AEG SolarCube, 9,6 kWh Review

2 juli 2026, laatste update op 19 juli 2026, 218 views Rapporteer

Ik heb de batterij uitgebreid getest en mijn bevindingen met AEG, importeur en verkoper gedeeld. Wat begon als een prestatieprobleem (lage round-trip efficiency, samenhangend met een connectorprobleem) is inmiddels uitgegroeid tot een dossier over hoe AEG/Apex Power Supplies met een erkend veiligheidsrisico omgaat: een geruststellende boodschap naar de brede klantenkring, tegenover een schriftelijk erkend oververhittingsrisico voor wie zelf doorvraagt. Zie de updates onderaan voor de volledige tijdlijn.
Voor de laatste updates, ervaringen van andere gebruikers en de volledige waarschuwing die ik recent in de gebruikersgroep heb geplaatst: zie www.facebook.com/groups/aegsolarcube/ en specifiek https://www.facebook.com/groups/aegsolarcube/permalink/1400434515474660/

Pluspunten

• Degelijke kast
  • Simpele installatie
  • Lokale TCP-interface beschikbaar (HA-integratie binnenkort mogelijk)
  • Modulaire opbouw — de stapelbare modules maken uitbreiden (en in mijn geval retourneren) relatief eenvoudig
  • Lokaal aanstuurbaar
  • Compacte voetafdruk / plaatsing binnen
  • Prijs per kWh

Minpunten

• Connectorproblemen; niet aantoonbaar beperkt tot de eerste batch
  • EG erkent het oververhittingsrisico schriftelijk, maar alleen richting klanten die zelf actief en technisch onderbouwd doorvragen — de algemene servicemail aan de bredere klantenkring benoemt geen risico en geeft geen handelingsadvies
  • Diverse BMS-storingen
  • Lage RTE gemeten (mogelijk connector-gerelateerd, zie toelichting)
  • Ventilatoren zijn luidruchtig vanaf ca. 1500 watt
  • Retourtransport door de distributeur niet conform de regels voor lithiumbatterijen (ADR)
  • Geen Declaration of Conformity ontvangen voor dit product, ondanks herhaalde verzoeken
  • Installatiegids schrijft uitsluitend professionele installatie voor; verkoopmateriaal claimt overal "geen installateur nodig" — een tegenstrijdigheid met mogelijke gevolgen voor verzekering en garantie

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Installatie en bouwkwaliteit

De installatie is fysiek eenvoudig en de kast is degelijk afgewerkt; de modulaire opbouw maakt uitbreiden laagdrempelig. Daar valt weinig op aan te merken. Wél is inmiddels gebleken dat AEG's eigen installatiegids stelt dat het toestel "uitsluitend door gekwalificeerde, professionele bedrijven" mag worden geïnstalleerd — terwijl het overal wordt verkocht en gepromoot als plug & play, zonder installateur. Die twee zijn niet met elkaar te rijmen (zie Documentatie hieronder).

Prestaties en metingen

Ik heb het systeem uitgebreid getest, waaronder gecontroleerde round-trip-efficiëntiemetingen (AC-AC) met een onafhankelijk meetpunt. De gemeten RTE lag fors onder wat je van een moderne thuisbatterij mag verwachten. Deze resultaten blijken samen te hangen met verbindingsproblemen in de connector tussen batterijmodule en omvormer: een verslechterd contact geeft verhoogde overgangsweerstand, en dat verlies zie je direct terug in het rendement. AEG heeft dit onderliggende defect schriftelijk erkend (zie Documentatie). Mijn metingen zijn dus niet representatief voor een goed functionerend exemplaar, maar illustreren wel hoe direct een verslechterend contact het rendement raakt.

Firmware en stabiliteit

Los van het connectorprobleem heb ik firmware-instabiliteit ervaren: spontane moduswisselingen, vastlopende toestanden en BMS-communicatiestoringen. De ventilatoren worden bovendien duidelijk hoorbaar vanaf zo'n 1500 watt laad-/ontlaadvermogen — relevant als het systeem in een woonruimte staat.

Documentatie en installatievoorschrift

Dit onderdeel is nieuw ten opzichte van mijn eerdere versie van deze review, en weegt inmiddels het zwaarst in mijn eindoordeel.

Ik heb herhaaldelijk om de Declaration of Conformity (DoC) gevraagd die specifiek op dit product (AS-BML09-CM / AS-BML09-4.8K) ziet. Die heb ik nooit ontvangen; wel losse testcertificaten die niet als DoC kunnen dienen.

Daarnaast is er een directe tegenstrijdigheid tussen twee eigen bronnen van de fabrikant/distributeur. De officiële installatiegids (Snelle Installatiegids Serie AS-BBL09) opent met: "AEG-producten worden getest en goedgekeurd door erkende, onafhankelijke certificeringsinstanties en mogen uitsluitend door gekwalificeerde, professionele bedrijven worden geïnstalleerd." Tegelijkertijd wordt het product op de verkoopkanalen doorlopend aangeprezen als "Geen installatie nodig. Plug & Play", met een FAQ die de vraag "Heb ik een installateur nodig?" beantwoordt met "Nee, dat is niet nodig."

Voor kopers is dit meer dan een tekstuele slordigheid: bij eventuele schade kan een verzekeraar zich beroepen op het feit dat het toestel niet volgens het fabrieksvoorschrift is geïnstalleerd — ook als je precies deed wat de verkoper aanraadde.

Service en afhandeling

De financiële afwikkeling van mijn eigen retour was correct: mijn batterij is teruggenomen en ik ben volledig gecrediteerd. De uitvoering eromheen, en de bredere risicocommunicatie richting de rest van de klantenkring, was dat niet.

Het retourtransport werd door de distributeur uitgevoerd in een privéauto, zonder verpakking en zonder afgiftebewijs. Een lithiumbatterij van dit formaat (UN 3480) valt onder de ADR-regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen; dit transport voldeed daar naar mijn beoordeling niet aan.

De servicemail van 10 juli spreekt van een connector die "mogelijk eerder defect kan raken dan binnen de verwachte levensduur gebruikelijk is", zonder de woorden oververhitting, smelten of brandrisico te noemen, en met als advies: "u hoeft op dit moment zelf niets te doen." Klanten die zelf, technisch onderbouwd, doorvroegen kregen een wezenlijk andere, latere tekst: AEG erkent daarin dat "tolerantieschommelingen tijdens het plaatbewerkingsproces" de behuizing iets groter kunnen laten uitvallen, wat "de stabiliteit van de aansluitingen kan beïnvloeden en tot oververhitting kan leiden" — ook bij normaal gebruik (het in- en uittrekken van omvormer en batterij onder spanning). Beide teksten gaan over hetzelfde defect. Alleen wie doorvraagt, hoort het woord oververhitting.

De hardware-basis is er: degelijke kast, eenvoudige fysieke installatie, lokaal aanstuurbaar. Maar de stapeling van problemen is inmiddels te groot om als incident te zien: een connectordefect dat mogelijk breder is dan de erkende eerste batch, firmware die nog niet volwassen is, een ontbrekende Declaration of Conformity, een installatievoorschrift dat de eigen verkoopclaims tegenspreekt, een niet-ADR-conform retourtransport, en een risicocommunicatie die het woord oververhitting alleen gebruikt tegenover wie er zelf naar vraagt. Dat laatste vind ik het zwaarst wegen: een fabrikant die een bekend veiligheidsrisico per individueel geval afhandelt in plaats van de volledige klantenkring te informeren, verdient geen twee sterren meer maar één.

Voor huidige eigenaren: neem een eventuele inspectie serieus aan, controleer tot die tijd regelmatig de connector op verkleuring, geur en warmte, overweeg het vermogen te begrenzen tot na een monteursbezoek, en lees de volledige waarschuwing die ik in de gebruikersgroep heb geplaatst: https://www.facebook.com/groups/aegsolarcube/permalink/1400434515474660/
Update 19 juli: Sinds mijn vorige update heb ik schriftelijke bevestiging gekregen dat het connectorprobleem niet consistent wordt gecommuniceerd. Klanten in de algemene servicebatch kregen een geruststellende mail zonder risicoduiding; klanten die zelf doorvroegen kregen een tekst met een expliciete erkenning van oververhitting. Daarnaast bleek dat de officiële installatiegids professionele installatie voorschrijft, terwijl het product overal als "geen installateur nodig" wordt verkocht, en heb ik ondanks herhaalde verzoeken nog steeds geen Declaration of Conformity ontvangen. Ik heb dit alles, inclusief de letterlijke correspondentie, aanvullend gemeld bij de NVWA (zaaknummer 117767700 / NVWA-0540768) en in de gebruikersgroep gedeeld: https://www.facebook.com/groups/aegsolarcube/permalink/1400434515474660/. Mijn eindoordeel gaat op basis hiervan van twee naar één ster.
Update 16 juli: Inmiddels heb ik het probleem formeel gemeld bij de bevoegde toezichthouders. De melding is ingediend bij de Nederlandse toezichthouder NVWA (via de Europese Consumer Safety Gateway, zaak-ID 4261), aangevuld met een melding bij de Belgische toezichthouder FOD Economie. Reden voor die laatste: de exacte moduleserie van mijn exemplaar (AS-BML09-CM) staat vermeld op de Synergrid C10/26-lijst, het officiële Belgische homologatieregister voor toestellen die op het elektriciteitsnet mogen worden aangesloten — dit toestel is dus formeel toegelaten en in gebruik in België, niet alleen in Nederland.

Diezelfde lijst bevat ook een interessant detail: onder het merk Sunpura (S2400 / S2400 AC) staat exact dezelfde firmwareversie (V6.03) als bij de AEG-modules. Dat is een sterke technische aanwijzing dat AEG Solarcube en Sunpura S2400(AC) hetzelfde onderliggende platform zijn, verkocht onder verschillende merknamen in meerdere EU-landen — wat het risico een grensoverschrijdend karakter geeft, niet beperkt tot één merk of batch.

Daarnaast loopt er een apart traject bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over het niet-ADR-conforme retourtransport van mijn defecte exemplaar, met bevestigde gerichte handhaving.

Kortom: dit is inmiddels geen individuele klacht meer, maar een dossier dat bij meerdere toezichthouders in twee landen ligt.
Update 10 juli: AEG heeft inmiddels alle klanten per mail benaderd over een "servicecontrole": monteurs komen tussen nu en eind juli langs om de batterijen te inspecteren en zo nodig onderdelen of het product kosteloos te vervangen. Dat er actie komt is op zich goed nieuws. De manier waarop stelt echter teleur — zie de toelichting onder Service en afhandeling.

Verontrustender: mij is inmiddels ook een geval bekend van gesmolten connectoren bij een exemplaar dat pas eind mei is geleverd. Dat roept serieuze twijfel op of het probleem daadwerkelijk tot de "eerste productiebatch" beperkt is, zoals AEG stelt.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een AEG SolarCube, 9,6 kWh?