€ 199,- bij Amazon.nl
  2. Specificaties Bedraad, Bluetooth en draadloos RF met onbekende aansluiting | Gebruikersreviews

Sony Inzone H9 II Zwart Review

16 mei 2026, laatste update op 16 mei 2026, 228 views Rapporteer

Na deze Sony INZONE H9 II ben ik mijn interesse in headsets volledig verloren. 5 sterren.

De hoeveelheid features en hoe goed Sony deze heeft weten te implementeren maakt dit voor mij een van de betere aankopen die ik heb gedaan.

Lees de uitgebreide review!

Pluspunten

• Comfort
  • 2.4 Ghz + Bluetooth tegelijk
  • Transparantie modus & ANC
  • Overzichtelijke software
  • Mechanische knoppen
  • Microfoon
  • Prettig geluid

Minpunten

• Extra set earpads had gemogen
  • 30 uur batterij met ANC

Je kent het wel, je doet jaren onderzoek naar het juiste product voordat je tot aankoop overgaat. Eenmaal binnen en in gebruik ben je tevreden maar dan komt de jeuk. Was die ander toch niet beter? Met deze headset kan ik je gerust stellen. Jij BENT namelijk de buur waar het gras groener is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EK-w8v6eiViWhbp412mU6HUSMAk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofdXAQsGHg7GeErm81j1zWkfStJe4MG942EkOvFCuZtXWB4v.jpeg?f=620xauto

Achtergrond & motivatie

Na jaren in de audiofiele hoek te zitten, was er een ding dat ik miste: Quality Of Life. 2.4ghz, bluetooth, capabele microfoon, ANC, transparency mode. Allemaal in een apparaat. Als je voor in-ears (IEM’s) of een audiofiele koptelefoon gaat dan zijn dat features waar je op inlevert of deels op een andere manier bij elkaar moet rapen.

Er is al langer een beweging aan de gang in de gaming wereld waar audiofielen het publiek over proberen te halen om niet langer te settelen met crappy headset geluid en over te stappen op audiofiele apparatuur. Tegelijkertijd zijn er dan ook weer partijen zoals headphones.com die juist opperen dat gaming headsets nu dermate goeie audiokwaliteit hebben dat je al die bedrade audio niet meer nodig hebt. Denk aan de Audeze Maxwell.

Wat is nu waarheid? Ik denk dat het antwoord vooral ligt in je doeleinden. Wil je over de linie de absoluut beste audiokwaliteit, dan hebben IEM’s en audiofiele koptelefoons nog steeds de beste kans van slagen. Maar wil je zoveel mogelijk QOL en features in een apparaat geramd hebben en geef je wat minder om extreem hoge geluidsresolutie of de ultieme tuning dan is een headset het meest interessant (lees: ik heb de maxwell koptelefoons nooit zelf beluisterd, maar die zouden niet onder moeten doen voor toegepaste audio).

Vanuit vooral een gamer perspectief wegen de pluspunten van bedrade audio voor mij na een aantal jaar eigenlijk niet langer op tegen alle voordelen die een capabele gaming headset met zich meebrengt.

Zoals in mijn opsomming lever je er een hoop voor in terwijl je er potentieel ook nog eens een stuk meer voor neerlegt. Want als je alles uit je audio wil halen heb je naast je koptelefoon of in-ears ook nog een dac/amp nodig (al kun je voor 50-60 euro een prima paar starter in-ears en dac in je bezit hebben). Maar er bestaat geen dak. Je kan het financieel zo gek maken als je zelf wilt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KRaVVRutbPI1ChMeSaP0UZ8luOU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS6Mz6GgdkSQiVQnjlg6uF8ysTFZDdeXvEPeFYnIikzqxol.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mNw0HcZYop5do8BGnkF6oJt4lG4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS7ckqBwrnv7umcQC27l3PGZtpyEXXZp3FVnlK5XMMdsHHd.jpeg?f=620xauto
Mijn Fiio K7 dac/amp + Softears Volume S in-ears

In mijn positie zou ik zeggen, het is de variatie die het leuk maakt. Ik geniet van mijn in-ear dac/amp combo als ik wat beter geluid wil. Ik geniet ook heel erg van een headset die ik op mijn hoofd kan zetten en er niet meer over hoef na te denken also ik van mijn plek ga. Maar als je één apparaat zou moeten kiezen voor de lange termijn dan is de keus in mijn ogen simpel.

—-

Ik heb nogal wat onderzoek gedaan voordat ik over ging op mijn aankoop. Als je de headset wereld betreedt dan is de keus groot. De hardste schreeuwers waren tijdens mijn onderzoek de steelseries nova serie, de logitech astro’s, de hyperx clouds, de razer blacksharks, om er een paar te noemen.

Maar er was elke keer wel iets dat me tegen hield. Dan was het wel de kritiek van ondermaatse audio of microfoon, het design, het mindere comfort (lees: te zwaar zoals de maxwells). Of in het geval van de hyperx clouds is het type plastic niet oké voor je huid (wtf).

Enter de Sony In-Zone H9 II. In zowel de looks als hoeveel erover gepraat wordt het stille kindje in de klas. Ook als je de pricewatch checkt zijn de verkopers op een hand te tellen. vier op moment van schrijven. Ik weet niet zo goed wat de marketingafdeling van Sony aan het doen is maar een van de hoofdtaken is blijkbaar neuspeuteren. Na een paar keer afgeprijsd te zijn door ik gok stevige concurrentie is de prijs/prestatie verhouding van deze headset naar mijn idee nu aardig in het voordeel van de consument. Ik heb zelden zoveel voldoening uit een aankoop gehaald en denk dat deze headset een aantal bekendere (duurdere) headsets achter zich laat.

Verpakking - het ‘hoofd’zakelijke

Wat een verrassing, geen baksteen waar het product hoort te zitten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JvUGq6_HNox_QGCZrupx1lvVLWk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8LB3GpVzo0PvHTgB8lYiWZFHTmI8X2aUBpV1tLxOBLLp3.jpeg?f=620xauto

In de doos:
  • De headset
  • Dongle
  • Losgekoppelde microfoon
  • USB-C kabel
  • een 3.5 aux kabel, leuk dat het erbij zit, maar wordt wss nooit gebruikt.
  • Een luxe vuilniszak, de draagtas met gewatteerde voering.
  • Kutstickers
That’s it. Geen overbodige vervuiling op de paar stickers na. Echt waarom. Maar verder Kudo’s. Een extra paar earpads had wel gemogen.

Bouwkwaliteit & Design - De stealth bomber

Wat in eerste instantie mijn aandacht greep was de dunne, geweven hoofdband. Het heeft iets sportiefs en dat er nagedacht wordt over gewicht. Dat overigens in totaal uitkomt op 260 gram (!).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5i-LjMOcSiyRqn8O3b9ZAvWlRnM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8UitS5GxRM78AomMLB9JnwvVyxhGfnnba9mAdRaEByV1H.jpeg?f=620xauto

Aan deze dunne hoofdband vast zit een verstelbare bredere band met padding. Het is een even wroeten met de clips maar eenmaal goed versteld raak je het nooit meer aan.

De earcups zelf kunnen die 180 graden soepeltjes kunnen draaien, zijn plastic en hebben een soort rubberen finish. Voelt prettig maar een beetje een vinger magneet (hoe vaak ik wel niet de headset moest boenen voor de foto).

De headset komt met goed geplaatste mechanische knoppen. Fijn.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2D8x7UUml1nTy-m8Op2l8RTMrZE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS7vzClrrxbhlpjT2QS7L5WpyIi0xNAVYtCaPu9M6AbEX3X.jpeg?f=620xauto

De earpads zelf zijn van een zacht memory-achtig foam met een ademend mesh.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zBCJxHc_P-Rfo9jDihLHnRUDx_8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS7s5mvSRgY7MgXxm9Jh2NbPrUkuhPDemvzk9K15mKpNKxd.jpeg?f=620xauto

De enige branding die je vindt is ‘INZONE’ op de hoofdband en net boven de earcups. Strak en minimaal.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0BxLkL9pg3TVBfBZsRMAwgu-u5c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS9EVfH32EccjXl91Any0G9pm8bboT0nO5IZ30n5pBvAmwi.jpeg?f=620xauto

Ik vind dit in vergelijking met veel andere koptelefoons die de airbus benadering toepassen een beetje de stealth bomber. Functioneel, slick, degelijk en geen fratsen. Je zou er mee over straat kunnen zonder er uit te zien als een clown.

Comfort - Win win win.

Het is elke keer een feest om deze headset op te zetten. Het voelt als een extra kledingstuk dat je aantrekt in plaats van dat je een apparaat op je hoofd zet. De zachte earpads zijn diep genoeg voor vrije oren (ik heb wel kleine oren), sluiten goed af en hebben net genoeg clamp dat je er een dansje mee kan doen, headbangen daargelaten. Bovendien zijn de earpads zacht genoeg om geen druk op brilpootjes uit te oefenen ook niet als ze van dikker kunststof zijn.

De padded hoofdband is na veel hotspot PTSD een verademing. Na 5-6 uur nul last. Zal zeker ook geholpen worden door het lichte gewicht en het oppervlak.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mhO_oCB0YC_vdyKIYIGicfmwqrI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8OLnxeTGT6Vd82Tq1QQgxHyGNN8KVJLIvJNLWk0XJewVT.jpeg?f=620xauto

Iets wat makkelijk over het hoofd gezien kan worden zijn de vents. Dat kan deels invloed hebben op het geluid maar is zeker ook een plus bij langdurige sessies. De ventilatie zorgt er namelijk voor dat de druk veroorzaakt door het geluid niet al te hard op je oren klapt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pgdbj50-lfHhPmeGsfKOQLCrG8I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8jVQOJPjmKHcjDnOrkd4oVdHUNQK4ATv5PxZoc29pzgCt.jpeg?f=620xauto

Features - World first?

Had ik al gezegd dat dit het stille kind in de klas is? Dit is het kind dat niet boven het geschreeuw uitkomt maar stiekem het beste idee van allemaal heeft. Deze headset heeft de ‘Ik wist niet dat ik dit nodig had’ feature. Voor mij in ieder geval. We zijn al langer bekend met multipoint bluetooth waarmee je twee bluetooth apparaten tegelijk kan verbinden met je headset, maar met de H9 II kan het ook met 2.4 Ghz + bluetooth. Ik gebruik een ipad als tweede scherm en dit lijkt wel gemaakt voor dat doeleinde.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rbNEOGgmRWE62Z9o1nv7x9gz6GE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8ypzzP0JZHy3b7CiVOJIUEbcGvwk2tzFnsnf0rvPJ6frj.jpeg?f=620xauto

Een na beste idee: Transparantie modus (die overigens natuurlijk klinkt).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/blISjAxd4bU4KeKo3UVCmphUjUc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS64tsjX1GIjVZR2lzedNDvDlUyk1hKexWUnc9o5RE12pLm.jpeg?f=620xauto

Twee na beste idee: Dat je dat allemaal tegelijk kan doen en ook met ANC modus.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8-I1FVuDDZkrdjjWX9Z_6-gHALg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS6AeCHE0bWi6xlETlKVg0EMP0ED9rVec5pH9GiehTSyzvv.jpeg?f=620xauto

Hierna is het een lijstje met dingen die je mag verwachten zoals USB-C aansluiting, game / chat mix, aansluiting for aux zodat je ook bedraad kan luisteren als je een hekel hebt aan draadloos (?).

Een redelijke batterij die 30 uur mee gaat met ANC aan. Dit is misschien een beetje slap anno 2025/2026. Voordeel is wel dat de passieve noise cancelling prima is te noemen en dat ik daardoor vrijwel nooit ANC gebruik. Daarmee schroef je de batterijduur een stuk op. De ANC zelf is overigens wel echt goed. Dat mag je denk ik ook wel verwachten want sony.

Software - Zoals vroeger

Geen toeters en bellen. Geen vragen over accounts aanmaken en je data stiekem doorverkopen. Alleen wat je nodig hebt om de functies op je headset te kunnen aanpassen (misschien wel het op drie na beste idee).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/D1X2f8aOQu9R76UTXZmiZXqcGxs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS7dAdHbyDkxpqhempZ8APqJO60mwek2IHwJAKKtxSObnvu.jpeg?f=620xauto

Er zijn twee functies die ik uit heb staan omdat ik niet zo’n fan ben van softwarematige ‘simulaties’.
  • immersive mode
  • spatial audio
Beide modi veranderen iets in de frequenties maar doen het op verschillende manieren. Bij immersion mode worden de middentonen over de linie flink omlaag getrokken terwijl de lage en hogere tonen omhoog gaan. Omdat dit vaak de frequenties zijn waar speciale geluidseffecten leven. Maar ik vind de toepassing hier nogal aggressief. De middentonen klinken nu ontzettend gemoffeld. Ik zou deze optie lekker laten voor wat het is en uitzetten.

Immersion mode pielt ook met de frequenties maar doet dat op een andere manier. Het trekt wat weg uit de hoge en lage middentonen zodat de perceptie ontstaat dat bijvoorbeeld een zanger iets verder weg staat. Stemmen klinken wat dunner.

Ik vind de toepassing hier niet heel erg en werkt inderdaad de illusie dat er wat meer ruimte is. Maar eigenlijk alleen bij muziek. In games gebeurt dit veelal vanzelf omdat geluiden letterlijk op een afstand leven. Hier is de optie naar mijn idee overkill.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9T_WPummjk9wC9-nP6fixy0VtwE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS7D0yRvZQhTzwFWedxUmjjnnk3f2dnG6jVwBbsMSsTYF0L.jpeg?f=620xauto

Dan heb je nog een tweede tab waar je wat kan instellen over wat de noise cancelling knop doet. Dit zijn settings die je headset onthoudt ook zonder de software. That’s it! Lekker minimalistisch.

Headset feedback - Ook hier geen toeters en bellen

Koptelefoons kunnen bij het switchen van modi nog wel eens oorverdovende luchtalarmen af laten gaan die totaal niet in sync zijn met het volume dat je op dat moment met je media afspeelt. De audio feedback die deze headset zelf geeft zijn aangenaam te noemen met simpele piano / harp riedeltjes.

Geluid - De labrador

Voor all-round media gebruik en gamen: 9
Voor puur muziek: 7

De laatste headset die ik heb gehad was de steelseries 7 maar kan me herinneren dat het geluid daar voornamelijk functioneel was. We zijn nu een aantal generaties verder en ik moet zeggen dat het geluid uit de H9 II prettiger is. Het klinkt allemaal naturel en ‘smooth’ en ook na 5 uur is het geluid door de wat warmere donkere tuning niet vermoeiend. Wat ik denk dat perfect is voor een headset. Het is alle media’s vriend te noemen en zal voor niemand aanstootgevend zijn.

Voor gaming is een extra plus dat er ook een idee van ruimte te bespeuren is. Een lichte holografische bubbel die je het idee geeft dat er diepte is. Ook wel bijzonder voor een closed back koptelefoon. Die hebben vaak nogal de neiging letterlijk gesloten te klinken. Het ruimtelijke gaat gepaard met een prima gevoel voor directionele perceptie zodat het beeld en geluid gelijk lopen qua waar iets om je heen gebeurt.
Ik moet wel zeggen, als je de headset voornamelijk voor muziek wil gebruiken dan is dat prima maar denk dat er dan betere opties zijn. Hoeveel Sony ook wil roepen dat de drivers afkomstig zijn uit de XM6. Dat heeft mede te maken met het genoemde gebrek aan hoge tonen en daarnaast een zekere ‘slam’ die mist in het laag die muziek over het algemeen wel nodig heeft. En ook het warmere en ietwat donkere karakter leent zich wat mij betreft meer voor langere gamingsessies dan het fileren van je favoriete tracks. Ik kan me voorstellen dat de koptelefoon bedraad wat extra’s kan geven maar dat is denk ik niet hoe 99% van het volk de headset zal gebruiken dus beetje zinloze test in mijn ogen.

Disclaimer: Mijn oordeel over het geluid is op basis van een gejatte custom preset (gadgetrytech) want de default ‘flat’ response klinkt alsof je luistert met een paar watten in je oor. Om er niet al te diep op in te gaan, met deze preset klinkt de headset wat helderder.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ErXwLFO00DQOF7Btlcml5z1Kp3o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS78llPUXccFLb29v7K8GZk695Lv4PQH8Of1PAgfErnCTP2.jpeg?f=620xauto

Microfoon - Hier wél goed

Ik snap niet hoe tig andere headsets het op dit punt zo vernaggelen. En dan heb ik het over 300+ eu headsets. Zelfs op de fukking bedrade airpods krijg je een geweldige mic en die zijn 10 euro. Al heeft die dan niet de geluidsonderdrukking die te vinden is op headsets vandaag de dag. Blijkbaar levert dat veel problemen op. Maar niet bij de H9 II. Het geluid klinkt natuurlijk met weinig compressie. De microfoon bevestigd stevig en heeft een led lampje op de stengel om je te laten weten of je de mic aan of uit heb staan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/phFvHV_7-6NmKtnCqsOlcKUN8mw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/699615/1WofS8Ba4Rl84EicA21BPJhWOsFk3O3RM4bcHaAKgeYj0buH7K.jpeg?f=620xauto

Conclusie - En we gamen nog lang en gelukkig

Er vanuitgaande dat de headset wel een paar jaar meegaat in ieder geval. Ik heb het in de titel van deze review al weggegeven, maar ik heb geen oren naar welke andere headset dan ook. Dat is inclusief de Audeze Mawell headsets die het wat betreft geluid beter zouden moeten doen. Even los gezien van alle andere features waar de H9 II ruim voldoende scoort. De combinatie ervan maakt deze headset voor mij no brainer aankoop.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Sony Inzone H9 II Zwart?

Prima review. (y) Maar het lijkt erop dat je nog 2 positieve puntjes over het hoofd hebt gezien.

Voor een hoofdtelefoon van dit formaat, met een gesloten achterkant, accu en microfoon boom is het totaal gewicht van 260 gram uitzonderlijk laag.

Terwijl alle prijzen exploderen is de prijs van dit item juist in 1 jaar tijd van 350 euro naar 199 euro gegaan.
Dank voor je reactie.

Moet wel zeggen dat ik zowel het gewicht als de prijsdaling heb meegenomen in de review.