Forza Horizon 6, Xbox series S|X Review
Forza Horizon is een franchise die ik pas vanaf deel 5 echt ben gaan spelen. Die game beviel destijds ontzettend goed, en toen ik hoorde dat deel 6 zich in Japan zou gaan afspelen, was ik meteen verkocht. De gameplay voelt aan als een geslaagde combinatie van Need for Speed en SEGA Rally of de Dirt-games. Op alle fronten klopt de game simpelweg: het laat unieke gebieden van Japan zien en de sfeer is fantastisch. Wil je meer te weten komen over deze race game? Lees dan hier mijn volledige review!
Pluspunten
Een heerlijke over-the-top racegame De 'Japan Tour' laat schitterende gebieden zien en vertelt daar ook interessante details over Enorm veel te verkennen, zoals de verborgen schuren met unieke auto's Je verdient XP met alles wat je doet, zelfs als je een keer verliest Grafisch echt een plaatje De soundtrack is fantastisch en past perfect bij de setting
Minpunten
Het verhaal heeft geen echte meerwaarde De extra autopakketten en edities zijn best prijzig
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9tuBpc4HU6Aw9w9Y6uQ6PKhL6UCZqrXrLlIWmXUzDvZSy.jpeg?f=620xauto)
Forza Horizon 6 is momenteel een van de populairste racegames van 2026, tenminste op het moment van schrijven. Veel gamers geven aan dat dit de beste Forza Horizon-game ooit is, maar klopt dat ook? Dat vertel ik jullie graag in deze review.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle Horizon-games heb gespeeld. De eerste Forza Horizon-game die ik speelde was deel 2, maar daar ben ik destijds snel mee gestopt; ik kan me alleen de reden daarvan niet meer herinneren. Deel 5 was de tweede game uit de serie die ik heb gespeeld, en die heb ik met heel veel plezier doorgebracht. Toen ik hoorde dat deel 6 eraan kwam en deze zich in Japan afspeelt, was dit voor mij een reden om hem direct te gaan spelen. Ik moet zeggen: ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik vond de game zelf zo leuk dat ik de Premium Edition heb gekocht. Maar wat is het voor een game en wat kun je er allemaal van verwachten?
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9DuoOdYze7KuD9EKxRQp39SLriaPgnyfFDcLrtOAKMg2t.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/rd0ZvmyppXLeiPhuaMcCt82d.jpg?f=user_large)
Ja, het doel van het spel? Ik denk niet dat ik dit nog hoef uit te leggen, maar goed, laten we dat toch maar doen. Het doel van het spel is races winnen, en dat is het. Waar dit bij zustergame Forza Motorsport het voornaamste doel is, is dat gelukkig bij de Horizon-games anders. Je begint het spel met een korte tutorial, je kiest je eerste auto en dan begin je te racen; van daaruit kun je doen wat je wilt. Je kunt ervoor kiezen om lekker Japan te verkennen, je auto te pimpen of gewoon te gaan racen. Racen kun je zowel offline als online tegen vrienden doen. Het uiteindelijke doel is races winnen, bandjes verzamelen en de legendarische racer te worden. Forza Horizon 6 biedt gelukkig nog iets meer dan alleen racen, maar daar kom ik bij de gameplay nog op terug.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9RdTuBjko8uOLsyu9prKXePMPHTHGYFZvlhoWDdBHHCFX.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/6NCIHITaxr9329gjYLkekgt8.jpg?f=user_large)
Als je puur een diepgaand, meeslepend verhaal zoekt, zoals dat bij de meeste Need for Speed-games het geval is, dan stelt Forza Horizon 6 waarschijnlijk een klein beetje teleur. Het "verhaal" is namelijk vooral een functioneel frame om je in een bizar vet Japan los te laten. Toch is er wel iets van een verhaal aanwezig, al wordt dit door alle content en evenementen een beetje naar de achtergrond gedrukt.
In Forza Horizon 6 reist het festival af naar Japan. In tegenstelling tot de directe supersterrenstatus uit deel 5, begin je ditmaal als een absolute 'nobody' in een bescheiden straatauto. Het doel is simpel maar doeltreffend: jezelf omhoogwerken van rookie tot een legende op het asfalt van Tokio en de verraderlijke bergwegen rond Mount Fuji.
De progressie is traditioneel opgehangen aan het geliefde polsbandjessysteem. Door races te winnen, stunts uit te voeren en XP te verzamelen, verdien je gekleurde bandjes die toegang geven tot snellere autoklassen en grotere evenementen. Het ultieme doel is het behalen van de felbegeerde Horizon Legend-status, waarmee je ook het exclusieve 'Legend Island' vrijspeelt. De narratieve invulling komt van thematische zijverhaallijnen die diep inzoomen op de iconische JDM- en autocultuur, waaronder intense Touge-duels op smalle bergpassen. Hoewel de dialogen en personages soms wat steriel en te Amerikaans aanvoelen voor de Japanse setting, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de over-the-top Showcases. Zo neem je het in spectaculaire climaxraces op tegen stuntvliegtuigen en zelfs een gigantische mech die veel weg heeft van een Gundam. Het plot blinkt niet uit in diepgang, maar dient als een uitstekende en nostalgische kapstok voor de gameplayloop.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9iltRPAoM0UHqKHRl5tPBfvS5LmZUiceXMQ0Y7bkPwyLM.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large)
De gameplay zit voor mijn gevoel goed in elkaar. Ik heb de game vanaf 'day one' gespeeld en ik ben heel eerlijk: ich heb er lekker de tijd voor genomen, en daar schaam ik me niet voor. De game bevat veel verschillende evenementen, wat zorgt voor genoeg afwisseling. Zo rijd je het ene moment een normale straatrace, om daarna direct offroad te gaan. Het ene type race bestaat uit traditionele rondjes, terwijl je bij het andere type een specifiek parcours van A naar B moet afleggen. Daarnaast zijn er veel verschillende kleine uitdagingen, van flitspalen (speedtraps) tot verre sprongen. Naast dat alles zitten er ook genoeg zoekelementen verstopt in het spel. Zo zijn er negen auto's die ergens geparkeerd staan en die je via een foto moet opsporen, maar kun je ook op zoek naar verborgen schuren. Door deze missies leer je niet alleen iets over de geschiedenis van die auto, maar speel je hem uiteindelijk ook vrij voor je eigen garage.
Bij alles wat je doet, van racen tot gewoon wat rondrijden, verdien je XP. Als je genoeg XP verzamelt, ga je een level omhoog en krijg je een skillpunt. Dit punt kun je vervolgens besteden aan de auto waarin je op dat moment rijdt, om zo specifieke bonussen vrij te spelen. In totaal kun je twee soorten progressiepunten verdienen, wat spelers stimuleert om meer te doen dan alleen standaard racen. Voor het reguliere racen ontvang je Horizon-punten, maar door activiteiten te voltooien die specifiek met de setting te maken hebben, verdien je 'Discover Japan'-punten. Beide categorieën hebben hun eigen rangen en unieke beloningen om vrij te spelen, en dat houdt de game erg vermakelijk.
Hoe moeilijk je de game wilt maken, bepaal je helemaal zelf. Naast de AI-moeilijkheidsgraad kun je namelijk instellen of je auto cosmetische of mechanische schade oploopt, en hoeveel impact die schade heeft op het rijgedrag. Maken deze opties de game realistisch? Nee, zeker niet. Het is en blijft meer een Need for Speed- of SEGA Rally-achtige game dan een echte simracer zoals de Forza Motorsport-serie. Op het moment dat je een nieuw polsbandje kunt verdienen, word je getrakteerd op een Showcase-event. Hierin worden altijd spectaculaire en onrealistische stunts uitgehaald. Zo neem je het het ene moment op tegen twee stuntpiloten in een vliegtuig, en race je het andere moment tegen een megagrote Gundam-robot.
Op gameplaygebied is het een ontzettend toffe game die enorm veel afwisseling biedt. En mocht je aan de basisingrediënten nog niet genoeg hebben, dan zijn er regelmatig tijdelijke seizoensevenementen die voor een leuke dynamiek zorgen. De besturing is toegankelijk en kent veel opties om naar eigen wens aan te passen. Het enige waar ik zelf moeite mee heb – en dat is puur persoonlijk – zijn de driftmissies. Ik kan ze zo vaak overdoen als ik wil, ik ben er simpelweg gewoon slecht in.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9OJjNmqB1cFkuAVL4TGc2la49VvGSPAZgeIb2oAnmKwNG.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large)
Op grafisch gebied ben ik zeer te spreken over Forza Horizon 6; het is echt een prachtige game op bijna alle punten. Japan ziet er schitterend uit, en zelfs bij hoge snelheden blijft de omgeving haarscherp. Ook als je naar de details en de verschillende weereffecten kijkt, is alles prachtig gedaan. Om de zoveel dagen verandert de game van jaargetijde. Dat geeft een bijzondere sfeer, omdat je het landschap telkens in een heel ander jasje ziet.
Iets wat ik er wel wat minder mooi vond uitzien, al snap ik de keuze deels wel, is het publiek. De toeschouwers ogen voor mijn gevoel nog altijd wat te simpel, maar aan de andere kant let je daar tijdens het racen het minste op. Een groot gemis is het dus niet. De natuur, de cultuur en vooral de iconische kersenbloesem maken het virtuele Japan zo mooi dat het me een extra reden geeft om het land ooit in het echt te bezoeken.
Je kunt uiteraard vanuit het menu je auto van binnen en van buiten uitgebreid bekijken. Het is puur genieten om de details van de verschillende wagens eens van heel dichtbij te bestuderen. Daarnaast kun je in Forza Horizon 6 verschillende huizen kopen, waarvan je er één als je hoofdwoning kunt instellen. Nieuw is dat je de garage en zelfs de natuur rondom dit huis kunt aanpassen. Met de 'free modus' kun je de boel zowel binnen als buiten naar eigen smaak aankleden.
De geluidseffecten klinken erg realistisch. Ik heb de muziek een tijdje uitgezet om puur naar de motoreffecten te luisteren, en die klonken fantastisch. Een deel van deze audiotechniek herkende ik uit de Motorsport-serie. Dat is alleen maar positief, want daarin was het geluid ook al van topniveau.
Als ik het visuele aspect samenvat, dan is Forza Horizon 6 een grafisch hoogstandje, waarbij de kracht hem vooral in de spelwereld zit. De ontwikkelaars hebben diverse iconische delen van Japan in de game verwerkt. Hoewel je niet overal naartoe kunt rijden, zoals naar de top van Mount Fuji, zijn er meer dan genoeg bijzondere gebieden toegevoegd. Ik vond de 'Japan Tour' in de game dan ook een geweldige toevoeging: gewoon rustig rondrijden en van de natuur genieten, terwijl een stem je ondertussen wat vertelt over de omgeving. Erg tof gedaan!
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9rLJm33oxRHuE6KVkAK3yy3Bp8hbgs67fgnZSyLu8Bjja.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large)
De soundtrack van Forza Horizon 6 is de grootste in de geschiedenis van de franchise en leunt hoorbaar op de nieuwe Aziatische setting. Het resultaat is een energieke mix van vertrouwde festivalgenres en een flinke dosis lokale invloeden, waarbij met name het nieuwe Gacha City Radio de show steelt. Dit station ademt moderne Japanse popcultuur met gigantische hits van artiesten als YOASOBI, Creepy Nuts en Ado. Daarnaast is het sfeervolle Horizon Wave een absolute voltreffer; de nostalgische jaren '80 synthwave en chillwave komen volledig tot hun recht tijdens nachtelijke ritten onder de felle neonverlichting van Tokio. Zelf merkte dat ik veel naar Horizon Base Radio luisterde, al wisselde ik ook regelmatig van zender.
Voor de broodnodige adrenaline keert de vertrouwde basis natuurlijk ook terug. Horizon XS combineert ditmaal westerse rock met stevige J-Rock van bands als BABYMETAL en ONE OK ROCK, terwijl het iconische drum-and-bass-label Hospital Records traditiegetrouw weer 24 exclusieve, loeisnelle tracks aflevert. Wie het liever wat rustiger aanpakt tijdens het cruisen, kan overschakelen naar de alternatieve indierock van het nieuwe Sub Pop Records of de filmische, modern-klassieke klanken op Horizon Opus.
Playground Games tilt de audiobeleving bovendien naar een hoger niveau met een slimme nieuwe detailfeature: in freeroam hoor je de muziek van andere spelers of festivalgebouwen heel organisch naar binnen galmen als je erlangs rijdt. Het zorgt voor een waanzinnig dynamische festivalsfeer die de soundtrack dit keer nóg beter tot zijn recht laat komen.
De game biedt een uitstekende balans tussen speciaal voor de game gecomponeerde nummers en bekende, bestaande muziek. Ik kan de soundtrack nog uren blijven omschrijven, maar uiteindelijk hangt de sfeer natuurlijk sterk af van de radiozender die je opzet. Over de kwaliteit valt in elk geval niet te twisten: de muziek is simpelweg ijzersterk. Omdat muziek iets is wat je vooral moet horen, deel ik hieronder graag een voorproefje met jullie.
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large)
De multiplayer is in de basis hetzelfde als de hoofdgame: gewoon lekker racen tegen andere spelers. Soms zie je tijdens het verkennen andere spelers voorbijrazen, wat een levendige dynamiek aan de spelwereld geeft. De game bevat een 'Link'-modus, waarmee je heel snel verbinding maakt met een andere speler. Mocht je liever samen met een vriend racen, dan kun je kiezen voor een co-op- of multiplayer-race. Wil je liever samen Japan verkennen? Ook dat is mogelijk door een konvooi te vormen. Zodra je in hetzelfde konvooi zit, worden jullie direct in dezelfde online wereldsessie geplaatst. Je ziet elkaar op de kaart, kunt achter elkaar aan rijden en samen heel Japan verkennen. Ik moet zeggen dat het opzetten van zo'n verbinding lekker snel gaat; dat is echt een uitstekende functie.
Een grote pluspluim is dat de game crossplay ondersteunt. Dus als jij op de Xbox of pc speelt en een vriend op een ander platform, zoals de Steam Deck, dan kun je nog steeds zonder problemen samen het virtuele Japan onveilig maken.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9vd7ggqyrczzoomI80U9e8tIeHVwG4Ees5Z0tK8bzLLdA.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5L4XRwhTlaR0gHOKGTZgBPct.jpg?f=user_large)
Ik heb speciaal voor deze review de livestream een keer aangezet, zodat ik gameplaybeelden had die ik aan deze review kon toevoegen. De video bevat iets meer dan een uur aan gameplay en is vrij aan het begin van het spel opgenomen.
LET OP: Hoewel dit slechts een racegame is, kan deze video spoilers bevatten.
:strip_exif()/f/image/OWPzIXq3DLAfoDxASDrcy3L2.png?f=user_large)
Playground Games bewijst met Forza Horizon 6 opnieuw een van de koplopers te zijn op het gebied van toegankelijkheid. De game introduceert een breed scala aan features om de drempel voor gamers met een motorische, visuele of auditieve beperking zo laag mogelijk te maken. Een geweldige ontwikkeling, want gamen is tenslotte voor iedereen. Voordat ik de functies opnoem, moet er wel een kritische kanttekening worden geplaatst: het is een gemiste kans dat de échte audiobegeleiding voor volledig blinde gamers, zoals we die kennen uit de recente Forza Motorsport, in dit deel ontbreekt. Ook laat de schermlezer in specifiekere menu's, zoals de trackbuilder, hier en daar nog wel eens een steekje vallen. Maar wat is er dan wél aanwezig? Hieronder volgt een korte samenvatting van wat je kunt verwachten.
Wat betreft motorische hulpmiddelen is de absolute eyecatcher de nieuwe AutoDrive-functie. Waar je voorheen enkel stuurhulp had, kan de ingebouwde assistent de auto nu volledig autonoom naar een bestemming sturen of races rijden zonder dat je een knop hoeft in te drukken (ideaal voor spelers die snel vermoeid raken). Daarnaast kun je de offlinegamesnelheid verlagen om meer reactietijd te krijgen, of kiezen voor een 'All Assists Preset' waarbij je alleen gas hoeft te geven.
Hoewel de game helaas niet de volledige Blind Driving Assist aan boord heeft, introduceert de titel wel een handige Car Proximity Radar. Deze geeft visuele en auditieve signalen zodra er auto's in je dode hoek rijden. Daarnaast zijn er uitgebreide hoog-contrastmodi voor menu's en maakt de wereldkaart gebruik van audio-cues bij het selecteren van evenementen. Voor auditieve ondersteuning keert de geprezen ondersteuning voor gebarentaal (ASL en BSL) terug in de filmische cutscenes via een picture-in-picture-tolk. Uiteraard zijn ook alle ondertitels volledig aanpasbaar qua tekstgrootte en achtergrondcontrast.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9RXh7Ynd6iQ8wIF3qkiRBVkgBgyCMdU8Wqu7XzEsK8932.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/f/image/OvlT5jJ3h5P3mGtws16tHVgq.png?f=user_large)
Hoewel de standaardgame direct speelbaar is via Xbox Game Pass Ultimate, heb ik zelf de volledige Premium Edition aangeschaft. De reden hiervoor is simpel: ik vind het een waanzinnig toffe game en ik weet zeker dat ik hem nog heel vaak ga opstarten. Maar wat biedt deze Premium Edition nu precies extra?
Ten eerste krijg je, zodra ze beschikbaar zijn, direct toegang tot twee grote DLC-uitbreidingen. Beide uitbreidingen introduceren een compleet nieuw gebied buiten de hoofdkaart, inclusief unieke voertuigen en een eigen mini-campagne. Verder bevat het pakket een VIP-lidmaatschap. Dit lidmaatschap verdubbelt permanent alle Credit-beloningen na races en geeft spelers wekelijks een gratis Super Wheelspin. Daarnaast ontgrendel je direct drie exclusieve Forza Edition-auto's, cosmetische VIP-items en het felbegeerde Tokyo City House als spelersthuis.
Tot slot krijg je toegang tot de Car Pass en de nodige autopakketten, wat zorgt voor een gigantische uitbreiding van je garage. De Car Pass voegt wekelijks een nieuwe wagen toe, tot een totaal van dertig stuks. Daarnaast bevat het pakket het Time Attack Car Pack – dat acht zwaar getunede monsters bevat – én het Italian Passion Car Pack, met daarin onder andere de splinternieuwe Ferrari F80.
:strip_exif()/m/266273/1WD8k9pXgY8cVs6LpBjJYXdFNLCNFu3ZLuEyFMsgHSp7JzeNOg.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large)
Dan de leukste vraag van elke review: heeft deze game replaywaarde voor mij? Ik denk dat het antwoord wel duidelijk is. Dat is een volmondige ja, want waarom zou ik anders de Premium Edition hebben gekocht? Ik vond Forza Horizon 5 al sterk, maar deze game heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Nu ben ik sowieso al een liefhebber van de Japanse cultuur, dus dat maakt de ervaring voor mij nog een stuk leuker. Nu ik de game heb uitgespeeld, zal ik deze natuurlijk wat minder intensief spelen, maar ik ben nog altijd van plan om de game regelmatig op te starten en even een paar races te doen – in ieder geval totdat de DLC uitkomt. Dus ja, de game heeft absoluut replaywaarde voor mij!
:strip_exif()/m/266273/1WD8k99TrXZNWtko67VrR5Ph2GkKxUStrxW0Dc8owgailaaj9e.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large)
Forza Horizon is een franchise die ik pas vanaf deel 5 echt ben gaan spelen. Die game beviel destijds ontzettend goed, en toen ik hoorde dat deel 6 zich in Japan zou gaan afspelen, was ik meteen verkocht. De gameplay voelt aan als een geslaagde combinatie van Need for Speed en SEGA Rally of de Dirt-games. Op alle fronten klopt de game simpelweg: het laat unieke gebieden van Japan zien en de sfeer is fantastisch. De wisselwerking tussen de Horizon- en 'Discover Japan'-progressiepunten vind ik een groot pluspunt. Ook dat de game zich niet profileert als een simracer, maar het racen gewoon lekker luchtig houdt, vind ik erg tof. Voor mij is dit een van de beste racegames in jaren, en ik zou hem dan ook aan iedereen aanbevelen!
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Forza Horizon 6, Xbox series S|X?
/u/266273/crop6989a0a0d22e9_cropped.png?f=community)