UPDATE - 29-06-2026: Ik ben gecontacteerd door Tweakers m.b.t. het testpanel, aangezien er een update vanuit Jackery aankomt in Juni. Deze update mag ik ook nog testen! Ik zal de review bijwerken n.a.v. deze resultaten.Inleiding
De afgelopen jaren hebben wij onze tussenwoning uit 1974 flink verbouwd en verduurzaamd. De gehele woning is geïsoleerd om het gasverbruik te verminderen en zo duurzaam mogelijk met energie om te gaan. Een thuisbatterij was een logische toevoeging, al is een keuze maken met alle mogelijke opties (op het moment van schrijven) een onderzoek op zich. Vandaar dat ik erg dankbaar ben voor deelname aan dit testpanel.
Situatie plaatsing thuisbatterij
Tussenwoning uit 1974 (energielabel A). De thuisbatterij wordt in de volgende situatie geplaatst:
- 10 zonnepanelen (370wp) van Zonneplan i.c.m. een dynamisch energiecontract van Zonneplan;
- Een volledig aangestuurd smarthome middels HomeAssistant;
Jaar 2026 - (24/5/26)
- Stroom: 998,6 kWh
- Teruglevering: 818,7 kWh
- Gas: 504,3m3
Ons (sluimer) nachtverbruik ligt op ongeveer ±2.5kWh - 3kWh. Dit is dan ook ons vertrekpunt, wat ik graag anders zie!
Unboxing & Eerste Indruk
De unit wordt geleverd in een stevige doos en is mooi verpakt. Dat mag ook eens gezegd worden!
:strip_exif()/m/404657/1WrffGcjUgoswYtucqPzqHEaddcZff73NrxainSWb035Z9Ykzi.jpeg?f=620xauto)
Installatie & Plaatsing
Na het uitpakken is het eigenlijk vrij simpel: stekker aansluiten op de unit en vervolgens de stekker in het stopcontact steken in ons geval in de achterkamer. De unit schakelt zichzelf daarna automatisch in. Vervolgens download je de Jackery-app via de App Store of Google Play Store.
Tijdens de eerste setup vraagt de app om toestemming voor: “Allow Jackery to find Bluetooth devices”. Dit moet je toestaan zodat de app via bluetooth verbinding kan maken met de unit voor de configuratie. In de app kom je direct terecht bij “Register”. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je onder “My Devices” op “Add” klikken. De unit wordt dan automatisch via bluetooth gezocht. Voeg deze toe aan je systeem en koppel vervolgens de P1-meter, zodat de unit realtime kan reageren op het energieverbruik in huis. Tijdens de configuratie wordt ook gevraagd om de wifi in te stellen. Daarna ben je in principe klaar voor gebruik.
In ons geval draait het thuisnetwerk volledig op UniFi access points, maar daar bleek de unit geen stabiele wifi-verbinding mee te kunnen maken. Mijn neef gaf nog als tip om een apart IoT-netwerk aan te maken met een eenvoudige SSID op alleen 2.4 GHz, maar helaas hielp dat ook niet. Op Tweakers melden meerdere gebruikers vergelijkbare wifi-problemen, dus het lijkt geen incident te zijn. Tijdens deze review heb ik daarom veel contact gehad met Molly van Jackery. Zij heeft de issues samen met de ontwikkelaars opgepakt en ze zijn actief op zoek naar een oplossing.
De basiscapaciteit van de unit bedraagt 2,52 kWh. Iedere extra BP2500-module voegt daar opnieuw 2,52 kWh aan toe. Per toren kun je tot vijf extra modules stapelen, waarmee je uitkomt op maximaal 15,12 kWh opslagcapaciteit. Daarnaast is het mogelijk om tot drie units parallel te schakelen voor nog meer capaciteit.
Bij stroomuitval schakelt de Pro Max AC bovendien binnen 20 milliseconden automatisch over naar noodstroom via het stopcontact aan de zijkant van de unit. Handig voor bijvoorbeeld je modem, router of een kleine thuisserver, zodat internet en belangrijke apparatuur gewoon blijven draaien tijdens een korte stroomonderbreking.
:strip_exif()/m/404657/1WrffGQIwkXSw8nUtJcIBzxamYDvMkK5D3r0X0mwwRQbsQGNYs.jpeg?f=620xauto)
Stroomverbruiksmodus
Jackery biedt op dit moment een keuze uit vier modi waar de unit op kan werken:
- Zelfverbruik (Gebruik van netstroom wordt zoveel mogelijk beperkt)
- Slimme AI-modus (werkt o.b.v. algoritme en veranderingen in stroomprijs, opwekking/verbruik)
- Aangepaste modus (laad/ontlaad binnen specifieke tijden)
- Tariefmodus (o.b.v. koppelen dynamisch energieleverancier weet de batterij wanneer de stroom goedkoop is waardoor deze gaat 'inkopen' en bij dure momenten 'ontladen'.
De Slimme AI-modus vergt een 'leercurve' van 24 uur, waarin de batterij het gedrag van de omgeving 'leert' en daarop acteert.
In de aangepaste modus kun je een schema maken waarbij je meer vrijheid hebt qua configuratie (laad-/ontlaad vermogen, de tijden waarop hij moet laden/ontladen), maar niet inspeelt op de dynamische prijzen.
In deze review heb ik vooral de Tariefmodus en de Zelfverbruiks modus geprobeerd. Wij vonden vooral de Tariefmodus fijner werken dan de Slimme AI-modus omdat bij tariefmodus hij 'sneller' laad op goedkopere momenten en ontlaad op dure momenten. Daarnaast vonden wij het vaak 'vreemde' tijden? Als je kookt met inductie en de stoomoven staan aan, dan wil je dat de batterij gaat ontladen, dat gebeurde niet. In de Zelfverbruik-/Tarief modus gebeurde dit wel.
Om de tariefmodus te configureren ga je in de app naar 'Stroomprijsinstellingen' en kies je 'Dynamische stroomprijs', waarna je je adresgegevens en energieleverancier dient te selecteren. Er is genoeg keuze dus dat zit goed!
Note* inmiddels heb ik de unit op zolder geplaatst en bekabeld aangesloten zodat de verbinding stabieler is. Zodra de wifi-verbindings problemen zijn opgelost dan zal ik de unit verplaatsen naar de schuur of onder de trap. Hier zal ik t.z.t. een toevoeging op schrijven in de review.
SmartHome Integratie
Voor de integratie met HomeAssistant is de firmware 1.2 benodigd. Deze wordt standaard nog niet uitgerold op de unit omdat het een beta-versie is (op het moment van schrijven). Ik heb hiervoor een mail gestuurd naar: hello.eu@jackery.com waarna de firmware update enkele dagen later 'klaar' stond om gedownload te worden.
Helaas ging de upgrade niet zonder slag of stoot. De upgrade duurt ±10 minuten, waarbij de unit meerdere keren op het einde de melding gaf 'upgrade failed'. Uiteindelijk met een soft-reset van de unit is het gelukt. Dit vond ik later ook op hun FAQ:
Zodra je de firmware 1.2 hebt geïnstalleerd krijg je toegang tot 'MQTT'. Om data door te sturen naar HomeAssistant moet je een aantal zaken geregeld hebben:
- Mosquitto broker draaiende hebben op HomeAssistant;
- Gebruikersaccount voor MQTT in HomeAssistant aanmaken;
- HACS repo toevoegen: https://github.com/ht-it-lab/jackery
- Jackery integratie toevoegen en MQTT configureren;
Als je dat hebt gedaan kun je de Jackery-app openen en de unit selecteren, waarna je bij instellingen de MQTT kunt configureren. Vervolgens zul je na ±5min de data te zien krijgen in HomeAssistant. Dit ging vrij eenvoudig en werkt sinds een aantal dagen erg stabiel.
:strip_exif()/m/404657/1WrfWak0HfdRcg41JcZWBvZ0lzSfzcZCZGoDMKDVuyY7Gqqo07.jpeg?f=620xauto)
De praktijk (2 weken test)
Inmiddels zijn er alweer twee weken verstreken sinds we de unit in ontvangst hebben genomen. In het begin heb ik de Slimme AI-modus vrij snel vervangen door de ‘Tariefmodus’, waarbij ik direct verschil merkte in het energieverbruik. Toch vond ik het uiteindelijk leuker om te spelen met het behalen van zoveel mogelijk “nul-op-de-meter”-momenten.
Na het wisselen naar de modus ‘Zelfverbruik’ zag je de unit juist zoveel mogelijk stroom leveren op momenten dat er veel verbruik was, zoals tijdens het laden van de auto of wanneer de vaatwasser en wasmachine draaiden. Ook het nachtelijke stroomverbruik werd netjes opgevangen. Alles was goed zichtbaar in de Jackery-app, al kijken wij in de praktijk vooral in Home Assistant, omdat daar bij ons thuis alles centraal wordt geregeld en aangestuurd.
Wel heb ik behoorlijk wat tijd moeten steken in het troubleshooten van wifi-connectiviteitsproblemen en later ook een MQTT-verbinding die steeds wegviel. Uiteindelijk heb ik contact gehad met Molly, aan wie ik screenshots, technische details, logs en een overzicht van alle reeds uitgevoerde stappen heb doorgestuurd. Zij heeft dit vervolgens doorgezet naar de ontwikkelaars.
Op het moment van schrijven werkt de wifi-verbinding helaas nog steeds niet stabiel, en dat blijft wel een minpunt. Idealiter zou ik de unit in de schuur of onder de trap plaatsen, zeker omdat er bij maximale input tijdens het opladen duidelijk geluid hoorbaar is.
De afgelopen twee dagen hebben we wel een erg mooie grafiek gezien in onze thuissituatie, met een stroomverbruikspatroon dat precies aansluit bij wat we zochten. Daarbij wordt ook snel duidelijk dat 2,56 kWh voor onze situatie eigenlijk te weinig capaciteit biedt. Voor optimaal eigen verbruik van zonnestroom zouden wij waarschijnlijk eerder moeten kijken naar een batterijcapaciteit van minimaal 5 kWh tot 10 kWh.
Update: 27-mei-2026
De WiFi-verbinding werkt helaas nog niet naar behoren en daarbij ook niet de MQTT-verbinding. Deze lijkt op de ethernet-verbinding verbroken te worden doordat de unit in slaapmodus gaat. Hier heb ik Molly van Jackery op de hoogte gebracht middels logs en screenshots waar naar gekeken wordt.
Vanochtend in de HomeAssistant dashboard zagen wij dat de batterij bijna het gehele nachtverbruik op zich heeft genomen. Er zijn inmiddels nog een drietal HomeWizard stopcontacten bijgeplaatst. Hiermee hopen we het nachtverbruik nog specifieker in kaart te brengen in de hoop om dat omlaag te krijgen, zodat de unit in 'Zelfverbruiks-modus' volledig het nachtverbruik op zich neemt.
/m/404657/1Ws7wTb4EajA70mLagBSC8yx1SlW6Gyjc5Z4rDfgt71Se9IxBd.png?f=620xauto)
Al met al zijn we erg positief over de unit. Het is een nette thuisbatterij met een mooie afwerking en een modern ontwerp. De installatie en integratie verliepen erg soepel, dat is al een grote plus.
De app werkt in basis prima, al merkten we wel dat deze soms wat traag reageert. Het grootste minpunt blijft voor mij echter de instabiele wifi-verbinding. De connectiviteitsproblemen hebben behoorlijk wat tijd gekost om uit te zoeken en zijn op het moment van schrijven nog steeds niet volledig opgelost. Dat is jammer, zeker bij een product dat juist sterk leunt op slimme aansturing en monitoring.
Wat wel vertrouwen geeft, is dat de Pro Max AC gebruikmaakt van LiFePO4-cellen. Dit type accu staat bekend om zijn thermische stabiliteit en veiligheid. Daarnaast beschikt de unit over meerdere beveiligingslagen, zoals permanente temperatuurbewaking op de aansluitingen, thermische isolatieplaten en een ingebouwd aerosolblussysteem dat automatisch activeert bij kritieke temperaturen.
Ook de IP65-bescherming is een groot pluspunt. Hierdoor is de unit stof- en waterbestendig en geschikt voor zowel binnen- als buitenplaatsing bij temperaturen van -20 tot 55°C. Dat geeft veel flexibiliteit qua installatie, bijvoorbeeld in de garage, schuur, bijkeuken of zelfs buiten aan de muur.
Ondanks de genoemde minpunten is deze testperiode ons goed bevallen. Het heeft ons vooral laten zien hoeveel potentie er zit in het opslaan en slim gebruiken van eigen zonnestroom. Daarbij merken we ook dat de huidige capaciteit voor onze situatie waarschijnlijk aan de kleine kant is. We zien onszelf daarom in de toekomst zeker nog een uitbreiding toevoegen om echt te testen hoeveel stroom we maximaal voor eigen gebruik kunnen opslaan en benutten.
Al met al heeft Jackery met de SolarVault 3 Pro Max AC een mooie thuisaccu in de markt gezet, goed geprijsd (op dit moment 1089EUR), goede bouwkwaliteit en smart home integratie. Voor de meeste Nederlandse huishoudens met zonnepanelen is de SolarVault 3 Pro Max AC de meest logische keuze, wil je je eigen zonnepanelen erop aansluiten dan is de SolarVault 3 Pro een alternatief. Wij blijven ‘m sowieso nog een tijdje testen en hopen vooral binnenkort een nieuwe update te kunnen delen met concrete cijfers.