2. Specificaties | Gebruikersreviews

Audio Pro C10 MKII Grijs Review

19 maart 2026, laatste update op 20 maart 2026, 200 views Rapporteer

Ik heb een hele serie wireless speaker getest en vergeleken. Zie hieronder m'n ervaringen.

Pluspunten

• Geluid
  • Looks
  • Kwaliteit afwerking
  • Linkplay (van Wiim)
  • Werkt met Homeassistant

Minpunten

• App/software waardeloos
  • Groepen van speakers onbetrouwbaar
  • Slechte support
  • +-2x per jaar power-reset nodig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding
Ik had voorheen een Amazon Basics Wireless Retro speaker die voor 6 tientjes verrassend goed klonk en bovendien er gaaf uitzag. Maar die is niet meer leverbaar. Ik had hier een Chromecast Audio aan gekoppeld aangezien het standaard alleen met BT of line-in werkte. Dat werkte over het algemeen prima. Echter de samenwerking met een Google Nest Mini werkte op een gegeven moment niet meer ivm een verandering in de Spotify API. Toen dat na een jaar nog niet opgelost was heb ik alle Google speakers de deur uitgedaan omdat het constant wel weer iets was wat niet werkte - zo gaan nog steeds vaak niet alle HUE lichten uit als ik het command geeft en blijven er soms willekeurig lampen branden. Afijn, ik wijk af ;-) Dus, op zoek gegaan naar een goede Wi-fi speaker oplossing die wel stabiel werkt. Evt. m.b.v. de chromecast audio mocht het alleen BT oid ondersteunen.
Ruimte
Dit moest in een woonkeuken komen van pak 'm beet 6x3m, niet helemaal recht, dus de effectieve ruimte is kleiner, maar wel open naar de woonkamer en in een L vorm, dus je verliest wel wat geluid op die manier. Beetje dingen gaan proberen om te zien wat er echt voor nodig is.
Marshall Acton III
In 1e instantie werd dat een Marshall Acton III. Ik las goede reviews en ze zien er gaaf uit - ook een beetje die retro look en dit aanbod is verder bijzonder karig in deze niche helaas. Aangesloten en spelen maar. Maar, hm, dat viel toch wel tegen. Erg klein geluid waar ik zelfs met 2 stuks niet echt een bevredigend geluid bij kreeg. Niet rustig en in controle.
Marshall Stanmore III
Dus, logische stap: z'n grotere broertje. Dus 2x Marshall Stanmore III besteld. Een stuk beter. Meer ruimtevullend. Mooie afgewerkte speaker, maar ik vond ook deze qua geluid niet overtuigen. Vooral het laag is erg overheersend en op de laagste stand vond ik het nog te heftig. Ik had voor dit geld wel wat beters verwacht. Naar mijn mening toch niet echt die audiofiele beleving.
Edifier D12 & Caliber Retro speaker
Ergens wilde ik ook geen vermogen uitgeven. Een combinatie met grote wensen, liefst een beetje retro en beperkt budget maakt het natuurlijk niet makkelijk.
Maar, om toch e.e.a. uit te sluiten ben ik toch wat budget opties gaan proberen. Dat werd een Edifier D12 omdat ik altijd veel positiefs lees over Edifier en ik zag bij Bol ook een vaag merk: Caliber retro speaker. Dus beide besteld. Maar jemig, dat viel toch wel enorm tegen. Van die Caliber had ik weinig verwacht, maar kostte toch ook nog 89 eu. Als je dan ziet wat voor troep je daarvoor krijgt, dat zou verboden moeten worden. BT problemen, kanaal wisselen met kuren, slechte kwaliteit knoppen en afwerking, geluid waardeloos. Dus die keuze was snel gemaakt.

Wat me echter meer opviel is dat het inmiddels toch wel gerenommeerde budget merk Edifier zo tegen viel. Wel beter als de Caliber, maar dat is geen kunst. Toch wel een stuk minder dan de Marshall's. En die vond ik al niet goed genoeg. Dus weer terug naar de research.
Audio pro, of toch Sonos
Toen kwam ik, met een wat meer gerekt budget, uit op 2 merken. Logischerwijs Sonos waar ik op zich geen slechte ervaringen mee heb (2x play speakers gehad, maar dus vanwege de looks weg had gedaan en ik heb nog steeds een Connect die nog steeds als streamer dient in de slaapkamer). Maar het design (en kleurkeuze) spreekt me totaal niet aan. Zeker die Era 300 waar ik dan eigenlijk op uit kom is gewoon lelijk. De Era 100 gaat nog wel ... maar, op dat moment niet echt makkelijk leverbaar voor een leuk prijsje.
Het andere merk was Audio Pro. Ik heb in het verleden weleens de T3 grijs geprobeerd. Best mooi ding, mooi afgewerkt en dat Audio pro grijs - waar ik normaal niet zo van hou - is toch wel een mooi tintje met mooie matte afwerking. En goed geluid, wel ook wat kleine soundstage, maar verder mooi klinkend. Had het destijds niet echt nodig en zocht toen toch iets compacter en mobieler. (voor onderweg) WhatHifi is altijd lyrisch over dit merk. Dus wellicht de moeite waard hier nog 's een modelletje van te proberen. Ik had de C10 MKII op het oog. Dus, besteld, in diezelfde grijs - geeft toch een beetje retro look en matched mooi met houten accenten van m'n interieur.

En dat overtuigde direct. Mooi warm en rustig geluid met veel detail, echt wel indrukwekkend. Ook de bouwkwaliteit viel op en dat grijs spreekt me nog steeds aan, samen met die gouden retro elementen. App werkte ook, al werd ik daar gaandeweg minder enthousiast over (lees verder). Wel vond ik dat een tweede erbij hier ideaal wel nodig was. Dus de 2e ook maar besteld en toen het pairen van de speakers ook erg toegankelijk bleek en het waanzinnig klonk was ik tevreden. Wel weer meer uitgegeven dan de bedoeling was, maargoed, dan is het wel echt naar wens.

Ik had nog 2x Sonos Era 100's in backorder staan, maar daar had ik geen zin meer in en die heb ik geannuleerd.
Audio pro & Wiim & Home-assistant love (linkplay)
Op m'n kantoortje heb ik een Wiim Ultra staan en ik kwam er tot m'n verbazing achter dat Audio Pro en Wiim elkaar herkennen en lief vinden. Zowel Audio pro als Wiim app herkennen elkaars devices. Dat is dus wel handig. Vooral ook omdat dit de integratie met home-assistant i.c.m. Music assistant een stuk makkelijker maakt. Met de Wiim plugin in HA heb je direct al je devices erin staan. Ik moet nog wel even checken of de Wiim room-correction, wat erg goed werkt, ook met de Audio pro toe te passen zijn, maar volgens mij kan dat alleen met de nieuwe Audio Pro "W" modellen.
Audio pro App
Nu komen we toch wel een beetje op het negatieve deel van de review ... De app bleek al vrij snel toch behoorlijk brak te werken. Die stereo pairing verlies ik vaak, master volume control niet helemaal lekker over beide speakers (als 1 speaker naar 0 gaat dan gaat die niet meer omhoog) en ik moet eens in de zoveel maanden de speakers restarten (stekker eruit en erin, wat best irri is als je 't strak hebt weggewerkt) omdat er geen geluid uit komt - mijn vermoeden is dat dit ook met de software te maken heeft. Na een paar maanden kwam een nieuwe Audio pro app uit, die oude heet nu "legacy", maar helaas werd dat er niet beter op. Behalve dan dat er toen ineens de Wiim integratie was.
Een verhaal met 2 gezichten dus. Audio technisch erg goed. Software matig een drama. Het is dat ik die problemen pas echt ervaarde na m'n 30 dagen retourrecht, anders had ik ze teruggestuurd en Sonos een kans gegeven, want hoewel het nog net in de marge zit dat ik ermee kan dealen, blijft het een ergenis als ik weeer die speaker groep kwijt ben, of dan weer de speaker die niet reageert en ik moet power-resetten, al gebeurt dat gelukkig niet vaak en ook die speaker groep is ook maar een kwestie van app openen en op het linkje klikken - dus het is nog te overzien. Het is alleen zo onnodig. Als je dan, als Audio pro zijnde, zo bezig bent met Wireless speakers - waarom krijg je dat (na al die jaren) dan nog steeds niet goed? Het zijn van die dingen die je relatief makkelijk oplost, maar gewoon niks aan gedaan wordt. Het voelt best wel amateuristisch aan.

Op dat vlak heeft Sonos het beter voor elkaar, al lees ik ook hier best wel wat negativiteit de laatste jaren. Het grote nadeel van Sonos is natuurlijk het gesloten ecosysteem. En aangezien ik echt een Wiim fan ben geworden spreekt me die samenwerking met Audio pro me dan ook zeker wel aan en dat biedt hoop voor de toekomst dat het een keer allemaal echt goed gaat werken. We gaan het zien. Ik ben dus zeker wel tevreden met m'n setup, maar die irritante puntjes qua software halen toch veel plezier weg uit de beleving. Ik hou het dus bij 3 sterren omdat ik het echt bijzonder vind dat je zo'n (simpel) eco-systeem hebt en de essentials gewoon niet op orde krijgt. Mocht dit verbeteren in de toekomst zal ik de review aanpassen.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Audio Pro C10 MKII Grijs?