ASRock H510M-HDV/M.2 SE Review
Top product voor een top prijs. Het is een moederbord met instap-chipset, dus alle waar naar zijn geld. Na twee jaar in gebruik als 24/7 server kan mijn conclusie niet anders zijn dan een 10/10 score. Betrouwbaar, goedkoop, zuinig en performance zoals verwacht.
Aanrader dus!
Pluspunten
Solide Betrouwbaar Energiezuinig Goedkoop
Minpunten
Weinig PCIE-lanes Maar een M.2 slot Maar twee DDR4 sloten Eenvoudige VRM, waardoor minder geschikt voor CPU's met hoge TDP
Ik heb twee jaar terug dit bordje gekocht om als upgradeset te gebruiken voor mijn homeserver (gebaseerd op Unraid). De I7-2600 waar deze al jaren op draaide was toch echt aan het einde van zijn leven gekomen. De criteria voor een nieuw bord waren dat het een Socket1200 moest zijn, omdat ik daarvoor een CPU had liggen (Core i5-10500T), dat het energiezuinig moest zijn en dat het niet teveel mocht kosten.
Ik had al al snel door dat ik bij de H470/H510 bordjes uitkwam, en gezien mijn goede ervaringen met Asrock (heb de B550M Pro4 in mijn gamePC zitten) heb ik gekozen voor deze H510-HDV/M2 SE van Asrock. Ik meen me te herinneren dat ik hem voor 65 euro gekocht heb.
Voorzien van de Core i5-10500T, 32GB DDR4 en een HBA in IT-mode draait dit bordje op het moment van schrijven (juli 2026) al 2.5 jaar 24/7 als Unraid homeserver, met een groot aantal HDD's en SSD's (11 HDD's, 1 NVME en 2 SATA SSD's). Superbetrouwbaar, zuinig en de performance is wat je verwacht voor deze prijs.
Nadelen zijn er ook, zoals met veel budgetbordjes. Het aantal PCIe-lanes uit de chipset is beperkt tot 6, waardoor er mogelijk bij veel PCIe devices teruggeschakeld moet worden in performance.
Dat er maar twee geheugensloten op zitten is ook jammer, en als je er een K-CPU op wil zetten loop je ook tegen beperkingen aan met overklokken en de budget-VRM. Voor mijn doel (energiezuinige server) zijn dit echter geen belangrijke zaken. De gebruikte CPU is een T-CPU, met max 35W TDP en met 2x 16GB is Unraid meer dan ruim voorzien voor de komende jaren.
Al met al supertevreden over deze aanschaf. Het heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen!
Beoordeel deze review: