1. Inleiding
De AWOL Vision Aetherion Max is een product dat je absoluut niet nodig hebt maar wat meer de categorie 'gaaf' valt. Ik had al wel een paar jaar het idee dat als 'die grote zwarte rechthoek' (de tv) aan de muur web zou kunnen dat dit mooi zou kunnen zijn. En tuurlijk geeft deze mooi beeld als hij aanstaat maar zodra je hem uitzet is het gewoon een zwart vlak dat de kamer domineert. En dan is een Ultra Short Throw projector wel mooi natuurlijk. Mijn ideaalbeeld was dat mijn TV de deur uit kon en ik vanuit het niets, poef, een mega groot scherm op de muur zou kunnen projecteren. En hoewel ik net over mijn Range Anxiety heen ben kreeg in dit geval last van "Brightness Anxiety". Zou het fel genoeg zijn? Met mijn TV (een 55" LG OLED C8) had ik dat probleem niet. Die is niet heel groot, maar het beeld is top. De vraag was dus of een projector dat gevoel kon evenaren, of in ieder geval iets zou bieden dat de OLED niet kan. Namelijk: schaal, beleving, en dat bioscoopgevoel.
Mijn enige eerdere projector-ervaring was een BenQ GP2 uit 2013. Een leuk apparaatje voor die tijd: 200 ANSI lumen, WXGA-resolutie, LED-lichtbron. Leuk om mee te spelen, maar écht serieus kijken was het niet. Dat gevoel van een groot geprojecteerd beeld is wel altijd blijven hangen en nu was het dus tijd voor een opvolger. Met de aankondiging van de Aetherion Max heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt. Zou het grote zwarte TV-vlak aan de muur weg kunnen blijven? Of zou ik na twee weken toch weer terugverlangen naar die perfecte OLED-zwartwaarden? En krijg je dan dat bioscoopgevoel, dat je denkt: dit is gewoon vet? De TV ging van de muur (helaas kwam er een stukje muur mee

, dat fixen we later wel weer) en de beamer kon op zijn plek. Tijd om te testen!
:strip_exif()/m/70538/1WmKEWQ8LwzLhOTnjAn3DpLm63qaqECP97XximjI67qchtr7rQ.jpeg?f=620xauto)
2. Design en eerste indruk
Het eerste dat opvalt als je de Aetherion Max uit de doos haalt: dit ding ziet er niet uit als een projector. De hoekige, bijna achthoekige behuizing in donker gunmetal grijs doet eerder denken aan een prop uit stealth fighter jet dan aan een stuk home cinema-apparatuur. Het oppervlak heeft een geborstelde metaalstructuur die van kleur lijkt te wisselen afhankelijk van hoe het licht erop valt (door de glans dacht ik zelfs soms heel even dat hij aan stond). Aan de voorkant zit een RGB LED-strip die je via het menu kunt aanpassen qua kleur en effect, of gewoon helemaal kunt uitschakelen. Leuk als sfeerverlichting, niet essentieel. Ik heb het eigenlijk vrij snel gewoon uit gezet.
Met 562 × 323 × 140 mm en een gewicht van 8,75 kg is het apparaat compact genoeg voor de meeste tv-meubels, maar het voelt wel degelijk stevig in de hand. Die 8,75 kilo voelt als massief metaal, niet als goedkoop plastic. De gemotoriseerde lensafdekking die automatisch opent bij het aanzetten en sluit bij het uitzetten is een mooi detail. Overigens is het geluid wat hij dan maakt vergelijkbaar met een piepende muis, grappig maar verder niet heel storend omdat je hem alleen aan het begin en eind hoort. Het beschermt daarbuiten de lens tegen stof en de kat.
De afstandsbediening past bij het design: metallic afwerking en deels verlicht. Van mij hadden de knopjes wel beter belicht mogen worden, maar heel erg belangrijk vind ik dit niet. Er zijn sneltoetsen voor Netflix, YouTube, Prime Video en Disney+ maar dat gebruik ik verder niet. Hij ligt prettig in de hand en reageert snel.
Er zit verder een HDMI-kabel en een USB-C kabel in de doos wat handig is om bijv. je laptop ook aan te sluiten. Ook zaten er twee 3D brilletjes bij. Ook leuk!
3. Aansluiten en installatie
De installatie van een UST-projector is wel wat anders dan een traditionele projector. Je zet hem op je tv-meubel, vlak voor de muur of het scherm, en het beeld wordt via een spiegel in de lens schuin omhoog geprojecteerd. De throw ratio van 0,20:1 is behoorlijk scherp: voor een 100-inch beeld hoef je de projector slechts zo'n 16 cm van de muur te plaatsen. Voor 150 inch is dat 36 cm. In theorie kan hij tot 200 inch, al zul je dan wel een behoorlijk vlakke projectiemuur nodig hebben.
Het uitlijnproces is een beetje een mixed bag. De projector toont een rasterpatroon, je scant een QR-code met je telefoon, maakt een foto, uploadt die, en de projector corrigeert de geometrie. Het werkt, en het resultaat is goed: na de correctie was het beeld bij mij zo goed als recht, met slechts een kleine handmatige aanpassing in één hoek. Andere modellen doen dit vaak volledig automatisch, zonder telefoon-proces ertussen. Dat had hier ook wel gemogen. Ook de scherpte zul je nog handmatig moeten aanpassen. Dit ontbreken van de autofocus vind ik voor een projector in dit segment toch wel een klein gemis. De handmatige focus werkt prima, maar je moet er wel even de tijd voor nemen om de scherpte over het hele beeld te optimaliseren. Positief is wel dat de focus stabiel blijft, ook na uren gebruik. Geen focusdrift dus, wat bij UST-projectors met standaard glaslenzen nog wel eens een issue kan zijn.
4. Specificaties op een rij
| Processor / RAM / Opslag | MediaTek MT9655 / 8 GB / 128 GB |
| OS | Google TV 14 |
| Schermformaat | 80 tot 200 inch |
| Afmetingen / Gewicht | 562 × 323 × 140 mm / 8,75 kg |
| Adviesprijs | $4.499 (circa €4.000, EU-prijs nog niet bevestigd, zag zelf een prijs van 3700 voorbijkomen) |
Wat ik al zij; zelf vind ik het wel fijn dat er een DisplayPort op zit. Dus als je een PC wilt aansluiten kan dat zonder gedoe. De USB 3.2-poort aan de zijkant maakt het makkelijk om een externe schijf aan te sluiten voor lokale media al doe ik het meeste gewoon via het netwerk. De combinatie van 8 GB RAM met 128 GB opslag zorgt ervoor dat Google TV ook gewoon snel opstart en alles soepel draait. Iets dat bij veel projectors en tv's helaas niet vanzelfsprekend is. Verderop in deze review zal ik hier wat specieker over zeggen.
5. Beeldkwaliteit in de praktijk
Laat ik beginnen met iets waar de projector-gurus over zullen vallen: ik projecteer op een vlak gestucte grijze muur, in een woonkamer die niet verduisterd is, geen ALR-scherm, geen speciale coating. Gewoon een muur. Dat is niet ideaal en geen enkele muur is helemaal 100% vlak. Dat weet ik, maar het is wél hoe ik de projector wil gebruiken. En ik denk dat veel mensen in dezelfde situatie zitten. En eerlijk gezegd: het werkt verrassend goed (vind ik) maar ook valt de golving van de niet vlakke muur niet te ontkennen. Maar zeker in de avonduren, met wat indirect licht van een schemerlamp, is het beeld overtuigend. Het beeld is zeker helder genoeg, de kleuren zijn mooi, en de scherpte is gewoon goed. Overdag met de gordijnen open is het beeld wat vervaagder dan je op een OLED hebt, maar best nog wel bruikbaar voor casual TV-kijken. Bijkomend voordeel is dat de kijkhoek ook prima is waarbij ik de TV vanaf de eettafel moeilijk kon zien is dat hier geen probleem. Voor wie wel ook serieus overdag wil kijken is een ALR-scherm aan te raden (let wel op de beperkte kijk hoeken). De sprong ten opzichte van mijn oude BenQ GP2 (200 ANSI lumen) is in ieder geval enorm.
/m/70538/1WmKEWhlNNk9XItiRfnwwWDk7NaODyjaVzErBPE61iCAqkLCsc.png?f=620xauto) | /m/70538/1WmKEWazgfGc4oViHWoKBwv47ztGL69lSB1jpMhFrArcCGA5T4.png?f=620xauto) |
| Overdag | 's Avonds |
Los van de helderheid is de kwaliteit van het beeld zelf dus goed. De focus is scherp van rand tot rand. In het begin wil je er ook even dichtbij gaan staan om de details te bekijken maar zelf heb ik de oog-beschermingsfunctie aangezet dus als je echt dichtbij gaat staan dan gaat hij uit

Ik ben zelf - als amateurkijker/simpele consument - dus wel onder de indruk. Ik ben zelf dus wellicht minder kritisch want bijv. op AVS Forum vallen meerdere gebruikers over de 'color fringing' waarbij rode of blauwe randen rond witte tekst en objecten (vooral aan de beeldrand) opkomen. AWOL's support stelt dat dit "binnen specificaties" valt. Zelf kan ik er mee leven, maar verbetering hierop is wel welkom. En een ander punt wat wel genoemd wordt is horizontale banding: dunne horizontale lijnen zichtbaar in egale vlakken. Zelf heb ik dit niet ervaren. Wel had ik bijvoorbeeld een probleem met 3D weergave dat hij soms de samenvoeging van beelden niet goed doet. Ik had bijvoorbeeld Frozen 3D side-by-side 3D aangezet en toen kreeg ik het niet goed. Toen ik vervolgens wisselde tussen de verschillende 3D opties (frame stacking en dan weer terug naar SBS) werkte het wel prima. En dan is het wel erg gaaf.
Dat gezegd hebbende; het iis nog vroeg in de life-cycle van deze projector. Er zullen ongetwijfeld nog vele updates komen, maar je weet nooit precies wat ze nog gaan fixen. Ik ben nu in ieder geval wel al tevreden, maar wellicht heb ik geluk gehad met mijn projector. Op facebook lees ik in ieder geval ook wel verhalen van mensen met verschillende problemen en dat de reactie van AWOL niet heel vlot is, dat is natuurlijk gewoon vervelend als je daar tegenaan loopt. Hopelijk wordt dit beter.
Daarnaast heeft AWOL gekozen voor een relatief lichte Dolby Vision-implementatie. Dat betekent dat het beeld wat helderder en punchier is dan wat film-puristen verwachten. Op fora als AVS Forum is hier discussie over, en ook The Smart Home Hookup heeft dit benoemd. Critici zouden graag een donkerdere DV-modus zien, of in ieder geval de mogelijkheid om de Dolby Vision-curve meer naar eigen smaak bij te stellen. Je kunt handmatig per film aanpassingen doen, maar die resetten zich weer bij de volgende film. Dat is onhandig. AWOL heeft aangegeven hier naar te kijken, maar op dit moment is dat nog geen zekerheid. Voor wie Dolby Vision "gewoon" wil gebruiken en niet het type is dat per film gaat finetunen is het huidige resultaat prima. Maar voor de echte thuisbioscoop-liefhebbers, en dat is toch een belangrijke doelgroep voor een projector van dit segment, zou meer flexibiliteit welkom zijn.
Voor mijn gebruik met een Apple TV 4K, die prima Dolby Vision ondersteunt, is het huidige resultaat meer dan goed genoeg. Netflix, Disney+ en Apple TV+ leveren veel content in Dolby Vision, en dat is precies waar deze projector het meest tot zijn recht komt.
6. Contrast en zwartwaarden
Contrast is traditioneel het zwakke punt van DLP-projectors ten opzichte van bijvoorbeeld JVC's D-ILA. De Aetherion Max probeert dat gat te dichten met een systeem dat AWOL "Noirscene System II" noemt. Dit bestaat uit 2 technieken.
De eerste techniek is een iris in de lens die in 7 standen gezet kan worden, of ingesteld wordt op basis van een paar presets. Door de iris te sluiten blokkeer je strooilicht, wat de zwartwaarden verbetert. Het nadeel: je verliest helderheid, en de iris verschuift de kleurbalans licht. Bij het sluiten van de iris daalt het roodaandeel geleidelijk. Dat is te corrigeren via de witbalans-instellingen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je hoort hier dan even een geluidje bij het verschuiven.
De tweede techniek is EBL (Enhanced Black Level), een softwarematig algoritme dat per frame de laserhelderheid verlaagt en de gamma aanpast om zwartwaarden te verbeteren. In eerdere firmware-versies was EBL nog wat agressief, met als gevolg dat felle lichtbronnen in donkere scènes soms samensmolten (zogeheten "highlight clipping"). Met de nieuwste firmware is dit grotendeels opgelost. Ik heb het in ieder geval aangezet. De keerzijde is dat de EBL nu misschien iets té voorzichtig te werk gaat en minder vaak actief is dan voorheen. Persoonlijke voorkeur speelt hier een rol.
Wat mij opvalt is dat het beeld zelfs zonder iris of EBL al een prettig contrast heeft. In mijn setup is helderheid bijv. belangrijker, maar als je een scherm en/of donkere kamer hebt dan stel je alles weer compleet anders in. Je bent in ieder geval niet afhankelijk van deze features om een overtuigend beeld te krijgen. De combinatie van iris en EBL is een welkome bonus die je kunt inzetten als je er behoefte aan hebt, maar geen noodzaak. Dat geeft je als gebruiker de vrijheid om te kiezen hoeveel contrast je wilt. En dat is eigenlijk best fijn.
8. Gaming
De Aetherion Max is de eerste UST-projector met VRR (Variable Refresh Rate) en ondersteunt daarnaast ALLM en Dolby Vision Gaming. AWOL claimt 1 ms input lag bij 4K/60 Hz, wat voor casual gaming op een groot scherm meer dan voldoende is. Voor mij is dit verder niet te meten dus ik ga er vanuit dat dit klopt

Voor mijn gebruik met een Nintendo Switch is dit eigenlijk sowieso overkill (de Switch doet maximaal 1080p/60) maar het is fijn om te weten dat de mogelijkheden er zijn als bijv. GTA nog ooit uitkomt

. Mario Kart op 120 inch is sowieso een ervaring. Een kanttekening die je moet kennen: de maximale output is 4K bij 60 Hz. Op 1080p kan de projector wel 120 Hz weergeven. De 0,47-inch DLP-controller ondersteunt simpelweg niet meer dan dat, en dat geldt overigens voor geen enkele projector op dit moment. Hoewel de HDMI-poorten een 4K/120 Hz-signaal accepteren, wordt dit intern teruggeschaald naar 4K/60 Hz. Voor de meeste gamers die een UST-projector kopen voor het grote beeld is dit geen probleem, maar het is goed om te weten.
9. Geluid
Het ingebouwde audiosysteem levert 90 watt uit vier drivers, met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X virtualisatie. Voor een projector is dat indrukwekkend op papier. In de praktijk is het voldoende voor casual gebruik en klinkt het beter dan de meeste tv-speakers, maar het vervangt geen dedicated audiosysteem. Ik gebruik het in ieder geval niet los.
In mijn setup met een 5.0 receiver-configuratie zal ik het ingebouwde geluid niet gebruiken. De eARC-aansluiting op HDMI 2 stuurt het audiosignaal netjes door naar de receiver. Wie geen externe audio heeft, kan er wel degelijk mee uit de voeten, met name in de Theater-geluidsmodus die het meest gebalanceerd klinkt.
10. Software en bediening
Zoals gezegd draait dit apparaat Google TV (14). Het draait soepel en er zit een MediaTek MT9655 met 8 GB RAM in. Ruim voldoende. Wel had ik wat ruzie om het allemaal aan de praat te krijgen via een iPhone. De Google QR codes werkte allemaal niet goed bij mijn iPhone 17 Pro. Toen ik mijn Android toestel erbij pakte ging het allemaal wél heel soepel. Ik heb niet het idee dat dit aan AWOL ligt, maar meer een Google ding is. Misschien had ik gewoon pech, maar alles heb ik verder daarna draaiende gekregen maar de tip is dus wel dat (als je er een hebt) je het beste een Android device bij hand kunt houden. Verder starten apps snel, het menu reageert vlot, en de Play Store is beschikbaar. Netflix, Disney+, Prime Video en YouTube zijn voorgeïnstalleerd met officiële licenties en Widevine L1 voor HD/4K-streaming. Er zit ook wel wat andere zooi bij die je er wel vanaf kunt halen maar bijvoorbeeld Netflix kun je niet verwijderen... Ik ben daarom zelf ook wat meer liefhebber van de Apple TV die een wat cleanere interface heeft en daardoor minder druk oogt. Hoe dan ook; als je gewend bent aan de trage smart-platformen op veel projectors en zelfs sommige tv's, dan is dit nog steeds wel een verademing. Het voelt gewoon als een moderne smart-TV ervaring.
De menubediening via de afstandsbediening voelen goed. Er is een snelmenu die ik even moest ontdekken (knopje rechts van Live TV) die super handig is. Het zorgt ervoor dat onderin het scherm een balkje verschijnt voor de meest gebruikte instellingen, en een uitgebreider menu voor beeldinstellingen, iris-controle, 3D-opties en kalibratie. Het snelmenu kun je zelf indelen, wat handig is als je vaak dezelfde instellingen aanpast. Qua smart home integratie wordt Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa en Control4 ondersteund. Dat is prettig als je de projector wilt integreren in een domotica-setup.
11. Aanbevolen instellingen
Op basis van wat ik online heb opgehaald aan informatie heb ik hieronder een overzicht van de belangrijkste instellingen. Let op: deze zijn gebaseerd op een de huidige versie van de firmware. Op een grijze muur of ander projectievlak kunnen de ideale waarden anders zijn, maar de richtlijnen zijn een goed startpunt.
Instelling | Advies | Toelichting |
| Beeldmodus | Filmmaker Mode
of Theater | Beide zijn af fabriek zeer accuraat, kies standaard als het overdag is en je helder beeld belangrijker vindt. |
| Iris | Cinema 1 (set-and-forget) | Goede contrastwinst met beperkt helderheidsverlies (circa 13%) |
| EBL | Aan | Verbetert zwartwaarden dynamisch; werkt nu ogenschijnlijk soepel |
| Dynamic Tone Mapping | Low (HDR) | Behoud van highlightdetail; High voor films gemasterd op 4.000+ nits |
| Dark Detail | Aan (met name bij HDR) | Verbetert zichtbaarheid van donkere scènes merkbaar |
| AI Contrast | Aan (Low of Medium) | Subtiele contrastverbetering per frame; effectief bij SDR |
| AI Super Resolution | Medium | Verfijnt details zonder overbewerking; voelt als resolutieverhoging |
| Kleurtemperatuur | Standard of Warm 2 | Warm 1 activeert Anti-RBE (circa 1.900 lumen max); Standard meest neutraal |
| Kleurruimte (SDR) | DCI-P3 | Levendiger dan Rec.709 zonder onnatuurlijk te worden |
| MEMC / Motion | Film (voor films en series) | Speelt 24p native zonder pulldown; Custom voor eigen voorkeur |
| HDR Enhancer | Uit (behalve bij sport of TV) | Crusht donkere details; leuk voor sport, niet voor film |
| Anti-RBE | Automatisch aan in Warm 1 | Effectief, maar beperkt helderheid tot circa 1.900 lumen |
| 21-punts witbalans | Niet gebruiken | Niet lineair genoeg; gebruik de 2-punts witbalans |
Er zijn nog wel meer instellingen maar dit is even de kern. En een tip voor wie een externe receiver gebruikt via eARC: check even of passthrough noodzakelijk is zodat het onbewerkte audiosignaal naar je receiver gaat.
12. The competition
Even een kort overzicht van wat de alternatieven zijn die je zou kunnen overwegen. Daarnaast is de XGimi Titan Max ook recent uitgekomen op Kickstarter, maar dat is ook een longthrow. Had ook in dit lisjtje gekund en is ook een toffe projector.
Projector | Prijs (ca.) | Helderheid | Natief contrast | Max scherm | Opmerking |
| AWOL Aetherion Max | 3.700 | 3.300 ISO lm | 6.000:1 | 200" | VRR, Anti-RBE, EBL, iris |
| Hisense PX3-PRO | 2.300 | 3.000 ANSI lm | circa 3.000:1 | 150" | Beter geluid (50W HK), lager contrast |
| NexiGo Aurora Pro MKII(I) | 2.000-3.000 | circa 2.500 lm | circa 3.000:1 | 150" | Dynamische iris (automatisch), geen speckle |
| Formovie Theater Premium | 2.799 | 2.200 ISO lm | circa 3.333:1 | 150" | B&W geluid, ALPD (geen RBE), goedkoper |
| Valerion VisionMaster Max | circa 4.300 | circa 2.800 lm | circa 5.500:1 | 200" | Automatische keystonecorrectie, goede Anti-RBE |
De Hisense PX3-PRO is denk ik de meest directe concurrent qua prijs en positionering. Ik heb zelf bijv. ook gekeken naar 'The Smart Home Hookup' die beide heeft getest en constateerde dat de Aetherion Max op vrijwel elk vlak beter presteert: helderder, beter contrast, scherpere lens, effectievere laserdimming. Het enige waar de Hisense wint is het ingebouwde geluid met de 50W Harman Kardon speakers. Gebruik je, zoals ik, een externe receiver, dan valt dat voordeel weg.
De NexiGo Aurora Pro MKII is ook interessant als je gevoelig bent voor laserspeckle (het korrelige effect dat je soms bij RGB-laserprojectors ziet). Ik heb het zelf niet echt waargenomen bij de AMAX maar dat kan een overweging zijn. De NexiGo gebruikt een hybride ALPD-lichtbron die dat probleem niet heeft.
Tot slot nog de Valerion VisionMaster Max (van AWOL's zustermerk). Deze is qua contrast vergelijkbaar en heeft betere automatische keystonecorrectie, maar is minder helder en mist de nieuwste DLP-controller.
13. Conclusie
De AWOL Vision Aetherion Max is de beste UST-projector die ik heb gezien. Nou zegt dit eigenlijk niet zoveel omdat dit mijn eerste is, maar het klinkt wel aardig natuurlijk. Ik vind wel dat de combinatie van scherpte, helderheid, en kleurweergave erg goed is. Daarnaast heeft het merk zich al bewezen met de voorloper (oa. de LTV 3500 Pro en de Valerion modellen).
Ik heb echter geen meet-apparatuur om bijv. contract, helderheid etc. te meten dus daar kan ik niks over zeggen. Maar je koopt dit apparaat toch ook vooral voor de ervaring. In mijn situatie (onverduisterde woonkamer, grijze muur, AppleTV 4K en Nintendo Switch) koop ik deze projector niet omdat het beeld net zo kleurrijk of contrastrijk moet zijn als mijn OLED. Ik koop hem voor de magie van het grote beeld. Voor het gevoel dat je de projector aanzet en ineens een bioscoop in je woonkamer hebt, zonder dat er een enorm zwart scherm aan je muur hangt als je hem niet gebruikt.
Tegelijkertijd moet ik eerlijk zijn over de beperkingen. De firmware is nog niet definitief. Er is geen autofocus. De "automatische" keystonecorrectie is semi-handmatig. Het ventilatorgeluid kan hoorbaar zijn als je dichtbij de projector zit, maar valt het op normale kijkafstand weg bij filmgeluid. En de Dolby Vision-implementatie is voor film-puristen aan de lichte kant, zonder dat je daar op dit moment structureel iets aan kunt doen.
Dan de prijs. Met een adviesprijs van rond de € 3.700 is dit (voor de meeste mensen) geen impulsaankoop. De vraag die je jezelf moet stellen is: wat koop je eigenlijk voor dat geld? Als je de Aetherion Max vergelijkt met de directe concurrentie, dan biedt hij voor vergelijkbaar geld meer helderheid, beter contrast, scherpere optiek en betere HDR-verwerking dan welke concurrent dan ook. De Hisense PX3-PRO is goedkoper maar levert op elk meetbaar vlak minder. De NexiGo Aurora Pro MKII is dan goedkoper en interessant als alternatief, maar kan niet tippen aan de scherpte en het contrast van de Aetherion. De Valerion VisionMaster Max zit in dezelfde prijsklasse maar is minder helder en mist de nieuwste chipset en is sowieso een long-throw projector.
Waar het kantelt is de vergelijking met een grote OLED. Een
LG OLED evo G55LW 77" Zwart kost momenteel rond de €2.500 en levert een beeldkwaliteit die op absolute meetwaarden (contrast, zwartwaarden, kleurvolume) ver boven elke projector zit. Maar een OLED geeft je geen 120-inch beeld. En een OLED verdwijnt niet als je hem uitzet. Dat is precies de afweging: kies je voor maximale beeldkwaliteit per euro, of voor de beleving van een bioscoopformaat in je woonkamer?
Is die bijna €3.700 het waard? Voor mij wel. Niet omdat het het meest rationele besteedbare geld is aan beeldkwaliteit. Maar omdat geen enkel ander apparaat mij datzelfde gevoel geeft. Lichten uit, projector aan, die lensafdekking gaat open, en je zit ineens in je eigen bioscoop. Dat gevoel heeft voor mij een waarde die niet in specs uit te drukken is. En als AWOL de firmware-beloftes waarmaakt (met name rondom de Dolby Vision-implementatie en de verdere EBL-optimalisatie) dan zou die vierde ster met gemak een halve ster erbij kunnen krijgen.