Na jarenlang verschillende consumentenrouters en mesh-systemen gebruikt te hebben van onder andere asus en linksys, ben ik uiteindelijk uitgekomen bij MikroTik. Ik had al enige ervaring met andere hardware van Mikrotik, en aangezien ik altijd positief verrast werd, nu ook voor thuis maar eens wat Mikrotik in huis gehaald.
Mijn huidige setup is een
MikroTik RB5009UG+S+IN als router waar CAPsMAN op draait, en twee
MikroTik cAP ax access points.
In het begin vond ik het ecosysteem wat overweldigend lijken door de enorme hoeveelheid instellingen en mogelijkheden, maar juist die flexibiliteit maakt het uiteindelijk een erg krachtig aparaat/ecosysteem.
In deze review deel ik mijn ervaringen over zowel de cAP ax access points als ook een klein beetje
RouterOS in het algemeen.
De cAP ax wordt geleverd met een plafond/muur houder en een metalen plaat voor als je hem aan een gips of systeem plafond wilt monteren. De unit is zeer makkelijk te monteren door eerst de plaat tegen je plafond te schroeven waarna je de unit er zo aan vast schuift.
Verder wordt hij geleverd met een 48V adapter en een POE injector. Iets dat wat andere fabrikanten ondertussen al achterwegen laten. Dat is natuurlijk geen probleem in grote installaties waar je waarschijnlijk een POE switch hebt, maar voor de beginnende thuis gebruiker stel ik het zeer op prijs dat er nog ééntje in de doos komt.

RouterOS is een krachtig, Linux-gebaseerd systeem dat speciaal ontworpen door MikroTik. Het biedt uitgebreide functionaliteiten voor routing, firewalling, Quality of Service (QoS), virtualisatie en draadloze netwerken. Het ondersteunt onder andere protocollen zoals OSPF, BGP, MPLS, VLANs, PPPoE, Hotspot(2.0), en diverse tunnelprotocollen (zoals OpenVPN, WireGuard, IPsec) en ga zo maar door.
RouterOS staat standaard geïnstalleerd op bijna alle producten van MikroTik, behalve hun switches welke weer SwitchOS draaien. Sommige producten kunnen allebei draaien. RouterOS kan ook op eigen (x86) hardware gedraaid worden.
Deze cAP ax units draaien dan ook gewoon de volledige versie van RouterOS. Als je het mij vraagt is dat zwaar overkill maar kan wel handig zijn als je enkel één unit hebt waar je ook gelijk wat firewall of nat regels op wilt draaien. Je kan het zo gek niet verzinnen of het kan. Of je het moet willen is een ander verhaal...

CAPsMAN
CAPsMAN maakt het mogelijk om meerdere access points centraal te beheren vanuit één overzicht/configuratie. Hierdoor kun je instellingen, updates en configuraties synchroniseren over alle access points die je hebt hangen, zelfs verschillende type's door elkaar heen. Zelf heb ik ze ook als CAP aan een CAPsMAN server hangen en draaien ze als het waren headless. Bij het uit de doos halen van de units, de eerste keer aanzetten enkel de reset knop indrukken en hij provisioned zichzelf. Hierdoor is het (vooral in grote installaties) enorm handig als je er in de toekomst meer ophangt of vervangt.
WinBox
Je kan via verschillende manieren op je Mikrotik doos inlogen. Dit kan o.a. via de terminal (SSH), webgui, android en IOS app of via WinBox. Die laatste optie heeft sterk mijn voorkeur. WinBox werkt fijn, is overzichtelijk, snel en zeer stabiel. En ook vanuit winbox heb je de mogelijkheid om de gui en de terminal tegelijk en door elkaar heen te gebruiken. Al kan je alles zowel via de terminal als via de gui instellen.
Als je winbox opent zie je gelijk dat het programma alle mikrotik hardware op je netwerk vind, je hoeft dus niet te zoeken naar welk ip adres je mikrotik aparaat heeft.
Ook bied winbox je de mogelijkheid om verbinding te maken via het MAC Address, wat handig is als je jezelf hebt buitengesloten door een fout in je configuratie
Winbox is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

De cAP ax is een veelzijdige access point met veel instel mogelijkheden, dit omdat hij RouterOS draait. Ik verwacht dat maar weinig mensen de cAP ax ooit echt volledig gaan benutten qua functionaliteit, maar het kan er maar op zitten. Het is echt een Zwitsers zakmes onder de access points!
Wat ik ook mooi vind is dat als je ze via CAPsMAN beheerd je kan kiezen om al 'het zware reken werk' zowel op de CAPsMAN server als op de cAP zelf te laten draaien. Zelf laat ik dat op de cAP gebeuren, omdat hij best wel wat rekenkracht aan boord heeft. Dit is dan ook de standaard instelling.
WiFi cliënt roaming
Een mooi voorbeeld van de uitgebreide configuratiemogelijkheden, is cliënt roaming tussen verschillende banden (2.4GHz en 5GHz) en/of verschillende access points.
Bij veel consumentenrouters en access points staat roaming standaard ingeschakeld. Vaak kun je het niet uitschakelen, laat staan uitgebreid configureren. Bij MikroTik krijg je juist enorm veel controle over hoe roaming werkt, inclusief meerdere methodes die je afzonderlijk of gecombineerd kunt toepassen.
Het nadeel is dan wel dat je even moet kijken welke vorm van roaming voor jou werkt en welke vormen je kunt combineren,
zelf gebruik ik FT (fast transision) en FT over DS (fast transision over distributed system)
Zo liep ik op mijn Samsung S10, S21 Ultra, S23 Ultra en S26 Ultra tegen wat problemen aan met andere wifi mesh systemen. Het gebeurde regelmatig dat als de telefoon uit stond (in de broekzak) en ik mij verplaatste, dat de verbinding verloren ging. Dit kon ik deels oplossen door vanaf mijn telefoon mij zelf een vast ip adress te geven, maar zelfs dan gebeurde het af en toe nog steeds. Ik heb nooit kunnen achterhalen waardoor dit gebeurt,
maar ik ben
verre van de
enigste met
dit probleem.
Lange tijd dacht ik dat dit aan de telefoons lag, maar met deze cAP’s heb ik dat probleem
volledig kunnen oplossen.
Verder voelt de hardware licht maar wel degelijk aan, al is hij naar mijn idee wat onnodig groot.

De cAP ax presteerd zoals je mag verwachten van een WiFi 6 access point.
Ik ben zeer tevreden over zowel de snelheid als het bereik/zendvermogen. Op de 2.4GHz band haal ik ongeveer 80 tot 160Mbps (40Mhz kanaal) en op de 5GHz band haal ik maximaal 700/800Mbps (80Mhz kanaal) (per cliënt)
Getest met een S26 ultra en een macbook air 2025.
Speedtest van +- 7 meter afstand op de 5GHz band en een muur tussen de access point en de telefoon.
Wat mij verder opvalt is dat hij zeer goed presseert wanneer het bereik niet optimaal is, denk aan een situatie met veel ruis
(al kan ik dat niet goed testen) of wanneer je op het randje van het bereik zit. Mijn S26U verbreekt de verbinding dan ook al doordat het signaal boven de 90dBm komt, en dat terwijl de snelheid nog voldoende bruikbaar is. Bij -89dBm (op de 5GHz band) haal ik nog zeker 10 tot 20 Mbps. En nu is dat zeker niet snel, maar meer dan genoeg voor YouTube, Netflix of berichtjes versturen.
Een klein nadeel vind ik toch wel de beperkte
2x2 MIMO/chains op zowel de 2.4GHz als op 5GHz. Dit kan vooral bij meerdere clients wel eens een probleem worden. En hoewel ik daar nog niet tegenaan gelopen ben, weet ik dat veel vergelijkbare en vergelijkbaar geprijsde access points 4x4 zijn.

Al met al ben ik zeer tevreden over deze MikroTik cAP ax access points. De combinatie van RouterOS, CAPsMAN en WinBox bieden enorm veel mogelijkheden en vrijheid vergeleken met standaard consumentenapparatuur. Ook over de stabiliteit ben ik zeer tevreden, geen buggy updates of andere gekke software problemen
(tot nu toe...
RouterOS heeft wel een steile leercurve. Regelmatig denk je dat je “even snel iets instelt”, om vervolgens toch meerdere YouTube-video’s, documentatiepagina’s en forumtopics verder te zijn voordat alles precies werkt zoals bedoeld. Toch zie ik dat uiteindelijk wel als een voordeel, vrijwel alles is instelbaar. En juist die vrijheid en controle ontbreken vaak bij veel standaard huis-tuin-en-keuken routers en access points.
Ook over de WiFi-prestaties ben ik erg tevreden. Zowel het bereik als de snelheid zijn uitstekend en de stabiliteit is merkbaar beter dan bij mijn vorige setup.
Als je het mij vraagt kan je bijna niet beter krijgen voor deze prijs. En vind ik het die €104,- dan ook meer dan waard. Mikrotik verkoopt op het moment van schijven geen WiFi 6E of WiFi 7 aparatuur, dus je haalt niet de nieuwste hardware in huis. Dat is jammer, maar wat ze wel verkopen werkt gewoon zoals je mag verwachten.