One For All URC4914 Review
Deze universele afstandsbediening heeft een goede bouwkwaliteit en kan IR-signalen, oftewel knoppen van andere afstandsbedieningen leren. De geleerde IR-signalen worden slechts een keer verstuurd bij het ingedrukt houden van de bijhorende knop. Dit beteken dat als de volume 5 stappen lager gezet moet worden de geleerde knop 5 keer ingedrukt en losgelaten moet worden om hetzelfde effect te bereiken als slechts een keer indrukken en wachten tot dat er (ongeveer) 5 signalen verstuurd zijn.
Weeg goed af of alle veelgebruikte knoppen zich op de onderkant van de afstandsbediening bevinden. De nadruk op het woord alle is groot. De knoppen aan de bovenkant van de afstandsbediening kunnen niet comfortabel worden bereikt met de duim doordat de afstandsbediening aan de kant van de palm veel zwaarder is dan bij de power knop.
Pluspunten
IR-leerfunctie Vele knoppen: multimedia, pijlen, nummers, in totaal 49. Geen media-/streamingdienst bedrukking op knoppen, zoals Netflix, Youtube, etc. Pijltjes toetsen ingedrukt houden herhaalt de ingedrukte knop snel, tot men het loslaat
Minpunten
IR-geleerde knoppen worden bij ingedrukt houden alleen een enkele keer verstuurd en dus niet herhaald tot men de knop loslaat en weer indrukt. Bodem/aan de kant van de palm veel zwaarder
De behuizing is van hard plastic, maar voelt qua materiaal goed en stevig aan. De knoppen hebben meestal minstens een verticale zijkant, maar doorgaans meer, waardoor de knoppen ook blind prima te vinden zijn zonder twijfel. De drie functieknoppen boven de pijltjes toetsen zijn blind redelijk makkelijk door elkaar te halen met de bovenste pijltjes toetsen. Deze zijn bedrukt met de APP, rood vierkant uitlijn op wit, HOME. Volgens de handleiding die keurig op de website van de fabrikant staat heten die APP, APP2 en HOME.
De handleiding is van een goede kwaliteit, met duidelijke instructies.
IR, oftwel infrarood leren is een prettige functie dat voor mij een vereiste was. Dit maakt mogelijk om het IR-signaal van ieder van de 49 knoppen te vervangen is met dat van een willekeurige afstandsbediening, zoals de originele afstandsbediening van de TV, TV-abonnement ontvanger, oftewel KPN, etc. doosje of een HiFi. Let op, volgens mij gebruikt de Ziggo Next Mini bluetooth ipv IR en kan je de Next Mini met deze universele afstandsbediening misschien niet aanzetten. Ik heb geen Next Mini in gebruik en kan dit daarom niet testen.
Het aanleren van de IR-signalen van de 3 knoppen van een andere afstandsbediening naar 3 knoppen op de universele afstandsbediening ging okay. Er was geen onduidelijkheid over het feit of de afstandsbediening de nieuwe knop heeft aangeleerd. De stappen om de afstandsbediening in leermodus te zetten zijn duidelijk. De bevistiging dat de afstandsbediening in leermodus zit is ook goed. Wel heb ik een of twee keer de toetscombinaties moeten herhalen per geleerde knop om de afstandsbediening aan het leren te krijgen. Dit komt doordat de toetsen genoeg kunnen kantelen op hun plek zonder dat een knop op het PCB echt ingedrukt wordt en voelt het, dus wel alsof men de toets had ingedrukt, maar daadwerkelijk was dat elektronisch niet gebeurd. Tijdens het overige gebruik vond ik dit niet abnormaal hinderlijk en dit probleem is beperkt tot de nummer toetsen.
Een minpunt van de afstandsbediening is dat IR-geleerde knoppen bij het ingedrukt houden slechts een keer verstuurd worden en dus niet worden herhaald tot dat men de knop loslaat. Gezien dat ik de volume knoppen heb aangeleerd en dat ik bij de vorige afstandsbediening gewend was dat de knoppen ingedrukt gehouden konden worden en de volume snel en makkelijk een heel stuk lager gezet kon worden is dat een nadeel. Daarentegen kan dit probleem wellicht in de toekomst omzeilen door niet het hardware volume niveau aan te passen, maar het software volume niveau van de mediaspeler waar de FlircV2 IR ontvanger in zit en hopen dat het IR-signaal van de niet aangeleerde volume knop van de universele afstandsbediening wel wordt herhaald bj het ingedrukt houden. Hier ben ik nog niet aan toe gekomen, gezien dat ik het volume op dit moment ook kan regelen. Al is dat iets langzamer... Een comfort functie ontbreekt dus.
Hiernaast is het heel fijn dat deze afstandsbediening 49 verschillende signalen kan versturen in een een redelijk klein, batterij gevoed, mobiel en stootbestendig formaat.
Zeker een aandachtspunt is het gewichtsverdeling. De afstandsbediening is aan de palmkant, verticaal gehouden de bodem, zwaarder, dankzij natuurlijk de twee grote batterijen. Als men voornamelijk de nummer, media, volume en kanaal omhoog/omlaag toetsen gebruikt is er denk ik niks aan de hand. Mijn gebruik bestaat voornamelijk uit de media, volume, en pijltjes toetsen. Ik vind het met een hand niet altijd prettig om met de duim naar de pijltjes toetsen te rekken. Wellicht zou ik voor mijn doeleind nu een afstandsbediening kiezen van OneForAll waar de nummers zich aan de bovenkant bevinden. Ik vermoed dat de layout van deze afstandsbediening wel prettig is voor eindeloos zappen en van kanalen wisselen met de nummer toetsen. Uiteraard dan met de nummerknoppen geleerd van de afstandsbediening van de settopbox.
Al met al, wat bouwkwaliteit en functies betreft raad ik het toestel zeker aan. Weeg daartegen wel af of je toetsen hebt die je vaak gebruikt die zich aan de bovenkant van de afstands bediening bevinden. In dat geval voelt de afstandsbediening een beetje als een hamer ondersteboven aan het uiterste eind vasthouden en dus onprettig.
30 juni 2026 taalfouten gecorrigeerd en kleine wijzigingen