Anker Solix Solarbank Max AC Review

26 juni 2026, laatste update op 26 juni 2026, 3.854 views Rapporteer
Testpanel +2

De Anker Solix Solarbank Max AC is uitstekend in staat om het overschot aan opgewekte zonnestroom, die teruggeleverd zou worden, vast te houden om deze op een later tijdstip weer aan de woning terug te geven. Het directe stroomverbruik is in de eerste testperiode van 14 dagen gestegen van circa 52% naar 94%.

De accu is zeer goed verpakt, voelt zeer solide en oerdegelijk aan en is heel gemakkelijk te installeren; binnen 10 minuten was dit gefikst!

Het is wel jammer dat er met een eigen Anker P1-meter gewerkt moet worden. De app is nog in bèta en laadt vrij traag. Ook de resultaten die in de app worden weergegeven, zijn niet altijd even duidelijk. Gelukkig kan ik dit met HomeWizard gemakkelijk oplossen.

Al met al ben ik heel blij met deze accu en heb ik totaal geen moeite meer met het afschaffen van de salderingsregeling.

Pluspunten

• Nul op de meter modus werkt perfect
  • Installatie is kinderspel
  • Robuust en zeer degelijk gebouwd
  • Stil en weinig warmte ontwikkeling

Minpunten

• Heeft eigen P1 meter van Anker nodig
  • App werkt traag en niet altijd even duidelijk

Uitgangssituatie

In januari 2023 zijn er op onze 2-onder-1-kapwoning (bouwjaar 2000) 9 zonnepanelen van 390 Wp gelegd op ZZO.
Het totale gemeten maximale vermogen dat er in ruim 3 jaar van het dak is gekomen, is tot nu toe 3450 Wp.
De omvormer is een SolarEdge SE3500H monofase omvormer en is aangesloten op fase 2 van een 3x25A-aansluiting.

Grote stroomverbruikers zijn een 3-fase 5-pits inductiekookplaat met een maximaal vermogen van 11 kW, een combi hetelucht-/stoomoven, een combi hetelucht-/magnetronoven, een Quooker, een grote airfryer en niet te vergeten 2 gamecomputers die veel gebruikt worden. Daarnaast zijn er nog de gangbare huishoudelijke apparaten, zoals vaatwasser, droger en wasmachine.

Sinds vorig najaar is er ook een multisplit-airco geplaatst met 2 binnenunits: 1x 5,0 kW koelen / 5,8 kW verwarmen en 1x 3,5 kW koelen / 4,0 kW verwarmen.

Er is momenteel nog geen (PH)EV aanwezig, maar hier komt eind september verandering in; dan zal er een EV met een eigen 3-fase laadpaal (Zaptec Go 2) in gebruik worden genomen.

Het energiecontract is een vast contract dat onlangs nog is verlengd. Al met al dus een behoorlijk stroomverbruik en dit gaat dus alleen maar toenemen met tenminste 1 EV en misschien wel een tweede.

Stroomverbruiken (in kWh) van de laatste jaren:
JAARVerbruikOpwekTerugleveringNetto VerbruikDirect Verbruikte OpwekTotaal Verbruik%Direct Verbruikte Opwek
2022651765176517
202346293807192427051883651249%
202444783567169327861875635353%
202540153937191920962018603351%
Omdat er altijd wel iemand thuiswerkt of thuis is, proberen wij (vooruitlopend op het afschaffen van de salderingsregeling) zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te verbruiken. Dus zoveel mogelijk de vaat en was overdag doen, de tuin sproeien (met behulp van een 1,1 kW beregeningspomp) als de zon schijnt, etc.

De airco was in eerste instantie aangesloten op een bestaande groep (van de inpandige garage). Omdat ik nog niet goed wist wat ik na het einde van de salderingsregeling ging doen, heb ik in maart jongstleden door een elektricien 3 groepen laten bijplaatsen, waarvan er 2 naar de garage gaan: de ene om de airco op aan te sluiten (deze eindigt met een lasdoos) en de andere met een WCD aan het einde voor een toekomstige zonnestroomboiler of thuisaccu. Die keuze lag toen dus nog open. In de garage is een apart hoekje waar de was/droog combi staat alsmede de verwarmingsketel met toebehoren. Er is daar dus nog wel ruimte voor een batterij of een boiler.

Toen ik de mogelijkheid zag om de Anker Solix Solarbank Max AC te kunnen testen via Tweakers, heb ik mij daar direct voor ingeschreven en werd ik tot mijn grote verbazing hiervoor uitgeloot!

Omdat ik enkele weken eerder al HomeWizard-spullen had aangeschaft — een P1-meter, een P1-splitter en 2 Energy Sockets — en omdat ik mijn domoticasysteem wil ombouwen van Domoticz naar Home Assistant, heb ik besloten om ook de 1-fase kWh-meter van HomeWizard te bestellen, zodat ik die kan gebruiken om de Anker-batterij te monitoren. Deze kWh-meter is een aantal dagen voor de levering van de batterij door de elektricien in de meterkast ingebouwd, zodat er met een schone lei gestart kon worden.

De extra groep voor de batterij zit ook op fase 2 en dus op dezelfde fase als de SolarEdge-omvormer.

Levering

Op 11 juni kwam er een grote vrachtwagen voorrijden en werd de Anker Solix Solarbank Max AC in een gesealde doos op een pallet geleverd. De chauffeur was gelukkig zo vriendelijk om samen met mij de doos op 2 hondjes te zetten en het verpakkingsmateriaal weer mee te nemen, zodat alleen de doos met inhoud overbleef.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OLnYrxpz46TtJkNFBrHN5lDgSkg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69NN1qA57lv1MZBVXlHpnARSu2XBjAZFJk3qhHDh0xPTYa1.jpeg?f=620xauto

De doos is voorzien van 4 witte, uitneembare 'handgrepen', zodat na het uitnemen hiervan het bovendeksel er gemakkelijk afgehaald kan worden zonder beschadigingen aan de verpakking.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5cgPXE86PQ0zYnGU1yTqcj8ZApY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69N0MsPGWyldtyTKd6uJZmxzukeeIzFFipMHcwGUkQxGoYJ.jpeg?f=620xauto

Na het openen van de doos zie je de handleiding, met daaronder beugels om (indien nodig) de accu aan de muur te schroeven, alsmede de dikke aansluitkabel in een hardschuim bescherming die boven op de accu zit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9UI7aTfEvedij4yk84bhd55TGrI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69NW4daocXTzmjQcAUkwbe2nhpcgsNvdcEZh7LXoidoZE44.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2lp45cBLELbwUuG9rM-kw5NESJs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69N9tF2DPOqZ17y6CX9kCZBeL26536CUwVetMyGftUpf66E.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/y3dC00htCCknsB2fDp_Ab16EpF4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69NYZIwjh01rZPB7EPFnue5bqBREMKTxoC0vPaDIJgvmPC5.jpeg?f=620xauto

Na het verwijderen van dit hardschuim 'deksel' zie je dat de accu netjes is verpakt in een plastic zak, die in zijn geheel weer in een hardschuim bodemdeel staat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dm6sExWY_MG2fzQl63m4n0NvuVc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69N8LmdkHeKkGFp21Ewyee1LLtO98KSy0H18bevjp52n4yZ.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vJkzs5kP79_17m1YXPvtf-T6On0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69O8imphihIF8ORuLNXq5fGXVkVAYnEzA6TOq3FoAX3QDiD.jpeg?f=620xauto

Kortom, de verpakking is zeer solide en transportschade wordt op deze manier tot een minimum beperkt.
Zowel de accu als de verpakking en de aansluitkabel ogen en voelen zeer solide en degelijk.
Na het uitnemen van de accu wordt deze tijdelijk op een hondje geplaatst en op de juiste plek gezet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_M8PYfjs1qwS9QzGaUDyNDu9N7Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OEJDpR7AwJ2UUtxTOhw0zH3b3DESotKk8z8EAwLIDrOCs.jpeg?f=620xauto

Een aantal dagen later is het hondje vervangen door 2 multiplex platen om de accu iets van de grond te hebben in verband met mogelijke lekkage van omringende apparatuur.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1ebHKZr1AncIUcOBtuZCOtgaANA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OyWru6CdtJeFjDB6RykMqIe1tzGbfz3DaSOHdfjUxFMk7.jpeg?f=620xauto

De Anker Solix P1-meter is een dag later via DHL geleverd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/TItyPqKzK8ADqx9FlAcPW6KOYSQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69O8i59wjY1xgQkAtbdYF6q7j5sDAJZv2HFa041JhJvdxgx.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/TF0wLiEoo3CuEcvDxkZExjdvdss=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69O3IEzUxTOpHkeU2fqrJwO503wgXZ9tAGN8hHvehmS9Ixd.jpeg?f=620xauto

Ingebruikname

Op vrijdagavond 12 juni is het systeem in gebruik genomen. Omdat er volgens opgave van Tweakers nog gebruik moest worden gemaakt van een bètaversie van de app, heb ik deze als losse APK-file (Android) gedownload en geïnstalleerd.

Vervolgens heb ik eerst de accu toegevoegd; dat verliep probleemloos. Via een tijdelijke wifi verbinding wordt de accu gevonden en na het invoeren van de eigen wifi-gegevens werkte het direct.

Daarna heb ik de P1-meter toegevoegd, die via de HomeWizard P1-splitter is aangesloten samen met de HomeWizard P1-meter en een USB P1-verbinding ten behoeve van de Raspberry Pi waarop Domoticz (nog) draait.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7ijVjdgpd_xqSC9ZnPRaLUGHkZ8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69P6Bi2G29LnBXYYhBz4LWDy3JJQOe9xiJRFRO3sFN2B0HV.jpeg?f=620xauto

De Anker Solix P1 meter heeft een externe antenne met een magnetische voet.
Deze installatie ging niet helemaal vlekkeloos: de Anker P1-meter werd wel gevonden, maar ik kon de eigen wifi-gegevens niet invullen. Daarna heb ik de P1-installatie in de app verwijderd en opnieuw uitgevoerd; toen ging het wel goed.

Zoals in de onderstaande screenshots te zien is, wijst dit zich allemaal vanzelf:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xEGzxA417VGspxCJbYpfKdlwOkM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OxJ035kNIdqfVmMe4EvCmSMier6LjOsOM3TIqHvcefqbm.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ADlae-5peGpmiC1X4tCbp_xIgbc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OJrpYm5fuPtSgd9TxF6iefGQB0s7tpqJsfPppt32QGVRv.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iHoQaqWtBq7EBaHd9Dh7nHh6cS0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OUbKIjWQ6nAYd0Tr61bCIHFPQVvu6ee4KcsH4qNjc4Ek1.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/woO0qeC7DgO-n0OHJLqWvtnfP74=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OjFC3tr9OiC9rji8b2cqsWX9jtT6bTXTehbffyxG4YLXM.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Iqaiv95bdMcs_rrX_kf_DBJ-ZHc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69Or3zWA6SxVYOgn2G7rGcZeDihRGa2vHcjrOSJg3l4ZxM2.jpeg?f=620xauto

Setup

Toen zowel de batterij als de P1 meter aangesloten waren kon er verder worden gegaan met setup in de app:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tQ6LY908hbYhIClcF6uoSyDOju0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69Od0dtdrLjYkLzjc6hHmPHGK4kPW3caixSDGZYx9sBA4SM.jpeg?f=620xauto

Ik heb gekozen voor de "0-op-de-meter-modus" (NOM), die in de app "zelfverbruikmodus" wordt genoemd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/khN3vgIuDCOVKuPCm9bQBtMzoXc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69PKkbD2iucgfPamOYjCZeEopoTT59buYAr84TovwvZAopI.jpeg?f=620xauto

Tevens heb ik voor de veiligheid de maximale vermogens teruggeschroefd naar 2500 watt voor het laden van de accu en 2300 watt voor het ontladen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yU9QVOHl4yjbAz3XC8rF_QtfCzk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69PZvaKGM0Kpvi6H41XyVdurgpiIBdrUM2v5HeBYelaIrpG.jpeg?f=620xauto

Mijn elektricien gaf dit ook mee als advies: langdurige belasting van >2500 watt op een WCD wordt sterk afgeraden. Bovendien maakt het in mijn geval ook niet veel uit, omdat er op de meeste dagen hooguit 3000 watt via zonne-energie wordt opgewekt en er overdag altijd minimaal 500 watt wordt verbruikt, waardoor het laden van de accu toch al maximaal 2500 watt is.

De Exportvermogenslimiet heb ik niet gewijzigd:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2gcnsoZAJWxYwgG85-vckUiEP0o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69PcheC5Mqpyh9gT3MXgaV72pn437AHEIRtqXGmRpI3cD3J.jpeg?f=620xauto

En hierna was alles klaar en begon de batterij meteen te ontladen, omdat er blijkbaar af fabriek nog 27% lading aanwezig was:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/i1oCj9UO3WV2PWxmBXtiIjmToo0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/173490/1WD69OVOZsVxaaoqZ5sDYYJ0woU6mwDWXARQCxXxkr3jgatzc1.jpeg?f=620xauto

Resultaten na 14 dagen testen

De eerste 2 weken waren op zich een leuke testperiode. De eerste week was het een aantal dagen deels bewolkt en was de zonne-opwek dus wat lager (tussen de 10 en 15 kWh per dag). In de tweede week hebben we een aantal onbewolkte dagen op een rij gehad met een opwek van >20 kWh.

In de periode 22–24 juni hebben we een korte vakantie gehad en waren alleen de kids thuis. Op die dagen is er dus weinig huishoudelijke apparatuur gebruikt en hebben voornamelijk de airco en de gamecomputers aangestaan. In de onderstaande grafieken is dit heel goed te zien.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tQ0smcCh8Id1vt8JGHLYbUXQ3gM=/620x/filters:strip_exif()/m/173490/1WD69P4FRBMeE88nQbsBiPL1ddONJjFJhCegJOqm2mK0N2lVTx.png?f=620xauto

De bovenste grafiek laat op de linker as de import en export van stroom zien (als staven) en de opwekking als groene lijn. Op de rechter as is het percentage direct verbruik te zien. Je ziet vanaf 13 juni dat dit percentage omhoogschiet naar bijna 100%, met een dipje in de vakantieperiode van 22–24 juni.

De export is de eerste 10 dagen ook bijna nul, wat betekent dat de "nul-op-de-meter-modus" perfect werkt. Zelfs in de periode 18–20 juni, met veel opwek, is de export bijna nul. Dit betekent dat de accucapaciteit voldoet. Als deze capaciteit (veel) lager was geweest, dan was er meer geëxporteerd.

Dit betekent wel dat we moeten blijven sturen op zoveel mogelijk verbruik overdag. Mogelijk kan een slimme aansturing van de EV hier straks bij helpen.

Ook is in de eerste 10 dagen te zien dat de import flink daalt. Dat levert een directe besparing op, omdat de opgewekte zonnestroom later die dag wordt gebruikt.

De onderste grafiek toont de data van de HomeWizard kWh-meter en laat zien wat er per dag de accu in is gegaan (oranje staaf) en wat er weer is ontladen (blauwe staaf). Door alle import en export van deze meter op te tellen, kan een schatting worden gemaakt van de round-trip efficiency (RTE): import is 92,91 kWh en export is 73,14 kWh, wat neerkomt op een RTE van 78,7%.

De grafiek hieronder laat het laad- en ontlaadgedrag zien van de batterij gedurende de eerste 14 dagen in stappen van 5 minuten. Hierin zijn de begrenzingen duidelijk zichtbaar: de ingestelde exportlimiet van 2300 watt en importlimiet van 2500 watt werken perfect. Ook de periodes waarin de accu leeg is, zijn goed zichtbaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Oq6gM0BahnsRvJV8WYUXXgbh0FU=/620x/filters:strip_exif()/m/173490/1WD69PafK0AQQUHvHtit5aOYgLrw5H4m7275VbWQpRR8iyqplB.png?f=620xauto

Alle data in deze grafieken is afkomstig uit Home Assistant, dat gebruikmaakt van data uit de HomeWizard P1- en kWh-meter. De Anker P1-meter is (nog) niet geïntegreerd in Home Assistant, omdat ik momenteel een nieuw HA-systeem aan het inrichten ben via HA-OS. De Anker-integratie zou daarin moeten werken; hier kom ik later in een update op terug.

Wat wel is opgevallen, is dat de data uit de Anker-app (exporteerbaar als CSV) behoorlijk afwijkt van de HomeWizard-data. Dit is verklaarbaar: HomeWizard gebruikt de API van de SolarEdge-omvormer, terwijl de Anker-app geen directe PV-informatie heeft. Je kunt wel aangeven dat je een externe PV-installatie hebt, maar de app weet niet wat de daadwerkelijke opwek is en kan alleen reageren op import/export.

Omdat ik momenteel zowel Home Assistant (via HomeWizard) als Domoticz gebruik, kan deze gecombineerde data als betrouwbaar worden gezien; de waarden komen vrijwel overeen. Hier ligt dus nog een duidelijk verbeterpunt voor de Anker-app. Ondanks dat de NOM-modus perfect werkt, is de data in de app zelf beperkt bruikbaar.

Het volgende plaatje toont screenshots van de eerste onbewolkte dag: 18 juni rond 14:30.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6Olkk3xEaMfcCZxXEiFqlUxmoDU=/620x/filters:strip_exif()/m/173490/1WD69P5JovvemXdiBHfAJ7J6bjxhYPiA2rBRxNCNw9NHStCzD7.png?f=620xauto

Links is een screenshot van de Anker-app, waarin te zien is dat de batterij volledig geladen is. Op dat moment heb ik de beregeningspomp aangezet om teruglevering te voorkomen. ;)

Daarnaast zijn er drie screenshots van HomeWizard:
  1. De bovenste toont het totale verbruik die dag; na 07:00 volgt de grafiek netjes de nullijn.
  2. De middelste toont het laden van de accu via de 1-fase kWh-meter. De pieken midden in de nacht zijn waarschijnlijk afkomstig van de Quooker, die periodiek kort aanslaat.
  3. De onderste toont de opwek van de PV-installatie.
Helemaal rechts staat een screenshot van het energiedashboard van Home Assistant, waarin de energiestromen overzichtelijk worden weergegeven.

Samengevat zijn de resultaten zeer veelbelovend en doet de accu in de nul-op-de-meter-modus precies wat deze moet doen.
Noodstroom Test
De batterij heeft een WCD voor noodstroom, die (mits voldoende lading aanwezig) binnen 10 milliseconden moet overschakelen bij spanningsuitval. Dit heb ik getest met een stofzuiger: deze bleef gewoon draaien toen ik de groep uitschakelde.
Dit kan praktisch nuttig zijn bij langdurige stroomuitval, bijvoorbeeld voor koelkast en diepvries. In de praktijk hangt dit sterk af van de plaatsing van de accu. In mijn geval zal ik hier alleen bij noodsituaties gebruik van maken.
Business Case
En tenslotte de belangrijke vraag of de accu de investering waard is:
Volgens Anker bedraagt het aantal laadcycli circa 10.000. Bij gebruik van de NOM-modus zal de accu minimaal één keer per dag laden en ontladen, en mogelijk vaker op zonnige dagen. Bij gemiddeld twee cycli per dag komt dit neer op circa 700 cycli per jaar, wat een levensduur van ongeveer 14 jaar betekent. Dit is dus prima.

In mijn situatie blijkt dat het mogelijk is om circa 95% van de opgewekte energie zelf te gebruiken, mits er overdag voldoende verbruik is. Dit betekent dat slechts ongeveer 5% wordt teruggeleverd.
Historisch gezien wek ik circa 3770 kWh per jaar op, waarvan ongeveer 1700 kWh werd teruggeleverd. Met de accu zou dit dalen naar circa 200 kWh. Dat betekent een besparing van ongeveer 1500 kWh per jaar. Bij een tarief van €0,25/kWh komt dit neer op €375 per jaar.
Hiermee zou de terugverdientijd uitkomen op ruim 5 jaar. Bij een levensduur van minimaal 10 jaar is dit in mijn situatie een interessante businesscase.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit afhankelijk is van energieprijzen, persoonlijke verbruiksprofielen en opwekcapaciteit. Bij een grotere PV-installatie zal de accu sneller vol zitten en blijft teruglevering bestaan.
De Anker Solix Solarbank is uitbreidbaar tot maximaal 42 kWh, maar deze capaciteit moet wel dagelijks benut worden om zinvol te zijn.

Conclusie na de eerste 2 weken

Ik ben behoorlijk enthousiast geworden over deze Anker Solix Solarbank Max AC. Ik wil hierbij nogmaals expliciet vermelden dat dit voor mijn persoonlijke situatie geldt (NOM-modus, energiecontract, verbruik en opwek).

Ik heb niets meer aangepast in de Anker-app en de installatie is dus min of meer "set and forget". Eenmaal ingesteld doet deze wat hij moet doen en heb je er weinig omkijken naar.

Qua prestaties, werking en bouw zou ik deze zeker 5 sterren willen geven, maar er valt nog wel wat te verbeteren aan de app. Deze mag sneller worden en een betere integratie met zonnepanelen bieden.

Vooralsnog heb ik hier weinig last van, omdat ik veel gebruikmaak van de HomeWizard-app en wellicht straks een mooi dashboard kan maken in Home Assistant.

Daarom geef ik voorlopig 4 sterren. Ik zal deze review de komende tijd nog voorzien van enkele updates, waarin meer data wordt gedeeld en gekeken wordt hoe de integratie in Home Assistant zich ontwikkelt. Ook ben ik benieuwd hoe de situatie zal veranderen zodra de EV binnenkomt.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Anker Solix Solarbank Max AC?

Leuk geschreven, leest prettig. Voor mij is de Anker ook interessant voor nom dus fijn dat het zo goed werkt zelfs met afgeknepen vermogen. De uiteindelijke RTE valt reuze mee eigenlijk als je basis last 500 watt is. De HA integratie is wel belangrijk voor me om richting de winter zowel de zon te gebruiken als op goedkope tijden te laden.
Ik vind de RTE ook niet zo belangrijk, na afschaffen salderen is stroom die je terug levert toch al niets waard dus dan maakt het niet uit dat er een klein beetje verloren gaat en omgezet wordt in warmte.
(Scheelt straks weer in het vorstvrij houden van de garage ;) )
Maar ik heb het er voor de volledigheid wel bijgezet.
Keurige review met erg veel beeldmateriaal en informatie, hulde!

Lijkt sterk op mijn usecase afgezien van het feit dat ik reeds een EV heb staan. Twijfel nog of ik een Victron systeem moet gaan bouwen (veel werk, niet goedkoop, maar extreem veel mogelijkheden en alles aanpasbaar) of een Solix Max AC moet nemen en sneller klaar te zijn.

2 vragen:

- Hoe zit het met geluid? Hoor je hem?

- Is het merkbaar dat de Solix warmte afgeeft? Ik hoop van wel want ik wil hem in de gang plaatsen en dat zou in de winter iets kunnen schelen mbt het verwarmen van die koude gang.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 27 juni 2026 09:27]

De batterij staat dus in de garage en daar ben ik natuurlijk niet altijd en zeker nu niet want het is er bloedheet ;) .
Maar ik ben er de afgelopen weken natuurlijk veel geweest en ook vaak naar de batterij lopen en even op het display drukken om te kijken hoe vol die was en daar heb ik 'm niet een keer gehoord, ook geen gebrom of zo. Dus zover ik dit tot nu toe kan beoordelen maakt deze geen geluid.
Qua warmte heb ik ook telkens als ik er was even een check gedaan om te kijken of de batterij maar ook de kabel en de WCD niet te heet worden als er vol vermogen (2500 watt dus bij ons) op staat. Aan de kabel en de WCD kan ik geen merkbaar temperatuurverschil ontdekken, de batterij zelf wordt wel handwarm, maar niet heet, ook niet bij de huidige temperatuur van 30°C in de garage.
Dus ik denk dat je die zeker in de gang kunt plaatsen als je 'm ook mooi vindt.
(Ik denk dat ik dat hier niet door de ballotagecommissie zou krijgen. :+ )
Joop (Ik ben oud genoeg om de cartoon J. Klepzeiker te kennen), dank je voor de reactie.

Klinkt goed! Weinig geluid en mocht er warmte zijn dan is dat wenselijk in mijn specifieke geval.

Van wat ik heb kunnen zien is het een mooi ding (in mijn ogen) dus hij mag best in de gang staan. Kan iedereen ook zien wat hij doet (op het display) voor de verdere bewustwording en het gebruik van de energie.

Scheelt ook dat hij dan naast de groepenkast kan staan en dat wifi geen issue is. De garage staat 10m achter het huis en is het heel wat extra gedoe met kabels trekken en de garage is niet verward dus ik verwacht in de winter toch mindere prestaties (LFP doet het niet zo geweldig bij temp rond het vriespunt of lager). Sommige batterijen hebben voor buiten een eigen verwarmingselement maar dat kost flink wat energie.

Zit ook te denken aan een Victron zelfbouw systeem maar die moet dan zeker de garage in, met al het extra werk erbij (flink wat kabels, incl UTP) en ook dan gaat koude in de winter een rol spelen. Met alle functionaliteiten erbij kan zo'n zelfbouw systeem wel kostbaar worden vanwege bepaalde modules die nodig zijn. Het uitbreiden daarintegen is wel makkelijker naderhand en VEEL goedkoper qua opslag met zelfbouw accu's in tegenstelling tot de kant en klare stapel accu's (2x zo duur).

Nog eens goed nadenken.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 27 juni 2026 11:09]

Het display valt bij mij na 30 seconden uit. Ik heb nog eens in de app zitten zoeken en dit is inderdaad een instelling. Je kunt dit wijzigen, ook naar 'Always on', dus dan kun je altijd zien wat de accu aan het doen is.

Ik snap dat de keuze lastig is en wens je succes met het nadenken, maar wil je toch nog een ding meegeven. Je hebt het over dezelfde usecase en ook over uitbreidbaarheid.
Als dit betekent dat je qua stroomverbruik en PV installatie ongeveer op dezelfde lijn als wij zit dan denk ik dat uitbreidbaarheid niet zo'n grote rol hoeft te spelen, ik zie dat namelijk dat de accu maar sporadisch helemaal vol raakt en het is nu nog de meest gunstige tijd in het jaar; Maw ik zou echt geen grotere capaciteit willen hebben.

Update:
In de App kan ik de temperatuur vinden van de batterij; die is nu 39°C en die staat te laden in de garage waar het 31°C is, kortom ik vind dat reuze meevallen.

[Reactie gewijzigd door Joop_Klepzeiker op 27 juni 2026 13:01]

Je levensduur berekening gaat uit van 2 cycli per dag. Dat kan maar hooguit voor een 8 tal maanden. In de wintetperiode zal er nauwelijks een cyclus per week gehaald worden vermoed ik.

Je berekende levensduur, uitgaande van het erg optimistische anker getal van 10.000 zal dus al snel 20 jaar worden
Ik ben van een pessimistisch scenario uit gegaan en ja ik denk dat het wel langer zou kunnen zijn, maar de accu gaat ook ontladen als er bv maar 800 watt van de PV afkomt en er in huis 1100 watt gevraagd wordt.
Dus ik denk dat het geen 8 maanden zijn, maar gewoon iedere dag tenzij het zo bewolkt of donker is dat het huisgebruik sowieso al hoger is dan PV kan leveren.
Ik heb nog eens door de mijn data van de laatste 3 jaar zitten spitten en van de 1272 dagen data waren er 161 (12.7%) waarin helemaal niets is terug geleverd en dus de batterij helemaal niets zou doen!
Omgerekend zijn dat 46 dagen per jaar; Als je hiermee zou rekenen kom ik op bijna 16 jaar uit.

Ik weet ook niet hoe je een cyclus precies mee moet nemen.
Als ik hierover een kwartje in Google gooi dan vind ik dit:

Een laadcyclus is één volledige ronde van opladen en ontladen van een batterij. Dat betekent: energie in de batterij opslaan door op te laden, en die energie vervolgens weer gebruiken door te ontladen. Pas wanneer een batterij volledig is opgeladen en daarna weer volledig is ontladen, wordt dat als één volledige laadcyclus geteld.

In de praktijk worden batterijen vaak maar gedeeltelijk ontladen of geladen. Deze deelbewegingen worden door het systeem bij elkaar opgeteld tot één volledige cyclus.

Als je dit in ogenschouw neemt dan is de levensduur dus inderdaad flink langer.
Verder heb ik de App (let wel, beta versie) helemaal doorgespit, maar ik kan nergens SoH info vinden.
Misschien dat het in de definitieve versie wel zichtbaar gaat worden.

Maar voor nu is dit denk ik geen punt om je direct zorgen over te maken ;)
Waarom heb je eigenijk 2300 W gekozen voor ontladen? En niet gewoon 2500 w?
Op aanraden van de elektricien, die vond Max 10A veiliger. Ik had eerst ook het laden op 2300 staan, maar dat heb ik opgehoogd naar 2500 om toch net iets meer PV mee te pakken en deze belasting waarschijnlijk minder continue zal zijn.
Ik heb net even in de data gekeken en dan heb ik maar 71 records die >2300W laden van de in totaal 4046 records, dat is nog geen 2%, dus dat lijkt mij dan geen probleem.
Zeer goed verhaal en zeker goed getest. Ben wel benieuwd hoe eea eruit ziet wanneer je 3 fase aansluiting eruit zou komen te zien of moet je dan 3 systemen parallel zetten? Daarnaast wanneer ik de boost gebruik van mijn inductiekookplaat betekent dit 16 A peak. Ook wanneer ik de inductiekookplaat gebruik tegelijkertijd met de airfryer en/of de oven en/of boiler zit ik qua peak ook boven de 10A. In beide gevallen betrek je dus zowel stroom uit het net als uit de accu zeker in de winter. En in de winter heb je mijn inziens met electrische verwarming over meerdere ruimtes ook een grote peak te verwerken. Daarnaast moet je in de winter goedkoop laden en tijdens primetime 16-22 ontladen. Als laatste in mijn geval kan ik de besparing of gas gebruik meetellen in de terug verdien tijd wat dan neer komt ergens tussen de 5-10 jaar eea afhankelijk van de energie tarieven.
Ik denk dat je dan inderdaad met 3 systemen parallel moet gaan werken als je over 3 fases maximaal wilt gaan ontladen.
Wij hebben nu ook import vanuit de grid als we aan het koken zijn; de inductieplaat en een oven trekken gemakkelijk die 10A, zeker als er ook nog een wasmachine of droger aan staat.
Het gaat mij erom dat de export wordt afgevangen naar de accu en het terug leveren minimaal is en dat gebeurd ook. Vandaag ook weer slechts 0.2 kWh export van de in totaal 21 kWh opwek!
Mooi verhaal. Een leuk om te lezen. Ik heb aan Anker gevraagd of het systeem op 3 fase aangesloten kan worden. Dat hebben bevestigend beantwoord. .

Dus nu ben ik in staat van verwarring gebracht??

Kan je deze units nu wel of niet aan 3 fase aansluiten?

Louis
Ik ben geen elektricien, maar hoe wil je een systeem met een normale stekker aansluiten op 3 fasen?
Dus het lijkt mij niet mogelijk en hangt een unit altijd aan één fase. Als je perse op 3 fases wilt laden/ontladen dan zou je er 3 moeten aanschaffen en ieder op een aparte fase zetten. IK vraag me dan wel af hoe dat dan weer qua aansturing gaat werken.

Of bedoel je als je een 3 fasen aansluiting hebt, bv 3x25A, of je het apparaat dan kunt gebruiken?
In dat geval is het antwoord JA, want dat is ook mijn situatie. De batterij zit dan op 1 van die 3 fases aangesloten.
Reactie verplaatst als quote naar louis.verhagen

[Reactie gewijzigd door Joop_Klepzeiker op 30 juni 2026 10:18]

Wat een fijne review! Dank hiervoor. Heb je al getest met de "zero feed-in" functie? Als het goed is zou je via de app kunnen instellen dat je PV panelen uitschakelen als je accu vol is en je niet gaat terugleveren aan het net. Wat voor 2027 een mooie functie zou zijn als je mogelijk moet betalen voor terugleveren. Daarnaast vroeg ik me de volgende situatie af: stel de stroom valt uit/black-out situatie, werkt de accu dan ook? Of gaat hij dan weer stroom terugleveren het net op? Of kan je dit echt binnen je eigen systeem houden?
Die "zero feed-in" functie zie ik nergens in de app terug. Bovendien vraag ik me af hoe die de panelen zou moeten kunnen uitschakelen want
  1. Dat kan volgens mij helemaal niet met de api van Solaredge, die is alleen maar uit te lezen via webtoegang en niet aan te sturen.
  2. De batterij weet helemaal niets van de omvormer omdat je alleen "PV installatie van derden" kunt opgeven in de app, dus zonder gegevens.
En als de stroom uitvalt dan wordt er niets teruggeleverd, zelfs niet binnen je eigen huis. Alleen blijf je dan stroom houden op de WCD op de accu zelf. Als je daar dan iets op hebt zitten of je sluit er iets op aan dan gaat dat werken. Ik heb dat getest met een stofzuiger zoals omschreven in de review.
Dus voor mij persoonlijk zal ik dit niet veel gebruiken tenzij er langdurige uitval zou zijn, dan zou ik met een verlengsnoer vanaf de diepvries en de koelkast naar de accu kunnen gaan om die 2 apparaten aan de praat te houden. Dit werkt uiteraard alleen als er voldoende lading in de accu zit.
Dus waarschijnlijk zal ik in de wintermaanden de reststroombuffer in de accu wat hoger zetten omdat er dan toch te weinig zonnestroom van het dak komt om de accu helemaal vol te krijgen.
Dank voor de reactie!
Ik kwam erachter dat de Zero feed-in functie, waarschijnlijk in NL niet beschikbaar is. Ik heb zelf niet zon systeem dus kan het niet controleren, maar leek me wel interessant om te weten voordat ik het zou aanschaffen.

EDIT: Volgens google AI: De functie kan worden ingeschakeld via de Anker-app (vanaf app-versie 3.15.0). In de Nederlandse app-versie staat deze optie vaak aangeduid als "Apparatuur feed netwerk" met de waarde "OP" (Aan) of "Uit"

EDIT2:
Volgens google AI: Navigeer naar de algemene Systeem / Energiecentrale-instellingen via het tandwiel-icoon rechtsboven (niet de specifieke batterij-subinstellingen).
  1. Selecteer de gewenste energiemodus, zoals Self-Consumption (Zelfverbruik).
  2. Schakel hier de optie Zero Feed-In handmatig in

Benieuwd of je iets kan vinden of Google AI hallucineerd en dingen zegt die niet kloppen. Benieuwd of de functie bestaat in de app. Verwacht wel dat je de Anker Smart Meter nodig zal hebben.

[Reactie gewijzigd door Jelledgwn op 30 juni 2026 10:29]

Als ik in de App de gewenste energiemodus kies, zelfverbruik dus, dan is de enige mogelijkheid om die te kiezen niet om erin te kunnen gaan om dan nog iets anders te kunnen kiezen of aanvinken.

Maar dit is nog wel steeds de beta versie van de app, misschien heeft dat er iets mee te maken.
Ah, helaas. Nou misschien leuk om in de gaten te houden. Mocht je iets vinden hoor ik het graag! _/-\o_