iRobot Braava Jet m6 Review
9 mei 2026, laatste update op 9 mei 2026, 18 views
Rapporteer
Product gekocht
De iRobot Braava Jet M6 is in de praktijk een zeer teleurstellend product. Na ongeveer een half jaar redelijk functioneren ontstonden structurele problemen, vooral met de watertanksensor. De robot weigert regelmatig te starten omdat hij ten onrechte aangeeft dat de tank niet vol is, terwijl deze volledig gevuld is. Tijdelijke oplossingen zoals schudden of rommelen met de tank zijn omslachtig en lossen het probleem niet duurzaam op.
Ook tijdens gebruik is het apparaat onbetrouwbaar: hij keert soms zonder duidelijke reden terug naar het laadstation, terwijl batterij en watertank nog voldoende zijn. Daarna weigert hij vaak opnieuw te starten vanwege dezelfde foutmelding.
Daarnaast zijn de materiaalkeuzes slecht: schroeven en laadcontacten vertonen roestvorming, opmerkelijk voor een dweilrobot die met vocht werkt. Ondanks meerdere contactpogingen heeft iRobot niet gereageerd. Conclusie: slecht ontworpen, frustrerend in gebruik en niet aan te raden.
Minpunten
- slecht ontworpen
- roest
- slechte klantenservice
1 van 5 sterren (Waardeloos)
Zeer teleurstellend product met structurele ontwerpfouten
Ik heb de iRobot Braava Jet M6 nu ongeveer twee à drie jaar. Het eerste half jaar werkte hij redelijk naar behoren, maar sindsdien is het vooral een frustrerend apparaat gebleken. Voor een product in deze prijsklasse vind ik de kwaliteit en betrouwbaarheid ronduit slecht.
Het grootste probleem zit in de watertank. De robot heeft een sensor/magneetje dat registreert of de tank vol genoeg is. Alleen als de tank als “vol” wordt herkend, mag de robot starten. In de praktijk werkt dit systeem voor geen meter. De tank zit volledig vol, maar de robot blijft melden dat hij gevuld moet worden. Het lijkt erop dat het magnetische mechanisme blijft hangen of niet goed meer omhoog drijft. Online zijn er allerlei filmpjes met tijdelijke oplossingen: schudden, tikken, rommelen met de tank, of een nieuwe tank kopen. Maar dat zijn geen structurele oplossingen. Ik heb regelmatig minutenlang staan schudden en proberen om het apparaat überhaupt aan de praat te krijgen. Dat is absurd voor een robot die bedoeld is om gemak te bieden.
Wat ik extra frustrerend vind, is dat dit blijkbaar een veelvoorkomend probleem is, maar dat iRobot hier softwarematig niets fatsoenlijks mee lijkt te doen. Geef gebruikers dan op zijn minst de optie om de tankmelding te negeren en de robot handmatig te starten. Ik ben prima in staat om zelf te beoordelen of de tank vol zit.
Als hij dan eindelijk wél start, gaat het alsnog vaak mis. Ik geef hem opdracht om het hele huis te dweilen, maar halverwege besluit hij soms zonder duidelijke reden terug te keren naar het laadstation. De tank is dan nog halfvol en de batterij is ook nog ruim voldoende. Vervolgens wil hij daarna niet verder, omdat hij opnieuw beweert dat de tank niet vol is. Als hij gewoon was doorgegaan met zijn taak, was de woning schoon geweest.
Daarnaast vind ik de materiaalkeuze ronduit slecht. Aan de onderkant zitten schroefjes in de buurt van de dweilpad. Die zijn bij mijn apparaat volledig verroest. Voor een product dat ontworpen is om met water te werken, vind ik dat onbegrijpelijk. Hetzelfde geldt voor de metalen contactpunten van het laadstation/de robot. Ook daar ontstaat vrij snel roestvorming, waardoor opladen problematisch kan worden.
Ik heb iRobot meerdere keren aangeschreven over deze problemen, maar daar nooit een fatsoenlijke reactie op ontvangen. Dat maakt de ervaring alleen maar slechter.
De batterij is eigenlijk een van de weinige pluspunten: die houdt het prima vol. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat voortdurend weigert te starten, halverwege stopt of door roestproblemen steeds slechter functioneert.
Kortom: op papier een mooi product, maar in de praktijk slecht ontworpen, onbetrouwbaar en frustrerend in gebruik. Voor deze prijs had ik veel meer verwacht. Ik zou de Braava Jet M6 absoluut niet opnieuw kopen en ook niet aanraden.