Ik heb de Formuler Z12 Ultra aangeschaft, vooral vanwege de goede verhalen binnen de IPTV-community. En eerlijk is eerlijk: voor IPTV-gebruik zit het apparaat best goed in elkaar. De installatie is simpel, MyTVOnline staat er al op en werkt snel en overzichtelijk. Binnen een paar stappen ben je klaar om te kijken, dat is echt een pluspunt.
Maar… er zitten ook duidelijke nadelen aan waar je rekening mee moet houden.
Wat mij vooral tegenviel, is het gebrek aan officiële Google-certificering. Daardoor mis je de vertrouwde Google TV / Android TV-ervaring die je tegenwoordig eigenlijk standaard verwacht. Apps zoals Netflix en Disney+ werken niet zoals ze horen: geen stabiele 4K-weergave en soms veel gedoe om ze überhaupt geïnstalleerd te krijgen. Netflix moest ik bijvoorbeeld via een externe APK installeren, en zelfs dan werkt het niet optimaal.
Ook het schakelen tussen kwaliteit (zoals 4K en HD) binnen IPTV liep bij mij niet soepel. Dat ligt deels aan je abonnement, maar je verwacht voor deze prijs toch een wat stabielere en consistentere ervaring.
En dat brengt me bij het grootste punt: de prijs-kwaliteitverhouding. Voor het bedrag dat je betaalt, zijn er tegenwoordig genoeg andere apparaten (of zelfs smart-tv’s) die wél standaard 4K ondersteunen én volledig gecertificeerd zijn voor streamingdiensten.
Kort samengevat:
- Voor IPTV: 👍 snel, makkelijk en prettig in gebruik
- Voor streaming (Netflix, Disney+, HBO): 👎 niet ideaal
Voor mij persoonlijk voelt het daardoor toch als een miskoop. Maar gebruik je hem puur voor IPTV, dan kan het zeker een goede keuze zijn.