Het internet kopieert zichzelf bij een nieuw product altijd graag met het noemen van steeds dezelfde benchmarks en specs, dus die sla ik in deze review even over

. Met de Neo een weekje in gebruik leek het me mooi mijn ervaringen te delen met de focus op dingen die je in andere reviews minder tegen komt.
Het basismodel?
Ik heb gekozen voor het 256GB model omdat het voor mij een office laptopje voor op de bank is. En belangrijker; TouchID klinkt als een belangrijk verkooopargument om voor het duurdere model te gaan maar laat ik de review dan aftrappen met iets dat je verder weinig leest. Ga niet voor het topmodel als je al een Apple Watch hebt! Hiermee kun je namelijk óók automatisch inloggen zonder wachtwoorden in te vullen. Ook Apple Pay werkt gewoon. TouchID is dus iets wat je met een Apple Watch eigenlijk helemaal niet nodig hebt: twee klikjes ter bevestiging op je pols is net zo simpel als je vinger op een TouchID sensor leggen.
Een Windows alternatief?
Ik heb goed rondgekeken in dit prijssegment om te zien hoe competatief de Neo is ten opzichte van Chromebooks en Windows laptops. Ik heb mijn best gedaan, maar schermen met zo'n hoge resolutie (219 PPI) vind je in de prijscategorie tot €800 niet, zéker niet met de bouwkwaliteit die de Neo heeft. Het apparaat voelt echt net zo premium aan als mijn Macbook Pro 2018, met natuurlijk als uitzonderingen het gebrek aan toetsenbordverlichting en het trackpad. Mij stoort dit echter totaal niet; ergens zal op bezuindigd moeten worden. Tel daarbij op dat het trackpad wederom veel degelijker is dan die van alle Chromebooks en Windows laptops die je in het prijssegment tot €800 tegenkomt.
Aansluitingen
De aansluitingen zijn beperkt maar dat houdt het apparaat ook lekker clean en strak. Zelf vind ik de afwezigheid van een MagSafe connector ook alleen maar fijn: geen gezeur met een aparte oplaadkabel. Het gemak van "alle apparaten op kunnen laden met dezelfde usb c kabel" komt dagelijks terug. Dat weegt voor mij zwaarder dan dat kleine theoretische voordeel van een MagSafe kabel dat die ene keer in je leven wanneer je per ongeluk op je kabel gaat staan je laptop niet over de grond gaat. Je moet gewoon voorzichtig zijn

. Dat er maar 2 usb poorten op de Neo zitten is niet heel ongebruikelijk bij de instap MacBooks. Wel jammer is dat ze beide aan dezelfde kant zitten, want soms zit het stopcontact nu eenmaal rechts van je laptop, of wil je een usb hubje of docking station gebruiken die beide poorten en dus een oplaadkabel ernaast blokkeert. Maar dat is ook maar een klein minpuntje in de categorie
first world problems.
Snelheid
Het 8GB ramgeheugen wordt veel genoemd als mogelijk nadeel maar na inmiddels een week in gebruik kan ik oprecht zeggen dat ik echt op nog geen enkel moment last gehad van vertragingen. Microsoft Word (dus een niet native Apple app) is de enige die wat trager lijkt te reageren als er al veel andere apps open staan. Ik hoop dat dit te maken heeft met optimalisaties die Microsoft nog niet heeft doorgevoerd voor de eerste laptop met een smartphone processor. Maar ook hier wordt het nergens storend. De processor is echt krachtig genoeg; je krijgt bij lichte taken bijna M4 snelheden, en ook al bij zwaarder werk zit je nog boven de M1 processor die een paar jaar geleden de Apple aandelen liet exploderen wegens de revolutionaire snelheid. Voor een office, video, browse en fotobewerkingslaptop is dit de komende jaren echt snel zat.
MacOS in zijn geheel blijft heerlijk overzichtelijk en ik denk dat ook overstappers vanaf Windows met even wennen snel overstag zullen zijn. MacOS is een heerlijk clean systeem: als je jezelf wel even dwingt te leren dat sommige dingen net even anders gaan is het een OS dat perfect is voor iedereen die wil dat alles 'gewoon werkt'. Gun jezelf die tijd en je zal verkocht zijn; ook als je geen iPhone hebt is dit apparaat immers gewoon prijs/kwaliteit gewoon een heel goede deal. Ik was al eerder verkocht, maar ook op dit punt moet Windows zich dus echt zorgen gaan maken; macOS is een heerlijk no-nonsense besturingssysteem en de AI integraties zijn veel subtieler en netter dan in Windows. En het is simpel uit te zetten voor wie er geen behoefte aan heeft. Wel jammer is dat de integratie tussen iPhone en MacBook in Europa (iPhone mirroring) nog niet werkt, want dit werkt toch echt wel heel fijn in de VS.
Ik heb al diverse Apple apparaten de afgelopen jaren gereviewd en moet zeggen dat ik echt nog nooit een product gezien heb dat in één keer bij de introductie alle vinkjes zo goed aan tikt. Tim Cook zei laatst bij het 50-jarig jubileum dat, ondanks wat we snel denken, heel veel nu populaire producten helemaal niet vanaf moment 1 populair waren. De iPhone, Apple Watch en iPad hadden echt meerdere versies nodig om tot grote populariteit te komen. Maar voor de Neo geldt dit echt niet. Het enige kleine minpuntje is dat de beide usb poorten aan één kant zitten, en alle besparingen t.o.v. de MacBook Air vind ik die €400 lagere prijs meer dan waard.
Je koopt voor dit bedrag een degelijke premium laptop die er voorheen dit prijssegment simpelweg niet was. Kortom; dit is gewoon een perfect product. De eerste nieuwsberichten over schaarste door de enorme populariteit verschijnen al dus twijfel niet en sla je slag, hier ga je geen spijt van krijgen!