/m/215060/1WusRqgOvqLm52PPg560h1gkU3oiCqrmmTNhsD9V1oCd99wBtd.png?f=620xauto)
Voorwoord
Hoe ik met deze game in aanraking kwam
Ik kwam Megastore Simulator tegen via TmarTn2 op YouTube. Door zijn video’s ben ik uiteindelijk ook in de Discord van de game terechtgekomen. In één van die video’s vertelde hij dat de game door één persoon wordt gemaakt en onderhouden. Dat vond ik meteen bijzonder, want als je ziet hoeveel er al in zit dan verwacht je niet dat dit een solo‑project is. Het wekte bij mij vooral nieuwsgierigheid op, maar ook respect.
Dat was voor mij ook de reden om de ontwikkelaar zelf een bericht te sturen. We raakten aan de praat en uiteindelijk besloot ik om op Tweakers een uitgebreid onderwerp te maken, zodat meer mensen deze game kunnen ontdekken. Sommige games verdwijnen een beetje onder de radar terwijl ze dat eigenlijk niet verdienen. Voor mij hoort deze daar zeker bij.
:strip_exif()/m/215060/1WusHPqRslSuoTdWiz5HddkTHh6sGEAEwPChCiW861pkZUj2dw.jpeg?f=620xauto)
Een sterke eerste indruk
Megastore Simulator is zo’n game waar je makkelijk voorbij scrolt, maar zodra je begint merk je dat het verrassend goed in elkaar zit. Het is een first person management game waarin je klein begint en je winkel steeds verder uitbouwt. Dat klinkt simpel, maar de manier waarop het werkt voelt meteen prettig en logisch.
Je start met weinig geld en een lege ruimte, maar toch heb je al snel het gevoel dat je echt iets aan het opbouwen bent. Voor je het weet ben je bezig met schappen vullen, prijzen aanpassen en nadenken over je volgende uitbreiding. Dat is meestal een goed teken, want dan zit de gameplay loop gewoon goed. Het voelt alsof je steeds een stapje verder komt en dat motiveert enorm.
Gameplay en opbouw
:strip_exif()/m/215060/1WusHOq7BgpQbuXG4r461spBCQEtZujmKvFOHDW1sT07B4LZ9K.jpeg?f=620xauto)
Van klein zaakje naar complete megastore
In het begin is je winkel klein en overzichtelijk, maar al snel merk je dat er veel meer bij komt kijken dan alleen wat dozen neerzetten. Je bent bezig met inkopen, je houdt je schappen netjes en je zorgt dat populaire producten niet steeds op zijn. Ondertussen let je op je prijzen, want te duur werkt niet en te goedkoop levert weinig op. Je bent dus constant bezig om een goede balans te vinden en dat houdt het leuk.
Het mooie is dat je direct ziet wat je keuzes doen. Als je iets goed aanpakt merk je dat meteen in je omzet en in de drukte in je winkel. Dat geeft een fijn gevoel van vooruitgang. Je bent niet zomaar wat aan het rondlopen, maar echt bezig met het bouwen van een winkel die steeds beter draait.
Afdelingen, keuzes en tempo
Je blijft niet hangen bij één soort winkel. Je kunt uitbreiden met kleding, speelgoed, bakery, sport, boodschappen en muziek. Daardoor voelt het nooit alsof je steeds hetzelfde doet. Elke afdeling brengt weer nieuwe producten en mogelijkheden met zich mee en dat houdt het fris.
Je moet ook keuzes maken. Waar investeer je als eerste in, wat levert het meeste op en waar heb je ruimte voor. Dat soort dingen geven de game net wat meer diepgang. Het blijft toegankelijk, maar er zit genoeg in om je uren bezig te houden. Je hebt de basis snel door, maar daarna begint het pas echt leuk te worden.
Meer dan alleen schappen vullen
:strip_exif()/m/215060/1WusHPApUDsMVc4kML5y2zBR7RWUBuUodKg3h0CuFzf8AmzZsf.jpeg?f=620xauto)
Personeel, voorraad en logistiek
Naarmate je winkel groeit komt er steeds meer bij kijken. Je kunt personeel aannemen, zoals kassamedewerkers en vakkenvullers, waardoor je winkel steeds meer begint te voelen als een echte zaak. Het geeft rust om te weten dat je niet alles zelf hoeft te doen, maar het zorgt er ook voor dat je winkel groter kan worden zonder dat het chaotisch wordt.
De logistiek is uitgebreider dan je misschien zou verwachten. Je werkt met pallets, pallet jacks, forklifts en een warehouse dat steeds belangrijker wordt. Je bestelt pallets, lost ze bij de docks en zorgt dat alles op tijd in de winkel terechtkomt. Als dat niet goed loopt merk je dat meteen in je omzet. Het systeem is simpel genoeg om snel te begrijpen, maar uitgebreid genoeg om interessant te blijven. Het voelt alsof je langzaam een complete winkeloperatie opzet.
:strip_exif()/m/215060/1WusHOyKs8pjlG0aG9JoFdhaZTFkoUkv5IMxIy7OGt5UYJiKV9.jpeg?f=620xauto)
Tweede verdieping en steeds meer mogelijkheden
Later in de game kun je verder uitbreiden dan alleen de begane grond. Je kunt een tweede verdieping bouwen en je winkel in meerdere richtingen laten groeien. Dat geeft veel meer vrijheid in hoe je alles wilt indelen en het maakt je winkel echt een stuk groter.
Het klinkt misschien als een klein detail, maar het maakt de schaal van de game een stuk groter. Je merkt dan pas hoe ambitieus het project eigenlijk is, zeker als je bedenkt dat dit allemaal door één ontwikkelaar wordt gemaakt. Het is indrukwekkend hoeveel systemen er al in zitten en hoe goed het allemaal samenwerkt.
Sfeer, updates en afwerking
/m/215060/1WusLQBfqP0n1piM0dyYeHWIojlIYsj7hDp3YdOmURVG0l04yo.png?f=620xauto)
Geen groot budget, wel een duidelijke visie
Je ziet meteen dat dit geen game is met een enorm budget en dat hoeft ook niet. De presentatie is simpel maar duidelijk en dat werkt juist goed. Alles is overzichtelijk en je hebt nooit het gevoel dat de game je tegenwerkt. Het draait hier niet om spectaculaire graphics, maar om een fijne flow en een goed gevoel van vooruitgang.
Wat ik vooral prettig vind is dat er actief aan wordt gewerkt. Het is een early access game en dat merk je ook. Er komen regelmatig updates en je ziet dat er echt aan gebouwd wordt. Dat geeft vertrouwen, zeker omdat de basis al sterk genoeg is om je lang bezig te houden.
Toekomstbeeld
Het is duidelijk dat de game nog lang niet klaar is. Er zit nu al veel in, maar je merkt dat dit pas het begin is. Het is juist leuk om er nu al mee bezig te zijn, omdat je de ontwikkeling kunt volgen en de fundering gewoon goed staat.
De ontwikkelaar is actief en voegt regelmatig nieuwe dingen toe. Als hij dit tempo weet vast te houden kan dit zomaar een bekende naam worden binnen het genre. Ik blijf het in ieder geval volgen, want de potentie is groot en de richting voelt goed.
Kleine kanttekeningen
Het is geen game die je speelt voor spectaculaire graphics of grote momenten. De kracht zit vooral in het rustig opbouwen en het steeds beter organiseren van je winkel. Als je daar geen geduld voor hebt kan het begin wat langzaam voelen.
Je merkt hier en daar ook dat het een game in ontwikkeling is. Dat hoort bij early access en voor mij doet het weinig af aan het plezier, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
:strip_exif()/m/215060/1WusHOuVUQhADiCAenNTOrMG9AzXQXymdOOzW1S2Ys4ABRWQGe.jpeg?f=620xauto)
Megastore Simulator heeft me echt positief verrast. Het begint simpel, maar groeit al snel uit tot een game met veel meer diepgang dan je in eerste instantie verwacht. Je bent constant bezig met uitbreiden, voorraad regelen, personeel inzetten en je winkel slimmer inrichten. Dat maakt het makkelijk om door te blijven spelen.
Wat ik vooral bijzonder vind is dat dit allemaal door één ontwikkelaar wordt gemaakt. Als je ziet hoeveel systemen er al in zitten en hoe actief eraan gewerkt wordt, dan heb ik daar veel respect voor.
Het is misschien geen game met een groot budget of een bekende naam, maar het verdient absoluut meer aandacht. Als je van management games houdt is dit er zeker één om te proberen.