Let op: ik zie zojuist dat ik deze review onder de Brother MFC 5490CN heb gehangen terwijl dit eigenlijk over de Brother MFC 5
890CN gaat.
Aanleiding
Bijna 10 jaar heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van mijn HP PSC 2110 printer/scanner combi. Helaas is deze eind vorig jaar ineens overleden. Toen op zoek gegaan naar een nieuwe printer. De PSC2100 maakte nog gebruik van 1 zwarte en 1 kleurencartridge waardoor je de hele kleurencartridge moest vervangen als 1 van de kleuren erin op was. Aangezien ik nog weinig print, gebeurde het ook nog al eens dat de houdbaarheidsdatum van de cartridges verliep en de printer gewoon niet meer wilde printen, al zat de cartridge nog zo vol. Allemaal vervelende marketing truuckjes van HP om maar inkt te kunnen verkopen die ook nog flink aan de prijs was. Dus op zoek naar een printer met losse kleuren cartridges en na altijd HP printers gehad te hebben, ook maar eens bij de concurrent gaan kijken.
De keus
Via de Tweakers pricewatch ben ik eens criteria op gaan stellen en zodoende de keuze voor een printer gaan bepalen. Laser was me nog te duur en daarvoor print ik veel te weinig (gemiddeld zo'n 5 pagina's per maand). Kleurenfoto's moesten er goed mee afgedrukt kunnen worden en er moest een scanner op zitten met een document feeder. Vooral het scan component is voor mij erg belangrijk daar ik een compleet papierloze administratie bijhoudt waarbij elk bonnetje en brief gescand wordt bewaard. Al zoekende kwam ik uit op de Brother MFC 5490CN die qua prijs net wat hoger dan HP zat, maar wel veel te bieden had volgens de specs. De supportdesk van Brother was bereikbaar op een normaal telefoonnummer en na een testvraag gesteld te hebben via de telefoon was ik onder de indruk dat de support ook wel in orde was. Er was niet heel veel over te vinden op internet qua meningen van gebruikers, maar onder de naïeve gedachte "alle printers zullen tegenwoordig toch wel goed zijn" ben ik overstag gegaan en heb ik voor ca. 130 euro deze printer gekocht.
Uitpakken van het product
Na de printer opgehaald te hebben bij Azerty in Raalte, ben ik het product thuis gaan uitpakken. De printer wordt geleverd in een gigantische doos en was goed beschermd. Op de doos zaten een aantal grote stickers met de mededeling dat de printer momenteel geleverd zou worden met extra opties. In de doos zelf kon ik er niets over terug vinden en een mail naar Brother support met de vraag wat deze extra's dan zouden moeten zijn werd nooit beantwoord.
Aansluiten van het product
De printer kan via USB worden aangesloten aan 1 PC of direct met een 10/100 mbit netwerk verbonden worden door zijn netwerkaansluiting. Draadloos in de vorm van WIFI of bluetooth zit helaas niet op deze printer. Ik koos voor het aansluiten op het netwerk zodat ik de printer niet in de buurt van mijn PC hoefde te plaatsen. Via het kleuren LCD schermpje is de printer redelijk eenvoudig te configureren. Onlangs kwam ik erachter dat met name de netwerkinstellingen van de printer zijn te configureren met de tool BRAdmin Professional welke gratis te downloaden is op de Brother website. Hiermee kan de printer eenvoudig geconfigureerd worden en zelfs geflasht met nieuwe software. Standaard wachtwoord voor de printer is overigens access. Kun je jezelf een ongeluk naar zoeken als je het niet weet. De printer beschikt zelfs al over volledige IPv6 ondersteuning en kan daar probleemloos mee aangestuurd worden.
Opvallend om te noemen is overigens dat de printer niet geheel uitgezet mag worden. Dit omdat elke keer als de printer vervolgens aangezet wordt, deze zichzelf gaat reinigen door grote hoeveelheden inkt door de koppen te spuiten. Een paar keer uit- en aanzetten en je inkttanks zijn dus leeg zonder ook maar een letter geprint te hebben. Voordeel is wel weer dat er een economy modus op zit waardoor het apparaat in slaapstand slechts zo'n 5 watt verbruikt wat neer komt op zo'n 10 euro per jaar aan stroomverbruik.
Driverinstallatie
Bij de printer wordt een CD rom geleverd met de software. Deze bevat eenvoudig meerdere typen installaties. Zo kun je ook kiezen voor een minimale installatie waarbij alleen de hoognodige drivers worden geinstalleerd en geen extra tooltjes. Erg goed bedacht. Ook is het zelfs mogelijk om op een onbeperkt aantal computers deze drivers te installeren en zo volledig gebruik te kunnen maken van het product vanaf elk van deze computers. Dit niet alleen beperkt tot het printen, maar ook het volledig aansturen van de scanner of het faxen via het apparaat. Dit natuurlijk wel zolang je de printer op je netwerk hebt aangesloten en niet via USB op 1 PC. Geweldige functionaliteit.
Scankwaliteit
Het scanbed is net iets groter dan een A4tje (maar weer geen A3). De kwaliteit is prima te noemen. Ook de automatic document feeder (ADF) werkt prima. Je kunt er een hele stapel A4tjes op leggen en ze worden netjes 1 voor 1 gescand zonder menselijke tussenkomst. Je hoeft er zelfs niet eens een PC voor aan te hebben staan, daar het apparaat ook direct naar een FTP kan scannen. Waar ik in 't begin nog steeds handmatig het FTP adres in moest toetsen via het 0-9 keypad wat dus een rotwerk was, kwam ik er onlangs achter dat je via de BRAdmin Professional tool, gratis te downloaden op de Brother site, ook een FTP profiel aan kunt maken. Hierin kun je de gegevens van je FTP server vastleggen en opslaan in de printer. Vanaf dat moment krijg je in het scan menuutje netjes de FTP server en kun je direct met 1 druk op de knop je A4tjes richting je FTP scannen. Perfect.
Het blijft uiteraard ook gewoon mogelijk om vanaf elke PC met de drivers geinstalleerd gebruik te maken van de flatbed scanner. Zo kun je documenten kleiner dan een A4 exacter scannen.
Je kunt ook rechtstreeks scannen naar een e-mail bericht, maar dit heb ik nog niet gebruikt.
Faxkwaliteit
Dit apparaat beschikt zelfs nog over een faxkwaliteit. Omdat het er toch bij zit, ook maar aangesloten op mijn Ziggo kabeltelefoonlijn. Faxen verzenden en ontvangen werkt ook prima. Ook faxen vanaf elke PC met de drivers geïnstalleerd werkt goed. Veel heb ik hier echter niet mee geëxperimenteerd.
Printkwaliteit
Na al het lof gaat het bij dit onderdeel toch een stuk achteruit. Het viel me op dat de afdrukken erg mat waren, ongeacht de instellingen die ik gebruikte bij het afdrukken. Zwart was meer lichtgrijs en kleuren waren nog slechter dan mijn 10 jaar oude HP PSC2110 kon produceren. Na 10 zwart/wit foto's afgedrukt te hebben, had de printer er helemaal geen zin meer in en waren personen op afgedrukte foto's al helemaal niet meer herkenbaar. Dus tijd voor een RMA. Zie het gedeelte hieronder bij Brother support hoe deze ellende afgelopen is.
Met het juiste (dure) papier is de printkwaliteit wel goed te noemen. Niet bijzonder.
A3 prints heb ik nog niet geprobeerd, maar zijn wel mogelijk.
Er zit 1 papierlade in waarin je meerdere formaten papier in kwijt kunt en naar schatting zo'n 300 pagina's tegelijk. Wil je wisselen tussen papier, moet je dus de papierlade verwijderen en het andere papier erin doen. Op zich een handeling die je binnen een minuut kunt doen, maar wissel je vaak van papier dan is deze printer niet handig.
Ook is er geen mogelijkheid voor handmatige invoer van papier als je bijvoorbeeld 1 printje op briefpapier wilt doen of een adres op een envelop wilt printen. Je zult dan steeds de papiercartridge moeten wisselen.
Inktverbruik
Wat me opvalt is dat de printer niet zuinig is in inktgebruik. Regelmatig moet deze zichzelf reinigen waardoor veel inkt verloren gaat. Print je veel, dan zal het wellicht verwaarloosbaar zijn, maar print je weinig zoals ik, dan wordt er meer inkt gespendeerd aan het reinigen dan aan het daadwerkelijk printen zelf. Ik heb nu in zo'n 4 maanden tijd al 2 setjes inkt er doorheen met gemiddeld 10 tekstprints per maand. De inkt kost dan ook wel minder dan een HP cartridge, maar al met al ben je op deze manier nog duurder uit.
Update na 1 jaar gebruik: gebruik alleen de originele dure Brother inkt cartridges met dit apparaat. Ik was vanwege het hoge inktverbruik overgestapt naar het 123inkt.nl namaak merk inkt voor deze printer. Na verloop van tijd print deze printer daarmee helemaal niets meer en verstoppen de inktkanalen terwijl de cartridges nog helemaal vol waren. Ik heb ze weer vervangen voor echte Brother inkt en vele lege pagina's printen verder begint er nu weer beeld te komen. Nog een duur nadeel van deze printer dus!
Stroomverbruik
De printer moet altijd aan staan voor de beste werking van het apparaat. Daarmee is het ook interessant om te kijken naar het stroomverbruik. Deze is bijzonder laag te noemen. In de spaarstand, waar deze meestal in zal verkeren, verbruikt het apparaat nog geen 3 watt aan stroom. Per maand verbruikt deze daarmee iets meer dan 2 kWh wat neer komt op zo'n 43 eurocent op je electriciteitrekening. Vanuit deze spaarstand kan het apparaat zelf zonder menselijke tussenkomst aan springen om een afdruk te doen of bijvoorbeeld een fax te ontvangen.
Brother support
Contact opgenomen met Azerty en een RMA aangemaakt vanwege de belabberde printkwaliteit. Ondertussen ook gebeld met Brother of het niet gewoon een instelling ergens was. Na telefonisch door een aantal zaken te zijn gelopen en testafdrukken te hebben gemaakt, was er volgens de support medewerker toch wel echt iets mis met de printer en kon deze terug voor de garantie. Op dit product zit 1 jaar on site garantie waardoor ze deze zelfs bij mij thuis op kwamen halen. Ik kreeg ook het advies om het direct met Brother te regelen en niet met Azerty, dus de RMA bij Azerty afgemeld en een afspraak ingepland voor het ophalen van de printer.
De enorme doos die bij de printer kwam, had ik uiteraard niet bewaard. Waar moet je zo'n enorme doos laten. Ik belde dus opnieuw met Brother support en vertelde dat ik de doos niet meer had en mij zorgen maakte dat de printer beschadigd zou raken tijdens transport omdat ik de doos en het beschermmateriaal niet meer had. Ook expliciet gevraagd of ik de inktcartridges niet moest verwijderen aangezien ik bang was dat de inkt zou gaan lekken tijdens het transport. De handleiding beschreef dit ook en vermeldde dat je de inkt moest verwijderen en het afsluithoudertje terug moest plaatsen voor transport. De Brother support medewerker verzekerde mij meermaals dat dat onzin was en alleen nodig was als je geen originele Brother cartridges gebruikte. Ik gebruikte uiteraard nog steeds de originele cartridges geleverd bij de printer zelf aangezien het product pas een maand oud was. Ook mijn zorgen over het beschadigen was geen probleem. Transportschade was geheel verzekerd. Dat ik aangaf dat ik de printer wellicht toch liever terug bracht naar Azerty was niet nodig. Dus de printer zo goed mogelijk verpakt in een grote verhuisdoos en op de dag van ophalen meegegeven aan de koerier. Expliciet nog op de doos vermeld en aan de postbode gemeld dat het een zeer breekbare zending betrof en er dus erg zorgvuldig mee omgegaan moest worden.
Dag later ontving ik een e-mail van Brother support. Apparaat was aangekomen bij hun vestiging. Echter, er was transportschade! En dat was nog niet alles. Er werd vrolijk vermeld in het mailtje dat de monteur de schade zou taxeren en vervolgens ik een rekening zou ontvangen voor de reparatie

Dus direct gebeld met Brother wat dit te betekenen had. Ik kreeg te horen dat ik de printer niet deugdelijk verpakt zou hebben en het daardoor dus niet gedekt zou zijn door de transportschade en het mijn eigen schuld was. Na een flinke woordenwisseling werd mij toegezegd dat de foto's als bewijs dat de printer niet deugdelijk verpakt was toegemaild zouden worden. Even later ontving ik de foto's en wat bleek nota bene.. de printer was niet beschadigd, nee, de inkt was gaan lekken waardoor het hele apparaat nu onder de inkt zat! Dat heeft dus totaal niets te maken met het wel of niet deugdelijk verpakken en wel degelijk met mijn zorgen die ik eerder uitte dat ik de inkt moest verwijderen. Waar dus meermaals expliciet over gezegd werd dat dat niet nodig zou zijn

Ik heb op de mail gereageerd met dit verhaal en dat ik ervan uit ging dat het product daarom kosteloos gerepareerd zou worden. Geen reactie meer op gehad.
Twee weken later ontving ik onverwacht een groot pakket van de postbode aan de deur. De printer was alweer terug. De inkt was zover ik kan beoordelen netjes verwijderd en er waren geen kosten in rekening gebracht. Wat een opluchting dat dit niet ontaard was in een juridische strijd. Brother support had zelf een aantal testprints gemaakt met de printer en was tot de conclusie gekomen dat er niets mis was met het apparaat. Ze hadden de afdrukken ook bijgevoegd en die zagen er inderdaad prima uit.
Toen zelf weer eens aan het experimenteren gegaan. Het viel me op dat ze vrij zwaar papier gebruikten. Dus mijn goedkope dunne Action papier de deur uit gedaan en duur 80 g/m2 papier aangeschaft. De printkwaliteit was direct een stuk beter. Waar mijn oude HP PSC2110 probleemloos op dit papier kon printen, was het voor de Brother blijkbaar te min. Het bijgeleverde Brother fotopapier scheen ik verkeerd om gebruikt te hebben in de printer, wat de vlekkende onherkenbare foto's zou moeten verklaren volgens Brother support. Dus waarschijnlijk was deze hele poeha voor niets geweest en als de Brother support medewerker net even meer moeite had gedaan aan de telefoon om dit soort zaken te controleren, had het hele ding niet direct terug gehoeven. Enfin.
Twee weken later. Als ik wat printte, verdween de helft van de tekst op de afdruk. Niet weer dacht ik nog. Aangezien ik niet weer de ellende van Brother support aan wilde gaan, eerst zelf maar eens naar een oplossing gezocht. Bij 123inkt een nieuwe set inkt en een set reinigingscartridges besteld en de printer meermaals gereinigd. Na vele malen reinigen loste dit het probleem op en waren de prints weer normaal. Aangezien ik de printer op zolder heb staan en ik die niet altijd verwarm als ik er niet zit, denk ik dat door het koude weer de inkt opgedroogd was in de printerkoppen en het daardoor dicht was geslibt. De omgevingstemperatuur is echter nooit lager geweest dan 8 graden. Wederom, mijn oude HP PSC2110 heeft jarenlang op dezelfde koude zolder gestaan zonder enig probleem, maar de Brother moet blijkbaar in een warm bedje liggen om te blijven functioneren. Sindsdien is dit probleem ook niet meer voorgekomen, maar dit vind ik wel een belangrijke beperking.
Zojuist ben ik weer wat A4tjes aan het scannen en ineens uit het niets krijg ik meldingen dat de blauwe inkt op zou zijn. Dit terwijl ik dus maximaal 10 prints per maand print en vrijwel allemaal ook nog enkel in zwart/wit en ik niet eens aan het printen was. Gisteren was de inktstatus nog vol en nu ineens leeg. Dus de inktcardridge verwijderd en er opnieuw ingedaan. Wellicht was het een foute meting. Vervolgens begon ook ineens de geel een melding te geven dat deze leeg was. Beide tankjes voelen inderdaad wel minder zwaar aan dan de paarse kleur die nog geen problemen meldt. Het vervelende is nu ook dat het apparaat helemaal niet meer wil printen. Ook niet in zwart/wit, terwijl die nog ruim voldoende inkt heeft. Dus zojuist maar weer een set inkt besteld. Dat dus zijnde al de tweede keer in 4 maanden tijd met gemiddeld 10 afdrukken per maand dat de inkt op is. Het valt me ook op dat als ik gewoon aan het werk ben, dat de printer eens in de zoveel uur uit zichzelf uit de slaapstand komt en begint te reinigen. Denk dat dat het mysterieuze inktverlies verklaart. Niet bepaald economisch dus.
Long story short, qua functies is het een prima apparaat en overstijgt het mijn verwachtingen. Je kunt er veel mee, op een handige manier en vanaf meerdere computers. De printkwaliteit is goed, echter wel alleen wanneer je zwaarder duurder papier gebruikt en een duurdere kwaliteit fotopapier. Hema fotopapier is niet goed genoeg. Het apparaat moet ook in een goed verwarmde ruimte blijven staan om goed te blijven functioneren. Een thuiskantoortje of zolderkamer wat niet altijd verwarmd wordt is daarbij geen optie. Scankwaliteit is prima en erg handig in gebruik. Faxen werkt ook prima.
Grote nadelen vind de kosten van onderhoud van dit apparaat. Dit zijnde het grote inktverbruik ook bij geen gebruik van de printer, het verplichte gebruik van duurder papier, het moeten verwarmen van de ruimte waarin de printer staat en het stroomverbruik doordat de printer niet uit mag. Daarmee vind ik het geen geschikt product voor weinig gebruik.