AEG SolarCube, 4,8 kWh Review
Een mooi, maar luidruchtig, apparaat
Pluspunten
Eenvoudig te plaatsen Heldere app Ook buiten plaatsbaar
Minpunten
Geluidsproductie
De plaatsing van de AEG Solarcube 4,8 kWh in onze machinekamer op de eerste etage is eenvoudig, alhoewel het naar boven brengen van het zware apparaat een uitdaging is.
De AEG-app is goed te doorgronden en de combinatie met de HomeWizard P1 meter werkt prima.
De accu draait op een eigen elektriciteitsgroep in de stand voor optimaal gebruik van de eigen opbrengst van de zonnepanelen. Het huishouden onttrekt nu vrijwel geen stroom meer aan het elektriciteitsnet.
Een minpunt is de geluidsproductie. Bij hoge belasting door ontladen of opladen wordt regelmatig de actieve koeling van de omvormer geactiveerd. Dit is vooral bij het opladen hinderlijk, omdat het dan niet gecamoufleerd wordt door het geluid van een werkende wasmachine of andere apparaten. Indien men de accu intensief wil gebruiken voor de handel in elektriciteit kan de geluidsproductie problematisch worden wanneer men het apparaat binnenshuis plaatst.
Zelf heb ik gekozen voor het reduceren van vooral het laadvermogen, dat ik heb teruggebracht naar 1.200 Watt, zodat het geluid minder overlast veroorzaakt.
Beoordeel deze review:
Ik ben van plan om deze te kopen en te gebruiken als plug-in batterij (dus met een limiet van 800W).. hoe luid is het eigenlijk? Ik heb online naar een video of zo gezocht maar kan niets vinden.
Ik denk dat ik aleen beetje gevoelig ben voor geluid binnen in huis, want zelfs onze warmtepomp naast de keuken irriteert mij wanneer die begint te werken.
Het geluid van de ventilator is luider dan onze koelkast, maar minder luid als een oven. Kortom, een aandachtspunt
Ik heb laden nu op 1250 staan, en dan gaat de ventilator als er geen verdere belasting is nog niet aan.
Ontladen staat op nu 1500, en de ventilator springt aan bij gebruik van inductiekookplaat, oven, wasmachine of wasdroger, maar stopt na een kleine tijd, of nadat de machine uitgewerkt is. Over het algemeen maakt de apparatuur meer geluid dan de accu. Met ontladen 800 Watt weet ik niet of de ventilator voor deze korte belastingen nog aangaat.
Ik ben nieuwsgierig wat er in de najaar gebeurd, als bv de warmtepomp de batterij langdurig belast. Waarschijnlijk zal ik dan het aantal Watt ontlading ook in stappen omlaag moeten brengen, omdat de accu-ventilatie duidelijk hoorbaar is in de woonkamer en er geen camouflerende geluiden zijn als bv een oven.
[Reactie gewijzigd door RvanL op 18 juni 2026 16:50]
ik heb de batterij gekocht in maart en was toen nog € 1.445 incl BTW. Nu dus 3 maanden in gebruik en ben er erg gelukkig mee (portemonnee nog wat minder ;-). Het is de Solar Cube 4,8 Kwh in combinatie met P1 meter van Home Wizard.
Laden en ontladen gaat bij mij met 800 W en is het geluid bij die instelling nauwelijks waarneembaar. Ben blij niet gekozen te hebben voor een hogere waarde, gezien reviews hierboven. De omvormer wordt in de zomermaanden bij temperaturen > 20°C wel wat warm
Wanneer ik metingen (Slimme meter portal) vergelijk met zelfde maanden vorig jaar (en dan met name afgelopen maand) dan verschuift het Grid verbruik van de maand juni vorig jaar van ca. 200 Kwh naar dit jaar ca. 50 Kwh. Terug levering van opwek ging van ca. 300 Kwh naar ca. 200 Kwh. Bij een volgeladen batterij is het avond/ nachtverbruik netto rond de 1 Kwh en het sluipverbruik idem: dat laat mooie vrijwel vlakke grafieken zien.
Al met al ben ik zeer tevreden met een handig apparaat dat weinig gekost heeft.
Al met al ben ik zeer tevreden met een handig apparaat dat weinig gekost heeft.
:strip_icc():strip_exif()/u/1032483/crop63aecea37098f_cropped.jpg?f=community)