€ 1.195,- bij bol Plaza
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Xiaomi 17 Ultra, 512GB opslag Zwart Review

29 april 2026, laatste update op 29 april 2026, 129 views Rapporteer

Xiaomi 17 Ultra – overstap van OnePlus 12

Pluspunten

• Fotografie
  • Camera kit
  • Batterij

Minpunten

• Prijs
  • Bloatware

Ik kom van een OnePlus 12, en dat maakt deze overstap meteen interessant om te kaderen. De OnePlus was op zich een uitstekend toestel: snel, stabiel, sterke batterij en een camera die voor dagelijks gebruik meer dan volstond. Dit is dus geen verhaal van “mijn vorige toestel was slecht”, integendeel. Maar er ontbrak iets. Ik merkte dat ik al langer op zoek was naar een toestel dat fotografie niet alleen goed doet, maar ook echt plezier geeft om te gebruiken. En dat is exact waar de Xiaomi 17 Ultra zich onderscheidt.
📸 Camera – meer dan alleen betere foto’s
De camera is zonder twijfel de reden om dit toestel te kopen. In dagelijks gebruik merk je meteen dat dit geen typische smartphonefotografie meer is. De beelden hebben meer detail, een betere verwerking van licht en vooral een soort diepte die je moeilijk kan uitleggen maar wel meteen ziet. Het voelt minder “bewerkt” en meer als een echte foto.

Ik heb een eenvoudige vergelijking gedaan in een vrij donkere ruimte, waarbij ik zonder instellingen gewoon een foto nam van dezelfde plant. Het verschil met de OnePlus 12 was direct zichtbaar: minder ruis, meer detail en een natuurlijker resultaat. Het zijn geen extreme marketingverschillen, maar wel consistente verbeteringen die je in de praktijk merkt.

Wat ook opvalt bij eerste gebruik, is dat de camera standaard niet op maximale resolutie staat. De hoofdcamera schiet standaard in 12,5 MP, maar je kan dit manueel verhogen naar 50 MP. Dat levert zichtbaar meer detail op, al worden de bestanden ook groter en duurt de verwerking iets langer. Voor snelle foto’s is de standaardinstelling prima, maar wie het maximale wil, schakelt best zelf over.

Daarnaast staat de fotokwaliteit standaard op “goed”, terwijl er in de instellingen nog een hogere stand beschikbaar is. Het verschil is subtiel, maar in complexere scènes merk je dat de verwerking net iets consistenter en verfijnder wordt. Het is zo’n instelling die je best meteen aanpast.
📷 Camera kit – geen gimmick
De camera kit maakt het geheel af. Ze komt met een specifieke case waarop je lensfilters kan bevestigen, wat het toestel meteen functioneler maakt. In gebruik zorgt de grip en de fysieke shutterknop ervoor dat je automatisch anders begint te fotograferen. Het voelt minder als een smartphone en meer als een compacte camera.

Je hebt de kit niet nodig om goede foto’s te maken, maar ze zorgt er wel voor dat je het toestel bewuster gebruikt. Voor mij is dat net de meerwaarde.

Er is wel een klein minpunt: de ring waarop je filters monteert zit lichtjes los. Dat is geen defect en heeft geen impact op het gebruik, maar het zorgt wel voor een subtiel geluid wanneer je het toestel beweegt. Het voelt even alsof er iets niet goed vastzit, terwijl dat niet het geval is. Eerder een detail in afwerking dan een echt probleem.
🔋 Batterij – sterk, maar afhankelijk van gebruik
De batterij heb ik niet synthetisch getest, maar gewoon in mijn dagelijks gebruik meegenomen. In mijn eerste volledige cyclus haalde ik iets meer dan 31 uur gebruik met nog ongeveer 10% batterij over. Dat komt neer op laden in de ochtend en pas twee dagen later opnieuw moeten opladen.

In die eerste test viel vooral op dat bovenaan het verbruik stond. De batterijpagina gaf meer dan 80% aan bij die app, maar dat cijfer moet je met nuance bekijken: dit lijkt eerder het aandeel binnen het geregistreerde app-verbruik te zijn, niet letterlijk 80% van de volledige batterijcapaciteit. Het toont vooral aan dat het veruit de grootste individuele verbruiker was.

In een tweede cyclus, met minder zware piekbelasting en meer gemengd gebruik, kwam ik uit op ongeveer 25 uur actief gebruik met nog 25% batterij over. Op het eerste zicht lijkt dat minder indrukwekkend, maar in realiteit ligt de totale autonomie opnieuw in dezelfde range, alleen anders verdeeld.

Na die twee cycli heb ik het toestel licht geoptimaliseerd. Geen extreme tweaks, maar het uitschakelen van typische achtergrondprocessen en visuele features zoals geavanceerde texturen, adaptieve refresh-opties, autostart-apps en virtuele RAM-uitbreiding.

Het resultaat was meteen duidelijk: in een volgende cyclus haalde ik meer dan 27 uur gebruik met nog 42% batterij over. Dat vertaalt zich naar een realistische autonomie van ongeveer 35 tot 40 uur, zonder dat het toestel beperkt aanvoelt.

De conclusie is duidelijk: out-of-the-box is de batterij al goed, maar met minimale optimalisatie wordt ze uitstekend. Twee dagen gebruik is perfect haalbaar, afhankelijk van hoe zwaar je het toestel belast.
📱 Gebruik & software
In dagelijks gebruik voelt het toestel gewoon zoals je van een flagship verwacht. Alles werkt snel en vloeiend, het ligt goed in de hand en voelt premium aan. Er zijn geen verrassingen, en dat is net positief.

Het enige echte minpunt zit in de software. In vergelijking met OnePlus merk je hier duidelijk meer bloatware. Apps die je niet nodig hebt en niet zomaar kan verwijderen, zorgen voor een minder clean gevoel.

Dat is frustrerend, zeker als je gewend bent om je toestel volledig naar je hand te zetten. Gelukkig is dit wel op te lossen via ontwikkelaarsopties en USB debugging, waarna je het toestel relatief eenvoudig kan opschonen.
🎯 Conclusie
De OnePlus 12 is een rationeel sterke smartphone die voor de meeste mensen meer dan voldoende is. De Xiaomi 17 Ultra zit in dezelfde categorie, maar voegt daar iets aan toe dat moeilijk in specificaties te vatten is: beleving.

Dit is geen toestel dat je koopt omdat je betere foto’s nodig hebt.
Dit is een toestel dat je koopt omdat je fotografie leuk vindt.

Het voelt minder als een klassieke upgrade en meer als een stap naar een andere categorie.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Xiaomi 17 Ultra, 512GB opslag Zwart?