Aanleiding
Ik heb mijn NUC8i5BEH een jaartje of 4 dagelijks in gebruik - als het niet al langer is. Ik heb vanaf het begin het BIOS zo ingesteld dat hij vrijwel geen geluid maakt; TyperThreading uit, TurboBoost uit, realtime-tweaker (of hoe dat ook heet) uit. Daarmee blijft de NUC vrij stil over het algemeen, maar in de zomer in een videocall gaat hij toch even op standje 'stofzuiger' zo af en toe. Geen probleem: dan weet je dat 'ie af en toe even flink aan de slag moet, zeg maar.
Ik verhuis mijn werkplek elk najaar naar de zolderkamer (lekker warm) en elke lente naar de werkkamer op de begane grond (lekker koel) dus ook dit jaar weer. Bij aansluiten na 'de verhuizing' gaf de NUC toch wel hele rare geluiden en de temperatuur van de CPU cores en package gingen richting de 80-90C, ik dacht direct dat er wellicht wat stof losgekomen was (dat ding is erg lastig te reinigen: je moet echt vrijwel alles uit de behuizing halen wil je hem kunnen ontstoffen). Dus ik haal 'em uit elkaar en maak alles schoon, maar de CPU-koeler blijkt echt overleden (draait nauwelijks meer). Prima: nieuwe koeler besteld, koelpasta erbij, en weer in elkaar. NUC werkte weer prima en ook vrij stil weer, maar de temps gaan, ook met de nieuwe koeler al snel richting de 60C en ik belast hem toch niet overdreven (enkel 2 browsers open en videocalls, wat spreadsheets, etc.).
Dus ik toch maar in het BIOS het 'Cool'-profiel geselecteerd; dat betekent dat hij iets koeler blijft maar wel met meer geluid. Weer even wennen dus, maar het is nog lang geen zomer en tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe koeler en instructies voor schoonmaken van de NUC kwam ik de fanloze oplossing van AKASA tegen: prijzig maar wel ideaal, dacht ik... Lagere temperaturen én minder geluid? Jamaar dat wil toch iedereen?!
Dus ik de AKASA Turing besteld (specifiek voor de NUC8 ontwikkeld lees ik. de andere modellen zijn weer voor andere NUC's) - en direct ook een setje precisie schroevendraaiers erbij (IFIXIT), want kado'tjes voor jezelf zijn leuk

Installatie
Het instructiefilmpje van AKASA zelf vind ik wat onvolledig, wat snel gaan en jammergenoeg zonder spraak, maar als je rekening houdt met een uurtje werk en wat frustratie, dan komt het wel goed. Let goed op dat je kijkt wanneer in het filmpje de zilverkleurige schroefjes worden gebruikt en wanneer de zwarte - dan komt het wel goed.
Ik heb geen WIFI-spul besteld dus dat gedeelte kon ik overslaan (ik gebruik mijn PC's niet via WIFI) en om de SD-card (die niet meer bruikbaar is in de AKASA Turing) ben ik al helemaal niet verdrietig: die had ik al afgeplakt toen de NUC nog in z'n eigen kastje zat (want daar gaat stof in zitten en ik gebruik dat slot nooit). Ik vind overigens dat AKASA best even het WIFI-spul had kunnen meeleveren bij deze toch vrij prijzige behuizing, maar voor mij persoonlijk is het geen gemis. Mocht ik in de toekomst toch via WIFI moeten verbinden (als Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen, wellicht) dan kan ik er altijd nog een USB-dongle in steken.
Gebruik
Ik gebruik de kast verticaal (hij staat rechtop op z'n pootjes) en we vinden 'em hier thuis mooi (zelfs vrouwlief vindt 't een mooi ding - en dan is het zo

). Hij is ook flink zwaar en staat dus zeer stabiel, je hoeft niet bang ter zijn dat hij omkukelt als je je bureau een duw geeft ofzo.
Ik zie bij gelijkwaardig gebruik een max. temperatuur van 48C (HT staat inmiddels aan) met gemiddeld ~40C en dat dus volledig stil, en dat is echt even wennen:
Je kent het gevoel wel dat als je je PC uitzet dat je dan een soort rust voelt zodra de koelers uitgaan - nou dat rustige gevoel heb je dus permanent met je PC
aan als je een fanloze PC gebruikt. Ik wist niet wat ik miste!

Mijn volgende PC wordt weer een fanloze, want nu kan ik niet meer terug...
Ik vind 't een aanrader!
(temperaturen gemeten met HWmonitor)