HP Ultra-Fast-Scroll Wireless Mouse 780M Review
6 maart 2026, laatste update op 6 maart 2026, 85 views
Rapporteer
Product gekocht
De HP Ultra-Fast Scroll Wireless Mouse 780M gebruik ik dagelijks als IT’er en qua functionaliteit stelt hij niet teleur: tracking is nauwkeurig, koppelen met meerdere devices werkt soepel en de extra knoppen zijn handig in dagelijks beheer- en ontwikkelwerk. Tegelijk merk ik dat de vorm na langere dagen niet ideaal is; het profiel voelt meer als een nette allround kantoormuis dan als een echt ergonomisch werkpaard voor 8+ uur per dag. Daardoor is het voor mij een goede muis om mee te werken, maar niet de meest comfortabele keuze voor marathonsessies achter meerdere schermen.
Pluspunten
- Nauwkeurige sensor en goede tracking
- Programmeerbare zijknoppen voor snelle acties
- Snelle laadtechniek, weinig omkijken naar batterij
Minpunten
- Profiel ligt niet de hele dag écht relaxed in de hand
- Software voor instellingen voelt wat zwaard en niet heel verfijnd
- Gewicht en vorm maken hem minder geschikt voor razendsnel, licht werk
De HP Ultra-Fast Scroll Wireless Mouse 780M is voor mij als IT’er een typische “productiviteitsmuis”: veel functies, prima sensor en betrouwbare draadloze verbinding, maar met een vorm die meer richting nette kantoormuis dan hardcore ergonomisch model gaat. Ik gebruik ’m dagelijks achter meerdere schermen, vooral voor beheer, development en documentatie, en merk dat hij in korte en middellange sessies prettig werkt, maar dat het profiel bij echt lange dagen (8+ uur) net niet ideaal in de hand blijft liggen.
Qua bouwkwaliteit voelt de muis degelijk: niets kraakt, de knoppen hebben een duidelijke maar niet overdreven klik en het scrollwiel loopt strak. Het snelle scrollmechanisme is vooral fijn bij lange logfiles, code of documentatie; even doorschieten door een lang scherm gaat merkbaar vlotter dan met een standaardwiel. De extra knoppen zijn logisch geplaatst en goed te bereiken zonder je grip volledig te hoeven verplaatsen, wat handig is als je vaak terug/vooruit gaat in de browser, of bepaalde tools / sneltoetsen op de muis zet. De tracking is in mijn gebruik ruim voldoende nauwkeurig voor kantoor- en IT-werk: meerdere schermresoluties, terminals, RDP-sessies en IDE’s gaan zonder problemen, en ik heb geen issues gehad met overslaan of rare sprongen van de cursor.
Draadloos doet de muis het gewoon zoals je mag verwachten in deze prijsklasse: de verbinding is stabiel, zowel via dongle als via Bluetooth, en ik merk in de praktijk geen voelbare lag tijdens normaal gebruik. Het oplaadverhaal is ook in orde: je hoeft niet te klooien met losse batterijen, en met af en toe kort laden kun je er weer een flinke tijd tegenaan. Daardoor voelt het geheel in de praktijk behoorlijk ‘zorgeloos’: je pakt ’m, hij doet het, en je denkt er de meeste dagen niet over na.
Waar de 780M voor mij minder scoort, is de ergonomie op de lange termijn. Het is geen slechte vorm, in tegendeel, voor een paar uur per dag is hij prima, maar hij vult de hand net niet genoeg om volledig ontspannen te blijven bij lange sessies. Het is een compromis tussen een wat strakkere, zakelijke look en ergonomie, en dat merk je als je de muis de hele dag intensief gebruikt. Zeker als je veel scrollt, klikt en snel kleine bewegingen moet maken, begin je op een gegeven moment te voelen dat er betere vormen bestaan als je comfort op 1 zet. Ook het gewicht helpt daar niet bij: je merkt dat je echt een wat zwaardere muis over je mat heen duwt, wat voor sommige gebruikers geen probleem zal zijn, maar als je lichte, snelle muizen gewend bent, valt het op.