LaCie LaCinema Mini HD Connect Review

ieperlingetje
30 maart 2011, laatste update op 30 maart 2011, 4.480 views

LaCie LaCinema Mini HD Connect

Omdat er slechts 1 review op tweakers.net beschikbaar is en deze bovendien niet onderbouwd is, leek het mij een goed idee om zelf een review te gaan schrijven.
Gebruikt in combinatie met:synology DS211Jdraadloos G netwerkInhoud van de doos
Bij aanschaf bevat de doos:Mediapseler zelfafstandsbedieningstroomkabelnetwerkkabelsoftware CDaudio kabel (analoog)Je krijgt dus enkel kabels meegeleverd voor de analoge uitgangen, waardoor je niet meteen alle mogelijkheden benut en je dus nog zelf de HDMI- en/of optische audiokabel mag aanschaffen. Dit had wat beter gekund, aangezien ze hem op de doos aanprijzen met "play...

Pluspunten

• ondersteunt veel mediaformaten
  • compact
  • stil
  • prijs

Minpunten

• Speelt geen ondertitels via DLNA
  • slechte update functie
  • minimum aan kabels meegeleverd

Gebruikt in combinatie met:
  • synology DS211J
  • draadloos G netwerk
Inhoud van de doos
Bij aanschaf bevat de doos:
  • Mediapseler zelf
  • afstandsbediening
  • stroomkabel
  • netwerkkabel
  • software CD
  • audio kabel (analoog)
Je krijgt dus enkel kabels meegeleverd voor de analoge uitgangen, waardoor je niet meteen alle mogelijkheden benut en je dus nog zelf de HDMI- en/of optische audiokabel mag aanschaffen. Dit had wat beter gekund, aangezien ze hem op de doos aanprijzen met "play 1080P full HD"

Installatie
Dit gaat verbazend vlot: kabels aansluiten en nog een paar stappen op het scherm volgen en je bent klaar. Meteen na het opstarten meld de mediaspeler dat er nieuwe versie beschikbaar is, maar deze blijkt niet de meest recente te zijn, die moet je zelf vanaf de website van LaCie downloaden en via een USB stick installeren.

Gebruik
Nadat je de meest recente versie gedownload hebt, kun je alle mogelijkheden van het apparaat gaan ontdekken. De interface van deze mediaspeler vertoont sterke gelijkenissen met de XMB van de ps3, die redelijk vlot werkt. Wel is het menu niet logisch ingedeeld. Wil je bijv. een film vanaf je NAS afspelen, dan moet je een omweg via het menu 'netwerk' maken.

Mogelijkheden
Nadat ik een tijdlang de ps3 als mediaspeler gebruikt had, lijkt het alsof dit apparaat alles kan afspelen. Hieronder een lijstje met alle ondersteunde video formaten:
  • AVI
  • TS
  • M2TS
  • MP4
  • WMV
  • DVD-video (ISO en video_TS)
  • MPEG 1/2/4
Ik kan nog andere lijstjes met audio- en playlistformaten aframmen, maar ik denk dat ondertussen wel duidelijk is dat hij met veel formaten overweg kan.

Ik heb vooral aangeschaft voor gebruik als netwerkspeler, en dat is toch een ander paar mouwen. Eerste probleem was dat deze enkel bedraad kan worden aangesloten (en een paar draadloze usb dongles), maar na een creatieve oplossing heb ik hem toch draadloos gekregen. Ook via andere mediadragers zoals usb sticks of externe harde schijven kun je je content afspelen, hiervoor zijn op de speler 2 usb aansluitingen voorzien: 1 vooraan en 1 achteraan.

Eenmaal hij op het netwerk aangesloten is, kan hij overweg met zowel DLNA als netwerk shares (SAMBA of CIFS) voorwaarde hierbij is dat de netwerk shares niet mogen beveiligd zijn met een wachtwoord. Ook worden ondertitels via DLNA niet ondersteund, die werken enkel via SMB/CIFS

Na het updaten van de firmware krijg je er ook enkele handige functies bij, zo kun je in picasa albums bladeren, en kun je de speler niet enkel besturen via de meegeleverde afstandsbediening, maar ook via een web interface (handig bij gebruik van bijv. een iPod/iPhone als afstandsbediening).

De beeld en geluidskwaliteit van deze speler is uitstekend, maar je moet wel de juiste kabels gebruiken natuurlijk.

De prijs van dit apparaat valt goed mee, op de officiële site kost deze 109 euro, maar via een actie in de makro heb ik deze kunnen aanschaffen voor 68 euro.

Mocht je nog vragen of opmerkingen over deze speler hebben, plaats ze dan in de comments.

Heb jij ook een LaCie LaCinema Mini HD Connect?

Beste

Late reactie maar toch hopen op een respons :p
Ik heb deze mediaspeler en ben van plan een NAS aan te schaffen.
Nu heb ik me er nog niet zo hard in verdiept, maar het streamen van films (mkv's) van een NAS naar de Lacie (via ethernet) zal gewoon gezien worden in de userinterface van Lacie neem ik aan?
Ik bedoel een uitzicht zoals XBMC of Plex krijg je niet (metadata van de film)? (is hier een firmware voor of?)

Mvg
De firmware is al in tijden niet meer geüpdatet, maar streamen van mkv's moet wel nog werken.
Ik heb deze speler ook, via usb dongle inderdaad draadloos te krijgen. Of heb jij een andere "omweg" gebruikt.
Ik kan wel niet rechtstreeks vanaf de computer (mac) schrijven op de usb schijf die aan de lacinema gekoppeld is. Lukt dit bij jou wel?

En afspelen via streaming vanaf een schijf gekoppeld aan mijn mac (via usb of firewire) is bij mij ook niet zo'n succes helaas (iMac 2009 naar Sitecom draadloze router tot 300 Mbs, naar USB dongle <D-Link DWA 140 , 802,11n compatibel>, via bedraad netwerk even schokkerig overigens). (tussen 2 mac's via zelfde draadloos netwerk geen probleem met streaming).
Streamen rechtstreeks vanaf interne harde schijf iMac is geen probleem overigens.

Verder ben ik ook zeer tevreden van dit toestel, ik had alleen gehoopt op wat meer draadloos streaming plezier...
ik heb een oude bridge dat ik nog had gekoppeld aan de ethernet poort zodat ik dan draadloos kan streamen.

Ik kan inderdaad ook niet schrijven vanaf een externe pc of mac naar de aangesloten externe schijf. Van schokkerige beeldkwaliteit heb ik geen probleem. 'k heb wel opgemerkt dat als je de antenne dicht bij de speler plaatst, het signaal sterk terugvalt.
Edit: Bij minimale netwerkbelasting en na de firmware update werkt streaming ook van USB schijven aan de Mac prima, ook voor MKV's :)
Vanaf de mac schrijven naar usb schijf aan lacinema wil nog altijd niet lukken, lezen geen probleem.
Kunnen videofiles in loop modus gezet worden met deze player?
NM het kan, volgens de handleiding via lacie.com
Voor het geld is deze speler met de Realtec chip (nu voor zo'n 65,- bij de Dixons) prima te doen. Ook omdat de laatste firmware in ieder geval Compressed Header MKV's speelt en tevens chapter support heeft. Ik ga er eentje kopen omdat ik toch af en toe problemen heb met mijn oude (maar vertrouwde) Dvico Tvix M4100SH en ik gewoon de films wil kijken als ik ze heb binnen geharkt, het de- en remuxen duurt toch wel 20 minuten en dat doe ik dan liever een andere keer ;-)

Wel jammer dat er geen kleine display op zit, want dat is handig voor als je muziek wil afspelen, dan hoeft de tv niet aan..
Nog even een late reactie o mezelf:

Helaas speelt de LaCie geen DVD-menu af, dit is vervelend bij iso bestanden van bijvoorbeeld TV-series, maar ook bij DVD's die afwijkende beeldformaten gebruiken in de eerste VIDEO_TS.vob waar soms een menu of 'first-play' sequence zit. Het gevolg is dan een beeld met verkeerde ratio, wat noch met de TV, noch met de speler zelf te corrigeren is.

Wat tevens jammer is is dat het subtitle-font wat gebruikt wordt blijkbaar geen Italic ondersteund, dit is uitzonderlijk jammer bij films als de .srt dit wel heeft. Ook missen er symbolen zoals ♫ en
♪.