Philips XD6142/12 Tas Review

23 juli 2026, laatste update op 23 juli 2026, 16 views Rapporteer
Product gekocht 0

Prima lichtgewicht stofzuiger voor kleinere leefruimten met veel accessoires en handige LED verlichting in de zuigmond. Op papier een erg complete machine, maar in de uitwerking is ruimte voor verbetering.

Pluspunten

• Ingebouwde borstel
  • Lichtgewicht
  • LED Verlichting in zuigmond
  • Veel bijgeleverde accessoires
  • Goede zuigkracht

Minpunten

• Kort snoer
  • Erg korte slang
  • ..maar wel op batterijen

Gekocht in de ING winkel voor een aardige prijs als vervanging voor mijn oude Philips performer Expert en in de rol van "Echte stofzuiger" als aanvulling op de Dyson V15 Detect die goed genoeg is om even snel de vloer te doen, maar niet goed genoeg om je huis écht stofvrij te krijgen.

De Dyson heeft namelijk leuke roterende borstels met lampjes en andere onzin, maar net zoals met motoren; There is no replacement for displacement. Daarom ga ik doordeweeks het vachttapijt dat de inmiddels drie katten achterlaten te lijf met de Dyson en doe ik het hele huis op Zaterdag met de echte stofzuiger in combinatie met de Tweakers Podcast op de oordoppen.

In de basis zuigt de Philips erg goed! Meer dan voldoende zuigkracht en het ingebouwde borsteltje in het handvat is erg handig. Bij de oude Philips was dit losse onderdeel vaak zoek of schoot hij los bij het zuigen. Wel zijn de borstelharen van het ingebouwde borsteltje erg zacht waarbij de kans bestaat dat je alsnog krassen maakt op gevoelige oppervlakken zoals pianolak of het deksel van een draaitafel.

De zuigmond is voorzien van automatische LED verlichting. Handig! Waar deze in de Dyson is uitgewerkt met een groene laser die in een waaier van licht elke zandkorrel zichtbaar maakt, heeft Philips er echter voor gekozen voor vier normale witte LED lampjes die de grond verlichten, maar stof niet echt uitlichten. Daarnaast worden de led's niet gevoed door contactpuntjes in de stofzuigerslang, maar door een paar AA batterijen achter een klepje met een schroef. Drie maal raden hoeveel non-tweakers deze daadwerkelijk gaan vervangen als ze leeg zijn.

Philips doet ook een poging tot een roterende borstel.. maar deze draait alleen goed zonder weerstand en maakt hierbij een loeihard jankend geluid. Zet je de borstel op een stoel geeft de stof zoveel weerstand dat de borstel bijna geheel stopt met draaien. Typisch zo'n accessoire dat anders dan een leuk plaatje op de doos niets toevoegt aan het product.

Zowel het snoer en de slang zijn korter dan dat van mijn oude Philips. In de huiskamer moet ik hem daarom op meerdere plekken aansluiten om de hele kamer te kunnen doen. Bovendien zorgt de korte stofzuigerslang ervoor dat je de machine even moet optillen om hogere oppervlakken te kunnen doen. Gelukkig is deze met 4,6 kilo prima te tillen.

Voor het geld (€130,-) is het daarom een prima stofzuiger.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Philips XD6142/12 Tas?