eveneens ongeveer 10°C lager bij waterkoeling (±71°C versus ±82°C).
Dus daar ben ik zelf wel erg blij mee hierdoor blijft mijn systeem een stuk koeler en verwacht ik nu ook langer te doen met de pc.

Grafieken
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5w0fKsTnMT9yRPBKvatYQoQySHc=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/JmgXckIi56pLBErykZLZ15cu.png?f=fotoalbum_medium
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LOQv2av3C6xUA9VQCz8iqpdMR6M=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/SXc599AW2ZsIzqCYgedxa5RP.png?f=fotoalbum_medium
Onderhoud.
Het kan voorkomen dat na verloop van tijd de temperatuur oploopt. It kan twee dingen betekenen 1 koelpasta moet vervangen worden of 2 het koelwater moet bijgevuld worden.
Er zit een flesje bij met koelwater en nieuwe stickers. Volgens het boekje gaat dit vrij makkelijk. Sticker op bovenzijde radiator verwijderen. Vulplug verwijderen. Koelwater toevoegen. Het boek verteld niet dat je de schroef moet terugplaatsen en een nieuwe sticker moet plakken. Nu denk je dat is toch logisch. Nou in de volgende alinea word je erop geattendeerd dat je het koelwater niet moet opdrinken. Dus weet niet zeker welk publiek ze hiermee willen aanspreken.
Ik heb nog gekeken naar een datum op de fles maar die kan ik niet ontdekken. Nu weet ik dat koelwater gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar houdbaar is. Kijk goed of de vloeistof niet verkleurd is (moet echt goed helder zijn) geen stukjes er in zweven oid. Zie je dit? Niet gebruiken.
Software
Hier ben ik een stuk minder goed over te spreken. De software ging dwars door mijn firewall heen en kon meteen het internet op, normaal gesproken vraagt mijn firewall bij elke verbinding of ik dit in orde vind. Hier niet gezien. Vind ik persoonlijk ook een kwalijke zaak. Zal de software dan ook alleen gebruiken tijdens deze test. Software loopt ook geregeld vast. ook na een herinstallatie.
Software vroeg meteen of ik de firmware wilde updaten zodat deze nog beter zou moeten werken. Deze faalde en dit gaf de log aan:
[code]22:33:30.807 I [14860] ui.fw_upd.popup: Preparation for Installation
22:33:31.913 W [5400] bq_hid.dev: {4d1e55b2} Writing error: hid_write/GetOverlappedResult: (0x0000001F) A device attached to the system is not functioning.
22:33:31.913 W [5400] qlink.adapter: Send frame failed. Increase fail counter
22:33:31.925 W [5400] bq_hid.dev: {4d1e55b2} Writing error: hid_write/GetOverlappedResult: (0x000003E3) The I/O operation has been aborted because of either a thread exit or an application request.[/code]
Wederom op de updateknop gedrukt en nu installeerde deze feilloos.
[code] 22:35:33.310 I [14860] ui.fw_upd.popup: Device Restart
22:35:33.374 I [12716] bq_hid.dd: Removed DI{VID:0x373f PID:0x0011 UUID:{be8e736a-d3e9-510b-a431-a332ca10175d} IO Controller - BootLoader}
22:35:33.374 I [14860] qlink_protocol.enumerator.hid: Remove mapping: {be8e736a-d3e9-510b-a431-a332ca10175d} -> {70e887f1-cf9e-4711-b6c1-2094f9114027}
22:35:33.374 I [14860] dev_list: Remove Device(IO Controller {70e887f1-cf9e-4711-b6c1-2094f9114027})
22:35:33.375 I [14860] bq_hid.dev: Close USB(UP=0xff00, U=1, path=\\?\HID#VID_373F&PID_0011#b&17ab19ed&0&0000#{4d1e55b2-f16f-11cf-88cb-001111000030})
22:35:34.374 I [12716] bq_hid.dd: Inserted DI{VID:0x373f PID:0x0010 UUID:{36e68841-7661-561d-ba66-db19fe4fe7fa} IO Controller}
22:35:34.374 I [14860] qlink_protocol.enumerator.hid: Add mapping: {36e68841-7661-561d-ba66-db19fe4fe7fa} -> {ad515859-fe6f-4036-9fb1-1c684ebf343f}
22:35:34.406 I [12732] bq_hid.dev: Opened USB(UP=0xff00, U=1, path=\\?\HID#VID_373F&PID_0010&MI_00#c&2bc0530&0&0000#{4d1e55b2-f16f-11cf-88cb-001111000030}) OUT: 64 IN: 64
22:35:34.409 I [14860] qlink_protocol.hid: IO Controller {ad515859} session opened: SID 1; Active; Timeout 5s
22:35:34.420 I [14860] qlink_protocol.hid: IO Controller {ad515859} initialized: Main MCU v0.0.35; SN "68000000025C"; QLink v1.0.19; Client QControl; Protocol status Uninitialized
22:35:34.431 I [14860] dev_list: Add Device(IO Controller {ad515859-fe6f-4036-9fb1-1c684ebf343f}) Status: Ok Hidden
22:35:34.431 I [14860] qlink_protocol.enumerator.nodes: IO Controller {ad515859} start node actualizing. New(Ok)[0] => Add(Ok)[0]
22:35:34.431 I [14860] qlink_protocol.enumerator.nodes: IO Controller {ad515859} add Node{id:0}
22:35:34.431 I [14860] qlink_protocol.fw_upd: FW update process finished for "IO Controller"
22:35:34.434 I [14860] ui.fw_upd.popup: Installation complete
22:35:34.434 I [14860] ui.fw_upd.popup: 100% [/code]

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0ruaM9Vq7euJBSAKFo1u8agYN4U=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/DaR6TvzFERxjgva5z7DcCvTu.png?f=fotoalbum_medium

Wat mij meteen opvalt is dat hij de ventilatoren niet goed kan uitlezen en hij verzint ook maar wat.
Ik heb maar 1 ventilator in de pc zitten die de lucht afzuigt de andere 2 ventilatoren zitten op de radiator en zijn met elkaar door gelust. Heb voor de test bewust even mijn stock fan losgekoppeld en beide toerentallen die je hieronder ziet gingen naar nul volgens de software is de bovenste fan Chassis #5 en de onderste fan is AUXFANIN3 wist niet dat ik die had. De middelste 2 zijn: CPUFANIN en CPU helemaal zie je de ventilatorsnelheid van de radiator ventilatoren en die zit dan via de IO controller aangesloten op de CPU-fan connector dus hier gaat iets niet geheel lekker.
Linkerzijde is mijn enkele ventilator aangesloten en rechterzijde is deze afgekoppeld.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ndZiiQhZkH8y60UmXzdEZwYDZDc=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/V749zmO7vV9bKDIjRGhYPvY5.png?f=fotoalbum_medium

Na een herinstallatie van de software liet hij wel maar 1 ventilator zien in plaats van dubbel, maar de tweede fan wat de CPU zou moeten zijn klopt nog steeds niet.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dRQHyiqEN_MGnx94bd8TanMAAyM=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/hzTUEjJYwWdVuUnDhrx4JYLO.png?f=fotoalbum_medium

Je kan met de software ervoor kiezen of je het moederbord de koeling laat regelen of het door het IO center. De keuze zijn:
• PWM (moederbord)
• General
• PID
• Cooling studo
Bij standaard heb je de keuze uit stil of performance en daaronder heb je weer de keuze naar welke sensor deze moet kijken, naar de CPU-temperatuur of naar de koelwatertemperatuur.
Daaronder heb je twee aanpasbare grafieken zoals je in de bios hebt om de ventilatoren en de koelwaterpomp aan te passen.

Bij PID regel je op een vaste koelwater temperatuur. Dus de ventilatoren zullen blijfend harder draaien als je deze erg laag zet. Daaronder zit een slider die veranderd als je de doel temperatuur veranderd wat het verwachte geluidsniveau zal zijn. Maar met dit weer (30+) klopt die slider uiteraard niet en zal in de praktijk meer geluid maken.
Cooling studio dat is een verhaal apart.
Hiermee ga je naar een volledig ander scherm en kan je kiezen uit:
• Stil
• Gebalanceerd
• Preformance
• Volledige snelheid.
Op elke instelling zie je de grafiek hoe de ventilatoren gaan reageren deze kan je niet aanpassen.
Aan de rechterzijde kan je groepen aanmaken om toch een eigen soort profiel aan te maken en kan je per groep kiezen (voor alle pompen en ventilatoren) na welke sensor je kijkt.
De pomp en ventilatoren kan je wel apart instellen. Nu heb je wel meerdere sensoren omdat de software ervan uitgaat dat je in deze setup meerdere waterkoelingen hebt.
Ik heb dit niet dus heb het dan ook niet getest. Maar de sensoren keuzes zijn.
• CPU-temperatuur.
• GPU-temperatuur.
• Water temperatuur.
Ik heb in mijn pc 4 ram modules zitten dus ik verwacht dat hij module 1, 2, 3 of 4 bedoeld.
De boog lijkt aan te passen te zijn omdat er een drop down menu aanvast zit die te openen is maar alleen het geselecteerde profiel (stil, gebalanceerd, etc) is te zien. Waarom je hier dan een drop down menu hebt is mij een raadsel.
IPS-scherm.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ig68RcTFq51w8FUrOh8eyIlWC10=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/yvXISMbr22n72eNG3O1v3GYV.jpg?f=fotoalbum_small
Dit is volgens mij een van de eerste units van Be Quiet die een scherm heeft. Dat is voor sommige mensen wel een leuke toevoeging. En je kan er ook wel veel mee.
Je hebt keuze bij dit scherm voor:
• Statisch
• Afbeelding
• Video en GIF
• Dynamisch.
Bij elk van deze instellingen heb je ook nog een overlay keuze die je wilt laten zien. Die keuzes zijn:
• Leeg
• Een van de sensoren
• Eigen tekst
• De klok
• Audio visualisatie die ook veranderd als je het volume aanpast.
• De mediaspeler waaronder ook Spotify. (mediaspeler classic en VLC werken hierbij niet)
Bij elke instelling kan je ook je eigen kleuren pallet kiezen.

Het is mij nog niet gelukt om een Avi, MKV, MOV, MPEG, MPG, MP4, WEBM of WMV te uploaden. Of ik kreeg de melding codec is niet herkend of bestand is te groot. Maar welke codec je dan moet hebben dat wordt helaas niet verteld. Een GIF file plaatsen ging zonder problemen.
wat ik wel handig vind is dat je 1 afbeelding of gif naar het scherm kan uploaden. na de deinstallatie van de software blijft die afbeelding of gif gewoon werken.
Dynamisch werkt alleen als IO-center hebt draaien en anders niet, ook vraagt het een beetje van je videokaart maar dat is nihil.

Wat ik zelf wel een aardige optie vind is de carrousel hier kan je 5 dingen selecteren en die veranderen dan om de zoveel seconden. Standaard staat dit op 30 seconden.
Als je maar 3 items wil laten zien kan ook dan moet je het oogje aanklikken zodat er een streepje doorheen gaat. En visa versa.
Conclusie.
De waterkoeler presteert mijns inziens beter dan mijn oude koeler, vind hem op hoger niveau wel een stuk luidruchtiger dan mijn oude koeler, die hoorde ik bijna niet en op hoge snelheid maakte deze net zoveel geluid als de waterkoeler op 50% draait.
Slangen zijn netjes afgewerkt en de koeler ziet er gewoon standaard uit niets mis mee.
De ventilatoren vind ik te luidruchtig. Daar is op bespaard.
Software vind ik persoonlijk helemaal niets. Maar dat komt meer hoe dit het internet benaderd zonder dat ik dit wil.
Het scherm leuke gimmick maar het kost wel stroom. Je moet er maar van houden zal ik maar zeggen. Ik heb in de software niet kunnen vinden hoe je dit moet uitzetten. Op dit moment kan je alleen de RGB led’s uitzetten. Dat scheelt al iets. Het extra verbruike heb ik helaas niet kunnen meten.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een be quiet! Light Loop IO LCD 240mm Zwart?