€ 492,30 bij CAPS
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Synology BeeStation Plus, 8TB Review

9 mei 2026, laatste update op 9 mei 2026, 25 views Rapporteer

De Synology BeeStation Plus 8 TB is een gebruiksvriendelijke persoonlijke cloudoplossing die zich richt op eenvoud in plaats van uitgebreide NAS-functionaliteit. De installatie verloopt snel en intuïtief, terwijl apps zoals BeeFiles, BeePhotos en BeeCamera ervoor zorgen dat bestanden, foto’s en camerabeelden eenvoudig lokaal opgeslagen en beheerd kunnen worden. Vooral BeePhotos maakt indruk dankzij automatische smartphoneback-ups en lokale AI-herkenning zonder afhankelijkheid van externe cloudservers.

Ook BeeCamera blijkt een verrassend bruikbare toevoeging voor basis thuisbeveiliging in combinatie met de Synology CC400W. Tegelijkertijd zijn er duidelijke beperkingen. Geavanceerde NAS-functies ontbreken grotendeels, er is geen RAID-ondersteuning en de enkele 1 Gbit-netwerkpoort vormt bij grote bestandsoverdrachten een merkbare bottleneck.

Zoek je een traditionele NAS voor maximale controle en uitbreidbaarheid, dan zijn er betere opties. Wil je echter een stille, eenvoudige en privacyvriendelijke persoonlijke cloud die vrijwel direct werkt, dan is de BeeStation Plus een interessant product.

Pluspunten

• Zeer gemakkelijk in te stellen en te beheren
  • Bij troubleshooting kun je zelfs een expert op afstand de BeeStation over laten nemen
  • Het back-uppen van bestanden en mappen gaat ontzettend gemakkelijk en werkt gewoon goed (zowel op WiFi als op 4G/5G)
  • Een stuk sneller dan de niet-Plus variant
  • De BeeStation Plus 8 TB is zeer geschikt voor iemand die NAS functies wilt, die gewoon wilt dat het werkt en niet te veel hoeft te tweaken
  • Werkt erg goed als je je huis wilt beveiligen met een Synology camera

Minpunten

• (Dit is een bewuste keuze) Geen RAID, dus als de schijf stuk is, dan ben je al je back-ups kwijt (als je geen gebruik maakt van BeeProtect)
  • De 1 Gbit ethernetadapter voelt als te traag, ik had liever 2.5 Gbit gezien
  • De grote eenvoudigheid heeft een keerzijde. Denk aan geen docker kunnen draaien, geen power-user ervaring en dus ook geen RAID.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/InBQdEAuBxoXxuIUJyT3muyMBus=/m/383141/1WbTmI3wX259CklFOWoAnQ31GWXSTbBf0e2LQi19zZRRAmN8C1.jpeg
Synology BeeStation Plus 8 TB persoonlijke cloud opslag review (BST170-8T)

- Inleiding

De manier waarop we onze bestanden opslaan is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Waar externe harde schijven ooit de standaard waren, zijn clouddiensten zoals Google Drive en iCloud inmiddels voor veel mensen de norm geworden. Handig, altijd bereikbaar en ogenschijnlijk zorgeloos, maar niet zonder nadelen. Denk aan terugkerende abonnementskosten, privacyvraagstukken en afhankelijkheid van grote techbedrijven.

Met de BeeStation Plus 8 TB probeert Synology precies dat probleem aan te pakken. Het idee is simpel: een persoonlijke cloud, gewoon bij jou thuis, zonder ingewikkelde installatie of technische kennis. Geen gedoe met RAID-configuraties of eindeloze instellingen zoals bij traditionele NAS-systemen, maar een apparaat dat je aansluit en direct gebruikt. Tegelijk belooft de “Plus”-variant meer kracht, snelheid en functionaliteit dan de oorspronkelijke BeeStation, inclusief ondersteuning voor zaken als mediastreaming en snellere AI-verwerking van je fotobibliotheek.

Maar daar zit ook meteen de interessante spanning: hoe ver kun je een product vereenvoudigen zonder in te leveren op wat een NAS juist krachtig maakt? En is de BeeStation Plus 8 TB dé ideale middenweg tussen gemak en controle, of levert Synology hier toch te veel flexibiliteit in voor het grote publiek? En als je dan voor een BeeStation gaat, ga je dan voor de standaard versie of deze Plus versie? Genoeg vragen om te beantwoorden. Ben je benieuwd naar de antwoorden, lees dan verder in de review hieronder!

Ik heb eerder al een BeeStation gereviewd. Deze is hier te vinden.
In dit geval gaat het om de BeeStation Plus van 8 TB. In deze review ga ik mij vooral focussen op hoe de BeeStation samenwerkt met de Synology CC400W beveiligingscamera voor binnen om zo je huis te beschermen. Uiteraard geef ik ook een algemeen beeld van de BeeStation Plus en vergelijk ik deze BeeStation met andere BeeStation modellen.

Hierbij de link naar de site van Synology van de BeeStation Plus 8 TB: https://bee.synology.com/nl-nl/BeeStation/Plus-Series

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sTob3P9ErcvcxUGm45FtZchC-pw=/m/383141/1WbTmIgdpTOOrSXTrHYVQQIRZ2hL06IjeZxlDaRZPdWBhR2PsH.jpeg
Veel leesplezier!

- Uitpakken en bouwkwaliteit

Zoals we al jaren gewend zijn vanuit Synology wordt de BeeStation Plus 8 TB (vanaf nu schrijf ik enkel BeeStation Plus) geleverd in een kartonnen doos met daarop een sticker. Op die sticker staat dan weer een afbeelding van de BeeStation Plus zelf. Er staat ook duidelijk op dat dit om de 8 TB en de Plus versie gaat.
Op de achterkant van de doos staan nog enkele interessante functies van de BeeStation Plus en onderaan staan de belangrijkste specificaties.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hzkSahhz3v91CELzNk-DBYUI3bY=/m/383141/1WbTmJrtD6e2R8NUwY1TRVDDP9qJ3xCbr1byMRSwLRvZxYJ1XC.jpeg
Alles zit goed verpakt. Ook binnenin de doos zit de BeeStation zelf verpakt in een dik, wit gaas. Dit gaas is weer dichtgeplakt met een sticker met daarop Synology. Het is misschien iets kleins, maar je voelt dat Synology aandacht heeft besteed aan de verpakking.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OdMXrOyfTq-lWywhjIi2XYtKdNw=/m/383141/1WbTmJ1OBgdmsOtuQ7Xu898Rvkp6nxGIzQ2XB6oLmrgb3Ar2hc.jpeg
De BeeStation is een smal kastje met een plastic behuizing. Binnenin zit een Synology HAT3310 8 TB HDD. De afmetingen zijn 14,8 cm hoog, 6,3 cm breed en 19,6 cm diep. Het gewicht bedraagt 1,2 Kg voor deze 8 TB versie. Dankzij deze afmetingen en dit gewicht is de BeeStation gemakkelijk mee te nemen als je dit nodig vindt. Het hoeft niet, aangezien de BeeStation ervoor gemaakt is om overal ter wereld veilig te benaderen. Meer hierover in deze review.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cIZuHCUQaCaYMIZCON2-bx_Ipbg=/m/383141/1WbTmJsOlzQcM4M1FD9FLPN4EYhR195ErAeHowAA2a58y4sBqw.jpeg
Aan de voorkant zit slechts één LED om aan te geven of de BeeStation aan of uit staat. Aan de achterkant zien we van boven naar beneden de aan- en uitknop, de RESET-knop, één USB-A 3.2 Gen 1 poort en één USB-C 3.2 Gen 1 poort. Ook heeft de BeeStation 8 TB een RJ45-1 Gbit/s-LAN-poort en helemaal onderop zit de voedingspoort. De BeeStation krijgt stroom via een kabel van 120 centimeter.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DLyMH-VrnAuvlVA4-crEf8Pd9Ag=/m/383141/1WbTmJgDMRwSAFvtXxrcYwPTiMNbQrMMFl5Y4p7S1OuYNqlaz3.jpeg
Aan de onderkant zitten de twee rubberen voeten en zitten ventilatiegaten. Ook kun je het MAC-adres en het serienummer bekijken.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/I8YuHGcqXRfxDP8PH2-Nwe1e3MA=/m/383141/1WbTmK9snXPvfmOKDViAHiOCIUi48lqeIiQK7FP2KudivXmuGN.jpeg
Ook aan de bovenkant zitten ventilatiegaten. Hieronder zit één enkele ventilator.

Inhoud van de doos:

- 1x Synology BeeStation Plus 8 TB
- 1x Adapter met geïntegreerde stroomkabel (verwisselbare plugkop)
- 1x Cat5E kabel van 1 meter
- 1x Snelstartgids

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BID9vFyIo0C3lGE30w_Zf8DlMj8=/m/383141/1WbTmKAqnAjnORmwgP78sZWGc89PupfgN2ioY4tbw8PaXvxmSz.jpeg

Qua bouwkwaliteit zit alles prima in elkaar. De behuizing van de BeeStation is van gehard grijs plastic. Deze heeft dezelfde kleur als dat we van de NAS systemen van Synology zien. Bij het oppakken en neerzetten hoor en voel ik niets rammelen. Ook zit de HDD in de behuizing goed vast. De rubberen voeten onderop geven voldoende grip dat de BeeStation blijft staan, ook als de ethernetkabel wat trekt aan de BeeStation. Wat mij wel opvalt is dat de BeeStation wat gemakkelijker opzij kan omvallen doordat de behuizing smal is. Dit gebeurt enkel als je er tegenaan stoot.

- Specificaties

De specificaties zijn te vinden via de volgende link: https://bee.synology.com/nl-nl/BeeStation/tech-specs. Kijk dan bij de BST170-8T. Enkele van de meest noemenswaardige specificaties (zowel op software als hardware gebied) zijn de volgende:
Hardware specificaties
  • Processor: Intel Celeron J4125 (quad-core, ±2.0 GHz, boost tot ~2.7 GHz)
  • Geheugen: 4 GB DDR4 (niet uitbreidbaar)
  • Opslag:
    • 8 TB (vooraf geïnstalleerde 3,5" HDD, ±7200 RPM)
    • Single-bay (geen RAID)
  • Netwerk: 1× Gigabit LAN (1GbE RJ-45)
  • Poorten:
    • 1× USB-A 3.2 Gen 1
    • 1× USB-C 3.2 Gen 1
  • Afmetingen: ±148 × 62,6 × 196 mm
  • Gewicht: ±1,2 Kg
  • Voeding: externe adapter (±36 W)
  • Koeling: stille actieve ventilator
Software & features
  • Besturingssysteem: Synology BeeStation OS (vereenvoudigde NAS-omgeving)
  • Cloudfunctionaliteit:
    • Persoonlijke cloud zonder abonnement
    • Toegang via web en mobiele apps
  • Back-upmogelijkheden:
    • Automatische back-ups van pc, smartphone en externe schijven
    • Integratie met cloudservices (Google Drive, Dropbox, OneDrive)
  • Foto- en AI-functionaliteit:
    • Lokale AI-herkenning (personen/objecten, zonder cloud)
  • Media:
    • Ondersteuning voor Plex Media Server (optioneel te installeren)
  • Gebruikers: tot 8 gebruikersaccounts
  • Bestandsbeheer: centrale hub voor lokale bestanden, USB-opslag en clouddata
  • Back-up extra:
    • BeeProtect (cloud back-up optie)
    • Ondersteuning voor externe USB-back-ups
  • Toegang:
    • Webbrowser (Chrome, Edge, Safari, Firefox)
    • Mobiele apps

- Installatie, eerste configuratie en BeeStation basisinstellingen

Installatie
De installatie ging ongelooflijk gemakkelijk. Ik heb ondertussen zeer veel NAS systemen getest. Het verschil tussen het instellen van een traditionele NAS tegenover deze BeeStation is enorm. Je steekt de stekker in de BeeStation en sluit een ethernetkabel aan. Vervolgens scan je de QR-code op het witte papiertje (op de foto hierboven middenin). Je wordt doorgestuurd naar een webpagina. Daar wordt vermeld dat je de aan/uitknop vier seconden ingedrukt moet houden. Vervolgens vinden de telefoon en de BeeStation elkaar. Je vult de gewenste inloggegevens in en de rest gaat vanzelf.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y3Z5PYa5LemVDA19GirPu3X139k=/m/383141/1Wg0UA0BY0CVHfYJ1XzfQKg6MMSnCpQcP8Jj5TqBQnrp1y3Xzz.png
Dit gehele proces duurde nog geen 5 minuten. De BeeStation herkende dat de firmware nog niet was bijgewerkt naar de nieuwste versie en ging deze direct installeren. Hier merk je al dat de BeeStation gemaakt is voor (gebruiks)gemak. De firmware wordt geheel automatisch gedownload en geüpdatet. Hierna kom je in de BeeStation zelf en is de installatie voltooid. Zo simpel is het.
Eerste configuratie
De BeeStation is ontworpen om heel simpel, geheel automatisch back-ups van allerlei systemen te laten maken. In het begin van het in gebruik nemen worden je drie apps voorgesteld om te downloaden.

Je kunt op verschillende manieren de BeeStation benaderen. Via de mobiele app, via de browser of via BeeStation voor Desktop. Dit is een programma voor Windows/Linux/Ubuntu. Ook kun je aparte stations van de BeeStation benaderen via Synology's eigen apps BeeFiles, BeePhotos en BeeCamera.
BeeStation basisinstellingen
Je kunt per afzonderlijke app instellingen veranderen en ook in de BeeStation zelf. Hiervoor ga je naar de webpagina van de BeeStation. Standaard is dit https://portal.bee.synology.com/. Daar vul je je inloggegevens in en kom je in je BeeStation.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fJ9w_OfJX7GM3RXarbzyR7x1u14=/m/383141/1Wgc1zphdcPtPKJLBlzUyLGEszTDbOXjMui05yMVc2zu43XX20.jpeg
Bij de eerste keer inloggen verschijnt direct een melding waarin je een aanbieding krijgt voor drie jaar gratis gebruik van Acronis True Image. Dit is een programma om uitgebreide back-ups te maken.

Als je verder klikt, dan zie je je BeeStation staan. Rechts bovenin zie je nog drie icoontjes staan. Het cadeau-icoontje is weer de Acronis prompt, het schild-icoon kun je aanklikken om zo mappen vanaf de pc waarop je werkt automatisch back-ups te laten maken en het radertje zijn de instellingen van de BeeStation zelf.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/m4Yvdv3dnO4UZfPBhPjJQTsUoEo=/m/383141/1Wgc1zU1lM3mgx2ObbFGLPaGx97nnge9sUMCcNX8LU3jmXQ9Qx.png

Zodra je op het radertje klikt, opent zich onderstaand scherm.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FXhCSBTf1dpukgTdj_P2_4Tou00=/m/383141/1Wgc1zLx1OEGEr5pcJYnzRzmSqpBvRGwQE4FifOJcspPMC1gMM.jpeg
We zitten nu echt in de systeeminstellingen. Opnieuw krijg je aanbevolen instellingen te zien:

- Automatische systeemupdates
- Gegevensbescherming
- Lokale toegang

Als je dit voor nu overslaat, kun je altijd later nog terugkeren hiernaar.

We gaan nu vooral naar de functies links kijken:

- Opslag
- Gebruikers
- Systeem
- Gegevensbeveiliging
- Gegevensherstel
- Bijwerken
- Geavanceerde instellingen
- Integratie

We gaan ze allemaal even langs.

Opslag

In het menu opslag krijg een mooi en duidelijk overzicht te zien van de gebruikte en beschikbare schijfruimte op de BeeStation. Je krijgt zelfs per (deel)map te zien hoeveel schijfruimte er wordt gebruikt.

Gebruikers

In dit menu zie je de geactiveerde gebruikers. Je kunt in totaal acht gebruikers aanmaken en beheersfuncties geven. Het uitnodigen van iemand gaat heel gemakkelijk door simpelweg een e-mailadres in te vullen van diegene die je wilt uitnodigen. Deze krijgt dan een mail met een link erin. Je kunt als administrator bepaalde rechten aan bepaalde accounts geven. Er staat ook duidelijk bij dat deze mail geschikt is voor één persoon en dat de uitnodiging automatisch vervalt na 7 dagen. Dit vind ik heel slim van Synology, omdat het de beveiliging flink vergroot.

Systeem

Onder het menu systeem krijg je de standaard informatie over je BeeStation te zien. Denk hierbij aan serienummer, MAC-adres en de modelnaam. Ook zie je of de HDD-slaapstand is ingeschakeld en kun je hier het IP-adres aanpassen (inclusief subnetmasker, DNS-server en gateway)

Gegevensbeveiliging

Dit menu is de zogenaamde back-up van je back-up. In dit menu wordt aangegeven dat het "cruciaal" is om een kopie van gegevens ook extern op te slaan. Dit in het geval van fysieke rampen, diefstal, hardwarestoringen, et cetera. En wat Synology hier aangeeft, klopt natuurlijk. Je kunt via Synology's eigen BeeProtect programma de data op de BeeStation ook weer in de cloud opslaan. De eerste drie maanden zijn gratis, daarna betaal je $14,51 per maand of $145,19. Dat laatste is een besparing van 16%. Persoonlijk vind ik het erg duur. Ikzelf heb een schijf gekocht voor in de NAS bij mijn vader en andersom. Elke Kerst wisselen wij gegevens uit om die zo fysiek op een andere locatie op te slaan. Dit is uiteindelijk veel goedkoper dan het abonnement van BeeProtect. Daarentegen vind ik het wel fijn dat deze optie er is. Het inschakelen van BeeProtect is gemakkelijk. Met enkele klikken ben je klaar.

Naast BeeProtect kun je in dit menu ook aangeven dat er interne herstelpunten gemaakt moeten worden (snapshots). Deze staan automatisch aan. Je ziet direct wanneer de laatste snapshot is gemaakt en hoe lang deze bewaard blijft.

Gegevensherstel

Gegevensherstel werkt nauw samen met gegevensbeveiliging. Stel dat je per ongeluk een bestand van de BeeStation hebt verwijderd, dan hoef je niet meteen de gehele BeeStation te herstellen. Je kunt er dan voor kiezen om gegevensherstel vanuit de cloud te doen. Je moet dan BeeProtect ingeschakeld hebben.
Stel dat je wel je gehele BeeStation wilt herstellen, dan kan dit via dit menu. Je kiest dan een bepaald snapshot en de BeeStation doet de rest.

Bijwerken

Via dit menu zie je de firmware gegevens van de BeeStation zelf en de kern apps. Gek genoeg staat het automatisch bijwerken van de BeeStation standaard uit. Door op het schuifje te klikken, kun je dit aanzetten. Ook kun je meedoen aan een Bèta programma als je dat wenst.

Geavanceerde instellingen

In dit menu kun je nog kiezen voor drie afzonderlijke instellingen:

- Meldingsinstellingen
- Synology technische ondersteuning
- Lokale toegang

Onder meldingsinstellingen staan twee opties. De eerste optie is de optie om een e-mail te krijgen als er bijvoorbeeld abnormale temperaturen worden waargenomen in de BeeStation. De tweede optie is de optie dat je een melding krijgt wanneer er een abnormale netwerksnelheid wordt gedetecteerd.

Als je technische ondersteuning van Synology nodig hebt, doe je dit in het tweede afzonderlijke menu. Je meldt je dan aan bij je Synology account en er wordt een chat gestart. Ook kun je met één klik op de knop een logboek genereren dat je nodig kunt hebben tijdens de chat.

Als laatste kun je iemand externe toegang geven tot je BeeStation. Dit gaat dan om een medewerker van Synology. Ik ben erg onder de indruk dat Synology dit heeft toegevoegd aan de opties. Ook dit is weer een voorbeeld van het onbezorgd kunnen gebruiken en blijven gebruiken van de BeeStation. Als je niet technisch bent aangelegd, kun je altijd nog een expert op afstand het probleem op laten lossen.

Integratie

Het enige wat je hier ziet, is een knop om Plex Media Server te installeren. Dit voelt voor mij wat dubbel. Aan de ene kant kan ik begrijpen dat je de BeeStation niet enkel gaat gebruiken om simpel wat fotootjes en bestanden gaat back-uppen, maar dat je ook films kunt kijken vanaf de BeeStation. Het is ten slotte een versimpelde versie van een traditionele NAS. Aan de andere kant denk ik niet dat Plex de beste optie is om films te kunnen kijken. Persoonlijk vind ik Plex onnodig gecompliceerd en is de vertraging tussen het plaatsen van media op een NAS en dat Plex deze media vindt vrij groot. Ik ben daarom ook meer fan van Kodi. Daarentegen kan Kodi ook zeer gecompliceerd zijn en kan Kodi niet transcoderen naar mobiel/tablet.
BeeStation voor Desktop
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/S82QakW4pSrLziqb8A-xDego24g=/m/383141/1WlGv1Ubhp1JsK98KwMGFUyVb9wYVPzm2fGu2bRY90sk0txEko.png
Hierboven zie je het (Windows) programma BeeStation voor Desktop.

Stream mijn bestanden

Een interessante functie binnen BeeStation voor Desktop is “Stream mijn bestanden”. Hiermee gedraagt de Synology BeeStation Plus 8 TB zich meer als een moderne cloudopslagdienst zoals OneDrive of Google Drive dan als een traditionele NAS.

Bestanden verschijnen direct in Windows Verkenner alsof ze lokaal opgeslagen zijn, terwijl ze in werkelijkheid op de BeeStation blijven staan. Pas wanneer een bestand geopend wordt, downloadt Windows automatisch de benodigde data.

In de praktijk werkt dit erg prettig, vooral op systemen met beperkte SSD-opslag. Grote foto- en videobibliotheken blijven zichtbaar zonder direct lokale opslagruimte in beslag te nemen. Bestanden krijgen duidelijke statusiconen waarmee je ziet of ze alleen online beschikbaar zijn of reeds lokaal opgeslagen staan.

Voor documenten en kleinere bestanden werkt dit vrijwel direct. Bij grotere mediabestanden merk je wel dat de prestaties afhankelijk blijven van het netwerk en de interne harde schijf. Daarnaast zijn online-only bestanden uiteraard niet beschikbaar zonder verbinding met de BeeStation.

De functie werkt grotendeels automatisch en vereist nauwelijks configuratie. Daarmee sluit het perfect aan op de filosofie van de BeeStation: cloudachtige functionaliteit zonder de complexiteit van een traditionele NAS.

Deze computer

'Deze computer’ werkt eigenlijk als het tegenovergestelde van “Stream mijn bestanden. Hierbij worden lokale mappen van Windows of Linux automatisch geback-upt naar de BeeStation.

Je kiest simpelweg welke mappen gesynchroniseerd moeten worden, waarna BeeStation voor Desktop de rest automatisch regelt. Hierdoor fungeert de BeeStation meer als back-upomgeving voor je computer dan als centrale bestandslocatie.

Logboek

Het logboek geeft een chronologisch overzicht van activiteiten binnen de BeeStation, zoals:
  • aanmeldingen;
  • uploads;
  • synchronisaties;
  • back-ups;
  • systeemmeldingen.
Hierdoor krijg je snel inzicht in wat er op het systeem gebeurt zonder technische logs te hoeven raadplegen.

In de praktijk is dit vooral handig om te controleren of automatische back-ups of synchronisaties correct zijn uitgevoerd. De interface blijft overzichtelijk en eenvoudig, zonder uitgebreide analyses of professionele monitoringfuncties.

Foto-overdracht

Met “Foto-overdracht” kunnen complete fotobibliotheken eenvoudig naar BeePhotos worden geïmporteerd.

De software ondersteunt onder andere:
  • Google Photos;
  • iCloud Photos;
  • computermappen;
  • USB-opslag;
  • netwerklocaties.
Daardoor verlaagt Synology de drempel om over te stappen voor gebruikers die hun foto’s lokaal willen opslaan in plaats van afhankelijk te blijven van cloudabonnementen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bpIrv3VvZjmFKAKhdFAyKuKImwo=/m/383141/1WlGv1FbExWkuUnEMH08FH05Zx5pEwfLXhtBJsfxKbkbPRkQBm.png

Foto’s die via Foto-overdracht worden geïmporteerd verschijnen automatisch in BeePhotos, inclusief tijdlijnweergave en lokale AI-herkenning. Het proces voelt daardoor meer als het opbouwen van een persoonlijke cloudbibliotheek dan als simpel bestanden kopiëren.

De interface blijft bewust eenvoudig met grote tegels en duidelijke categorieën. Geavanceerde importregels of uitgebreide metadata-opties ontbreken echter grotendeels.

Instellingen

Het instellingenmenu van BeeStation voor Desktop blijft bewust overzichtelijk en eenvoudig.

Gebruikers kunnen onder andere:
  • synchronisatiegedrag aanpassen;
  • meldingen inschakelen;
  • conflicthantering instellen;
  • automatisch opstarten configureren.
Bij synchronisatieconflicten kan de software bijvoorbeeld automatisch:
  • de nieuwste versie bewaren;
  • prioriteit geven aan de BeeStation-versie;
  • of beide versies behouden via automatische naamwijziging.
Daarnaast kun je bepalen hoe de software omgaat met lokaal verwijderde bestanden wanneer de desktop-app tijdelijk offline was.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/r67gJ91uPPgZ-y_yn4iUp6gnZgs=/m/383141/1WlGv1kWSRvsF9gBwx39SbYk5NjCDmhPi9dHNKxJbOsP2dot4P.png
Wat vooral opvalt, is dat Synology technische complexiteit grotendeels verborgen houdt. Waar traditionele NAS-systemen uitgebreide netwerk- en gebruikersinstellingen bieden, richt BeeStation voor Desktop zich vooral op praktische functies die direct begrijpelijk zijn voor consumenten.
Kern apps BeeFiles, BeePhotos en BeeCamera
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IjFJX1ITKEfzxASwEngYMsi2I1A=/m/383141/1WlF5lEV8dhZgiYrYERO4j96sk9nMJhmk0MK0wTpeK32vADRY1.jpeg

De kracht van de Synology BeeStation Plus 8 TB zit minder in de hardware en vooral in de softwarelaag. Synology heeft er bewust voor gekozen om het ecosysteem klein en overzichtelijk te houden. In plaats van een uitgebreid pakket zoals bij hun traditionele NAS-systemen, krijg je hier drie kernapps: BeeFiles, BeePhotos en BeeCamera. Samen vormen ze een vereenvoudigde, consumentgerichte variant van wat je normaal gesproken terugziet in uitgebreidere Synology-oplossingen.
BeeFiles: Eenvoudige opslag zonder NAS-complexiteit
BeeFiles fungeert als de centrale plek voor al je bestanden. In de basis is het een combinatie van een klassieke verkenner en een cloudopslagdienst zoals Google Drive. Je kunt er documenten, video’s en andere bestanden in opslaan, ordenen in mappen en benaderen via zowel een browser als een mobiele app.

Wat BeeFiles vooral goed doet, is het wegnemen van drempels. Je hoeft niets te configureren: bestanden uploaden, openen en delen werkt direct. Het delen van bestanden gaat via eenvoudige links, wat het laagdrempelig maakt om bijvoorbeeld grote bestanden met anderen te delen. Ook kun je bestanden offline beschikbaar maken of markeren als belangrijk.

Daar staat tegenover dat BeeFiles duidelijk niet bedoeld is voor de power user/Tweaker. Geavanceerde functies zoals uitgebreid versiebeheer, complexe rechtenstructuren of diepgaande synchronisatieopties ontbreken. Het is bewust simpel gehouden, wat voor de doelgroep een voordeel is, maar gevorderde gebruikers zullen al snel tegen grenzen aanlopen.
BeePhotos: De lokale cloudopslag voor foto's
Waar BeeFiles vooral praktisch is, is BeePhotos de app die de BeeStation echt onderscheidt. Deze app positioneert zich als een lokaal alternatief voor diensten zoals Google Photos of iCloud Photos. Het doel is duidelijk: al je foto’s en video’s automatisch back-uppen en slim organiseren, zonder dat je afhankelijk bent van een externe cloud en maandelijkse kosten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Pzzm6C6vOVw5GlygK5gTy3WxXgs=/m/383141/1Wg0UAwzGdlKyoNV3yzeXg4G8RdZWyBt3YWg6u6JuMeif2Y5IA.png
Je kunt ervoor kiezen om enkel back-ups te laten maken van nieuwe foto's of alle foto's op je apparaat. Ook kun je ervoor kiezen om dit enkel via WiFi te doen of ook over 4G/5G.
*De oplettende lezer zal hebben gezien dat 'Alleen foto's' eigenlijk 'Alleen cellulair' moet zijn.

Zodra je BeePhotos gebruikt, merk je dat veel processen automatisch verlopen. Foto’s van je smartphone worden automatisch geüpload naar de BeeStation, waarna ze overzichtelijk worden weergegeven in een tijdlijn. Daarnaast kun je foto’s sorteren op locatie of personen, dankzij lokale AI-herkenning.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/15_CZibVxMHXcEVSAqHfO-lPh3Y=/m/383141/1Wgc1zhYJeMZsO0IqL6MJPQLqouQB7izFjIhoi3Ri4LkUbj5nP.png
Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien, worden automatisch alle foto’s geback-upt (als je dit instelt, het hoeft natuurlijk niet). Het werkt zowel met Android als iOS.

Die AI-functionaliteit is een belangrijk pluspunt. Gezichts- en objectherkenning vinden plaats op het apparaat zelf, waardoor je geen data naar externe servers hoeft te sturen. Dat maakt BeePhotos aantrekkelijk voor gebruikers die privacy belangrijk vinden. Albums maken en delen gaat eenvoudig en je kunt ervoor kiezen om opslagruimte op je telefoon vrij te maken zodra foto’s veilig zijn opgeslagen.

Tegelijkertijd moet je de verwachtingen wel in perspectief houden. Hoewel de functionaliteit sterk lijkt op die van Google Photos, is het niveau van de AI en de verfijning van features minder geavanceerd. Ook kunnen sommige functies minder soepel aanvoelen of minder uitgebreid zijn dan bij de grote cloudplatformen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jVYyJijI3JhSffkF3gqjOiqWZ4w=/m/383141/1Wg0UAfpwHDZc0gSsZcLLyAWrsrNip6lxDWoCiVYKFN8HtXUHv.png
Een slimme toevoeging is de image assistant. Hierdoor heb je op vrijwel elk apparaat, ongeacht het type bestand, een werkende thumbnail.

Als je via de browser de BeeStation benadert, heb je nog iets meer mogelijkheden en heb je de voordelen van het gebruik van een muis en toetsenbord. Het ziet er dan als volgt uit.
[img=621,413]data:,[/img]

Zoals op bovenstaande afbeelding is te zien, heeft de BeeStation automatisch afbeeldingen van mijn telefoon geback-upt. Toch wel erg fijn. Je kunt aangeven of dit op 4G/5G mag of enkel op WiFi. Alles bij elkaar voelt het intuïtief, gemakkelijk en goed.
BeeCamera: De app voor beheren van beveiligingscamera's
BeeCamera is de derde pijler van het ecosysteem en voegt een verrassende functionaliteit toe: eenvoudige camerabewaking. Met deze app kun je compatibele IP-camera’s koppelen aan de BeeStation, live beelden bekijken en opnames lokaal opslaan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pYcp9BbxzuRrp82ZV9at6NQ7XkM=/m/383141/1Wg0UACsoY0ejBa6iK3r3knowxHDWqqBXrnoU1RLkF48r2oIPu.png
Je kunt zowel de beelden op de BeeStation Plus opslaan als op de microSD kaart (niet bijgeleverd). Hierdoor gaan er nooit beelden verloren.

Het voordeel hiervan is duidelijk. Je hebt geen aparte recorder of cloudabonnement nodig om camerabeelden te bewaren. Alles blijft lokaal, wat zowel kosten als privacyvoordelen oplevert. Bewegingsdetectie en basisopnames zijn aanwezig, waardoor je snel een eenvoudige beveiligingsoplossing kunt opzetten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aYBqhDognrmWIK4LJ6m_MP6PPrs=/m/383141/1Wg0UAmh1D0u3Gzv3UM6M5TAybH7lQ42MdJkPEgqJE8ugPbGXy.png
De Synology CC400W wordt vrijwel direct gevonden.

Toch is BeeCamera duidelijk geen volwaardig alternatief voor uitgebreide surveillance-oplossingen. Geavanceerde functies zoals uitgebreide AI-analyse, brede cameracompatibiliteit of diepgaande instellingen ontbreken. Het is een extra feature die handig is voor licht gebruik, maar niet bedoeld voor complexe of professionele setups.

Wat mij opvalt, is dat deze drie apps samen een duidelijke visie volgen. De BeeStation probeert geen traditionele NAS te zijn, maar eerder een toegankelijke persoonlijke cloud. BeeFiles biedt een simpele opslagomgeving, BeePhotos fungeert als centrale plek voor foto’s en video’s en BeeCamera voegt daar een laag basisbeveiliging aan toe.

Die focus op eenvoud is zowel de grootste kracht als de grootste beperking. Voor gebruikers die zonder technische kennis een privécloud willen opzetten, werkt het systeem verrassend goed. Tegelijkertijd zullen ervaren gebruikers de flexibiliteit en diepgang missen die je van een traditionele Synology NAS gewend bent.

Samengevat draait de BeeStation niet om maximale controle of prestaties, maar om gebruiksgemak. De combinatie van BeeFiles, BeePhotos en BeeCamera laat zien dat Synology hier mikt op een nieuwe doelgroep: mensen die vooral willen dat het werkt, zonder dat ze zich hoeven te verdiepen in de techniek erachter.

- Geavanceerde modus

Maar is er eigenlijk wel echt sprake van een geavanceerde modus? Want eigenlijk is alles gewoon heel gemakkelijk in te stellen. Met de BeeStation mis je dan wel de geavanceerde functies van een traditionele NAS, maar daar is deze ook helemaal niet voor gemaakt. Ik denk dat de beste vergelijking die ik kan maken is de kofferbak van een auto (BeeStation) en een busje (NAS). In dat busje kun je heel veel spullen kwijt, je kunt hem zo inrichten dat het een werkbus wordt, er kunnen veel verschillende spullen in kwijt, et cetera. Met de kofferbak van een auto vervoer je alledaagse spullen en spullen die je nodig hebt op vakantie. Het is fijn dat de kofferbak er is. Je hoeft er niet over na te denken. Je hoeft er niet aan te sleutelen. Het werkt gewoon.

Hoewel de BeeStation Plus primair is ontworpen als eenvoudige persoonlijke cloud, zijn er onder de motorkap toch een aantal functies aanwezig die verder gaan dan puur back-up en bestandsopslag. Deze geavanceerde mogelijkheden zijn echter duidelijk ondergeschikt gemaakt aan gebruiksgemak en blijven daardoor relatief beperkt in vergelijking met traditionele NAS-systemen.

Een van de belangrijkste uitbreidingen is dan ook de ondersteuning voor Plex Media Server. Hiermee kan de BeeStation fungeren als mediaserver, waarbij lokaal opgeslagen films, series en muziek gestreamd kunnen worden naar bijvoorbeeld een smart-tv of mobiele apparaten. In de praktijk werkt dit vooral goed bij direct afspelen van compatibele bestanden. Zwaardere taken zoals transcoding of meerdere gelijktijdige streams liggen buiten de comfortzone van het systeem. Dat is toch jammer, aangezien de BeeStation Plus (tegenover de standaard BeeStation) 4 GB DDR4 aan geheugen heeft.

Ook op het gebied van back-ups biedt de BeeStation meer dan alleen lokale opslag. Naast automatische back-ups van pc’s en smartphones is er ondersteuning voor externe back-ups via USB en optioneel cloudback-up via BeeProtect. Hierdoor is het mogelijk om een basis 3-2-1 back-upstrategie op te zetten, al ontbreken geavanceerde opties zoals uitgebreide planning, versiebeheer of complexe retentie-instellingen.

Op softwarevlak valt daarnaast de lokale AI-functionaliteit binnen BeePhotos op. Gezichts- en objectherkenning worden volledig op het apparaat uitgevoerd, zonder afhankelijkheid van externe cloudservices. Dit is technisch gezien een geavanceerde feature, maar wordt volledig op de achtergrond uitgevoerd en vereist geen configuratie van de gebruiker.

Verder biedt de BeeStation beperkte multi-user ondersteuning, waarbij meerdere gebruikers elk hun eigen opslagruimte en omgeving krijgen. Hoewel dit functioneel is voor huishoudelijk gebruik, ontbreken uitgebreide rechtenstructuren en geavanceerd gebruikersbeheer zoals bij Synology’s DSM-platform.

Tot slot is er met BeeCamera een vorm van camerabewaking aanwezig. Dit maakt het mogelijk om IP-camera’s te koppelen en beelden lokaal op te slaan. De functionaliteit blijft echter beperkt tot basisgebruik en mist de uitgebreide analysemogelijkheden en flexibiliteit van volwaardige surveillance-oplossingen.

- Beveiliging via BeeCamera en het Bee-ecosysteem

Zoals je hierboven inmiddels hebt kunnen lezen, gaat het aansluiten van beveiligingscamera's op de BeeStation heel gemakkelijk. De BeeCamera app zorgt voor de rest. De combinatie van BeeCamera met een camera zoals de Synology CC400W laat goed zien wat Synology met de BeeStation wil neerzetten: een laagdrempelig, lokaal werkend beveiligingssysteem zonder abonnementen of complexe configuraties. De nadruk ligt duidelijk op eenvoud en directe bruikbaarheid, niet op maximale controle.

Dit is de Synology CC400W. Over deze camera heb ik afzonderlijk een review geschreven. Deze is hier te vinden: productreview: Synology CC400W review door Tostie1987. In deze review gebruik ik de Synology CC400W om de beveiligingsfuncties van de BeeStation Plus te onderzoeken.

Dagelijks gebruik: live view en overzicht

Zodra de camera gekoppeld is, fungeert BeeCamera als centrale hub voor alles wat met camerabeelden te maken heeft. De app opent standaard in een overzicht met je camera(’s), waarbij je direct een livebeeld krijgt. Dit livebeeld start snel en voelt responsief, zeker binnen het lokale netwerk.

De interface is bewust simpel gehouden:
  • Livebeeld centraal
  • Basis knoppen voor terugkijken, snapshots en instellingen
  • Geen overdaad aan overlays of technische data
Dit maakt het systeem toegankelijk, maar betekent ook dat je weinig diepgaande informatie ziet zoals bitrate, codec of netwerkdetails.

Tijdlijn en terugkijken van beelden

Opnames worden automatisch opgeslagen op de BeeStation en zijn via een tijdlijn terug te kijken. Deze tijdlijn is een van de belangrijkste onderdelen van de app.
  • Je ziet duidelijk wanneer er activiteit is gedetecteerd
  • Momenten met beweging worden gemarkeerd
  • Scrollen door de dag gaat vloeiend
In de praktijk werkt dit prettig: je hoeft niet handmatig door uren aan beeld te zoeken. De app brengt je direct naar relevante momenten.

Wat opvalt is dat de tijdlijn vrij basic blijft. Er is geen uitgebreide filtering (bijvoorbeeld op type detectie of persoon), en de navigatie is minder verfijnd dan bij high-end beveiligingssoftware.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Tn7Pn0C7k7rVOfW8ifS0itTXzTw=/m/383141/1Wg0UAzmYyaKjfWxcKbkOcjpT9omdXInJQIwI0K7DudhJRc4fi.png
Op bovenstaande afbeelding zie je een screenshot van een liveweergave van de CC400W camera. Deze heb ik gemaakt in de BeeCamera app.

Meldingen en notificaties

BeeCamera ondersteunt pushmeldingen bij activiteit, wat essentieel is voor een beveiligingsoplossing.

Wanneer er beweging wordt gedetecteerd:
  • Ontvang je een pushmelding op je telefoon
  • De melding bevat:
    • naam van de camera
    • tijdstip
    • indicatie van beweging
Afhankelijk van je instellingen kan de melding ook een thumbnail (stilstaand beeld) bevatten van het moment van detectie. Dit is handig, omdat je meteen kunt inschatten of het iets belangrijks is zonder de app te openen.

In gebruik:
  • Meldingen komen over het algemeen snel binnen
  • Ze zijn duidelijk, maar vrij minimalistisch
  • Er is geen uitgebreide context (zoals “persoon gedetecteerd” vs “algemene beweging”)
Dit betekent dat je soms meldingen krijgt die minder relevant zijn, bijvoorbeeld door schaduwen of lichte veranderingen in beeld. De intelligentie van de detectie ligt lager dan bij geavanceerde AI-camera-oplossingen.

Detectie en opnamegedrag

De Synology CC400W werkt in deze setup voornamelijk met bewegingsdetectie. BeeCamera gebruikt die signalen om opnames te starten en meldingen te genereren.

Wat je kunt verwachten:
  • Opnames starten bij beweging
  • Fragmenten worden automatisch opgeslagen
  • Geen complexe regels of scenario’s
Er is weinig mogelijkheid om dit gedrag diepgaand aan te passen. Denk aan:
  • beperkte zones of gevoeligheidsinstellingen
  • geen uitgebreide automatisering (zoals “alleen ’s nachts opnemen”)
Dit past binnen de filosofie van de BeeStation: het moet werken zonder dat je hoeft te tweaken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OmB1h97vRezf0ogkkNEymEsiI0o=/m/383141/1WlLn6kOZuCRTj7GomSlpyWkZ8yHrBnUwcoI9zdQHKwfSd1rXq.png
Op bovenstaande afbeelding kun je de liveweergave van de CC400W zien. De blauwe streepjes onderin geven 'gebeurtenissen' plaats. Je kunt hiernaartoe scrollen. Ook kun je, door te knijpen, in- of uitzoomen op het lijntje.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dAvUvmsbJi5qd24dm2h-N00nEhY=/m/383141/1WlLn6W9JqG4FHLqg3LfmdiYqevUfQPKOxkeR9zipujfeDAozr.png
Bij gebeurtenissen hoef je niet op het lijntje te zoeken, maar kun je simpelweg op een bepaalde gebeurtenis klikken en kun je die clip afspelen.

Opslag en lokale verwerking

Alle beelden worden lokaal opgeslagen op de BeeStation zelf. Dit heeft een paar duidelijke voordelen:
  • Geen abonnementskosten
  • Geen afhankelijkheid van cloudopslag
  • Meer controle over je eigen data
De keerzijde is dat opslagruimte beperkt is tot de interne schijf en er geen geavanceerde bewaarinstellingen zijn.

Oude beelden worden doorgaans automatisch overschreven wanneer de opslag vol raakt, zonder dat je daar veel controle over hebt via uitgebreide bewaarinstellingen

Integratie binnen het Bee-ecosysteem

Wat BeeCamera interessant maakt, is hoe het past binnen het bredere ecosysteem. In tegenstelling tot traditionele surveillance-oplossingen voelt het hier meer als “nog een app”, naast BeeFiles en BeePhotos.

Dat heeft voordelen:
  • consistente interface
  • alles via één account en omgeving
  • geen aparte software of licenties
Maar ook beperkingen:
  • minder gespecialiseerde functionaliteit
  • minder uitbreidbaarheid
Het geheel voelt daardoor meer als een consumentenproduct dan als een modulair beveiligingssysteem.

Grenzen ten opzichte van echte surveillance-oplossingen

Hoewel BeeCamera functioneel is, wordt snel duidelijk waar de grenzen liggen:
  • Geen geavanceerde AI-analyse (zoals persoonsherkenning of voertuigdetectie)
  • Beperkte instelbaarheid van detectie en notificaties
  • Minder uitgebreide cameracompatibiliteit
  • Geen complexe scenario’s of automatiseringen
Ter vergelijking: oplossingen zoals Synology’s eigen Surveillance Station bieden aanzienlijk meer controle en diepgang, maar zijn ook complexer. Nogmaals, de BeeStation is gemaakt voor eenvoud en werkzaamheid. Als je dieper op de materie in wilt gaan, dan zou ik aanraden om voor een DSXXX+ model te gaan. Als je toch de voordelen wilt van beveiliging zoals hier beschreven, maar je wilt niet te veel eraan hoeven aanpassen, dan is deze BeeStation zeker het overwegen waard.

BeeCamera in combinatie met de Synology CC400W biedt een toegankelijke en lokaal werkende beveiligingsoplossing die vooral gericht is op eenvoud. Livebeelden, tijdlijn en meldingen werken zoals je verwacht, zonder dat je veel hoeft in te stellen.

Daarmee is het systeem ideaal voor:
  • basis thuisbewaking
  • gebruikers die geen abonnement willen
  • mensen die gewoon “even willen kijken wat er gebeurt”
Wie echter op zoek is naar geavanceerde detectie, uitgebreide instellingen of professionele beveiligingsmogelijkheden, zal al snel tegen de grenzen van het BeeCamera-ecosysteem aanlopen.

- Stroomverbruik en geluidsproductie

Volgens Synology zelf verbruikt de BeeStation Plus 8 TB bij opstarten 14.75 Watt. Ik heb het zelf ook getest met een stroommeter. Ook ik zag bij opstarten een piek van 14.5 Watt. Toen de BeeStation idle draaide, zag ik een gemiddeld stroomverbruik van 11.1 Watt.

De geluidsproductie heb ik getest met behulp van mijn telefoon, de iPhone 16 Pro. Neem deze test dus met een korreltje zout. Ik heb getest op 10 centimeter afstand, 1 meter afstand en zo'n 5 meter afstand. Bij alle tests heb ik gemeten met de microfoon richting de achterste ventilator.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VBKm0PhQURgdBY5MZpBP7JIscJk=/m/383141/1WlF5lw3gJ64xnDGarMJ09ZnMv7Q0u1QAtxA9kHfCOoJmraWEX.jpeg

Er staat dat je 47 dB kunt zien als de luidruchtigheid van een toespraak. Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Als ik er met mijn oor naast zit op 10 centimeter afstand, dan hoor je inderdaad de ventilator geluid maken. Sta je al op één meter afstand, dan moet je echt je best doen om de ventilator te horen. Op zelfs vijf meter afstand denk ik eerder dat de microfoon de ventilator van mijn switch oppikte, dan die van de BeeStation, terwijl deze slechts 33 dB produceert. En 33 dB beschouw ik vrijwel als stilte. Al met al kan ik zeggen dat de BeeStation Plus in idle heel stil is.

Maar je leest het al, in idle. Hoe zit het dan wanneer de BeeStation flink moet werken?

Ik heb er over nagedacht om nogmaals een afbeelding van de gemeten decibellen zoals hierboven te zien is toe te voegen. Echter was er geen verschil tussen de geluidssterkte van de ventilator wanneer de BeeStation Plus in idle is of terwijl ik de CPU flink aan het werk zette. Al met al kan ik dus zeggen dat de BeeStation Plus goed stil is. Zo stil zelfs dat ik deze in de woonkamer durf te zetten als dit nodig is.

- Benchmark resultaten en overdrachtssnelheid

Uiteraard heb ik de interne schijf van de BeeStation Plus ook proberen te testen. Normaal gesproken koppel ik een NAS via iSCSI aan mijn computer. Op deze manier kan ik simpelweg een benchmark doen als het apparaat in mijn computer zelf zit. Omdat de BeeStation niet bedoeld is om uitgebreid te tweaken, kreeg ik deze niet via iSCSI gekoppeld aan mijn computer. Om deze reden ontbreekt bijvoorbeeld de AS-SSD test. Ik heb het wel voor elkaar gekregen om een ATTO Disk Benchmark test te draaien. De resultaten waren als volgt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/95lDOFphcpiiGFvu3GGFfQObkEY=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1WlFDDbe3haFCHCsr81iGTi2jR4VVRbLDhN0fpL4Z5TUOpqEgf.png?f=620xauto

Zoals op bovenstaande afbeelding is te zien, loop je al snel tegen de 1 Gbit-ethernet bottleneck aan en dat vind ik toch zonde. Synology gebruikt al jarenlang 1 Gbit op hun NAS systemen. Gelukkig zie ik de laatste tijd steeds vaker 2.5 Gbit voorbij komen. Ook voor de gemiddelde NAS systemen die ze uitbrengen. Ik had het op zijn plaats gevonden als Synology ook in deze BeeStation Plus 8 TB minimaal een 2.5 Gbit-ethernetpoort hadden aangebracht. De HAT3310 8 TB schijf die erin zit kan met gemak snelheden van 180 MB/s en zelfs hoger aan. Een bottleneck van zo'n 113 MB/s (1 Gbit) voelt dan toch als erg jammer en een gemiste kans. Aan de ene kant begrijp ik dat Synology ervoor heeft gekozen om een 1 Gbit poort op deze BeeStation te doen aangezien je echt geen 2.5 Gbit poort nodig hebt voor het synchroniseren van kleine bestanden. Dit blijkt ook uit bovenstaande benchmark. Bij bestanden van ongeveer 2 tot 4 MB schrijft de BeeStation met ongeveer 105 MB/s. Echter, bij het overschrijven van een groot bestand, schrijft de BeeStation niet hoger weg dan 113 MB/s door de 1 Gbit poort. Ik heb dit ook in de praktijk getest door een bestand van 113 GB naar de NAS toe te schrijven. Ook hier liep ik vrijwel direct tegen de 113 MB/s (1 Gbit) netwerk bottleneck aan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/F4OmSkR5uuVGtmei3-bu7nqRKFk=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1WlFDDJVcIfNNhbtcVJafZ5qk2Zuyzfov4vJO0t5y0RSQq41y9.png?f=620xauto
Op bovenstaande afbeelding kun je zien dat de 1 Gbit ethernetadapter echt de limiterende factor is.

- Verschil standaard BeeStation en BeeStation Plus

Stel dat je door deze review voor de BeeStation wilt gaan, voor welke ga je dan? Er zijn op dit moment twee verschillende modellen, namelijk de:

- BeeStation 4 TB (BST150-4T)
- BeeStation Plus 8 TB (BST170-8T)

Van de buitenkant zien beide modellen er hetzelfde uit. Van binnen is er wel degelijk verschil. Waar de niet-Plus-variant beschikt over een aanzienlijk tragere Realtek RTD1619B-processor, beschikt deze Plus-variant over een snellere Intel Celeron J4125-processor. Zeker in zwaardere workloads gaat dit een duidelijk verschil maken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen merken met het transcoderen met behulp van Plex.
Ook beschikt enkel deze Plus variant over 4 GB DDR4 geheugen tegenover 1 GB van de niet-Plus variant.

Ga je dus voor simpele back-ups, dan kun je prima gaan voor de 4 TB of 8 TB niet-Plus variant. Bij de Plus variant ga je vooral verschil merken in:

- Snellere AI-herkenning (gezichten/objecten lokaal)
- Sneller bladeren door grote bibliotheken
- Betere ervaring met veel foto’s
- Snellere uploads (tot meerdere keren sneller)
- Betere handling van gelijktijdige taken
- Minder wachttijden

De Plus variant is met de aanwezige hardware duidelijk meer gemaakt voor het MKB of meerdere gebruikers tegelijkertijd, waar de niet-Plus 8 TB variant meer is gemaakt voor één gebruiker tegelijkertijd. Daarnaast is deze ook significant duurder dan de niet-Plus variant.
KenmerkBeeStation 4TBBeeStation Plus 8TB (deze review)
ModelBST150-4TBST170-8T
Opslagcapaciteit4 TB8 TB
ProcessorRealtek RTD1619B (ARM)Intel Celeron J4125 (x86)
Geheugen (RAM)1 GB DDR44 GB DDR4
ArchitectuurARMx86
LAN1× 1GbE1× 1GbE
USB-poortenUSB-A + USB-CUSB-A + USB-C
Aantal schijven1 (geen RAID)1 (geen RAID)
Garantie3 jaar3 jaar
PositioneringPersoonlijke cloud (basis)Familie/team cloud + zwaardere workloads
Prijs€359€538,56

- Conclusie

Met de BeeStation Plus 8 TB probeert Synology een duidelijke middenweg te vinden tussen traditionele NAS-systemen en moderne cloudopslagdiensten zoals Google Drive of iCloud. En eerlijk gezegd slaagt het bedrijf daar verrassend goed in. De BeeStation Plus is geen apparaat voor tweakers of gebruikers die volledige controle willen over netwerkconfiguraties, RAID-opstellingen of uitgebreide virtualisatie. In plaats daarvan richt Synology zich volledig op eenvoud, toegankelijkheid en gebruiksgemak.

Juist daarin zit de grootste kracht van de BeeStation Plus. De installatie duurt slechts enkele minuten, de software is overzichtelijk en vrijwel alles werkt automatisch. Bestanden synchroniseren, foto’s back-uppen of camerabeelden opslaan voelt daardoor meer als het gebruiken van een cloudservice dan als het beheren van een NAS.

Vooral BeePhotos maakt indruk. De automatische foto back-ups, lokale AI-herkenning en eenvoudige tijdlijnweergave zorgen ervoor dat de BeeStation daadwerkelijk aanvoelt als een privé-alternatief voor Google Photos of iCloud Photos. Ook BeeCamera blijkt een verrassend bruikbare toevoeging. In combinatie met de Synology CC400W ontstaat een eenvoudige beveiligingsoplossing zonder abonnementskosten of ingewikkelde configuratie.

Wat daarnaast positief opvalt, is hoe goed BeeCamera binnen het totale BeeStation-ecosysteem past. In combinatie met de Synology CC400W ontstaat een eenvoudige, lokaal werkende beveiligingsoplossing die verrassend toegankelijk is. Livebeelden bekijken, meldingen ontvangen en camerabeelden terugzoeken werkt intuïtief en vereist nauwelijks configuratie. Juist doordat alles lokaal wordt opgeslagen, behoud je bovendien volledige controle over je eigen data zonder afhankelijk te zijn van abonnementen of externe cloudopslag. Verwacht daarbij geen professionele surveillance-oplossing met uitgebreide AI-analyse of complexe automatiseringen, maar voor basis thuisbewaking blijkt BeeCamera in de praktijk een waardevolle en gebruiksvriendelijke toevoeging aan het BeeStation-platform.

Tegelijkertijd merk je ook duidelijk waar Synology concessies heeft gedaan om die eenvoud mogelijk te maken. Geavanceerde NAS-functionaliteit ontbreekt grotendeels, uitgebreide instelmogelijkheden zijn beperkt en de enkele 1 Gbit-ethernetpoort voelt anno 2026 toch wat verouderd, zeker gezien de aanwezige hardware. Vooral bij grote bestandsoverdrachten loop je merkbaar tegen die netwerkbeperking aan.

Ook de keuze voor slechts één interne schijf zonder RAID-mogelijkheden zal niet iedereen aanspreken. Hoewel Synology sterk inzet op externe back-ups via BeeProtect of USB-opslag, blijft redundantie binnen het systeem zelf afwezig.

Toch denk ik dat Synology hier bewust de juiste keuzes heeft gemaakt voor de doelgroep die het bedrijf wil aanspreken. De BeeStation Plus is namelijk niet bedoeld als vervanger voor een uitgebreide DSM-NAS, maar als een toegankelijke persoonlijke cloud voor gebruikers die vooral willen dat alles simpel werkt.

Zoek je maximale flexibiliteit, uitgebreide netwerkfunctionaliteit of volledige controle over je opslagomgeving, dan ben je beter af met een traditioneel Synology DS-model. Zoek je echter een stille, gebruiksvriendelijke en privacyvriendelijke persoonlijke cloud (overal ter wereld toegankelijk als je dit wilt) die zonder technische kennis vrijwel direct werkt, dan is de Synology BeeStation Plus 8 TB absoluut een interessant product.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Bf5kXkjZxNFaPJb-xBW5Vey4Cfc=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/xu1xjhW2kk5Ps8QNyEAOq2Kz.png?f=user_large
Vier sterren van TostieTech!
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Synology BeeStation Plus, 8TB?