AEG SolarCube, 9,6 kWh Review
Ik heb de batterij uitgebreid getest en mijn bevindingen met AEG, importeur en verkoper gedeeld. Naast de signalen op Facebook over diverse storingen blijken de resultaten van mijn RTE-tests samen te hangen met verbindingsproblemen in de connector — AEG heeft inmiddels schriftelijk een defect in de eerste batch erkend. Mijn metingen zijn daardoor niet representatief voor het systeem zelf; eerst moeten de connectorproblemen zijn opgelost voordat je er echt iets over kunt zeggen. Los daarvan heb ik firmware-instabiliteit gezien (spontane moduswisselingen, vastlopende toestanden). Op moment van schrijven heb ik vernomen dat AEG volgende week de gebruikers uit de betreffende batch gaat benaderen. Zit je in die batch: neem contact op met je verkoper.
Drie sterren op basis van de huidige stand; als AEG de batchproblemen netjes afhandelt, is er potentie voor meer.
Pluspunten
Degelijke kast Simpele installatie Lokale TCP-interface beschikbaar (HA-integratie mogelijk) Modulaire opbouw — de stapelbare modules maken uitbreiden relatief eenvoudig Modulaire opbouw — de stapelbare modules maken uitbreiden (en in jouw geval retourneren) relatief eenvoudig Lokaal aanstuurbaar Compacte voetafdruk / plaatsing binnen Prijs per kWh
Minpunten
Ventilatoren zijn luidruchtig vanaf een 1500 Watt Diverse BMS storingen Lage RTE gemeten (mogelijk batch-gerelateerd, zie toelichting) Connectorproblemen in eerste batch
De installatie is eenvoudig en goed te doen voor wie bekend is met dit soort systemen. De kast is degelijk afgewerkt en de modulaire opbouw maakt uitbreiden laagdrempelig. Fysiek niets op aan te merken.
Prestaties en metingen
Ik heb het systeem uitgebreid getest, waaronder gecontroleerde round-trip-efficiëntiemetingen (AC-AC) met een onafhankelijk meetpunt. De gemeten RTE lag fors onder wat je van een moderne thuisbatterij mag verwachten. Belangrijk: deze resultaten blijken samen te hangen met verbindingsproblemen in de connector van de eerste productiebatch. AEG heeft dit batchdefect inmiddels schriftelijk erkend en gaat de betreffende gebruikers actief benaderen. Mijn metingen zijn daarmee niet representatief voor een goed functionerend exemplaar — maar ze laten wél zien dat je als koper alert moet zijn op welke batch je ontvangt.
Firmware en stabiliteit
Los van het connectorprobleem heb ik firmware-instabiliteit ervaren: spontane moduswisselingen, toestanden waar het systeem in bleef hangen en BMS-communicatiestoringen. Dit staat los van de batch en verdient aandacht in komende firmware-updates. De ventilatoren worden bovendien duidelijk hoorbaar vanaf zo'n 1500 watt laad-/ontlaadvermogen — relevant als het systeem in een woonruimte staat.
Service en afhandeling
De communicatie met verkoper en fabrikant verliep correct. Mijn melding is serieus genomen en de afhandeling van mijn situatie is netjes opgelost. Dat AEG het batchprobleem erkent en gebruikers proactief benadert, geeft vertrouwen dat het merk verantwoordelijkheid neemt.
De basis is er: degelijke hardware, eenvoudige installatie en een fabrikant die thuis geeft. Maar de eerste batch kampt met een serieus connectordefect en de firmware is nog niet volwassen. Drie sterren op basis van de huidige stand — als AEG de batchproblemen netjes afhandelt en de firmware stabiliseert, is er potentie voor meer. Zit je in de eerste batch: verwacht volgende week een mail van AEG