Fairphone (Gen. 6) Murena /e/OS Zwart Review

21 juli 2026, laatste update op 21 juli 2026, 27 views Rapporteer
Product geleend 0

Mooie telefoon privacy telefoon die echt ze best doet om iets toe te voegen aan het gebruik van een smartphone. Al moet je echt wel een paar toontjes lager gaan zingen omdat ze nou eenmaal nu gefund worden door miljarden uit silicon valley. Toch nog een telefoon waar je alles op kan doen.

Pluspunten

• Mooi design
  • deGoogled
  • Android basis
  • Display en refreshrate
  • App Lounge (ipv Play Store)
  • Actieve privacy bescherming ingebouw
  • Fysieke schuifknop die instelbaar is

Minpunten

• Speakers en camera
  • Onhandige knoppen aan de zijkant
  • Buggy OS

Ik heb de fairphone Murena nu al een week in bruikleen en ik vind het een fijne telefoon. Doet me beetje denken aan de vroegere tijd van het custom rom'en van je Android toestel. Hij voelt ook barebone aan. Dat geeft een fijn gevoel sinds dat precies is waarvoor je hem wilt hebben.

Ik kom van een Galaxy S20 5G af want, wie heeft er nou elk jaar een nieuwe telefoon nodig? En ik ben zo hard gewend aan de knoppen van de Galaxy dat ik toch moet constanteren dat de Fairphone zelf de knoppen van volume en vergrendelen op een wat onhandige plek heeft neergezet. Je drukt al vrij vaak de onderste volumeknop en de vergrendelknop in waardoor ik al snel tientallen onnodige screenshots in me galerij heb staan.

Ik heb de telefoon nog niet opengemaakt omdat de schroeven zo klein zijn dat je echt wel specifiek gereedschap daarvoor nodig hebt. Logisch maar wel benoemswaardig.

Murena doet er alles aan om al je wensen te laten vervullen op hun telefoon, zo kan je camera en microfoon actief uitzetten zodat geen één app deze kan gebruiken. Ga je bellen met de functie aan dan vraagt de telefoon vanzelf of het niet handiger is om de microfoon wel aan te zetten, maar laat de keuze geheel bij de gebruiker. Ik had nog wel graag een optie gezien om bepaalde apps wel of niet met het internet te laten communiceren zoals GrapheneOS dat doet.

Qua hardware is er dus zeker nog wel wat te verbeteren, maar vind ik de telefoon los van wat ongemakkelijke knoppen. Echt wel stylistisch. Je gaat er geen prachtige vakantie videos mee maken en/of een lekker muziekje opzetten, waar een iPhone wel heeeel goed weg komt als vervangende muziekbox. Dat is deze telefoon niet gegund door de makers. Ook het display kan wel wat extra kleuren kalibratie gebruiken. De refreshrate van het display (120hz) is wel wenselijk want zonder die aan te zetten happert het scherm vrij wel constant.

Opladen gaat voor mij prima, de batterij gaat lang genoeg mee maar zit niet in de top 10 langste batterijduur die we momenteel hebben. Hij is gewoon net aan ondermaats gezien het markt gemiddelde, maar toch nog goed voor dagelijks gebruik. Voor een voorbeeld, ik heb 1.5 uur gereden met navigatie en ben van 84% naar 60% gegaan. Dat is voor mij voldoende.

De gelige schuifknop aan de zijkant vind ik heel erg mooi en zet de telefoon stylistisch ook apart van de rest, de functie kan je zelf instellen. Ik ben nog aan het beslissen wat nu de juiste functie voor die knop is voor mij.

Het krijgt 4 sterren omdat er echt nog wel verbeterpunten zijn aan het OS en hardware van de telefoon. Maar kan ik wel stellen dat ik heel blij ben met wat ik nu gezien en gevoeld heb, en gezien de huidige trent omtrent Europese soevereiniteit
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Fairphone (Gen. 6) Murena /e/OS Zwart?