Ugreen NASync iDX6011 Pro Review
De UGREEN NASync iDX6011 Pro positioneert zich duidelijk als een moderne, krachtige NAS voor mensen die meer willen dan alleen opslag. Vooral als je met Docker werkt of meerdere services draait, zit je hier op zich goed. Het systeem voelt zeer solide en slim gebouwd en tegelijk is het ecosysteem (UGOS) nog niet zo volwassen als bij Synology en zijn er vraagtekens over de cyberveiligheid van het systeem. Dat is verder geen bezwaar omdat je ook je eigen OS kunt kiezen. Ik koos voor Truenas en ben er erg tevreden over maar dan wordt het wel minder plug & play. Dus; voor wie van een oudere NAS of een losse server setup komt en wil consolideren, is dit wel een interessante oplossing!
Pluspunten
Krachtige hardware voor NAS Truenas zo geinstalleerd Mogelijk om systemen te consolideren Mooi gebouwd
Minpunten
Minder flexibel dan Unraid setup RAM kan niet worden geupgrade
Long, long ago, in a galaxy far away
Tsja waar moet ik beginnen? Al op de CES in september 2024 ging het over uGreen en zijn eerste NAS ai modellen en op de IFA in september 2025 werd het concreter. Dat was ook ongeveer de tijd dat de pre-orders open stonden. Voor 30 dollar kon je een pre-order doen die dan in november verzonden zou worden. Nu het juni 2026 is, en er al hordes youtubers aan hebben kunnen snuffelen om de hype groter te maken, zijn ze dan uiteindelijk verzonden. Nouja, ik zeg verzonden maar dat is wel wat kort door de bocht. Nadat;- de beloofde extraatjes (gratis ups en speciale acties) voor de trouwe pre-orders waren ingetrokken;
- er geen beloofde unieke bestellink meer was voor de mensen die een pre-order hadden geplaatst;
- de voorraad initieel beperkt werd tot ongeveer 200 stuks en er (door de gestegen hardware prijzen) veel meer geintereseerden waren;
- kickstarter crashte omdat iedereen vanaf minuut 1 erdoor probeerde te komen;
- er uiteindelijk na veel beklag over deze wanpraktijken bij uGreen meer vooraad bijkwam;
- waarbij de latere orders ook hun apparaten later zullen ontvangen;
- de rust weer terugkeerde om uGreen uiteindelijk wel zijn beloftes grotendeels nakwam.
:strip_exif()/m/70538/1WDbQW2PNed9DxQP7USCOYG7bkKrASJ4kGRQtSoUVOa889huZH.jpeg?f=620xauto)
One NAS to rule them all; de reis van Synology, naar Unraid, naar uGreen, naar.. Truenas?
Als Tweaker koop je geregeld iets wat je niet écht nodig hebt maar wat gewoon gaaf spul is. Niet iedereen durft het toe te geven maar niet iedere upgrade is er een van noodzaak. En hoewel ik hierna natuurlijk ga claimen dat dit wel allemaal écht nodig was begon mijn NAS avontuur jaren geleden bij een 2 bay Synology DS214+. Deze werd al rap gevolgd door een DS918+ (4 bay) en als laatste een Synology DS1520+ (5 bay).De Synology DS1520 had ik gekocht omdat het een van de laatste modellen was met een intel processor wat toen eigenlijk de enige degelijke oplossing voor Plex transcoding was (los van zelfbouw). En ja; initieel draaide die alles top, maar als je dan meer en meer gaat doen met Docker containers is het (8gb DDR4) geheugen toch wel beperkt. En dan merk je dat hij wel wat ouder begon te worden. Alleen qua de opslag werkt hij eigenlijk wel nog altijd prima.
Zodoende ben ik vorig jaar ook gaan werken met een ASUS NUC 14 Pro met Unraid voor verhoogde processing power. En dat werkte eigenlijk best goed. Maar ook weer niet helemaal. Unraid is fantastisch als je graag knutselt. Containers, VM’s, alles kan. Maar het blijft een beetje een hobby-OS. Ik ervaarde het niet als mega stabiel. Rebooten ging niet altijd goed en dus ook na updates kwam hij niet altijd direct online. Het was eigenlijk altijd wel weer snel opgelost maar het is toch vervelend als je ook (belangrijke veiligheids) updates wilt draaien als je even wat langer niet thuis bent. Dat kan overigens ook liggen aan de combinatie met de NUC14 hardware, maar onder aan de streep werkte het voor mij niet goed genoeg. Het voelde soms alsof je meer tijd kwijt was aan de setup dan aan wat je er eigenlijk mee wilde doen. Ook spinde de ventilator ineens naar 100% terwijl er in Glances niet echt activiteit te zien was (ook hardware waarschijnlijk). En het draaien van 2 apparaten vond ik gewoon minder praktisch en efficient dan 1 apparaat doordat je ook met remote directories moet werken en rechten op 2 plaatsen goed moet houden. En dan kom je dus op het punt dat je denkt: kan dit niet gewoon één systeem zijn?
Dat is precies waar de UGREEN NASync iDX6011 Pro in beeld kwam. Al was ik er nog niet helemaal over uit of ik volledig over wilde op UGOS want inmiddels wilde ik TrueNas eigenlijk ook een kans geven. Waarom niet UGOS? Eigenlijk simpel; continuiteit en veiligheid. Bij Truenas weet je dat het OS doorontwikkelt zal worden (want opensource) en dat patches goed onderhouden worden (bewezen Linux etc. updates). De onderliggende UGOS laag blijft nog altijd achter en ook ZFS wordt (nog) niet ondersteund. Als je dan toch opnieuw moet beginnen dan maar gelijk met de lange termijn visie van Truenas!
En dan nu die doos maar eens open maken!
Build like a tank
Het eerst dat opvalt is het enorme gewicht. Mijn Synology 5 bay Disk Station was 2,62 kg. Deze is....9,2 kg.. zonder schijven! Het gemiddelde gewicht van een kat is tussen de 3,5 en 5 kilo. Dit is dus bijna 2x het gewicht van Poekie. Dit gewicht komt vooral door de gebruikte materialen; veel metalen in plaats van plastic. Hierdoor voelt het niet alleen zwaar, maar ook duurzaam, stevig en.. ja; als een tank eigenlijk. Verder is het magnetische stof filter aan de achterkant netjes, zijn de drivebays mooi gemaakt (je schuift hem open en klikt hem makkelijk dicht). En; er zaten schroefjes en schroeven draaiers bij voor ander formaat SATA schijven. Leuk detail; ze hebben zelfs kleine koelblokjes meegestuurd die je op je SSD zou kunnen doen. Netjes!
En dan hebben we het nog niet eens over de verdere features en specs gehad want UGREEN probeert hier dus duidelijk niet “nog een NAS” te maken. Dit is meer een soort kruising tussen een traditionele NAS en een lichte homelab-server. Geinig (wellicht wat nutteloos) detail is het kleine schermpje. Op de Unifi producten vind ik het ook leuk, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het nooit echt gebruik omdat de server toch ergens weggestopt is. In een Truenas setup werkt het overigens ook niet echt omdat het er standaard geen gebruik van maakt zoals UGOS dat wel doet. Helaas geldt dat ook voor de drive-leds die aangeven welke drives in gebruik zijn. Nu is het een soort kit uit nightrider en circkelt hij de ledjes rond. Daar zijn hacks/work arounds voor om het te fixen maar ik vond het zelf niet belangrijk genoeg om met kernelmods in de weer te gaan.
Wat daarnaast opvalt is dat ze vol inzetten op hardware. Geen zuinige embedded CPU zoals je bij veel Synology-modellen ziet, maar gewoon een serieuze Intel-chip (sneller en zuiniger dan mijn NUC CPU) met genoeg power om ook echt workloads te draaien. Heb ik dat allemaal nodig? Waarschijnlijk niet, maar ik heb een allergie voor een spinnend zandlopertje of wacht-rondje dus voor mij is meer beter (maar niet tegen elke prijs). En dat is interessant, want precies daar wringt het al jaren bij Synology: prima software, maar hardware die vaak niet meekomt. Voorheen deed QNAP deze markt maar de iDX6011 Pro lijkt daar goed op in gesprongen te zijn.
Het hardware specs lijstje
Wat ik al aangaf zit hier eigenlijk alles in wat je hoopt en zou verwachten van een moderne mini-server:- Intel Intel Core Ultra 7 255H CPU (met relatief krachtige iGPU voor Plex en AI-taken)
- 6 drive bays
- NVMe slots voor caching of snelle storage, ik gebruik het voor storage
- 10GbE (!) netwerk
- Ingebakken 65gb RAM
Software / ecosysteem
En dan het spannende deel: uGreen OS Truenas installeren. Ik heb gekozen om 2 sata SSDs te kopen en in de laatste 2 bays te stoppen voor het OS. Voor Truenas is de omvang niet heel relevant maar het zijn 2 128gb SATA schijven geworden. Ik kies er bewust 2 zodat er 1 redundant draait. Voor de docker workloads heb ik een M2 SSD. Theorisch had ik hem waarschijnlijk open kunnen schroeven en de UGOS m2 kunnen swappen met een andere M2 kaart en dan op m2 de redundantie draaien. Ik heb eigenlijk niet alle bays nodig dus voor mij was dit een prima setup. Daarnaast wil ik mogelijk mijn docker m2 schijf ook redundant maken op termijn dus dat vond ik belangrijker om de snelheid te hebben dan in de OS schijf. Nog wel een tip; CTRL + F12 is de BiOS entry code.
Ik had mij wel verdiept in de verschillende OS'en, maar ik had een belangrijk deel gemist; de Truenas HDD pool configuratie. Ik had in het verleden eigenlijk vooral ervaring met Synology en ik moet zeggen dat ze met de Synology Hybrid Raid (SHR) wel echt een prettig systeem hebben. Omdat ik wist dat ik dit systeem zou krijgen had ik begin van dit jaar al een hardeschijf klaar liggen. Mijn plan was;
- Om het OS op de SSDs te zetten;
- De data te migreren van de Synology in een 1 schijf setup;
- Dan de schijven overzetten van Synology naar de uGreen/Truenas;
- Raid activeren en klaar.
Verhuizen is soms ook nodig
Waarschuwing: dit deel gaat eigenlijk meer over Truenas dan de uGreen)Inmiddels heb ik ook alle docker containers weer draaien maar dat ging allemaal niet vanzelf en ik ben met sommige containerrs nog een beetje aan het worstelen (kopia eigenlijk met name) maar het geheel draait het nu goed. Het systeem is nu al merkbaar stabieler en stiller dan de NUC. Wat ik in zijn algemeenheid wel gemerkt heb is dat je ook weer andere keuzes maakt nu je weer verder bent in de wereld van de homelabs. Er zijn drie dingen die ik nu in ieder geval anders doe dan voorheen;
- ACL: door de migratie van Synology naar Synology en vervolgens naar de NUC is er veel metadata mee gemigreerd. Met name ook oude accounts die ooit een bestand hadden aangemaakt of dedicated docker accounts die dat hadden gedaan. Hierdoor hadden sommige bestanden legacy rechten meegenomen. Daarnaast waren er nog verschillende symlinks en hardlinks die niet meer van toepassing waren.. het was dus best een zooitje. Net als echt verhuizen moet je dus ook soms verhuizen en dan niet alles maar klakkeloos overnemen maar ook eens kritisch kijken of je echt alles mee gaat nemen. Dat maakte dat het voor mij in ieder geval ook (gevoelsmatig) zinniger was om deze verhuizing ook in te zetten. Ik heb nu met de nieuwe accounts in ieder geval alle rechten weer mooi verdeeld over de accounts net het is weer een stuk overzichterlijker geworden.
- IP-ranges & VLAN: voor mijn containers maakte ik vooral gebruik van macvlans. Dat werkt op zich aardig maar als je op een gegegeven moment teveel ips aanmaakt dan kan het verstoringen geven en dat gaf het ook. Daarnaast vond ik al die ip-adressen in mijn reguliere ip range ook wat teveel clutter. Ik heb daarom gekozen om een aparte vlan te maken voor dockers en in die eigen range alles te deployen. Zorgt voor overzicht en je kunt beter afbakenen wat welke kant op mag gaan qua datastromen.
- Van containers naar compose: op Unraid was ik al een beetje begonnen met het gebruik van compose scripts voor een aantal apps, maar nu heb ik eigenlijk alles in compose scripts gezet. Ik vond dit wel een geinige inspiratie: https://compose.ajnart.dev/ om je een beetje op weg te helpen.
De UGREEN NASync iDX6011 Pro is eigenlijk precies wat je verwacht als je al een tijdje in de NAS/homelab wereld zit en denkt: dit moet toch beter kunnen tegen een redelijke prijs (retail tbd). En op zich doet hij dat ook. Moderne hardware, gebouwd als een tank, eigen OS installeerbaar en genoeg flexibiliteit om Docker serieus te gebruiken. Dat maakt hem ook vooral interessant voor mensen die al van meerdere systemen naar één willen of die uberhaupt kijken naar iets meer kracht voor een NAS. Helaas is het RAM gesoldeerd maar er zit an sich genoeg in, al kan het altijd meer natuurlijk. uGreen zal niet voor iedereen dé oplossing zijn maar als hardware voor jou belangrijk en je wilt ook niet teveel zelf knutselen dan is dit een prima oplossing.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Ugreen NASync iDX6011 Pro?