Wordt verwacht
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Zendure SolarFlow 2400 AC+ Review

28 april 2026, laatste update op 28 april 2026, 57 views Rapporteer

Ik heb deze 2400AC+ met 1 extra AB3000L batterij (dus samen 5.2kW) sinds 1 maand staan, en ben positief verrast over de eenvoud van aansluiten en werking. Hij staat op een aparte groep en kan zeg 2400 w leveren of opladen. Instellen is een makkie en op de automaat doet ie precies wat nodig is: zorgen dat je nul op de meter hebt, zolang er stroom in zit.
Mooist is als je 's ochtends uit bed komt en de accu staat op 11% en is aan het overgaan naar opladen vanaf de zonnepanelen :-)
Ik ben er blij mee!

Pluspunten

• Werkt! Besparing boven verwachting.
  • Relatief hoog rendement van 87%
  • In delen van zeg 25 kg naar zolder te tillen.
  • Nette accus
  • Stil
  • integratie in huis (home assistant)

Minpunten

• wat duurder dan de instapmerken
  • Verlies is 10+13% = 23% van de nominale capaciteit

Voor aanschaf eerst gekeken naar verbruik tussen 18:00 en 08:00 uur (tussen 4 en 5 kWh), daarom uitgekomen op de combi van deze accu's. Wat ik niet zo had ingeschat is dat je de accu nooit onder 10% lading moet ontladen. Met het AC-DC-AC omzetrendement 87% verlies je nogmaals 13% van het vermogen. Dit is bij elk merk accu zo (dan is de Zendure nog wel een van de efficiëntste accu's, de meeste hebben een rendement dichtbij 80%), maar je verliest dus van de 5.2kW ongeveer 1kW. hou daar rekening mee bij de aanschaf.

Werking is simpel:

Met de bijbehorende P1 meter kijkt deze batterij of er stroom naar het publieke net wordt geleverd. Als dat zo is, gaat ie tot 100% opladen totdat teruglevering bijna 0 is. Als er stroom wordt verbruikt in huis, dan gaat ie op je eigen elektra-net terugleveren tot 10% capaciteit. Het schijnt namelijk niet goed te zijn om hem helemaal leeg te trekken.

Ik heb de batterij opgenomen in Home Assistent en dat werkt soort van ok, kost vast nog even wat meer tijd om het volledig zo te krijgen als ik wil. Nu kijk ik vaak in Iungo voor de in/uit stromen en de zonnepanelen, en in de Zendure app voor de batterijstatus. Dat zal komende tijd wel naar elkaar groeien.

Naar eerste inschatting (het is wel relatief heel zonnig geweest afgelopen weken in april) is mijn werkelijke verbruik over april ten opzichte van 2025 van 180 naar 32 kWh gedaald. Uiteraard geen enkele garantie voor maanden met minder zon maar het laat de potentie zien van de techniek van het 's nachts geen verbruik meer. Mogelijk dat ik er volgend jaar als de saldering vervalt nog een AB3000L batterij opstapel, die kosten zijn nu 729 euro dus de payback op de tweede is wel heel een stuk lager dan op de eerste batterij, ik wacht de ontwikkeling even af.

Zal komende tijd nog wel wat aanvullen op deze review.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Zendure SolarFlow 2400 AC+?

In de handleiding zag ik 5% als ontladinggrens staan (paragraaf 6.4 pag. 37). Als de batterij onder die grens komt, dan gaat dee LED rood knipperen. Bij Marstek is die grens 10%. Ik heb helaas geen praktijkervaring.