Ecovacs Deebot X12 OmniCyclone Review

19 juni 2026, laatste update op 19 juni 2026, 639 views Rapporteer
Testpanel +2

Hoewel ik nog niet bekend was met het merk Ecovacs hebben ze met de Deebot X12 toch een goede indruk achter kunnen laten. Het stofzuigen en dweilen doet hij zeer goed, maar het schoonmaken van randen (bijvoorbeeld langs muren en obstakels) kan nog worden verbeterd.
Het lijkt een solide apparaat en doet tot nu toe keer op keer z'n ronden zonder problemen.

Pluspunten

• Eenvoudige installatie
  • Dweil performance
  • Algemeen gebruik app
  • Veel instellingen mogelijk
  • Geen stofzuiger zak

Minpunten

• Schoonmaken van randen niet 100%
  • Obstakel detectie
  • Kleine bugs in app

Na al een tijdje opzoek te zijn naar een waardige vervanger kreeg ik de gelegenheid om een Ecovacs Deebot X12 OmniCyclone te proberen. In deze review zal ik proberen zo objectief mogelijk te blijven en niet te veel een vergelijking te doen met de Roborock.

Verpakking en eerste indruk

De eerste indruk is prima, niets bijzonders. De Deebot is goed verpakt. En bij het openen van de verpakking zie je direct de “one pager” waarbij in duidelijk stappen wordt uitgelegd hoe je de Deebot voor de eerste keer in gebruik neemt. De beschreven stappen zijn duidelijk en logisch en hier kan eigenlijk weinig mis gaan. Het heeft zelfs mij, iemand die eigenlijk nooit een handleiding volgt, kunnen overtuigen om toch maar netjes de stappen te doorlopen.

Het formaat van de Deebot is wat je er van verwacht, zeker gezien de ingebouwde reservoirs en stofzuig unit. Wellicht het enige puntje om te melden is dat je op moet letten als je de Deebot ergens onder wil plaatsen, want de water reservoirs zitten bovenop aan de achterkant en dus heb je wel voldoende ruimte nodig om deze te kunnen verwijderen voor het legen/aanvullen.

Over het algemeen voelt de Deebot verder degelijk aan. Het plastic dat gebruikt is voelt wel wat goedkoper en met een textuur is een redelijke poging gedaan om er een luxe uitstraling aan te geven. Dit is uiteraard persoonlijk en veel last heb je er natuurlijk niet van, maar de Roborock voelt daardoor wel wat meer premium.

Helaas liep ik bij het voorbereiden van de Deebot wel tegen een probleem aan bij het installeren van de reservoirs met schoonmaakmiddelen. De Deebot heeft er 2. Eentje met “normaal” schoonmaakmiddel en eentje voor het zware werk. Deze laatste lekte door de opening aan de zijkant terwijl deze nog niet helemaal tot het maximum is bijgevuld.

Het zit de werking niet in de weg, maar het is een aandachtspuntje dat ik in de gaten zal houden en eventueel zal aanmelden voor reparatie/vervangen.

Eerste indruk Ecovacs App

De laatste stap van de handleiding stuurt je naar het downloaden van de Ecovacs app. Ik heb de app op iOS gebruikt en dat is probleemloos verlopen. De app geeft duidelijk aan hoe je de Deebot kan toevoegen en er wordt een wizard doorlopen om een account aan te maken en de eerste instellingen te configureren. Hierbij wordt er gevraagd of er huisdieren aanwezig zijn, en deze vraag heb ik met “ja” beantwoord. Hierover later meer.

Het is overigens mogelijk om de Deebot rechtstreeks te verbinden met een ander wifi netwerk dan het netwerk waarmee je met je telefoon bent verbonden (bijvoorbeeld als je een apart netwerk voor iOT apparaten gebruikt). Hiermee wordt het ook direct duidelijk dat communicatie via de cloud verloopt.
Er lijkt overigens wel support voor Matter te zijn (niet getest), maar houdt er rekening mee dat de Deebot geen 5Ghz wifi netwerken ondersteund.

Tijdens de eerste setup is er ook de mogelijkheid om een voice assistant te configureren. Hiermee kun je de Deebot met stem bediening instructies geven. Er lijkt nu geen optie te zijn om voor Nederlands te kiezen. Ook de stem van de Deebot zelf (bijvoorbeeld waarmee hij aangeeft dat hij gaat starten of de dweil reinigen, kan niet in het Nederlands worden geconfigureerd).

Misschien klein puntje van aandacht is dat het wel mogelijk is om 2-factor authenticatie aan te zetten op je account, maar je moet dit zelf aanzetten door naar je account instellingen te gaan binnen de app. Gemiste kans, aangezien het in mijn ogen tegenwoordig standaard zou moeten zijn en de app hier best op had kunnen wijzen.

De eerste ronde

Voordat de Deebot in actie kan worden gebracht moet deze uiteraard de omgeving scannen. Dit proces gaat redelijk snel, maar hierbij zijn wel enkele puntjes van aandacht.
Hij weet de ruimtes op zich prima te scannen en weet waar de muren zich bevinden, maar hij is hierin niet consistent. Bijvoorbeeld; wij hebben een aanrecht in een hoek opstelling. Aan de ene kant wordt het aanrecht wel gedetecteerd en daarachter dan de muur, terwijl aan de andere kant het aanrecht als muur wordt gezien en dus het aanrecht zelf niet zichtbaar is op de kaart. Praktisch gezien natuurlijk geen probleem, want het gaat erom dat de Deebot weet waar hij een muur tegen gaat komen. Maar het verschil is wel opvallend.

Daarnaast lijkt de Deebot ook niet te weten waar tafels, stoelen of kasten staan. Je kunt deze op de map achteraf wel zelf toevoegen, maar plaatsing is dan lastig en detectie zou hier veel handiger zijn (dit ben ik in ieder geval wel gewend van de Roborock).
Verder valt op dat er in de keuken een laminaat vloer wordt gedetecteerd, terwijl door het hele huis dezelfde tegelvloer aanwezig is. Dit is overigens eenvoudig aan te passen in de map editor, die verder prima functioneert en logisch in elkaar steekt.

Nadat de scan voltooid is wordt in de handleiding aangeraden om drie keer een schoonmaak ronde te doen zonder gebruik te maken van de dweil functie. Ik heb hierbij verder geen instellingen aangepast en dus de standaard instellingen gebruikt die vanuit de app zijn gezet op basis van het beantwoorden van de vragen tijdens de eerste configuratie (bijvoorbeeld of er huisdieren aanwezig zijn).

De eerste ronde dus zonder dweil functie, en deze verloopt redelijk vlot. Iets meer dan 1 minuut per m2. Geluidsproductie is denk ik niet heel ongewoon en prima voor wat je kunt verwachten van een robotstofzuiger.

Helaas lijkt de Deebot wel wat moeite te hebben met kruimels die dicht tegen de muur aan liggen. Tijdens de 3 runs zonder dweil is het hem niet gelukt om enkele kruimels op te zuigen. Het lijkt er daarom op dat het borsteltje dat deze kruimels richting de zuiger moet vegen niet ver genoeg naar buiten komt.

De app is verder overzichtelijk en geeft goed aan waar de robot is en welk deel deze heeft schoongemaakt. Ook ondersteund de app “live activities” en kun je op het lockscreen van de iPhone eenvoudig de status in de gaten houden.

Nadat de Deebot klaar is met schoonmaken krijg je daarnaast een duidelijk overzicht van de afgeronde taken.

Wel is het mij enkele keren voorgekomen dat ik vast zat in de app. Bijvoorbeeld wanneer het toetsenbord zichtbaar is maar over de knop valt die nodig is om terug te gaan naar het vorige scherm.

Eerste rond met dweil functie

Ook de dweil functie gebruik in eerste instantie de standaard instellingen. Wij hebben een redelijk matte regelvloer en hebben gemerkt dat het een hele uitdaging is voor de Roborock (deze heeft een vaste dweil). De Deebot lijkt dit een stuk beter te doen, maar heeft wel duidelijk een achterstand in te halen. Hierdoor zien we ook na de eerste run nog redelijk wat strepen achterblijven op de vloer. Na enkele runs zijn deze nagenoeg verdwenen en in dat opzicht zijn wij echt wel tevreden over de performance van het dweilen.

Iets dat opvalt is dat de Deebot wel heel voorzicht is bij randen en obstakels. Veelal lukt het om netjes langs de muren te dweilen, maar hij heeft moeite om soms een rechte lijn te houden en rijdt met redelijk afstand om stoel en tafelpoten heen. Hier door worden niet overal de randen goed gedweild en dat is goed zichtbaar.

Aan het einde gaat de Deebot netjes terug naar zijn basis station en gaat na het legen van het stof en water over naar het drogen van de dweil roller. Hierdoor blijft de Deebot wel enige tijd geluid maken. Dit is niet heel erg aanwezig, maar wel iets waar je rekening mee moet houden afhankelijk waar je hem plaatst.

Spelen met de instellingen

Er zijn veel instellingen waardoor er altijd wel een combinatie te vinden is voor elke situatie. Gezien het enigszins tegenvallend resultaat bij de randen en detectie van stoel en tafelpoten ben ik als eerste alle detectie optie uit gaan zetten. Dus optie waarbij je aangeeft dat er huisdieren aanwezig zijn staat nu uit, en ook “obstacle avoidance” staat op standaard in plaats van gevoelig. En als laatst is er een optie genaamd “AIVI 3D 4.0” die ervoor zorgt dat de Deebot objecten detecteert en ontwijkt, ook die staat nu uit.

Een andere interessante optie is “TruEdge 3.0”. Deze wordt ingesteld op “Extreme” waardoor de Deebot constant contact met de randen/muren zal houden.

Bij de instellingen zijn uiteraard ook enkele AI functies te vinden. Deze zullen tijd nodig hebben om te leren van de situatie en zullen daarop de instellingen aanpassen. Eentje die hier uit springt en ook als een van de key features wordt benoemd is “AI Jet Mop”. Deze optie zorgt ervoor dat wanneer er een hardnekkige vlek wordt gedetecteerd er een straaltje water op de vlek wordt gespoten om deze te weken. Helaas is het mij nog niet gelukt een vlek te creëren om deze feature in werking te zien.

Nieuwe ronde nieuwe kansen

Na alle aanpassingen, voornamelijk om ervoor te zorgen dat de Deebot zo weinig mogelijk ontwijkt en zoveel mogelijk de randen goed meepakt, heb ik weer enkele schoonmaak rondes uitgevoerd. Helaas moet ik hierbij concluderen dat de Deebot wel beter de randen meepakt en strakker om de tafel en stoelpoten navigeert, maar toch nog wel op sommige plaatsen zeker 10 centimeter van de randen wegblijft. Zolang het om een rechte muur gaat lijkt het nu wel een goede verbetering na het aanpassen van de instellingen, maar zodra er een obstakel aanwezig is dan wordt er toch nog een bepaalde ruimte gelaten.

Ook het feit dat hij tijdens het testen om een pluk haren heen rijdt, geeft aan dat er toch altijd nog een soort van object detectie actief is, zelfs na het uitzetten van de verschillende instellingen die hier invloed op zouden moeten hebben.

Verder, afgezien van het dweilen, blijven ook de eerder aangegeven kruimels die dicht tegen de wand liggen achterwege en dus lijkt het stofzuigen zelf in dat opzicht ook geen verbetering te geven.

Algemene indruk

Over het algemeen doet de Deebot wat je denk ik van een robotstofzuiger mag verwachten. Had ik meer vooruitgang verwacht ten opzichte van mijn oude Roborock?, misschien wel. Maar ik kan niet ontkennen dat met name de dweil functie een stuk beter werkt en, ondanks de kleine puntjes van aandacht, deze voldoende functioneert.

De Deebot lijkt een solide robotstofzuiger met een prettige app die best goed in elkaar zit. De app heeft overigens onlangs nog een update gekregen waardoor de map nu in 3d weergegeven wordt. Een niet nuttige, maar wel leuke, toevoeging is dat de app ook gebruik maakt van thema’s. Zo zul je op dit moment een WK thema zien bij het openen van de app, iets wat je overigen ook uit kunt zetten.

Er wordt dus nog actief ontwikkeld aan de app en ik hoop dat hiermee ook de problemen van het soms vast zitten in de menu’s of de enkele Chinese tekst die in de instellingen terugkomt nog worden opgelost in de nabije toekomst.

De stembesturing is voor ons voornamelijk een leuke gimmick, maar het is jammer dat deze niet in het Nederlands beschikbaar is, net zoals de taal die de Deebot zelf “spreekt”.

Ook de “AI Jet Mop” lijkt voor nu nog even een gimmick, maar dat heeft mogelijk met de vloer te maken waardoor het detecteren van hardnekkige vlekken moeizaam verloopt.

De laatste gimmick die ik nog even wil aanhalen is de zogenaamde “Patrol” mode. Je kunt je Deebot volgen via de camera en dus zien wat de camera van de Deebot ziet. Hierbinnen is een mode genaamd Patrol waarmee je de Deebot door je huis kan laten rijden. Hij zal hierbij foto’s maken wanneer er iets opvallends wordt waargenomen. Tot nu toe lijken dit voornamelijk random foto’s te zijn. Ik heb in ieder geval niets bijzonders kunnen ontdekken op de foto’s die hij tijdens deze ronde maakt.

Misschien ook goed om te melden is dat de Deebot binnen een huishouden kan worden gedeeld. De andere persoon moet wel een Ecovacs account aanmaken of hebben, maar daarna is de Deebot eenvoudig te delen en kunnen huisgenoten ook gebruikmaken van de Deebot.

De Deebot doet eigenlijk wel wat we ervan verwachten. De prijs is in lijn met de andere topmodellen en je krijgt daarmee een robotstofzuiger die een goede zuigkracht en dweil performance levert.

Overall is het een goede upgrade ten opzichte van de Roborock die wij tot nu toe gebruikten en met name de dweil performance valt op in deze vergelijking.

Randen blijft hij wel wat lastig vinden en het herkennen van obstakels lijk je niet helemaal uit te kunnen zetten. Hier zit nog ruimte voor verbetering, hopelijk in de toekomst middels enkele software updates.
Na het gladstrijken van deze kleine puntjes en enkele updates van de app verder, heb ik er goed vertrouwen in dat de Deebot ons nog van velen schoonmaak jaren gaantvoorzien.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Ecovacs Deebot X12 OmniCyclone?