Synology DiskStation DS923+, zonder harde schijven Review

18 juni 2026, laatste update op 18 juni 2026, 77 views Rapporteer

Is dit apparaat zijn geld waard? Ja! Maar niet voor het bizarre bedrag waarvoor hij nu (juni 2026) te koop staat. Koop dan de 925+.
In veel opzichten is dit de enige NAS die je als thuisgebruiker nodig hebt, behalve 1 ding: de AMD-chip heeft geen gpu, waardoor transcoderen lastiger wordt. Dit is mijn vierde Diskstation, en met afstand de snelste en meest robuuste. De uitbreiding naar 32 Gb (ecc!) en de toevoeging van twee 500 Gb nvme-ssd's maken het systeem responsief op de juiste momenten. De vier bays zorgen ervoor dat opslag makkelijk uitgebreid kan worden.

Pluspunten

• Capabele AMD-cpu
  • DSM
  • Max 32 Gb geheugen en 10gb netwerk mogelijk
  • Meer dan alleen netwerkopslag
  • Synology Office en Drive

Minpunten

• Specs voor die prijs kan eigenlijk niet meer
  • 10gb-module is duuuur
  • Synology lijkt zich af te keren van de thuisgebruiker
  • Niet echt geschikt voor video streaming

Eigenlijk wilde ik de nieuwste 4-bay uitbreidbare diskstation, de 925+, kopen. Maar toen duidelijk werd dat Synology bij het uitbrengen van het apparaat in 2025 alleen nog maar de eigen Synology-media wilde ondersteunen, heb ik toch maar de 923+ gekocht. Helaas kwam Synology een maand later met de mededeling dat schijven van derde partijen toch werden toegestaan. Als ik dat had geweten...

Synology maakt het de thuisgebruiker de laatste jaren erg moeilijk. Het is duidelijk dat de focus van het bedrijf niet langer gericht is op de bescheiden thuisgebruiker. Sommige software (bv video station) wordt verwijderd bij nieuwe updates en voor andere wordt een betaalmodel ingevoerd. De kans is groot dat dit mijn laatste diskstation blijft.

Dat gezegd: de DS923+ is misschien wel het laatste echte topmodel uit de Diskstation-lijn. Voor de prijs zijn de specs op het oog weliswaar bescheiden. Maar het geheugen is uitbreidbaar, met twee m.2 slots kan er cache of een extra data-pool worden toegevoegd, er kan een extra netwerkaansluiting van 10Gb worden bijgeprikt en het apparaat is zelfs uit te breiden met een 5-bay unit.

Mijn 923+ met drie 8TB WD Red-schijven wordt gebruikt als backup-server voor laptops en pc's in huis (Active Backup for Business), foto-opslag, multimedia-opslag en voor een aantal services in docker-containers. De capabele AMD-processor doet het met gemak.

Maar het apparaat is ook mijn professionele werkpaard. Ik schrijf veel, en inmiddels ben ik helemaal over op de office-omgeving van Synology. Ik gebruik Synology Office en Synology Drive overal. Het werkt vrijwel hetzelfde als Google Office, maar dan gewoon op je eigen server, met real-time versiebeheer.

En dat is voor mij nog steeds het grootste voordeel van Synology diskstations: de software is solide, duidelijk en betrouwbaar en zorgt ervoor dat je -na het instellen van je voorkeuren- gewoon aan het werk kan. Het is eigenlijk de Apple van de NAS-wereld.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Synology DiskStation DS923+, zonder harde schijven?