Cooler Master Praetorian 732 (ATX, Geen PSU, Zwart) Review

mezstah 18 december 2006, laatste update op 17 november 2015, 889 views

Cooler Master Praetorian 732 (ATX, Geen PSU, Zwart)

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Looks
  • Prijs
  • Uitneembaar moederbordtray

Minpunten

• Die nutteloze airduct.

[img=620]5AS39spR[/img]

Een klein jaar geleden, vond ik dat het tijd was voor een nieuwe case. Mijn oude case een Sunbeam Trio, heeft een window. Dit vond ik achteraf vrij irritant. Dus ging ik op zoek naar een geschikte case. Dit is uiteindelijk na het lezen van verschillende reviews de Coolermaster Praetorian 732 geworden. De case werd geleverd in een paarse doos, standaard bij Coolermaster. Voor de rest goed verpakt geen krasje te bekennen.

Bouwkwaliteit en afwerking

De case is gemaakt uit 100% aluminium, en is vrij zwaar. Dit komt door voornamelijk door de erg stevige(zeg maar dikke) deur, en de 2mm aluminium contructie. Achter de deur zit een meshed bescherming voor de drive-bays en koeler. De meshed klepjes voor de drive-bays en koeler zijn makkelijk te verwijderen. Boven zit een klepje met daaronder de I/O aansluitingen, dit werkt prima, gewoon het klepje indrukken en hij gaat open, en zo gaat hij ook weer dicht. Het geadoniseerde aluminium(zwart) is wel gevoelig voor vlekken maar met een poetsdoekje zijn die zo weer verdwenen. Voor de rest een echt solide mooie(ik weet dit is subjectief) kast.

[img=620]bueYTGGr[/img]

Inbouwmogelijkheden

De zijkanten van de kast gaan open door middel van tumbscrews. Na het losdraaien kun je de zijkanten naar achter schuiven. Van binnen zie je een ruime kast(voor een miditower dan). Met een uitneembaar moederbordtray. Deze zit ook vast door middel van tumbscrews. Nadat ik ze los had gemaakt was het uitnemen van de tray(ook naar achteren schuiven) easy. ATX en micro ATX wordt ondersteund bij deze tray. Ook zit er een air-duct voor de plek van de CPU koeler maar die zit nogal rot .Zoals ik verder kon zien zitten er 4 x 5.25" drive-bays en 6 X 3,5" drive bays(2 verborgen) in. Voor mij genoeg maar voor mensen met meer harde schijven en branders niet.Gelukkig zijn daar weer andere oplossingen voor. Voor de rest wordt alles vast gezet door midel van tumbscrews afgezien van de 5,25" drive-bays, de voedingsplaat en de 2 verborgen 3,5" drive-bays die met gewone schroeven moeten worden vastgezet. De afwerking van de kast zowel binnen als buiten is uitmuntend, geen scherpe randen. Dus geen kapotte vingers of handen.

[img=620]X1Bh4vDk[/img]

Koelingsmogelijkheden

Standaard zitten er 3 fans in. In van voren een 120mm fan, deze kan worden vervangen door 2 van 80mm. Achter zitten er 2 in van 80 mm. Deze zijn standaard. Tevens kun je op de plek van het I/O gedeelte boven, ook een 80mm fan plaatsen. Ook kun je op de plek van die lelijke airduct een 120mm fan plaatsen(dit heb dan ook gedaan). Voor de gemiddelde gebruiker lijkt me dit meer dan genoeg. Waterkoelingsmogelijkheden durf ik niks over te zeggen. Want daar heb ik geen ervaring mee. Maar zo op het eerste gezicht zou ik zeggen dat daar de ruimte te krap voor is.

Vormgeving

Het is een mooie zakelijke kast. Zwart geen poespas, geen window, wel blauwe leds bij de power en resetknop. Tevens ledfans ook blauw, die de case in de avond een mooi effect meegeven. Ik ben er zeer tevreden mee, en mijn vrouw ook en dat is voor mij genoeg.

[img=620]mheZBdLz[/img]

Installatiegemak

Tja het inbouwen ging gemakkelijk, Tray eruit gehaald moederbord er op gezet, uiteraard met spacers, daarna tray weer terruggeplaatst. Toen de zalman op de processor geplaatst(dit vond ik wel wat lastig aangezien het koper van vinnen nogal teer is). Voeding geplaatst, alles aangesloten. Harde schijfen, dvdbranders, videokaart en geluidskaart. Dit ging allemaal zonder problemen, je hebt genoeg ruimte met installeren, voor mijn handen en die zijn groot goed te doen.

Prijs

Ik heb er destijds 95 euro voor betaald. Een mooie prijs voor wat je krijgt. Uiteraard kan het altijd goedkoper. Een mooie solide case zonder franjes. Met genoeg ruimte voor de gemiddelde gebruiker. Over het stiltegedeelte kan ik nog niet zoveel zeggen aangezien ik daar nog geen tijd voor heb gehad. In combinatie met de asus q-fan, is het geluidsniveau aangenaam. Standaard staan de fans te luid.

Heb jij ook een Cooler Master Praetorian 732 (ATX, Geen PSU, Zwart)?

Nette survey. Alleen aan het begin en eind wat 'dubbele' zinnen. Voor het makkelijk lezen zou t fijn zijn als je dat even aanpast.

Snap dat je tevreden bent over deze behuizing. In feite is het dezelfde als de Coolermaster Wavemaster, alleen dan met ander front en andere fans: De Wavemaster heeft achter 1x 80mm en voor 2x 80mm. Er luidruchtinge fans trouwens, heb ze snel vervangen door Papst low-rpm versies.

Eigenlijk wilde ik deze anderhalf jaar geleden ook kopen, maar helaas was ie toen nog heel slecht leverbaar. Ben nu een erg tevreden Wavemaster gebruiker :)
Bedankt :)

Maar welke dubbele zinnen bedoel je? Dan pas ik het gelijk aan. En wat betreft de fans, heb je inderdaad gelijk :) Maar ik heb nu staan op laag toerental en dan valt het wel mee. Voor de echte stiltefreak is het zeker te luid. Trouwens welke kleur heb jij van de wavemaster?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren