ASUS ROG Strix GS-BE7200 Review

10 juli 2026, laatste update op 10 juli 2026, 209 views Rapporteer
Product geleend +2

De reviewer heeft dit product te leen gekregen voor het schrijven van deze review. AlkoMasterz schreef afgelopen jaar 42 reviews, waarvan 76% gesponsord.

Na een paar weken bleef uiteindelijk niet de WiFi 7-snelheid het meeste hangen. Ook niet de uitgebreide AiProtection of de stabiele LAN-prestaties.

Wat bleef hangen, was veel eenvoudiger.

De GS-BE7200 stond nog steeds zichtbaar naast de televisie.

Niet omdat ik vergeten was hem op te ruimen, maar omdat ik hem simpelweg niet meer wílde verstoppen. Zonder dat ik er bewust mee bezig was, veranderde hij van een apparaat dat ergens in huis hing naar een vanzelfsprekend onderdeel van het netwerk waar het hele huis iedere dag op vertrouwde.

Misschien is dat wel het grootste compliment dat je een router kunt geven.

Pluspunten

• Modern wit ontwerp dat gezien mag worden
  • Subtiele LED Matrix die karakter toevoegt zonder te overheersen
  • Zeer stabiele LAN-prestaties
  • Snelle en betrouwbare WiFi 7-prestaties
  • Uitgebreide AiProtection met advertentie-, malware- en trackerfiltering
  • Veel instelmogelijkheden zonder ingewikkeld te worden

Minpunten

• 5GHz verliest snelheid achter meerdere dikke stenen muren
  • Opvallend ontwerp past niet in ieder interieur
  • Mesh blijft bij grotere woningen de betere keuze

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zw8tovKpDs61ySrzsR4C0Qt7D-o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/674583/1WI7gr69DLvxBwPwAtiYT6aRTZWSU5u39aiz4OeAxvK3sasorJ.jpeg?f=620xauto

Inleiding

Een nieuwe router verdwijnt meestal binnen een paar minuten uit het zicht. Niet omdat dat technisch de beste plek is, maar omdat de meeste routers simpelweg niet gemaakt zijn om naar te kijken. Achter de televisie, in een kast of ergens hoog op een plank verdwijnen ze uit beeld, terwijl het wifi-signaal daar juist het meeste onder lijdt.

Na een week met de ASUS ROG Strix GS-BE7200 viel vooral op wat ik níét had gedaan. Hij stond nog steeds naast de televisie. Niet omdat ik vergeten was hem op te ruimen, maar omdat hij daar eigenlijk helemaal niet misstond. Voor het eerst bleef een router gewoon staan waar hij technisch gezien altijd al had moeten staan.

En misschien zegt dat uiteindelijk meer over deze router dan welke specificatielijst ook.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aw1AgtRqo20osJjXWhui9ZaAPMc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/674583/1WI7grY8kefwbJk44XeVVMP3YQQiLZhqQjCYof1gjUGxMdd1F9.jpeg?f=620xauto

Een router die onderdeel wordt van de kamer

De witte behuizing maakt direct een andere indruk dan de zwarte, hoekige gamingrouters die we al jaren kennen. De bekende ROG-uitstraling is er nog steeds, maar veel subtieler. De logo's vallen nauwelijks op en de LED Matrix aan de voorkant geeft de router net genoeg karakter zonder voortdurend de aandacht op te eisen. Totdat er bezoek langskwam en de eerste vraag niet over de televisie ging, maar over die witte router.

Eerlijk gezegd dacht ik toen dat die LED Matrix nog dezelfde avond uit zou gaan.

Dat gebeurde niet.

Na een paar dagen hoorde hij gewoon bij het interieur. De animaties zijn rustig genoeg om niet te storen en uiteindelijk viel vooral op dat niemand zich eraan ergerde. Integendeel, de router voelde minder als een technisch apparaat en meer als een vanzelfsprekend onderdeel van de woonkamer.

Misschien is dat precies waarom hij bleef staan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/votObTH7tS1WYPJPZEpIxCspnzE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/674583/1WI7grs5iS2MOQUroP1DSr4FEeNMkaHOaXRZwyDchNBgNjlrbI.jpeg?f=620xauto

Installeren, instellen en daarna vergeten

De installatie via de ASUS Router-app verloopt snel en overzichtelijk. Binnen enkele minuten was het netwerk actief en konden alle apparaten weer online.

Daarna gebeurde eigenlijk precies wat je van een goede router hoopt.

Niets.

In de weken daarna hoefde ik de app nauwelijks nog te openen. Niemand vroeg waarom internet traag was, er verdwenen geen apparaten uit het netwerk en er was eigenlijk nooit een reden om nog naar de instellingen te kijken.

Pas later realiseerde ik me waarom dat zo vanzelfsprekend voelde.

De router stond nog steeds precies op de plek waar hij het beste bereik had.

De beste router is degene waar niemand over klaagt

Doordat de GS-BE7200 gewoon zichtbaar bleef staan, werd het netwerk iets waar niemand nog over nadacht.

In huis draaien dagelijks meerdere laptops, smartphones, een NAS en een smart-tv tegelijk. Regelmatig wordt een groot videobestand gekopieerd terwijl ergens anders een film wordt gestreamd. Dat zijn normaal gesproken de momenten waarop een thuisnetwerk laat merken dat het hard moet werken.

Hier bleef het stil.

Bestanden bleven met constante snelheid doorlopen en ook bekabeld voelde alles direct responsief. Niet omdat de router spectaculaire cijfers liet zien, maar omdat hij simpelweg nooit aanleiding gaf om over het netwerk na te denken. Dat is misschien wel de prettigste vorm van stabiliteit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/L9Liv8AP_8HyF4fIBDbqdU-SgJI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/674583/1WI7gsohPCHdeJYaN0LT2sgRQh3fucp286Qc3OUsfzTQexViCx.jpeg?f=620xauto

WiFi 7 merk je vooral doordat je er niet meer over nadenkt

Juist doordat de router open bleef staan, kreeg WiFi 7 de kans om te laten zien wat het in de praktijk kan.

Binnen dezelfde verdieping voelde draadloos internet nauwelijks anders dan een netwerkkabel. Grote bestanden waren snel overgezet en streams begonnen vrijwel direct.

Mijn thuiskantoor ligt twee dikke stenen muren verder. Dat is precies de plek waar hogere frequenties moeite krijgen. Ook hier zag ik de snelheid op 5GHz teruglopen.

Opvallend genoeg was dat niet het moment waarop ik het netwerk begon te vervloeken.

Apparaten schakelden vanzelf terug naar 2,4GHz. Op papier lever je snelheid in, maar tijdens een videogesprek of een werkdag merk je daar verrassend weinig van. Alles bleef gewoon doorwerken.

Laat dat nou ook de kracht zijn van WiFi7: niet het behalen van snellere resultaten, maar de mogelijkheid om netwerk snel aan te passen en te stabiliseren. Meer apparaten krijgen dezelfde schaling, en dat merk je. Maar dat was niet het enige wat je merkt als je bezig bent. Of juist niet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KxBaoi77wkAhJ6jf2yTrim2idbk=/620x/filters:strip_exif()/m/674583/1WI7gspMXqLq3jlA7y1fC0VO58rORTfRy1GRDM3VXuh2rPsFmn.png?f=620xauto

Beveiliging die je vooral merkt wanneer je er niet mee bezig bent

AiProtection bleek uiteindelijk veel praktischer dan ik vooraf had verwacht.

De advertentieblokkering viel niet op doordat websites er compleet anders uitzagen. Het viel op doordat sommige pagina's ineens veel rustiger voelden. Minder afleiding, minder trackers en minder rommel op de achtergrond.

Het prettige is dat die bescherming niet afhankelijk is van één apparaat. Zelfs een smart-tv of console profiteert automatisch mee, zonder dat je daar losse software voor hoeft te installeren. De software groeit als het ware met je mee.

En misschien is dat wel het mooiste aan de beveiliging van ASUS.

Je merkt hem vooral wanneer je hem vergeet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CuXss5HEUlfk9-Uev6fdkkVBD2g=/620x/filters:strip_exif()/m/674583/1WI7gr4633OsbBe8TxR4Fwo0973tDCSUsRZBrqByPkwvAclvS5.png?f=620xauto

Niet perfect, wel doordacht

Ook de GS-BE7200 kent zijn grenzen. In woningen met meerdere betonnen vloeren of veel dikke muren blijft een mesh-opstelling uiteindelijk de betere oplossing.

Daarnaast is en blijft dit een opvallende router. In een modern interieur voelt dat als een voordeel. In een klassiek ingerichte woonkamer zal hij juist extra de aandacht trekken.

Dat zijn echter bewuste keuzes, geen missers.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2vTIdQh2xd-3U5vOfaDCmC5HVLQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/674583/1WI7grCIUzrsHolabTjMWF5ehTlvT2S9Z1ju5MDYUnpnXpQ5Z6.jpeg?f=620xauto

Wat bleef hangen, was veel eenvoudiger.

De GS-BE7200 stond nog steeds zichtbaar naast de televisie.

Misschien is dat wel het grootste compliment dat je een router kunt geven.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een ASUS ROG Strix GS-BE7200?