Honor Magic8 Pro, 512GB opslag Blauw Review
Na jarenlang Android-toestellen te hebben gebruikt, ben ik eind 2022 overgestapt naar een iPhone. De belangrijkste reden was dat Android-smartphones steeds duurder werden, terwijl de innovatie voor mijn gevoel steeds kleiner werd. Toen Apple vervolgens Apple Intelligence aankondigde, leek dat een goede reden om bij iOS te blijven. Helaas bleef die functie in Europa lang uit en sinds iOS 26 voelde mijn iPhone ook minder soepel aan. Dat was uiteindelijk het moment waarop ik besloot weer naar Android te kijken.
Pluspunten
512GB opslag Zeer solide accuduur Goede camerasysteem Fijne software met lange ondersteuning Zeer goede ingebouwde modem Snelladen met 100 watt Fantastische ingebouwde speakers
Minpunten
Accessoires moeilijk verkrijgbaar Grote camera eiland met hobbel Videokwaliteit lijkt prima maar weet nog niet te overtuigen Reparatie mogelijkheden toekomst onduidelijk
De keuze
In het high-end segment kwam ik eigenlijk uit bij drie toestellen: de Samsung Galaxy S26 Ultra, de Google Pixel 10 Pro en de Honor Magic 8 Pro. De Samsung wist mij niet echt te overtuigen. Het ontwerp sprak mij minder aan en op sommige punten voelde het toestel weinig vernieuwend. De Pixel heeft uitstekende software, maar de Tensor-chip en de camera’s vond ik minder indrukwekkend dan verwacht.
Ik heb in het verleden een Honor 10 gehad waar ik erg tevreden over was. Toen ik de specificaties van de Honor Magic 8 Pro zag, vielen vooral de grote silicon-carbon accu, 512 GB opslag, het camerasysteem en de belofte van zeven jaar updates op. Uiteindelijk heb ik daarom voor de Honor gekozen. Het gaat om de Globale versie van het toestel.
Eerste indruk
Het instellen vanaf mijn iPhone verliep verrassend eenvoudig. Alle gegevens werden snel overgezet. Ook fijn is dat de Honor beschikt over zowel een snelle vingerafdrukscanner als een volwaardige 3D-gezichtsherkenning. Dat werkt net zo prettig als Face ID op de iPhone. Daarnaast zit er standaard een screenprotector op het toestel, wat zeker bij het licht gebogen scherm een pluspunt is. Alleen een hoesje ontbreekt bij de Europese versie, vroeger en bij de Chinese variant van dit toestel zat dit er wel bij
Ervaring na een maand
Na ruim een maand gebruik ben ik erg positief. De accuduur is misschien wel het grootste pluspunt. Ik laad het toestel meestal tot 90% op en haal daarmee zonder moeite anderhalve tot twee dagen gebruik. Opladen gaat bovendien razendsnel. Met mijn 45 watt Samsung-oplader zit de batterij binnen een uur weer vol. Kom je van een iPhone, dan is dat echt een wereld van verschil. Het toestel kan maximaal laden met een snelheid van 100 watt.
Het scherm is uitstekend. Het is helder, scherp en kleurrijk en biedt veel mogelijkheden om de weergave naar eigen smaak aan te passen. Ook de oogbeschermingsfuncties en de hoge PWM-dimming maken het scherm prettig om langdurig naar te kijken. De ingebouwde speakers zijn echt fantastisch en leveren een verrassend volle klank met meer dan genoeg bas. Bij een wat hoger volume voel je het toestel soms zelfs licht meetrillen door de krachtige audio.
De camera’s presteren eveneens erg goed. Foto’s zijn scherp, ook bij flink inzoomen blijven de resultaten indrukwekkend dankzij AI. Daarnaast is de beeldstabilisatie uitstekend en naar mijn ervaring zelfs beter dan die van mijn iPhone 16 Pro Max. Voor video vind ik Apple nog steeds iets sterker, maar het verschil is kleiner dan ik vooraf had verwacht.
MagicOS heeft mij misschien nog wel het meest verrast. Online krijgt de software veel minder aandacht dan One UI of de Pixel-software, maar ik vind de ervaring erg prettig. De interface heeft duidelijke invloeden van iOS, terwijl je tegelijkertijd alle vrijheid van Android behoudt. Alles voelt snel, vloeiend en er zijn ontzettend veel instellingen beschikbaar om het toestel naar eigen wens aan te passen. Met de nieuwe Snapdragon Elite Gen 5 en snelle 12GB RAM blijft het toestel meer dan krachtig genoeg voor de komende jaren.
De Honor Magic 8 Pro is gewoon een erg leuk toestel om te gebruiken. De IR-blaster is nog steeds aanwezig erop bijvoorbeeld, iets wat ik persoonlijk een leuke extra vind. Grappig genoeg hadden mijn oude Honor 10 en Samsung Galaxy S5 die functie jaren geleden ook al. Verder zit het toestel vol met handige AI-functies van Honor, die je desgewenst kunt uitschakelen. Ook de aparte cameraknop is een fijne toevoeging. Gemini werkt nu al fantastisch dankzij Gemini Nano v3. Of Gemini Intelligence later ook naar Europa komt, is nog afwachten, maar het is in ieder geval mooi dat de Honor Magic8 Pro daarvoor in aanmerking komt. Niet elk toestel ondersteunt die mogelijkheid.
Ook de modem van de Honor is uitstekend. Op plekken waar mijn iPhone moeite had met wifi of 5G, blijft de Honor gewoon probleemloos verbonden. Zelfs in een ondergrondse parkeergarage had ik nog bereik, iets wat ik met mijn iPhone zelden meemaakte.
De bouwkwaliteit voelt premium aan. Hoewel de achterkant van kunststof zou zijn om het gewicht laag te houden, merk je daar in de praktijk niets van. Het toestel voelt stevig en luxe aan.
Minpunten
Natuurlijk is niet alles perfect. De Honor Market stuurt af en toe meldingen die op advertenties lijken, al zijn die eenvoudig uit te schakelen. Er staat ook wat bloatware op het toestel, maar vrijwel alles is te verwijderen.
Daarnaast zijn accessoires minder makkelijk verkrijgbaar dan voor Apple of Samsung. Het kostte mij even om een mooi hoesje zonder camerabescherming te vinden.
Ook de grote cameramodule zorgt ervoor dat het toestel flink wiebelt wanneer het plat op tafel ligt.
Tot slot is er nog iets om rekening mee te houden voor de langere termijn. Hoewel Honor zeven jaar software-updates belooft, zijn reparaties zoals een accuvervanging of schermreparatie mogelijk minder eenvoudig dan bij Apple of Samsung. Veel lokale reparatiewinkels richten zich vooral op de grotere merken, waardoor je eerder bent aangewezen op een officiële reparatieservice. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om mee te nemen in je aankoopbeslissing.
De Honor Magic 8 Pro krijgt veel minder aandacht dan Samsung, Google of Apple, maar wat mij betreft is dat onterecht. Het toestel combineert uitstekende hardware, een fantastische accuduur, razendsnel opladen, een prachtig scherm, sterke camera’s, veel opslag en een verrassend fijne software-ervaring.
Voor techliefhebbers die eens iets anders willen dan de gevestigde namen is dit wat mij betreft één van de interessantste smartphones van dit moment. De adviesprijs ligt aan de hoge kant, maar wanneer je hem in de aanbieding weet te vinden, biedt de Honor Magic 8 Pro naar mijn mening één van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen in het high-end segment. Ik heb in ieder geval geen moment spijt gehad van mijn overstap terug naar Android.
Eerste indruk
Ervaring na een maand
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Honor Magic8 Pro, 512GB opslag Blauw?