Harman Kardon SoundSticks 5 Wi-Fi Review
29 april 2026, laatste update op 29 april 2026, 192 views
Rapporteer
De Harman Kardon Soundsticks 5 is voor mij een opvallende speakerset, waarbij design minstens zo belangrijk is als geluid. Hierin vind ik het transparante ontwerp met subtiele verlichting voor mij een echte blikvanger op mijn bureau.
Daar staat wel tegenover dat diezelfde behuizing ook een zwakke plek vormt: De krasgevoeligheid van het materiaal doet afbreuk aan het premium gevoel dat de set verder probeert uit te stralen.
Installatie is eenvoudig, de WiFi-functionaliteit met onder andere AirPlay en casting werkt zoals verwacht. In normaal gebruik levert de set een prettig, gebalanceerd geluid met voldoende detail. Op hoog volume wordt de geluidskwaliteit beduidend minder, en kan je wat mij betreft beter uitwijken naar een andere set.
Pluspunten
- Opvallend design
- Eenvoudige installatie
- Casten via wifi werkt soepel
- Goed geluid op normale volumes
- Luxe aanvoelende kabels
Minpunten
- Behuizing beschadigt eenvoudig
- Geluid wordt scherp op hogere volumes
- Geen aux kabel meegeleverd
- Geen fysieke powerknop
De Harman Kardon Soundsticks 5 wordt geleverd in een strak vormgegeven witte doos met print. In mijn geval werd deze geleverd door in een extra bruine omdoos, ter bescherming en om niet direct zichtbaar te hebben wat er in de verpakking zit.
In de doos zit alles logisch en stevig verpakt. De meegeleverde kabels voelen voor mij opvallend premium aan. Het rubber voelt prettig en de kabel is zeer flexibel. Wat ik wel jammer vind, is dat er geen AUX-kabel is meegeleverd in dezelfde afwerking. Voor de prijsklasse had ik dit wel een completer plaatje gevonden.
Hoewel de set eigenlijk volledig uit kunststof bestaat, voelt het geheel gelukkig niet goedkoop aan. Het voelt degelijk aan. Het doorzichtige kunststof heeft echter wel een keerzijde; de transparante behuizing is gevoelig voor beschadigingen. In mijn geval kwam de subwoofer zelfs al met een lichte beschadiging uit de doos. Deze kreeg ik er met stevig poetsen helaas niet uit.
Ik zag dat er ook al eerdere versies van de Soundsticks waren, allemaal met hetzelfde transparante design. De Soundsticks 5 zijn voorzien van LED-verlichting, wat voor mijn gevoel wel logisch is voor de huidige generatie apparatuur. De verlichting is via de app ook uit te schakelen, maar persoonlijk vind ik het een leuke toevoeging en een eyecatcher op mijn bureau.
De satellieten vallen qua formaat mee, en nemen dan ook relatief weinig ruimte in op je bureau. De subwoofer daarentegen is wel een stuk groter. Hierdoor zal het wellicht nodig zijn om deze op de grond te plaatsen bij een kleiner bureau, of als je bureau al vol staat. Dat zou ik wel zonde vinden, en een reden om wellicht voor een andere set te kijken. Je mist dan namelijk een groot deel van het design en de verlichting.
De kabels zijn voorzien van een praktisch detail, namelijk klittenband binders voor kabelmanagement. In mijn geval moest ik ze wel nog even goed bevestigen, want ze kwamen los bij het losmaken van de kabels.
Wat verder goed is om te weten, is dat deze review over de WiFi-variant gaat. Er is ook nog een Bluetooth-versie. Ik weet niet of deze van bijvoorbeeld firmware-updates kan worden voorzien, maar deze WiFi-variant ondersteunt naast bluetooth en bekabelde AUX ook Apple AirPlay en je kunt bijvoorbeeld Spotify via Chromecast casten.
De installatie verliep zonder gedoe, en ik hoefde in de app geen account aan te maken. Het geheel is plug and play, waarbij de kleurgecodeerde kabels van de satellieten ervoor zorgen dat je weinig fout kunt doen. Wat ik wel opmerkelijk vond was dat de satellieten voorzien waren van USB-C-in poorten voor de verbinding met de subwoofer. Maar setup is denk ik wel een kind kan de was doen setup.
In dageljks gebruik valt me wel één ding op, namelijk het ontbreken van de fysieke powerknop. De set staat in principe altijd aan en schakelt na verloop van tijd over naar een slaapstand. Om hem vervolgens weer wakker te maken, moet je een van de touchpads op de rechter satelliet aanraken. Dat werkt prima, maar een fysieke powerknop om sluipverbruik tegen te gaan, lijkt me geen overbodige luxe.
De bediening zelf is verder prima, al kun je de touchknoppen niet blind bedienen. Volume aanpassen via het bronapparaat vind ik het prettigst werken. Casten via bijvoorbeeld Spotify werkt verder soepel en stabiel, en blijft doorlopen, ook als ik buiten bereik kom.
De geluidskwaliteit vind ik dan weer wisselend. Op normale volumes klinkt het geheel prettig en goed gebalanceerd. Bass is duidelijk aanwezig, zonder te overheersen. Midden en hoog zijn verder goed vertegenwoordigd. Het geluid heeft goed detail om zowel muziek, films en series prettig te volgen in een relatief kleinere ruimte zoals bij mij in mijn hobbykamer.
Zodra je het volume verder opschroeft, verandert dit beeld. Boven ongeveer de helft van het volume begint het geluid scherper en scheller te worden, waardoor het luisterplezier afneemt. Op dat punt is het overigens al flink luid. Dusdanig zelfs dat ik het onnatuurlijk vind om nog verder te gaan. Het maximale volume voelt voor mij meer als een theoretische grens, eerder dan dat ik het daadwerkelijk zal gebruiken.
In de app is verder nog een equalizer beschikbaar om het geluid naar smaak aan te passen. Dat helpt om het geheel te finetunen, al verandert dit erg weinig aan het karakter op hogere volumes.
In de praktijk komt de set in mijn optiek goed tot zijn recht bij gemengd gebruik. Films, series, wat casual gaming en muziek luisteren, en dan vooral zolang je het binnen redelijke grenzen houdt.
De Harman Kardon Soundsticks 5 is voor mij een opvallende speakerset, waarbij design minstens zo belangrijk is als geluid. En op dat vlak stelt hij wat mij betreft niet teleur: het transparante ontwerp met subtiele verlichting is voor mij een echte blikvanger op mijn bureau.
Daar staat wel tegenover dat diezelfde behuizing ook een zwakke plek vormt. De krasgevoeligheid van het materiaal doet afbreuk aan het premium gevoel dat de set verder probeert uit te stralen, en dat is zonde in deze prijsklasse.
Op het gebied van gebruiksgemak zit het grotendeels goed. Installatie is eenvoudig, de WiFi-functionaliteit met onder andere AirPlay en casting werkt zoals je mag verwachten, en in normaal gebruik levert de set een prettig, gebalanceerd geluid met voldoende detail. Wie echter graag op hoger volume luistert, zal merken dat de geluidskwaliteit daar minder goed standhoudt, en kan wat mij betreft beter uitwijken naar een andere set.
Al met al is dit vooral een speakerset voor wie een combinatie zoekt van goed geluid en uitgesproken design. Zoek je puur de beste audioprestaties voor je geld, dan zijn er denk ik betere opties, zoals een set van Edifier. Maar wil je iets dat zowel je bureau als je oren aanspreekt, dan heeft deze set zeker bestaansrecht.