Marstek Venus E 3.0, per stuk Review

6 april 2026, laatste update op 6 april 2026, 495 views Rapporteer

De Marstek Venus V3 is interessant geprijsd en levert prima prestaties, maar voelt softwarematig nog onvolwassen. Installatie is simpel en de koppeling met HomeWizard P1 werkt direct. Via Modbus (LAN) is de batterij goed aan te sturen, wat het geschikt maakt voor integratie met Home Assistant. Hij is stil je hoort hem niet, maar wordt wel behoorlijk warm tijdens het laden/ ontladen.

Minpunten zitten vooral in de software: de app is onoverzichtelijk, er is geen webinterface of data-export en handmatige schema’s worden gewist na een reboot of firmware-update. Ook ontbreekt een koppeling met EPEX-prijzen, waardoor inzicht in opbrengst in euro’s ontbreekt.

Met recente firmware zijn wel belangrijke bugs opgelost (zoals externe app-toegang en statistieken).

Conclusie: goede hardware voor de prijs, maar vooral geschikt voor tweakers die zelf willen automatiseren. Voor plug & play gebruik nog niet volwassen.

Pluspunten

• Sterke prijs/prestatie
  • Eenvoudige installatie
  • Modbus (LAN) werkt stabiel
  • Geschikt voor eigen automatisering
  • Stil

Minpunten

• Software voelt onaf / UI is onduidelijk
  • Geen webinterface
  • Geen data-export
  • Geen koppeling met EPEX-prijzen → geen inzicht in €-opbrengst
  • Instellingen (schema’s) niet persistent

Marstek Venus V3 – praktijkervaring (6 dagen)
Na bijna een week gebruik zijn mijn eerste indrukken gemengd: de hardware is prima, maar de software voelt nog niet af.
Firmware
De initiële firmware (144.117.112) had duidelijke tekortkomingen. De app werkte niet buiten het thuisnetwerk en statistieken waren incompleet (geen laad-/ontlaaddata per dag).

Met firmware 148.117.112 zijn deze problemen opgelost. Goed dat het gefixt is, maar dit had eigenlijk direct goed moeten zijn.
Het is nu ook mogelijk om de LED lampen volledig uit te schakelen.
Installatie & integratie
De installatie is eenvoudig en zonder problemen te doen. De koppeling met de HomeWizard P1 meter werkt direct.

Voor integratie:
  • Modbus via LAN werkt stabiel en betrouwbaar
  • Modbus via WiFi werkt niet
  • De Local API is aanwezig, maar zeer beperkt
Een groot minpunt is dat handmatige schema’s verdwijnen na een reboot of firmware-update. Dat maakt het onbetrouwbaar als je hierop wilt bouwen.
Prestaties
Bij een vermogen van circa 2500W (bij een DOD 88%):
  • Laden duurt iets meer dan 2 uur (4,98 kWh)
  • Ontladen duurt minder dan 2 uur (4,12 kWh)
Dit komt neer op een efficiëntie van ongeveer 82–84%.
Gebruik in de praktijk
Ik gebruik de batterij in combinatie met een dynamisch contract (Zonneplan) en zonnepanelen, waarbij ik structureel meer produceer dan verbruik.

Mijn strategie:
  • Dagelijks kijk ik naar de EPEX-prijzen
  • Ik bepaal het verschil tussen lage en hoge tarieven
  • Op basis daarvan beslis ik of laden/ontladen rendabel is
Momenteel voer ik dit handmatig in via de app.

Via Home Assistant (Modbus) is het al gelukt deze strategie deels te automatiseren. Volledige automatisering is nog work in progress.
De Marstek Venus V3 is hardwarematig een interessant product met een goede prijs/prestatieverhouding. Tegelijkertijd houdt de software het geheel tegen.

Voor tweakers die zelf willen sturen en automatiseren is dit een prima optie.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Marstek Venus E 3.0, per stuk?