Ecovacs Deebot X12 OmniCyclone Review
De ECOVACS DEEBOT X12 OmniCyclone heeft een goede indruk op mij achter gelaten. De bouwkwaliteit is erg goed, alles is makkelijk te bedienen, onderhouden en in te stellen en hij doet de dingen die hij moet doen ook gewoon erg goed. Vloeren voelen weer schoon aan en de dweilfunctie werkt prima. Wat uiteraard een groot punt is is dat ik als eindgebruiker er verder geen omkijken naar heb. Regelmatig even de waterbakken legen en vullen en de afvalbak legen en daar houd het wel zo'n beetje op. Je moet hiervoor wel even flink in de buidel tasten, intussen is hij ook al flink onder de adviesprijs te krijgen, maar daar krijg je dan ook wel een mooi apparaat voor terug!
Pluspunten
Stil Makkelijke installatie Uitgebreide, overzichtelijke app Makkelijke te onderhouden
Minpunten
Prijs voor sommigen een obstakel
Inleiding
Ik heb dit product ontvangen om 2 weken te testen naar aanleiding van het volgende artikel: Testers gezocht voor de DEEBOT X12 OmniCyclone-robotstofzuiger van ECOVACS.Dit artikel kwam niet als geroepen voor mij omdat ik nodig een nieuwe robot zocht, maar wel als een mooie test. Momenteel bezit ik 3 (ja 3) robotstofzuigers:
• iRobot Roomba Combo i5+
• Rowenta X-Plorer Serie 65 RR8L65
• Eufy C10
Onze woonsituatie is als volgt: Vrijstaand huis op platteland, veel boeren bedrijvigheid om ons heen (dus stof, gras en zand) en twee katten als huisdier.
Het begon enkele jaren geleden met de Roomba. In eerste instantie deed deze prima zijn werk op de hele begane grond, maar toch liep ik tegen problemen aan zoals vastlopen onder mijn bureaustoel door de pukkel die voorop/bovenop zit, vastlopen op horizontale stoelpoten en soms onvoorspelbaar gedrag als hij ineens een nieuw obstakel zag. 4x om dezelfde salontafel heenrijden om zich te oriënteren is wat overdreven net als 6x achter elkaar dezelfde hoek van de kamer opzoeken. Verder geen klachten, hij rijd tenslotte autonoom en ik heb er geen omkijken naar en dat heeft ook de aanschaf van de Rowenta opgeleverd. Deze draait in de slaapkamer boven en moest een laag profiel hebben om onder het bed door te komen. Deze draait foutloos en doeltreffend, wel wat meer onderhoud nodig vanwege het ontbreken van de afvalbak zoals de Roomba en Eufy wel hebben.
Om het probleem met de bureaustoel op te lossen kwam uiteindelijk de Eufy C10 op ons pad. Met losse opvangbak, low profile en geen rare uitsteeksels. Ook deze draait prima, maar moet wel vaak legen tussendoor.
Voor alle 3 geldt dat ik de dweilfunctie niet gebruik.
De reden waarom ik mij aangemeld heb voor deze test is om te kijken of de DEEBOT X12 OmniCyclone uiteindelijk de Roomba en Eufy zou kunnen vervangen op de begane grond, inclusief dweilen. Daar gaan wij in deze review achter komen.
Uitpakken!
De DEEBOT is vanuit de leverancier verstuurd in originele doos via de UPS. De doos is zoals ik die ook al ken van de ECOVAS GOAT 01200 robotmaaier die ik in bezit heb. Alles is heel netjes en compact ingepakt. Op de doos zelf zie je nog de technische snufjes van de DEEBOT uitgelicht.
Het eerste wat je ziet zijn de quickstart handleiding, de eerste accessoires en 2 flesjes schoonmaakmiddel. Vervolgens komt het station tevoorschijn. Deze is in zijn geheel uit de doos te pakken en op een plek te zetten. Je moet alleen nog de vele plastic beschermlaagjes er afhalen. Als laatste komt de robot tevoorschijn. Met het uitpakken vol je al meteen de kwaliteit en als je ook de eerste zaken van dichtbij bekijkt merk je dat er over nagedacht is zoals hoe de waterbakken werken. Wat wel opvalt is dat de plaat boven op de DEEBOT er los op ligt. Hier zit de aan/uit knop en het afval opvangbakje met filter onder. Je zou zeggen dat gaat rammelen of trillen tijdens het rijden, maar dat bleek niet het geval.

Alles wijst zich vanzelf in de quickstart en ik had alles dan ook in grofweg 20 minuten uitgepakt, op zijn plek gezet, vloeistoffen gevuld (zwart klepje is heavy duty, blauw is regulier), plastic beschermingen er afgehaald en aangesloten. Tijd om de app erbij te pakken voor de installatie!
Installatie en eerste gebruik
Als eerste download je uiteraard de app via de QR code op de quickstart. Je kan in de app vervolgens een apparaat toevoegen. Of via de QR code op de DEEBOT of via bluetooth. Aangezien ik de QR code manier al ken van de GOAT 01200 ben ik dit keer gegaan voor het bluetooth traject, het verschil? Helemaal niets behalve dat de QR code 1 stap minder is omdat je in de bluetoothlijst nog de DEEBOT moet aanklikken. Koppeling was dus snel gelegd. Daarna zorg je dat hij aan je wifi gekoppeld wordt zodat je de DEEBOT overal kan besturen.Daarna werk ik verwelkomd door een firmware upgrade. Deze was in ~5 minuutjes uitgevoerd. Hierna kon ik beginnen met het in kaart brengen van ons huis. Zorg dus dat je huis opgeruimd is (vloer leeg) en start de actie "Map your home". Ons huis heeft best een uitgerekte begane grond, maar daar had de DEEBOT geen problemen mee. Binnen 10 minuten stond hij weer op zijn basisstation met de hele kaart in beeld.
Kaart
De app doet zelf een voorstel voor de indeling van de kamers wat betreft begrenzingen, de functie kan je hier zelf aangeven zoals Livingroom, Kitchen, Bedroom etc. Op dit moment, en ook later uiteraard, kan je ook de indelingen nog aanpassen. Zo is onze woonkamer, keuken en eetgedeelte 1 grote ruimte. Hier heb ik heel simpel via de app nog een nieuwe kamer gemaakt door een kamer op te knippen met Divide. Met combine kan je ook kamers samenvoegen. Ook zijn er opties voor no-entry zones, vloerkleden markeren, als hij dat zelf niet gedaan heeft, en de mogelijkheid de namen van kamers te bewerken.
Eerste rondje dan maar?
Omdat de Roomba al een weekje stil stond vanwege de aankondiging dat ik de DEEBOT mocht testen was het meteen een goede test om te zien wat de DEEBOT in huis heeft. Standaard kan je de volgende zaken instellen:• Cleaning mode
• Suction Power
• Water flow rate
• Cleaning Speed
• Cleaning Passes
Ik heb alleen de Cleaning Speed aangepast van Standaard naar Deep Cleaning zodat hij wat meer overlap neemt in de banen die hij rijdt.
Na op start gedrukt te hebben vult hij de waterbakjes inclusief reinigingsmiddel en begint hij te rijden... toch? Ja dat doet hij en in alle stilte! Dit is wel even wat anders dan de Roomba, Eufy en Rowenta welke aanzienlijk meer herrie maken.
Hij volgt netjes zijn schema en detecteert ook of de vloer smeriger is dan normaal, dan gaat ook de zuigkracht wat omhoog. Dit merk je ook als de DEEBOT op tapijt aankomt. Dan gebruikt hij ook extra kracht, maar nog steeds best stil.
Ook handig is dat de dweilborstel kan bewegen naar buiten zodat ook de uiterste hoekjes en randen gedweild kunnen worden.
Schoonmaken en afronden
Nadat de DEEBOT klaar is keert hij terug naar het basisstation, blaast zijn bakje leeg en begint met het reinigen van de dweil zodat deze schoon en droog is en dus niet gaat stinken na verloop van tijd. Voor mij is het nu zaak om beide waterbakken erbij te pakken. Schoonwater weer bijvullen en afvalwater weggooien en schoonspoelen...Eerste resultaat
Zwart water, een goed gevulde afvalbak en een voelbaar schonere vloer! Dat had ik niet aan zien komen. Dus wat doe je dan? Juist ga nog maar een rondje!Mogelijkheden in de app
Ik zal hier kort proberen uit te leggen wat er in de app allemaal mogelijk is. Dat is namelijk nogal wat!In de instellingen kan je o.a. de schoonmaakresultaten terugzien, schema's instellen, onderhoud bekijken, robot en station settings aanpassen en zaken met betrekking tot AI. Ook zit heir de find my robot knop voor als je je DEEBOT zoekt voor als hij een keer vastloopt.
Schema's zijn simpel in te stellen, kies tijdstip, soort programma, herhalen ja of nee, selecteer de kamers en sla deze op. Je kan dus meerdere schema's maken als je bijvoorbeeld de keuken dagelijks gereinigd wilt hebben en bijvoorbeeld een kantoorruimte 3x per week. Dit wijst zich verder vanzelf. Uiteraard kan je buiten het schema om ook zelf een reiniging starten vanaf het hoofdmenu.
Wat interessant is zijn de advanced robot settings. Hier kan je precies instellen hoe je robot te werk moet gaan met betrekking tot de volgorde van kamers, hoe deze moet reinigen, anti collisie instellingen (AIVI 3D 4.0), nachtlampje in donkere kamers aan/uit en hoe dicht hij bij de randjes moet gaan.
Met de Obstacle collision detectie (AIVI 3D 4.0) op standaard heb ik helaas al wel een zelfde vastloper gehad als de Roomba op een horizontale stoelpoot. Met deze op High Sensitivity rijd hij er netjes omheen.
Op het basisstation kan je de frequentie instellen van het legen van de afvalbak en of hij dat stil moet doen of ik normale modus. Ook is de temperatuur in te stellen om de borstel te reinigen en kan je meldingen instellen als het waterniveau te laag is, of juist de afvalwaterbak vol raakt.
Je kan het basisstation zelfs zo instellen dat, voor mensen met een dynamisch energiecontract, hij pas gaat laden in de nacht op voor ingestelde tijdstippen wanneer de stroom goedkoop is.
De app wijst zich verder vanzelf, er staat veel, maar alles is duidelijk uitgelegd, hoe het werkt en hoe je het kan instellen.
Regulier onderhoud
Regelmatig moet je ook zelf nog wel eens wat doen zoals de borstel reinigen en het filter vervangen. Dit is ook allemaal in een handomdraai te doen. Ook laat de app zelf zien waar hij aan toe is.Na 2 weken gebruik is de borstel nog schoon en ook het afvalbakje hoef ik nog niets aan te doen. De borstel bij o.a. de Roomba loopt wel wat sneller vol met haar heb ik het gevoel waardoor ik deze vaker moet schoonmaken dan die van de DEEBOT.

Ook valt op dat het verbruik van de schoonmaakmiddelen minimaal is. Blijkbaar is het van dusdanig hoog concentraat dat de verhouding 1:200 is. Daar heb je dus eerst geen omkijken naar.
Ondersteuning
Via de website van ECOVACS en de ondersteuningspagina staan heel veel vragen beantwoordt. Ook hoe o.a. de Agent Mode gebruikt kan worden waarbij je gewoontes kan invoeren zoals na het koken de keuken reiningen etc.Er zijn nog niet veel reserveonderdelen te vinden, maar de reinignginsmiddelen zijn ruimschoots verkrijgbaar.
Eerste conclusie
De DEEBOT heeft mij wel verbaasd. Je zou dat natuurlijk ook wel wat mogen verwachten want goedkoop is hij niet (Adviesprijs €1399,- maar op moment van schrijven al voor < €1000,-). In alle opzichten doet hij het namelijk gewoon goed. De vloer is schoon, hij werkt slim door de kamers heen, loopt niet vast, een dweil die ook werkt als dweil en is enorm stil.Wat mij betreft zeker een aanrader als je echt een all in one zoekt die je vloeren goed schoon houd!
*omdat wij op de bovenverdieping al een robotstofzuiger hebben draaien heb ik niet de functie getest om meerdere kaarten te maken voor meerdere verdiepingen.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Ecovacs Deebot X12 OmniCyclone?
:strip_exif()/u/3808/breaker.gif?f=community)