Corsair Frame 4000D RS Wood Zwart Review
Een computerkast met een erg duidelijke uitleg over hoe iets geïnstalleerd kan worden. Veel ruimte, zodat je los kunt gaan met je persoonlijke build.
Pluspunten
Modern design Erg ruim Alles blijft koel Fijn kabelmanagement
Minpunten
Geen andere opties dan glas Plaatsing van het I/O paneel
Het FRAMEwerk staat: Design en bouwkwaliteit
Ik ben gevraagd door Tweakers om deze mooie kast te testen. Omdat ik zelf toe was aan wat nieuws, leek het mij leuk om hiermee te starten. De kast werd geleverd in een grote kartonnen doos en alles was netjes ingedeeld, zodat je ook gestructureerd kon starten.Strak design
Wat mij opviel bij het uitpakken, was de bouwkwaliteit. Het is een erg mooie kast, die niet erg zou opvallen in de woonkamer. Voor mij was het vooral belangrijk dat het ontwerp enigzins minimalistisch zou blijven. En gelukkig is dat bij de 4000D ook het geval. Het houten paneel aan de voorkant geeft het een knus gevoel en is dus totaal niet Alienware achtig. (Het is maar waar je van houdt.) Het oogt allemaal erg luchtig en dat zou dus helpen met de airflow.
Naast het hout dat aan de voorkant gebruikt wordt, is het aan de zijkant zwart en erg stevig gebouwd. Ik heb er wat tikken aan gegeven, maar het beweegt niet en dat is fijn. Zeker als je per ongeluk met je bureaustoel er tegenaan stoot.
Een maatje groter
Ik heb de kast naast mijn oude kast geplaatst ter vergelijking, een NR200P. Dat verschil is erg groot. Ik ging dan ook van een mini itx kast naar eentje die een ATX board aankon. Zelfs na het installeren van het nieuwe moederbord, zie je dat er nog steeds ruim voldoende ruimte is voor fans, extra SSD’s of misschien zelfs een mini display in de kast. Dat laatste is vooral ook leuk, omdat er een glazen zijpaneel is. Met een hoogte van 486mm past het nog steeds makkelijk onder m’n bureau, zelfs op een verrijdbaar computerkastje.
Bouwen zonder gezeik
Ik bouw geen pc’s for a living, dus ik vind het belangrijk dat het vooral makkelijk te gebruiken is en dat het zonder teveel geschroef kan. De kast voldoet hier aan. Ik had 1 philips schroevendraaier nodig en ik kon aan de slag.Geen schroefjes
Om de kast te openen, heb je aan de achterkant schroefjes die je met de hand kan draaien. Vervolgens schuif je het paneel omhoog en je kunt zo beginnen met het installeren van het moederbord. Heb je meer instructies nodig, dan kun je de QR code scannen voor een meer gedetaileerde handleiding.Een soort lego, maar dan voor volwassenen
Op de website van Corsair noemen ze het modulaire systeem FRAME Modular Case System. Dat betekent dat je op verschillende manieren je kast kunt customizen naar wens. Dus mocht je later geen glazen paneel meer willen of een ander frontje, dan kun je een nieuw front aanschaffen, zodat het weer voldoet aan je wensen. Voor mij zou een upgrade, het glazen paneel zijn, omdat ik niet zoveel waarde hecht aan het kunnen zien van de binnenkant. Erg fijn, want op deze manier kun je deze kast nog jaren lang gebruiken.Schuifbare fans
In de kast zijn er standaard 4 fans geleverd. Drie voor en eentje voor achter. Deze fans kun je ook gemakkelijk schuiven. Zelf was dit voor mij niet nodig, omdat dit mooi op het moederbord aansloot. De fans zijn erg stil en ik vergelijk die dan met een setje Noctua. Noctua is wel iets stiller, maar het verschil merkte ik pas nadat ik deze naast elkaar hoorde.Veel ruimte
Zoals ik eerder al aangaf, zelfs na het installeren van het moederbord en alle andere componenten, was er nog steeds zat ruimte voor meer customization. Het feit dat er zoveel ruimte is, maakt het installeren erg gemakkelijk. Omdat alle zijpanelen er ook makkelijk losgeklikt kunnen worden, is er altijd voldoende licht bij het inbouwen.:strip_exif()/m/435569/1WG6WGAV87X98KNJ1h5qXKFdAHBh3hpLPSkDosrE8yjMnpcgr1.jpeg?f=620xauto)
Geen kabels te zien
Kabels kunnen heel makkelijk weggewerkt worden, doordat er in het frame verschillende gleuven zitten waar je de kabels tussendoor kunt stoppen. Er zijn veel van dat soort gleuven, waardoor je altijd die kabel kunt trekken hoe je dat wil. Het enige wat ik wel lastig vond, was het slot voor de PSU. Ik wilde de audiokabel hierlangs trekken, maar dan zou de PSU vast komen te zitten. Misschien ook niet de bedoeling, maar dat viel me wel op, zeker doordat ik eerder probleemloos de kabels kon trekken.
:strip_exif()/m/435569/1WG6WEVEIte6hsznZz7Oo5F9j9rcbaaAMsGQWVH7Szoa58Eqxg.jpeg?f=620xauto)
Prestaties: Airflow, warmte en geluid
Okay mooi, alles is ingeplugd en de PC start op!In de praktijk
Alles werkt naar behoren. Bij het opstarten valt me wel een ding op. Waar ik eerder bij de NR200P de computer kon opstarten door op de aanknop aan de bovenkant de klikken, moest ik nu iets verder reiken. Ik had liever dat de knoppen boven in plaats van onder zaten. Zeker als je met een bekabelde headset een filmpje wil kijken, moet je wel erop letten dat de kabel lang genoeg is. Dit geldt ook voor als je een usb stick in de PC wil steken. Voor de ene irritant, voor de ander geen probleem, omdat de kast dan op tafel staat.:strip_exif()/m/435569/1WG6WG9CoKIAywZ6WaYCPC3sbulLrbkbDsiAjfNpD5te20DZKL.jpeg?f=620xauto)
Airflow en warmte
De airflow is erg goed. Ik heb geen meetapparatuur, maar als ik mijn hand op de kast leg, voelt dit niet warm aan. Ook niet bij het gamen. De temperatuur zit op idle op CPU 40 graden en voor het moederbord 28 graden. Bij intensief gamen is dat 60 graden voor de CPU, maar het moederbord blijft mooi op 28 graden.
/m/435569/1WG6WGc81gPCX188oNL7sFvA2M6lSBoKzdXaeiUCQ1ufKHf30g.png?f=620xauto)
Erg stil under pressure
De geluidsproductie blijft erg slecht of zal ik juist zeggen, erg goed? Het blijft bij idle op 38 decibel en gaat bij een gamesessie naar 45 decibel. Ik hoor de PC niet en dat is top! Heb je vaak een koptelefoon op, dan zul je daar geen last van hebben.Featureset en connectiviteit
De kast heeft ruimte voor 2 ssd’s en dat is voldoende voor de gemiddelde gebruiker lijkt mij. Ben je een echte power user, dan is er technisch gezien wel genoeg ruimte, maar geen plek om de SSD aan te bevestigen.Waar voor je geld?
De Corsair 4000D is een erg mooie kast met vooral veel mogelijkheden. Het lijkt echt ontworpen met de luie bouwer in gedachten. Kabels zijn makkelijk te leiden naar de plekken waar je het wil hebben en weg te werken, zodat de wirwar niet te zien is. Kabelmanagement is totaal niet nodig.
139 euro voor een kast met een modern ontwerp, is een goeie prijs. Het ligt eraan wat je belangrijk vindt. Ga je voor goeie airflow? Dan is deze kast geschikt. Ga je voor een prima ontwerp dat niet gek staat in de woonkamer? Ook dan is deze kast geschikt. Of wil je misschien snel iets in elkaar zetten, zonder gezeik te krijgen van je vrienden dat je niet de kabels netjes weggewerkt hebt? Ja, dan is deze kast zeker geschikt!
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Corsair Frame 4000D RS Wood Zwart?
Wat mij opvalt is dat alle negatieve punten niet aanwezig zijn bij de Fractal Design North die ik gebruik.
IO zit aan de bovenzijde en er is een mesh variant beschikbaar (De tempered glass variant is 20 euro goedkoper en de mesh 25 euro ten opzichte van de corsair die hier gereviewed is).
Heb bij mijn case (de mesh variant van de north) eigenlijk nooit problemen gehad en ook op het gebied van thermals is alles in orde. Ik gebruik zelf een thermalright peerless assasin 120 se om mijn 7800x3d te koelen. Alleen de hotspot op mijn videokaart was erg heet maar dat was meer een asrock probleem, want sinds ik de koelpasta voor een tpm pad heb vervangen zijn deze problemen opgelost.
Dus mochten de minpunten van de review een afknapper zijn kan je kijken naar de North en wat geld besparen. Wel kan het zijn dat de North andere problemen heeft, waar ik geen last van heb, zoals een wat beperkte radiator support
Klopt helemaal, goeie toevoeging! De North Mesh is inderdaad een heel strak alternatief als je die IO liever bovenop hebt, geen glas wilt en wat geld wilt besparen. Qua looks lijken ze wel erg op elkaar!
Waar deze Corsair in mijn ogen vooral de winst pakt, is als je juist wél die extra ruimte zoekt voor bijvoorbeeld een dikke 360mm waterkoeler bovenin of een gigantische videokaart.
Als je extra ruimte zoekt is de corsair of de north xl waar je moet kijken. De north XL is wel wat duurder, maar als je de IO bovenop wil omdat je PC bijvoorbeeld op de vloer staat dan is het de extra 10 euro misschien wel waard. En daar past een 360mm Aio in aan de bovenkant
De videokaart die ik in mijn fractal design north heb is zeker niet klein. Ik heb een Asrock RX7900xt Taichi. De kaart past precies (ik heb hem geinstalleerd met 180 graden adapters voor de 8 pin kabels, zodat ik fans aan de zijkant kon plaatsen.
Voor een grotere videokaart is een North XL of 4000D RS wood dus een must
Voor een grotere videokaart is een North XL of 4000D RS wood dus een must