Oh leuk, een mede friet liefhebber anders ga je niet de uitgebreide review lezen.
Voordat ik begin, even wat rechtzetten:
Frieten vs patatten. Er is strijd genoeg in de wereld dus deze strijd wil ik gewoon beslechten door het te houden op Friet, patatten groeien in de grond...

Keuze proces:
Ik hou van een goede friet: krokant van buiten, zacht van binnen en vol van smaak. Het bakken is bijna een ritueel in huize Floor. Ik stel dan ook eisen aan de frietpan. Voldoende vermogen vindt ik erg belangrijk omdat dit invloed heeft op de kwaliteit van de friet: de temperatuur van het vet zakt in wanneer de frietjes gaan zwemmen. De frietpan moet zorgen dat de temperatuur weer snel op 180 graden komt. Duurt dit te lang, dan krijg je vette slappe misbaksels (in de volksmond ook wel patat genoemd).
Dat deze Tefal minder vermogen heeft dan zijn illustere voorganger in mijn huis was dus een minpunt voor mij tijdens de selectie, uiteindelijk heeft het ingebouwde filter de doorslag gegeven.
Schoonmaken
De keerzijde van thuis bakken is het schoonmaken, ik ken niemand die dit leuk vindt. Echter, je kan dit schoonmaken op 2 manieren voorkomen:
- ergens friet halen
- of bij vrienden/ familie frieten gaan eten. Ik heb dus diverse 'frietvrienden', je ziet ze alleen wanneer de vetwalm boven het huis uitkomt. Deze walm worden dan ook Vetsignalen genoemd, de moderne variant van de rooksignalen. FriettaWatta is mijn indianennaam...
Enfin, ik wijk af:
Nadat het bakken van het goud gele lekkers is afgerond, kan je de friteuse eenvoudig uitschakelen met een aan/uit knopje op het 'bedieningspaneel'. Persoonlijk trek ik daarna ook altijd direct de stekker uit het stopcontact, oude gewoonte.
Wanneer het frietvet voldoende is afgekoeld kan je aan de voorzijde een hendel omdraaien waardoor het vet via het filter in de kunststof opvangbak loopt. Dit gaat via zwaartekracht en duurt even. Het vet moet voldoende afgekoeld zijn, in de handleiding wordt een periode van 3 uur aangeraden en dan is het vet ook voldoende afgekoeld (handwarm).
De RVS bak neem ik vervolgens even uit met een keukenpapiertje en daarna gaat de bak en het mandje (zonder het handvat) de vaatwasser in.
Het verwarmingselement maak ik ook even schoon met een keukenpapiertje.
Het Bakresultaat
aangezien ik van een hoger vermogen afkwam ben ik even opzoek moeten gaan naar de nieuwe baktijden. Deze bijna 30% langer dan zijn voorganger, wat wel een nadeel is.
Ik gebruik de gewone Aviko* frieten, ik heb diverse merken friet geprobeerd maar deze vind ik persoonlijk (en mijn frietvrienden) het lekkerste:
- 700 gram bevroren friet 9 minuten,
- 500 gram bevroren friet 7 minuten
Pro tip: wanneer de frieten zijn gebakken en net uit het vet komen dan moet je ze even laten rusten, ze maken dan even een geluid (het zingen). Wanneer dit zingen voorbij is, dan de frieten in een bak met keukenpapier op de bodem gooien, beetje zout en uitserveren
* AVIKO = Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en OmstrekenEn de snacks?
Ik schrijf de hele tijd over frieten, wellicht denkt u: "eet je dan geen snacks?". Jawel, maar daar heb ik een andere pan voor. Gezien de hoeveelheid friet die ik moet bakken en ik simultaan de snacks wil bakken heb ik 2 pannen. Echter, ik heb voor mijn mede frietliefhebbers toch een test gedaan, met maximaal 3 snacks tegelijk. Dit gaat prima, de snacks zijn krokant en smaakvol. Kortom de pan doet zijn werk goed.
Mocht je puur vanwege de snacks besluiten deze friteuse aan te passen, kan je dan spreken over 'Snacks sells' ? Zou je deze friteuse je beste vrienden aanraden?
Jazeker, dat heb ik dan ook al meerdere malen gedaan. Zelfs bij minder goede vrienden, vage vrienden en familie. Maar ondanks het feit dat het schoonmaken eenvoudig is blijkt de aantrekkingskracht van uitbesteden bij bepaalde mensen toch groter dan zelf de moeite moeten gaan doen. Argumenten zoals: 'het is toch ook gezellig' (...ja ik sta te bakken), 'je bent toch al bezig' en vooral 'jouw frieten zijn zo ontzettend lekker' worden aangevoerd wanneer ze voor de deur staan. (Daarom heb ik het bakproces ze nu in de review gezet).. Maar het resultaat is, ze blijven gewoon komen, de frieten zijn lekker en tja, zoals ik begon, er is genoeg strijd in de wereld, een beetje warmte (van de Friet) is dan een mooi gebaar.
Smakelijk!