Gigabyte BRIX GB-BRU7-255H Review

24 juli 2026, laatste update op 24 juli 2026, 114 views Rapporteer

Gekocht als compacte machine voor mijn tweede bureau: terminal, browser, RDP en een 6K-scherm. Bij de processor staat 28W vermeld, maar in werkelijkheid staat PL1 op 50W en PL2 op 60W. Onder belasting trekt hij 51 tot 61W en dat levert 1025 punten in Cinebench R24 multi op vergelijkbaar met NUC's met een Ultra 9, en meer dan de NUC 15 Pro met precies dezelfde 255H. Temperaturen blijven onder de 96 °C, van throttling is geen sprake.

Mooie meevaller: de USB-C-poort achterop staat alleen als "PD IN" omschreven, maar doet ook DisplayPort alt mode. Eén kabel vanaf mijn monitor voor stroom én beeld, en dat werkt ook bij een cold boot.

Het enige echte bezwaar is de ventilator. Die draait al rond 55 °C op en je kunt de curve nergens aanpassen. Bij mij staat hij op een rumoerige, dus ik red me er prima mee.

Pluspunten

• Presteert als mini-pc's die twee keer zo duur zijn (1025 in CB24 multi)
  • USB-C achterop doet PD en ook DP alt mode: één kabel vanaf de monitor
  • Volwaardige USB4-poort, twee M.2-slots, Wi-Fi 7

Minpunten

• Ventilator draait al rond 55 °C hoorbaar op
  • Ventilatorcurve niet aanpasbaar, niet in BIOS en niet via Linux
  • HDMI-poorten zijn TMDS-only, dus niet verder dan 4K60

Ik zocht een compacte machine voor mijn tweede bureau. Niets bijzonders: terminal, browser, RDP, en een 6K-scherm dat aangestuurd moet worden. De usual suspects waren een ASUS NUC 16 Pro (356H, zo'n 660 euro barebone) of een zakelijke micro als de HP Elite Mini 800 G9, rond de 665 euro compleet.

Deze BRIX kostte 350 euro barebone. Ik had gelukkig nog RAM en SSD liggen. Wat me tegenhield: er is nauwelijks over dit model geschreven. Geen reviews, geen forumdraadjes, niks. Toch maar gedaan, met de gedachte dat ik veertien dagen retourrecht had.

Dat retourrecht heb ik niet nodig gehad.
Op papier 28W, in werkelijkheid 50
Bij de processor staat "28W" vermeld. Dat suggereert een machine die kort mag pieken en daarna terugvalt. HWiNFO laat iets anders zien:
  • PL1 staat op 50W, PL2 op 60W
  • Onder belasting schommelt het packageverbruik tussen de 51 en 61W
Wat dat oplevert:
  • Cinebench R24 multi: 1025
  • Cinebench R24 single: 126
Die multiscore is interessant, want daarmee zit dit kastje op hetzelfde niveau als NUC's met een Ultra 9 165H of 185H. En hij gaat voorbij de ASUS NUC 15 Pro, die exact dezelfde 255H heeft maar op 981 blijft steken. Gigabyte perst er dus meer uit dan ASUS. De singlescore is helemaal netjes, en dat merk je: de machine reageert overal direct op.

Onder volle belasting komt de package op 88 tot 91 graden, met uitschieters naar 96 op de cores. TjMax ligt op 105, dus daar is nog marge. Van thermal throttling is geen sprake, hij loopt tegen zijn powerlimiet aan, niet tegen zijn koeling.
Eén kabel vanaf de monitor
De USB-C-poort aan de achterkant staat in de specificaties omschreven als "PD IN". Meer niet. Wat er niet bij staat is dat die poort ook DisplayPort alt mode doet.

Concreet: één kabel vanaf mijn monitor, die tegelijk de stroom levert en het beeld doorgeeft. En hij pakt dat ook bij een cold start op, dus je hebt gewoon beeld tijdens de POST. Op mijn vorige mini-pc (een Chuwi) ging dat juist altijd mis, dus dit was een meevaller. Alleen jammer dat je het zelf moet ontdekken.

Daarnaast zit er achterop een echte USB4-poort van 40Gbit/s met DP. De twee HDMI-aansluitingen zijn weliswaar 2.1, maar TMDS-only, dus die komen niet verder dan 4K60. 6K loopt prima via USB-C of USB4 met DSC.
En dan de ventilator
Daar zit het venijn. De koeler begint al rond de 55 graden licht hoorbaar op te draaien. Voor een chip die pas bij 105 in de problemen komt is dat wel erg vroeg. Het geluid is niet hard, maar wel wat fluitend vergelijkbaar met mijn NUC 13 Pro (1360p).

Vervelender is dat je er niets aan kunt veranderen. Niet via de BIOS, en ook niet vanuit Linux:

$ sudo pwmconfig
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed

sensors-detect komt niet verder dan coretemp. Geen Super I/O-chip, geen PWM-kanaal dat je kunt aansturen. De embedded controller regelt de ventilator en daar valt niet tussen te komen.

Eerlijk is eerlijk: 50W koelen uit een kast van nog geen halve liter gaat nu eenmaal niet fluisterstil. Wie echt stilte wil moet een grotere behuizing met een tragere ventilator hebben een zakelijke micro, of zelf iets bouwen met een Noctua erop. Bij mij staat hij op een coworkingplek waar het toch al niet stil is, dus ik red me er prima mee.
Verder
  • 2× DDR5 SO-DIMM (5600), 1× M.2 Gen4 (Gen5-ready) en 1× M.2 Gen4+SATA
  • Wi-Fi 7 (RTL8922AE), 2,5GbE, Kensington-slot
  • 112,6 × 34,4 × 119,4 mm, net geen halve liter
  • Ubuntu draait goed op, geen instabiliteit tegengekomen
Kortom
Voor 350 euro barebone haal je hier prestaties in huis die je normaal in het dubbele prijssegment zoekt, plus een volwaardige USB4-poort, één kabel naar je scherm en prima Linux-ondersteuning. De ventilatorcurve is te fanatiek afgesteld en je kunt er niets aan doen, dat is het enige echte bezwaar, en of dat zwaar weegt hangt helemaal af van waar het ding staat.

Dat er zo weinig over dit model geschreven is, is zonde. Qua prijs-kwaliteitverhouding is dit een van de betere mini-pc's die je nu kunt kopen.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Gigabyte BRIX GB-BRU7-255H?

Dank voor je review.

Bij mij is hij vandaag ook binnen gekomen. Ik had ook nog RAM en SSD liggen. 350 euro is echt een hele mooie prijs voor dit apparaatje.

Gefeliciteerd met je aankoop en veel plezier ermee!