Samsung Galaxy A16 4G, 4GB ram, 128GB opslag Zwart Review

3 mei 2026, laatste update op 11 augustus 2026, 66 views Rapporteer
Product gekocht 0

Ik heb meerdere van deze smartphones gewoon om mee te klooien. Deze smartphone is goed voor de lichte tot normale gebruiker die niet teveel eisen stelt. Deze smartphone is niet voor de poweruser, die gaat zich alleen ergeren aan de hardwarelimiet. Iemand die een snappy smartphone wilt (op budget) kan beter kijken naar een (verouderd tweedehands, misschien flagship) model met veel betere processor en ram en storage die sneller is bij heavy multitasken en demanding games en waarmee het smooth sailing is. De reden waarom deze review vol met tips zit, is omdat ik denk dat mensen deze smartphone zullen kopen voor kinderen en open en oma.

Pluspunten

• batterij
  • scherm
  • vrij licht
  • navigatie
  • goedkoop
  • macro lens
  • samsung bouwkwaliteit
  • microsd en/of (dual) simsupport

Minpunten

• te breed
  • beperkt ram
  • blikkerig geluid
  • bloat/tracking(oa mobilewips)
  • oke afleesbaarheid bij volle zon
  • geen 3.5mm headphone jack meer
  • verplicht google account bij first setup
  • powerknop is vingerafdruksensor (kan voordeel zijn)

Ik gebruik 1 van deze smartphones voor offline navigeren met naast google maps de camera in een kleine splitscreen om meteen een video te maken van de rit in de standaard fhd 30fps. Video's zijn oke, vergelijkbaar met een 720p/1080p filmpje op youtube. Hangt af van hoeveel licht je hebt. Wel beetje schokkerig vanwege het gebrek aan video stabilisatie. Stilstaande beelden lijken wel op 1080p. Door de goede batterij no worries dat je moet laden. Eerst dacht ik dat deze smartphone koel bleef bij heel warm weer, maar ik had het een paar minuten in de volle zon laten liggen, waarna die begon te klagen dat splitscreen (met maps en camera tegelijk open) niet mogelijk was, omdat de smartphone te warm was geworden. In de auto als de zon vol op het raam schijnt begint ie soms ook te klagen dat ie het warm heeft. Goed, er zit een spigen clearcase omheen, dus ik kan mij het enigzins voorstellen, want in de zomer draag ik liever ook geen jas. Wel staat de airco altijd aan. De apps individueel werkten wel, dus of google maps of de camera. Na afkoelen werkt splitscreen weer.

Wat ik ook merk met deze budget smartphone is dat met dezelfde bedrade in-ear oortjes het geluid net iets doffer klinkt in vergelijking met dure smartphones. Ik heb dit vergeleken met mijn s10plus/s20fe/s21ultra/s24fe/s24ultra/s25ultra. Ja, ik ben nerd. De dure smartphones klinken net ietsje strakker en ruimtelijker met dezelfde bedrade in-ear oortjes. Met bluetooth merk ik geen verschil tussen de goedkope en dure smartphones. De batterij verliest geen tot weing lading als de smartphone uit of in standby is.

Probreer een firewall te gebruiken met smartphones (bv netguard via github en als je betaald krijg je heel veel opties of anders trackercontrol via fdroid). Smartphones zijn computers met een camera en microfoon en gps en sensoren waarmee je ook kan bellen en die altijd verbonden is met een mast die overal staan. Mede door de zeer geavanceerde software en servers van de satanische reus google zijn het high tech trackers en data miners geworden. Daarnaast draait samsung ook zijn eigen software en data mining en tracking. De meeste mensen hebben geen idee waarmee smartdevices op de achtergrond verbinding maken, anders zouden ze twee keer nadenken. Hoe meer ik begrijp hoe dit soort dingen werken hoe beter dat hutje op de hei eruit ziet. Onder het mom van ach wat is het toch handig allemaal en ach wat kan je er toch veel mee doen en ach het kan toch niet zoveel kwaad geven we onze soevereiniteit op (je klikt altijd op akkoord zonder te lezen) om uiteindelijk in een digitale gevangenis te leven met big brother als gevangenisbewaarder.

Maar goed, hieronder wat tweaks om deze smartphone wat peper in zijn reet te geven. Dit gaat in twee fasen. Fase 1 is om de ui wat sneller te maken en fase 2 is om het juk van al die apps te verminderen.

Fase 1.

1. als je al een smartphone hebt liggen die getweaked is, mbv de app "samsung smart switch" de instellingen en rest op deze telefoon zetten. Let op: de gewenste individuele app settings van je oude telefoon worden niet overgezet op je nieuwe telefoon door de sss app.

2. instellingen - display - vloeiende beweging - hoog.

3. instellingen - apparaatonderhoud - geheugen - ram plus: zoveel mogelijk.

4. instellingen - toegangelijkheid - zichtverbeteringen - animaties verkleinen.

Ontwikkelaarsopties activeren: instellingen - info telefoon - softwaregevens - buildnummer - blijf daarop tikken tot de melding verschijnt.

5. instellingen - ontwikkelaaropties - alle animatieschaal op uit of 0.5x.

En als je toch bezig bent ook even naar - instellingen - beveiliging en privacy - en daar alles naar wens uitzetten.

Fase 2.

Als je een auto tuned wil je niet met een aangetrokken handrem rijden. Let op: wat verder volgt alleen doen als je weet wat je doet of je wilt graag uitproberen, anders beter afblijven! Het zal geen ramp zijn als je het verpest. Je kan altijd een fbi (fabrieksinstellingen) doen.

6. instellingen - batterij - limieten achtergrondgebruik - apps in ultieme sluimerstand - op het plusje rechtsboven drukken en daar alle apps selecteren.

7. instellingen - apps - drie puntjes rechtsboven - speciale toegang - alles uit doen. Probeer dit ook te doen voor de systeemapps (drie puntjes - systeemapps weergeven). Een geopende app zal je er zelf om vragen als die iets nodig heeft.

8. instellingen - ontwikkelaaropties - achterproceslimiet - geen achterprocessen

9. instellingen - apps - systeems apps weergeven - alle apps (stock zijn er minimaal 450 apps voorgeinstalleerd) zoveel mogelijk uitzetten en alle machtigingen intrekken (ook van instellingen). Maar dit kost veel tijd.

Dit moet met beleid, want sommige apps hebben bepaalde machtigingen nodig om lekker te werken. Bijvoorbeeld whatsapp heeft toestaan van alle meldingen nodig. Maar de meeste apps werken prima als je alles uitzet. En anders dit meteen in de app settings aanpassen. Als je last hebt dat android zelf apps en achtergrond processen uitzet, in die app bij settings maximaal batterij geven en je kan het volgende doen:

10. instellingen - ontwikkelaaropties - procesrestricties voor kind uitschakelen - aan

Een andere tip is om via fdroid.org de apps van fossify op je telefoon te zetten en die te gebruiken ipv de stock apps, vooral de notitie, agenda, muziekspeler, rekenmachine en gallerij. Voor een keyboard kan je ook kijken naar florisboard, want bijna alle stock apps die zijn voorgeinstalleerd op je smartphone maken totaal onnodig verbinding met het internet. Vooral de google apps zijn puur kwaad. Probeer google dan ook zo veel mogelijk niet te gebruiken en zoek altijd naar een alternatief als die er is. Niet makkelijk, omdat google zich net als een virus zich overal in onze digitale leven genesteld heeft. Je ontkomt er bijna niet aan. Verder kan je alle versies van firefox met addon ublock origin gebruiken voor reclamevrij en zoveel mogelijk trackervrij internetten en youtuben. In ublock origin ga je naar instellingen - filterlijsten en daar alles aanvinken. En met de addon no script blokkeer je zelfs meer totaal onnodige trackers. Zet no script op de setting makkelijk om te voorkomen dat websites breken. Verder kan je fennec (weer een andere versie van firefox) via fdroid installeren. Natuurlijk is firefox ook niet heilig. Uiteindelijk dienen ze allemaal 1 god. En op fdroid heb je ook aurorastore. Ik gebruik ook wpgen van fdroid, want ik wil die diepzwarte achtergrond op mijn lockscreen en home screen. Meer coole apps van fdroid zijn mupdf mini en libreofficeviewer. En droid-ify als je graag een store wilt (probeer met beleid te updaten). Voor email kan je kijken naar protonmail, maar dan wel in je firewall de domeinnamen van google (en quad9) blokkeren. In plaats van yt kan je op github kijken naar alle versies van newpipe. Je hebt ook libretube en flow op github.

Via instellingen - ontwikkelaaropties - snelle instell. ontwikkelaars - sensors off - kan je oa je camera blokkeren via een nieuw icoontje die in je top quick settings panel verschijnt. Door vliegtuigstand in te schakelen wordt 4g/5g geblokkeerd, maar wifi werkt nog wel. Omdat ik 1 van de smartphones gebruik voor offline google maps navigatie, moet ik na een boot (bijvoorbeeld wanneer ik de smartphone heb uitgeschakeld) de firewall even voor een fractie van een seconde uit- aanzetten, zodat de gps verbinding maakt.

Door deze tweaks wordt deze budget smartphone snappy en krijgt het meer vrij geheugen. Kan je toch voor weinig geld een high end gevoel krijgen. De hardwarelimiet icm met bloat en tracking van google en samsung (het is geen aosp) gaat je nog steeds tegenwerken wanneer je deze smartphone op zijn staart trapt.

Ik wil nog zoveel meer hier neeerzetten, maar ik heb simpelweg de tijd niet. Daarom zal ik dit beetje bij beetje doen. Dus hou het af en toe in de gaten als je geinteresseerd bent.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Samsung Galaxy A16 4G, 4GB ram, 128GB opslag Zwart?