Corsair Frame 4000D RS Wood Zwart Review
De Corsair FRAME 4000D Walnut combineert een ruime en degelijke behuizing met goede airflow en een onderscheidend ontwerp. Vooral het walnoothouten frontpaneel geeft de kast een warme, premium uitstraling die goed afwijkt van de gemiddelde gamingcase.
De assemblage verloopt eenvoudig dankzij de ruime indeling, het goede kabelmanagement en de uitstekende digitale handleiding. Ook de meegeleverde RS120-ventilatoren presteren goed en zijn met een passende fancurve erg stil.
Met een prijs van ongeveer €149 (op moment van schrijven) is de kast niet goedkoop en het metalen zijpaneel had wat steviger gemogen. Daar staat tegenover dat je verder een kwalitatief goede en flexibele behuizing krijgt die ook bij toekomstige upgrades bruikbaar blijft.
Pluspunten
Zeer mooi ontwerp met premium walnoothouten frontpaneel Goede bouwkwaliteit en nette afwerking Veel interne ruimte en goede bereikbaarheid tijdens het bouwen Goed kabelmanagement met klittenband en voldoende tie-wraps Sterke airflow via het open front
Minpunten
Metalen zijpaneel aan de kabelzijde is relatief dun Prijs van ongeveer €149 is in absolute zin hoog InfiniRail biedt bij een eenvoudige standaardbuild maar beperkte directe meerwaarde
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/JeUGnomg4VboK26zjbzWyuMC.jpg?f=user_large)
De Corsair FRAME 4000D Walnut is een mid-towerbehuizing met een duidelijk ander uiterlijk dan de gemiddelde gamingcase. Waar veel behuizingen vooral bestaan uit zwart staal, glas en RGB, gebruikt Corsair bij deze uitvoering een walnoothouten frontpaneel. Dat klinkt misschien als een relatief kleine toevoeging, maar in de praktijk verandert het de uitstraling van de kast behoorlijk.
Voor deze review heb ik mijn bestaande systeem overgezet vanuit een NZXT-behuizing. Mijn configuratie bestaat uit een AMD Ryzen 9 5950X, een MSI B550-A Pro, een Nvidia GeForce RTX 5060 Ti, een be quiet! Pure Rock Pro 3 en een NZXT C650-voeding. Voor de koeling gebruik ik drie Corsair RS120-ventilatoren aan de voorkant en één RS120 aan de achterkant.
Ontwerp en eerste indruk
Het ontwerp is wat mij betreft het sterkste punt van de FRAME 4000D Walnut. Het donkere walnoothout combineert erg goed met de zwarte behuizing. Zeker op een zwart bureau geeft het hout de computer een warmere en natuurlijkere uitstraling.
Een computerkast voelt normaal gesproken al snel technisch, statisch en wat levenloos aan. Het houten frontpaneel haalt dat gevoel voor een deel weg. De kast ziet er daardoor minder uit als een traditionele gaming-pc en past makkelijker in een kantoor, werkkamer of woonkamer.
Het houten paneel voelt bovendien premium aan en is niet alleen een goedkope decoratieve toevoeging. Ook het glazen zijpaneel ziet er mooi uit en geeft goed zicht op de hardware.
Bouwkwaliteit en afwerking
De algemene bouwkwaliteit is goed. Het chassis voelt stevig aan, de afwerking is netjes en ik ben tijdens de installatie geen scherpe randen tegengekomen. Ook de gebruikte schroeven voelen degelijk aan en passen goed.
Het enige aandachtspunt is het metalen zijpaneel aan de kabelzijde. Dit paneel is naar mijn mening wat dun. Wanneer de kabels niet netjes zijn weggewerkt, kunnen ze relatief snel tegen het paneel drukken, waardoor het iets bol kan gaan staan.
Dat is goed op te lossen met degelijk kabelmanagement, maar een iets dikker zijpaneel had de kast op dit punt robuuster laten aanvoelen.
Installatie en handleiding
Het overzetten van mijn onderdelen verliep ongeveer net zo makkelijk als bij mijn vorige NZXT-kast. De FRAME 4000D biedt voldoende ruimte om tijdens het bouwen bij de verschillende aansluitingen van het moederbord te komen. Ook het doorvoeren van kabels en het plaatsen van de voeding en videokaart leverden geen problemen op.
Een speciaal compliment verdient de installatiehandleiding. Deze is via een QR-code te openen en is zeer uitgebreid en duidelijk geschreven. Een pc bouwen kost natuurlijk nog steeds tijd, maar de documentatie maakt het proces overzichtelijk en voorkomt dat je zelf moet uitzoeken hoe bepaalde onderdelen of montagepunten bedoeld zijn.
Corsair beschrijft de FRAME 4000D als een modulair platform waarbij onder meer panelen, interne onderdelen en fanposities aangepast kunnen worden. Dat modulaire uitgangspunt is ook duidelijk terug te zien tijdens het bouwen.
Ruimte en kabelmanagement
De kast biedt ruim voldoende ruimte voor mijn configuratie. Zowel de be quiet! Pure Rock Pro 3 als de RTX 5060 Ti konden zonder problemen worden gemonteerd. Ook rondom het moederbord bleef voldoende werkruimte over.
Aan de achterkant zijn meerdere klittenbandstrips aanwezig om kabels vast te zetten. Corsair levert daarnaast voldoende tie-wraps mee. In combinatie met de beschikbare ruimte achter het moederbordpaneel is het goed mogelijk om de bekabeling netjes weg te werken.
Dat nette kabelmanagement is nodig vanwege het eerder genoemde dunne zijpaneel. Stop je alle kabels zonder veel aandacht achter het paneel, dan kan het sluiten lastiger worden. Neem je er iets meer tijd voor, dan past alles zonder problemen.
InfiniRail
Een van de opvallende eigenschappen van de FRAME 4000D is het InfiniRail-montagesysteem. In plaats van alleen vaste schroefposities te gebruiken, kunnen ventilatoren over de rail worden verschoven.
Ik heb dit gebruikt om de ventilator aan de achterkant iets lager te plaatsen. Het losmaken, verschuiven en opnieuw bevestigen ging eenvoudig. Het systeem werkt logisch en voelt niet als een ingewikkelde constructie die vooral voor marketingdoeleinden is toegevoegd.
Voor een standaardbuild met normale 120mm-ventilatoren is de meerwaarde waarschijnlijk beperkt. Toch is het prettig dat de mogelijkheid aanwezig is. Bij een toekomstige configuratie met andere ventilatoren, een radiator of afwijkende componenten kan deze flexibiliteit wel degelijk nuttig zijn.
GPU-steun
Corsair levert een geïntegreerde ondersteuning mee om het doorzakken van zware videokaarten tegen te gaan. Ik heb deze niet gebruikt, omdat mijn RTX 5060 Ti niet lang en zwaar genoeg is om de steun echt nodig te hebben.
De constructie ziet er wel logisch uit en is netjes in de kast verwerkt. Voor grotere en zwaardere videokaarten is het een nuttige toevoeging, zonder dat er direct een losse of opvallende steun in de kast geplaatst hoeft te worden.
Airflow en temperaturen
De airflow is duidelijk beter dan in mijn vorige NZXT-behuizing, die een gesloten frontpaneel had. De drie RS120-ventilatoren aan de voorkant kunnen via het open ontwerp voldoende lucht aanzuigen.
Ik heb geen uitgebreide temperatuurmetingen uitgevoerd met vaste testscenario’s en een gecontroleerde omgeving. In normaal gebruik zijn de temperaturen van zowel de processor als de videokaart echter beter dan in mijn vorige behuizing.
Dat resultaat is niet verrassend. Een open front met drie intakefans geeft de componenten simpelweg meer toegang tot koele lucht dan een grotendeels gesloten frontpaneel.
De officiële specificaties noemen ondersteuning voor meerdere fanformaten en radiatoren tot 360mm aan de voor-, boven- en zijkant. Voor mijn luchtgekoelde systeem is die ondersteuning niet noodzakelijk, maar het geeft wel ruimte om de kast later uit te breiden.
Geluidsproductie
Op maximale snelheid zijn de RS120-ventilatoren duidelijk hoorbaar. Dat is niet bijzonder en geldt voor vrijwel iedere ventilator die continu op volle snelheid draait.
Met een goed ingestelde fancurve via het moederbord zijn de ventilatoren tijdens normaal gebruik echter erg stil. De kast combineert daardoor goede airflow met een laag geluidsniveau, zolang de ventilatoren niet onnodig agressief worden aangestuurd.
Aansluitingen en dagelijks gebruik
De kast staat bij mij op een zwart IKEA-bureau. Omdat de aan/uit knop en aansluitingen aan de onderzijde van het front zijn geplaatst, zijn ze in deze opstelling goed bereikbaar zonder dat ik over de kast heen hoef te reiken.
De twee USB-A-poorten en één USB-C-poort zijn daarnaast een duidelijke verbetering ten opzichte van mijn vorige NZXT-behuizing welke slechts van beide één had.
Modulariteit en toekomstbestendigheid
Een belangrijk verkoopargument van de FRAME-serie is dat onderdelen later vervangen of aangepast kunnen worden. Denk hierbij aan het frontpaneel en in de toekomst mogelijk andere onderdelen.
Op dit moment zal niet iedere gebruiker daar direct gebruik van maken. Toch is het concept interessant. Veel mensen vervangen een behuizing niet omdat deze technisch versleten is, maar omdat de hardware niet meer past of omdat ze het uiterlijk zat zijn.
De FRAME 4000D heeft voldoende ruimte om met toekomstige configuraties mee te groeien. Het InfiniRail-systeem, de radiatorondersteuning, de GPU-steun en de vervangbare panelen dragen daaraan bij. De werkelijke waarde hangt natuurlijk wel af van de vraag of Corsair voldoende losse onderdelen blijft aanbieden.
Prijs
Met een gemiddelde prijs van ongeveer €149 is de FRAME 4000D Walnut niet goedkoop. Tegenwoordig zijn er ook voor €100 of minder al verschillende nette en functionele behuizingen verkrijgbaar.
Voor de meerprijs krijg je wel een degelijk gebouwde kast, een fraai houten frontpaneel, vier goede ventilatoren, veel interne ruimte en een flexibel platform. Je betaalt dus niet alleen voor het Corsair-logo, maar ook voor de afwerking, uitstraling en uitbreidingsmogelijkheden.
Het houten paneel blijft daarbij voor een belangrijk deel een esthetische toevoeging. Wie alleen naar prestaties per euro kijkt, kan goedkoper uit zijn. Wie de computer prominent op het bureau heeft staan en waarde hecht aan het uiterlijk, kan de meerprijs makkelijker rechtvaardigen.
Zou ik de kast voor deze prijs zelf kopen? De kans is groot van wel. Het ontwerp spreekt mij aan en de kast biedt voldoende kwaliteit en flexibiliteit om meerdere hardware-upgrades mee te gaan.
Pluspunten
- Zeer mooi ontwerp met premium walnoothouten frontpaneel
- Goede bouwkwaliteit en nette afwerking
- Veel interne ruimte en goede bereikbaarheid tijdens het bouwen
- Goed kabelmanagement met klittenband en voldoende tie-wraps
- Sterke airflow via het open front
- RS120-ventilatoren zijn stil met een goede fancurve
- Handig InfiniRail-systeem
- Uitstekende digitale installatiehandleiding
- Twee USB-A-poorten en één USB-C-poort aan de voorzijde
- Veel mogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen
- Metalen zijpaneel aan de kabelzijde is relatief dun
- Prijs van ongeveer €149 is in absolute zin hoog
- InfiniRail biedt bij een eenvoudige standaardbuild maar beperkte directe meerwaarde
De Corsair FRAME 4000D Walnut is een zeer goede behuizing voor gebruikers die naast ruimte, airflow en bouwkwaliteit ook waarde hechten aan het uiterlijk van hun computer.
Het houten frontpaneel is niet alleen een kleine visuele variatie, maar geeft de hele kast een andere uitstraling. De behuizing voelt degelijk, biedt voldoende ruimte en maakt het bouwen eenvoudig. Het kabelmanagement is goed, de meegeleverde ventilatoren presteren prima en de uitgebreide handleiding is een voorbeeld voor andere fabrikanten.
De prijs is stevig en het dunne metalen zijpaneel is een klein minpunt. Daar staat tegenover dat de kast voldoende kwaliteit en flexibiliteit biedt om meerdere configuraties mee te gaan.
Heb jij ook een Corsair Frame 4000D RS Wood Zwart?