ASRock B550M Pro4 Review
25 mei 2026, laatste update op 25 mei 2026, 21 views
Rapporteer
Product gekocht
Goedkoper maar nog steeds prima AM4 moederbord met PCIe 4.0 ondersteuning. Ook USB 3.2 gen 2x1 is aanwezig aan de achterkant, maar niet aan de voorkant. Er is geen 2.5G aanwezig en mijn DDR4 geheugen wil op dit moederbord niet boven de 3000Mhz uit komen.
Pluspunten
- prijs
- ziet er goed uit
- CPU slot locatie
- dual 19/20 pin USB3.0
- usb 3.2 gen 2x1
Minpunten
- geen 2.5G
- beperkt tweede m.2
- kan geen 3200mhz DDR4
- 4 DDR4 slots
- geen type-e
Introductie
Ik heb twee stuks van dit moederbord in gebruik. Beide om een AM4 MSI moederbord te vervangen welke een power section hadden die kapot was. Voor beide machines had ik een micro-ATX AM4 moederbord nodig. Nadat het eerste moederbord beviel, heb ik de tweede ook gekocht.
Features
Het moederbord heeft een AM4 socket en is in de micro-ATX form factor. Deze gebruikt de B550 moederbord, en ondersteunt daarom ook PCIe 4.0 voor zowel videokaarten als SSDs zolang er de juiste processor gebruikt wordt. Alleen het eerste M.2 slot is echter PCIe 4.0 met 4 lanes, het tweede M.2 slot is maar PCIe 3.0 met ook maar 2 lanes. Sommige moederborden laten je wisselen tussen het PCIe 3.0 x4 slot en het tweede M.2 slot, maar dat is hier niet het geval. Het is echter wel mogelijk om een PCIe naar M.2 insteekkaart te gebruiken, mocht je een M.2 aan willen sluiten op PCIe 3.0 x4 (en dit gebruik ik zelf ook op een van de twee moederborden). Een andere belangrijke beperking is dat als je een APU gebruikt (zoals de 5600GT), dan zijn alle PCIe 4.0 aansluitingen terug geschroefd naar PCIe 3.0. Er is tenslotte een M.2 heatsink aanwezig voor het eerste M.2 slot (maar niet voor de tweede), en het tweede slot ondersteunt ook SATA M.2 SSDs.
Aangezien het moederbord nog gebruikt maakt van het AM4 socket, wordt er ook gebruik gemaakt van het goedkopere DDR4 geheugen. Het moederbord heeft vier slots en ondersteunt AMD EXPO. Hoewel het laden van de EXPO profielen werkt, krijg ik echter op beide moederborden, met twee verschillende geheugen kits (een Crucial en een Lexar kit), het geheugen niet stabiel op 3200Mhz, en moet ik terug naar 3000Mhz om consequent te kunnen POSTen. Beide kits werken wel op 3200Mhz op een ander moederbord.
Er is is USB-C en een USB-A poort aanwezig op 10G snelheid (USB 3.2 gen 2x1), en vier USB-A aansluitingen op 5G (USB 3.0) snelheid. Er zijn twee 19/20-pin USB3.0 headers, maar geen type-e voor een USB-C front panel aansluiting.
Voor verdere uitbreiding is er tenslotte nog het PCIe 3.0 x1 slot, welke ik zelf heb gebruikt heb voor 2.5G aansluiting, aangezien dit moederbord deze feature helaas moet missen. Er is ook een M.2 slot voor WiFi, maar deze heb ik niet gebruikt.
Alles bij elkaar is het een prima moederbord. Er missen wat luxere features zoals USB 10G voor de front panel en een 2.5G aansluiting. Verder krijg ik helaas het geheugen niet op 3200Mhz. Voor een simpele game PC en een HTPC/stream PC was het echter wel afdoende voor de relatief lage prijs.