EcoFlow STREAM AC Pro Review
Sterke hardware, een uitstekende app en een eenvoudige installatie maken de EcoFlow Stream AC Pro een aantrekkelijke plug-and-play thuisbatterij. De software is nog niet helemaal uitontwikkeld, maar de basis is solide en EcoFlow brengt regelmatig verbeteringen uit. Een aanrader voor wie zonder grote verbouwing wil starten met energieopslag.
Pluspunten
Degelijke bouwkwaliteit en stil in gebruik Overzichtelijke app met duidelijke visuals Installatie eenvoudig en snel Twee AC-uitgangen met fysieke schakelaar Modulair via doorlussysteem
Minpunten
Los aanvoelend kunsttof afdekklepje P1 meter pendelt soms Firmware en software vraagt verfijning AI functionalteit achter betaald premium abbo
De markt voor plug-and-play thuisbatterijen groeit snel en EcoFlow was één van de eerste fabrikanten die een relatief compleet AC-systeem op de markt bracht zonder ingrijpende aanpassingen aan de meterkast. Inmiddels zijn er aardig wat concurrenten bij gekomen, dus een interessant moment om eens te kijken wat deze AC Pro van Ecoflow te bieden heeft. Voor mij was vooral de bouwkwaliteit, in combinatie van eenvoudige installatie, P1-integratie en de mogelijkheid om later uit te breiden hetgeen wat deze batterij op voorhand zo interessant maakt.
Ik gebruik de Stream AC Pro in combinatie met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract. Deze review is gebaseerd op mijn eerste praktijkervaringen en zal ik bijwerken wanneer EcoFlow nieuwe firmware uitbrengt.
Na een aantal weken gebruik van de EcoFlow Stream AC Pro in combinatie met de P1 Meter wil ik mijn eerste ervaringen delen. Over het algemeen ben ik positief, al zijn er ook een aantal aandachtspunten.
Eerste indruk
De Stream AC Pro komt zeer degelijk verpakt aan. Alles zit netjes beschermd en de installatiehandleiding is duidelijk. Wat direct opvalt is dat EcoFlow veel aandacht heeft besteed aan de presentatie. De verpakking oogt premium en alle onderdelen zijn logisch geordend. Dat klinkt misschien als een detail, maar het draagt wel bij aan de eerste indruk. De batterij zelf voelt verrassend robuust aan en straalt kwaliteit uit. Wat me direct opviel is dat EcoFlow ook aandacht heeft besteed aan het uiterlijk. Hopelijk komt Ecoflow in de toekomst met verwisselbare frontpanelen zodat de batterij beter is in te passen in ieder interieur. Dat is uniek en heb ik nog niet eerder gezien bij andere merken.
Een klein minpuntje is dat het kunststof klepje aan de onderzijde wat los aanvoelt. Dat doet weinig af aan de bouwkwaliteit, maar steekt wel een beetje af tegen de verder premium uitstraling.
Installatie
De installatie verliep probleemloos. Via de EcoFlow-app word je stap voor stap door het proces geleid. De app begeleidt je stap voor stap bij het toevoegen van de batterij en de P1 Meter. Ook firmware-updates worden automatisch aangeboden, waardoor je niet hoeft te zoeken naar nieuwe software.
Apparaten toevoegen gaat snel en intuïtief en de app ziet er modern uit met duidelijke visuals en een overzichtelijk dashboard, met bijbehorende stroomschema’s zodat je realtime kunt zien wat er gaande is.
Ook de P1 Meter was binnen enkele minuten gekoppeld. De dongle zelf is lekker compact en steekt nauwelijks uit de slimme meter. Optioneel kun je nog de wifi antenne toevoegen, mocht je de batterij wat verder van je wifi netwerk af hebben staan.
Fijn detail is dat de batterij vrijwel direct na installatie bruikbaar is; er zijn geen ingewikkelde netwerkconfiguraties of technische instellingen nodig voordat je kunt beginnen.
Hardware
Over de hardware ben ik erg tevreden. De Stream AC Pro voelt als een degelijk ontworpen product. De behuizing is robuust, niets kraakt of voelt goedkoop aan en de afwerking maakt een hoogwaardige indruk
Een groot pluspunt zijn de twee AC-uitgangen, die elk tot 1200 watt kunnen leveren. Dankzij de fysieke aan/uit-knop kun je aangesloten apparatuur bovendien ook handmatig in- of uitschakelen, zonder daarvoor de app te hoeven openen. Dat klinkt misschien als een klein detail, maar in de praktijk is het erg prettig.
Ook de uitbreidbaarheid is goed doordacht. Het systeem is modulair opgebouwd en meerdere batterijen kunnen eenvoudig worden doorgelust. Daardoor kun je klein beginnen en later uitbreiden zonder extra stopcontacten te hoeven gebruiken of de installatie opnieuw op te bouwen. Dat maakt het systeem toekomstbestendig.
Wel blijf je bij een standaard stekkerinstallatie gebonden aan de in Nederland geldende maximale teruglevering van 800 watt per groep. Dat is uiteraard geen beperking van de batterij zelf, maar van de regelgeving rondom plug-and-play thuisbatterijen. Wie meer ontlaadvermogen wil benutten, kan meerdere batterijen verdelen over verschillende groepen (bijvoorbeeld twee batterijen op twee aparte groepen, elk met 800 watt), of kiezen voor een installatie op een aparte, daarvoor geschikte groep. Daarmee kun je het beschikbare vermogen beter benutten.
Een ander prettig aspect is dat de Stream AC Pro volledig passief gekoeld wordt. Tijdens normaal gebruik is de batterij daardoor praktisch geruisloos. Ook tijdens laden en ontladen heb ik hem nauwelijks gehoord, waardoor plaatsing in bijvoorbeeld een bijkeuken, garage of werkkamer geen enkel probleem is.
Het enige detail dat wat minder premium aanvoelt is het kunststof serviceluikje aan de onderzijde. Dat zit iets losser dan de rest van de behuizing. Het heeft geen invloed op de werking, maar valt wel op omdat de rest van het product juist zo degelijk is afgewerkt.
Software en AI
De EcoFlow-app behoort wat mij betreft tot de sterkere punten van het systeem. De interface is modern, overzichtelijk en prettig in gebruik. Energiestromen worden realtime inzichtelijk gemaakt, waardoor je in één oogopslag ziet hoeveel energie de zonnepanelen opwekken, hoeveel de batterij laadt of ontlaadt en wat het actuele verbruik van de woning is. Ook het monitoren van de accustatus en de historische gegevens is overzichtelijk weergegeven.
De installatie en configuratie verlopen vrijwel volledig via de app. Nieuwe apparaten toevoegen gaat stap voor stap en firmware-updates worden automatisch aangeboden. Ondanks de uitgebreide functionaliteit blijft het aantal instellingen overzichtelijk, waardoor ook gebruikers zonder technische achtergrond er snel mee uit de voeten kunnen.
EcoFlow zet daarnaast sterk in op slimme energiesturing via Oasis AI. Daarbij is het wel goed om vooraf te kijken naar de verschillen tussen de Standard- en Premium-functionaliteit, omdat dat onderscheid tijdens de aanschaf niet altijd direct duidelijk is.
Positief is dat de standaardfunctionaliteit uitgebreider is dan ik vooraf had verwacht. AI Mode kan al rekening houden met de verwachte zonne-opbrengst, dynamische stroomprijzen en het huishoudelijk verbruik om automatisch een laad- en ontlaadstrategie te bepalen. Ook worden dynamische tarieven van een groot aantal Europese energieleveranciers ondersteund, waardoor het systeem zonder veel handmatige instellingen direct bruikbaar is.
Premium richt zich vooral op verdere optimalisatie. Denk daarbij aan nauwkeurigere weersvoorspellingen, frequentere AI-berekeningen, uitgebreidere energie-inzichten en een nog slimmer laad- en ontlaadgedrag. Voor gebruikers die het maximale rendement uit een dynamisch energiecontract willen halen, kan dat een interessante meerwaarde zijn.
Mijn enige kanttekening is dat EcoFlow vooraf duidelijker zou mogen communiceren welke functies onderdeel zijn van de standaardversie en welke onder Oasis Premium vallen. De basisfunctionaliteit is namelijk al behoorlijk compleet, maar dat komt in de huidige communicatie niet altijd even duidelijk naar voren.
Het is duidelijk dat EcoFlow sterk inzet op softwareontwikkeling. De AI-functies worden regelmatig uitgebreid en nieuwe mogelijkheden verschijnen via firmware-updates. Dat maakt het systeem toekomstbestendiger dan veel traditionele thuisbatterijen.
P1 meter in de praktijk
De P1 Meter doet in de basis precies waarvoor hij bedoeld is: het actuele huishoudverbruik meten, zodat de Stream AC Pro daar automatisch op kan reageren. De installatie verloopt eenvoudig en dankzij het compacte ontwerp valt de dongle nauwelijks op in de meterkast. Ook de koppeling met de batterij verliep probleemloos en tijdens mijn gebruik heb ik geen verbindingsproblemen ervaren. De communicatie tussen de batterij en de P1 Meter is stabiel en betrouwbaar.
In de praktijk werkt het systeem over het algemeen zoals je mag verwachten. Wel merk ik dat de regeling soms nog wat verfijning kan gebruiken. Bij snel wisselende belasting wordt het laad- en ontlaadvermogen regelmatig bijgesteld, waardoor het import- of exportvermogen niet altijd strak rond de nul blijft. Dat is in de meeste situaties geen probleem voor de werking van het systeem, maar het laat wel zien dat er nog ruimte is voor verdere optimalisatie van het regelalgoritme.
Online kom ik vergelijkbare ervaringen tegen. Het algemene beeld is dat de hardware prima functioneert en dat eventuele verbeterpunten vooral in de software zitten. Dat stemt mij juist positief, omdat dit soort optimalisaties via firmware-updates kunnen worden doorgevoerd zonder dat de hardware vervangen hoeft te worden.
EcoFlow brengt regelmatig updates uit en het platform is duidelijk nog volop in ontwikkeling. Mijn indruk is dan ook dat de basis goed staat en dat de regeling de komende tijd waarschijnlijk nog verder zal worden verfijnd. Ik zie dit daarom meer als een product dat zich actief doorontwikkelt dan als een systeem dat al volledig is uitontwikkeld.
Dagelijks gebruik en toekomstperspectief
Uiteindelijk draait een thuisbatterij om één vraag: merk je er in het dagelijks gebruik iets van?
In mijn ervaring eigenlijk nauwelijks, en dat is juist positief. Na de installatie doet het systeem grotendeels zelfstandig zijn werk. De batterij schakelt automatisch tussen laden en ontladen en je hoeft alleen af en toe in de app te kijken om de prestaties te volgen.
De Stream AC Pro is bovendien stil. Ook tijdens laden en ontladen heb ik hem nauwelijks gehoord. Daardoor is plaatsing in een bijkeuken of garage geen enkel probleem.
Wat mij vertrouwen geeft, is dat EcoFlow zichtbaar investeert in doorontwikkeling. Regelmatig verschijnen firmware-updates met nieuwe functies en verbeteringen. Daardoor heb ik het gevoel dat ik niet alleen hardware heb gekocht, maar ook een platform dat zich nog verder ontwikkelt.
Dat betekent tegelijkertijd dat sommige functies nog niet helemaal het niveau hebben dat je uiteindelijk mag verwachten. Ik verwacht echter dat juist deze punten de komende maanden verder zullen verbeteren.
Na mijn eerste weken met de EcoFlow Stream AC Pro overheerst vooral een positieve indruk. De hardware voelt volwassen en degelijk aan, de installatie is eenvoudig en de EcoFlow-app behoort wat mij betreft tot de betere in deze productcategorie. De combinatie van een plug-and-play installatie, modulaire uitbreidbaarheid en een overzichtelijke app maakt het systeem toegankelijk voor zowel beginners als gebruikers die hun energieverbruik verder willen optimaliseren.
Tegelijkertijd merk je dat het platform nog volop in ontwikkeling is. De regeling via de P1 Meter kan op sommige momenten nog wat verfijnder en ook de communicatie over de verschillen tussen de standaard AI-functionaliteit en Oasis Premium mag duidelijker. Dat zijn echter punten die vooral in de software zitten en niet in de hardware.
Juist omdat EcoFlow regelmatig firmware-updates uitbrengt, zie ik deze aandachtspunten eerder als onderdeel van een product dat zich actief doorontwikkelt dan als fundamentele tekortkomingen. De basis staat wat mij betreft als een huis en ik verwacht dat de software de komende tijd alleen maar beter zal worden.
Zoek je een plug-and-play thuisbatterij waarmee je zonder ingrijpende aanpassingen kunt starten en die je later eenvoudig kunt uitbreiden, dan behoort de Stream AC Pro wat mij betreft tot de interessantste opties die momenteel verkrijgbaar zijn. Verwacht je echter een systeem dat vanaf dag één tot op de watt nauwkeurig optimaliseert, dan is het goed om te beseffen dat EcoFlow op softwaregebied nog ruimte heeft voor verdere verfijning. Juist die combinatie van sterke hardware en een platform dat zich zichtbaar blijft ontwikkelen, maakt de Stream AC Pro voor mij een veelbelovende investering.
Eerste indruk
Installatie