€ 42,37 bij Amazon.nl
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Mortal Kombat Legacy Collection, PS5 Review

2 maart 2026, laatste update op 2 maart 2026, 126 views Rapporteer

De Mortal Kombat: Legacy Kollection is een mooie en uitgebreide verzameling van de klassieke Mortal Kombat-games. Digital Eclipse heeft in mijn ogen weer prachtig werk neergezet. De combinatie van de klassieke games en de zeer uitgebreide documentaire maakt dit een echte must-have collection. Wil je meer te weten komen over deze game? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• 23 Mortal Kombat games tot je beschikking
  • Geschiedenis gaat zeer uitgebreid
  • Elke game ook online kunnen spelen
  • Geheimen direct kunnen unlocken via het menu
  • Fatality Hulp is handig voor niet ervaren spelers

Minpunten

• Geen Easy mode voor nieuwkomers
  • Kan verouderd aanvoelen voor jongere spelers

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uO7vFx7vSiu_1jsDxFJYXbF7sSo=/620x/filters:strip_exif()/m/266273/1VX2SdTDtWQcgsLpf1LyF6GPAWLYXGyHzwrrLOmpLB9DdTDjV8.webp?f=620xauto

Toen Mortal Kombat in 1992 in de arcadehallen uitkwam, was dit een grote gamechanger. Niet alleen waren er echte acteurs gebruikt, maar de fatalities waren ook iets compleet nieuws. Een jaar later, op 13 september 1993, kwam de game uit voor consoles zoals de Super Nintendo en Sega Mega Drive. Die dag werd grootschalig gepromoot als Mortal Monday. Vorig jaar kwam er een collectie uit van Mortal Kombat en in deze review wil ik daar meer over vertellen.

Digital Eclipse, de makers van onder andere de Atari 50: The Anniversary Celebration en Tetris Forever, kreeg de eer om deze Mortal Kombat-collectie te maken. Dit betekent natuurlijk dat er veel verschillende soorten games aanwezig zijn, maar ook dat er een uitgebreide documentaire bij zit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/H01AtlITIirf4L9Q8I3zriR3L1s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SdyPazeCaipKlpK8QP0VifelsnLA5Les1UDTBCbh9y0oiR.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/81m_DHSlT1XjzUdEj9XWCKvJGgg=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5RJcR3WPc6AjnSC3ghIF9Po7.jpg?f=user_large

De Legacy Kollection is de meest uitgebreide verzameling van de klassieke Mortal Kombat-reeks en dient als een interactief museum dat de geschiedenis van de franchise eert. Ik zou hier heel veel over die geschiedenis kunnen vertellen, maar dan zou ik een groot deel van de ervaring verklappen. De game bestaat namelijk voor een aanzienlijk deel uit die historie, waardoor de documentaire bijna overbodig zou worden als ik alles al verklap. Een groot deel van deze documentaire gaat over hoe de games tot stand zijn gekomen, welke impact dit op gamers had, wat dit uiteindelijk met de wetgeving deed en hoe de makers telkens nieuwe elementen probeerden toe te voegen.

De collectie bevat meerdere versies van de eerste vijf arcade-vechtspellen (Mortal Kombat 1 t/m 4), inclusief hun diverse console- en handheldversies. Ook zijn er diverse spin-offgames inbegrepen, zoals Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero. Voor het eerst is de legendarische "WaveNet"-versie van Ultimate Mortal Kombat 3 publiekelijk speelbaar. Deze versie was in 1997 slechts kortstondig beschikbaar tijdens tests en werd jarenlang als verloren beschouwd. In totaal bevat de collectie 23 games, waarvan elk deel meerdere versies kent. Dit zijn de volgende games en versies:
  • Mortal Kombat (1992): Arcade (Het origineel), Super Nintendo (SNES), Sega Genesis / Mega Drive, Game Boy en Game Gear.
  • Mortal Kombat II (1993): Arcade, Super Nintendo (SNES), Sega Genesis / Mega Drive, Game Boy, Sega 32X
  • Mortal Kombat 3 (1995): Arcade, Super Nintendo (SNES), Sega Genesis / Mega Drive
  • Ultimate Mortal Kombat 3 (1995): Arcade, Super Nintendo (SNES)
  • Ultimate Mortal Kombat 3 WaveNet Arcade Edition (De zeldzame versie uit 1997 die voorheen "lost media" was)
  • Mortal Kombat 4 (Arcade - de eerste 3D-versie)
  • Mortal Kombat Trilogy (PlayStation 1-versie)
  • Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero (PlayStation 1)
  • Mortal Kombat: Special Forces (PlayStation 1)
  • Mortal Kombat Advance (Game Boy Advance)
  • Mortal Kombat: Deadly Alliance (Game Boy Advance-versie)
  • Mortal Kombat: Tournament Edition (Game Boy Advance)
De collectie maakt gebruik van een "interactieve tijdlijn" (vergelijkbaar met Atari 50) die diep in de archieven duikt. Zo zijn er gesprekken met de oorspronkelijke makers Ed Boon, John Tobias, John Vogel en Dan Forden aanwezig. Er is ook uniek beeldmateriaal van de ontwikkeling en de acteurs beschikbaar; het is heel bijzonder om te zien hoe ze de games gemaakt hebben. Ook zitten er uitgebreide personageprofielen, tijdlijnen die het verhaal samenvatten en een ingebouwde muziekspeler voor alle soundtracks in.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gTAYRGnd5-9kBsU86dyMRinMOyw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2Sd9d43yu0eDC1ap5KECdWZzc4DgsM3LqtKVl3GvNJFz7jn.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M0tWgCYOjhHoXuXQXwf8uFU4qZc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

De gameplay is wat lastig te omschrijven, want in de loop der jaren is Mortal Kombat geëvolueerd en bovendien speelt elke versie anders, mede omdat het om verschillende systemen gaat. Ik zal de gameplay daarom in algemene zin omschrijven om jullie een beeld te geven van wat je precies kunt verwachten. Bijna elke game is heel toegankelijk; ze kunnen met de analoge stick of D-pad bestuurd worden en met de actieknoppen voer je aanvallen uit. In het menu van elk spel kun je de besturing inzien om te kijken hoe je de game precies bedient, inclusief de special moves.

Alle spellen ondersteunen online multiplayer met rollback netcode voor een vloeiende ervaring. Daarnaast is er een handige rewind-functie (terugspoelen) en zijn er optionele CRT-filters voor die authentieke jaren '90-look. De games zijn voorzien van moderne functies om ze speelbaarder te maken voor de huidige generatie. De drie belangrijkste punten zijn Rollback Netcode, de Rewind-functie en de Fatality-hulp.

De Rollback Netcode zorgt voor soepele online gevechten zonder haperingen; dit is vooral belangrijk bij de arcadeversies. De rewind-functie helpt je de game wat makkelijker te maken. Heb je een foutje gemaakt of ben je af door de beruchte "oneerlijke" AI van vroeger? Je kunt de tijd een paar seconden terugdraaien. Dan is er nog de Fatality-hulp, waarmee je de knoppencombinaties voor Finishing Moves direct op het scherm kunt laten tonen. Ook is het mogelijk de tijd die je hebt voor een Fatality te verlengen, of Fatalities uit te voeren met één druk op de knop.

Ondanks de vernieuwingen merk je vooral bij de oudere games dat ze verouderd aanvoelen. Dit heeft niets met deze versie van de game te maken; het is gewoon zoals het toen ook was. Nu zou je kunnen denken: waarom hebben ze dat niet aangepast? Het antwoord is vrij simpel: het is een verzamelgame waarin de spellen één-op-één zijn overgezet, en dus geen remake of remaster.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7B0Gd7VBqy9r5Xi-LnL4qiwOcic=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SddUnZXHpfWJrt1OJsjaJoQsHbI7FmskQVUidJEUzsA4E7.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EbyburzL3Q_O71URWJ1RDBADnvs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Op grafisch gebied is er niets veranderd en is alles precies zoals het origineel; en dat is maar goed ook. Ze hebben verschillende filters toegevoegd om het beeld naar eigen smaak te 'pimpen', maar zelf vond ik de standaardinstellingen meer dan goed. Het menu ziet er strak uit en ook de toegevoegde plaatjes en filmpjes zijn erg fraai en komen goed tot hun recht. Ik vind het heel leuk om die oude box-arts en foto's weer eens terug te zien; dat ziet er echt goed uit.

Toch heeft Digital Eclipse de Legacy Kollection voorzien van diverse instellingen om de klassieke beelden te optimaliseren voor moderne 4K-schermen. Er zijn authentieke retrofilters aanwezig die je het CRT-gevoel geven. Je hebt de keuze uit een 'vlakke' of 'gebolde' weergave om een oude beeldbuis-tv na te bootsen, inclusief instelbare scanlines. Er zijn ook lcd-filters aanwezig, speciaal voor de Game Boy- en Game Gear-titels, om de originele schermtechniek te simuleren, inclusief de instelbare kleurtoon van de Game Boy.

Voor Mortal Kombat 4 hebben ze een verbeterde 3D-rendering toegepast. Uniek hieraan is de optie om de interne resolutie te verhogen naar 2x of 4x de oorspronkelijke kwaliteit. Dit verwijdert kartelrandjes en maakt de vroege 3D-modellen veel scherper. Je kunt de beeldverhouding en borders aanpassen naar smaak; het spel ondersteunt de originele 4:3-verhouding, maar ook 'Full Screen' of 'Widescreen'. De zwarte balken aan de zijkant kunnen worden opgevuld met prachtige arcade-art of randen die een fysieke arcadekast simuleren, inclusief subtiele reflecties op het virtuele glas.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q7E8vk38iKKvmflQw63GyKm2weA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SdYJC91BjgtJrIVSrsygvntrfL6DZKxUw5FG2CBqHzFkpp.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bVT4U1WxtbyixIkPwpvtjO02jEs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

Voor de audioliefhebbers is de Legacy Kollection een goudmijn. De toevoeging van een volledige Music Player met soundtracks van de arcade- tot de handheldversies is fantastisch. Het dient bovendien als een prachtig eerbetoon aan componist Dan Forden, wiens iconische werk uitgebreid wordt belicht in de interactieve documentaire.

Digital Eclipse heeft geprobeerd de audio zo getrouw mogelijk over te zetten, maar er zijn een paar nuances voor de fijnproevers. Je kunt tijdens het spelen precies horen hoe de muziek per platform verschilde. De SNES-versie van MKII staat bijvoorbeeld bekend om zijn hoge kwaliteit muziek, terwijl de Mega Drive-versie juist rauwer klinkt.

De collectie bevat een uitgebreide Music Player waarin je alle soundtracks van de inbegrepen games kunt beluisteren. Je kunt niet alleen de bekende arcademuziek horen, maar ook de specifieke soundtracks van de consoleversies, zoals de unieke synthesizertracks van de SNES of de meer "metalen" sound van de Sega Mega Drive. Je kunt, als je er behoefte aan hebt, je eigen afspeellijsten samenstellen die je kunt laten afspelen terwijl je door de menu's en de interactieve tijdlijn bladert. Muziek is natuurlijk iets dat je gewoon moet horen, en omdat we het hier over een collectie hebben, is het voor mij moeilijk om één specifiek nummer uit te zoeken. Toch heb ik er eentje voor jullie geselecteerd, en deze deel ik dan ook graag met jullie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFrKmvWuBk4rqMmOHjaSdT0i1jM=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

In de Mortal Kombat: Legacy Kollection is Digital Eclipse tot het uiterste gegaan; je kunt namelijk alle 23 games gewoon online spelen. De drukte verschilt natuurlijk per game, maar de mogelijkheid is er. Het belangrijkste technische punt is dat de collectie gebruikmaakt van rollback netcode, de gouden standaard voor vechtgames. Dit zorgt ervoor dat je online kunt vechten met minimale lag, zelfs als je tegen iemand speelt die verder weg woont.

Je kunt voor de multiplayer kiezen uit Ranked of Casual Matches. Je kunt vechten voor een plek op de wereldranglijst of gewoon vriendschappelijk spelen. Daarnaast kun je kamers aanmaken waar meerdere spelers in kunnen; je kunt dan toekijken terwijl anderen vechten, net als vroeger in de arcadehal.

Het is zelfs mogelijk om de Game Boy-, Game Gear- en Game Boy Advance-versies online te spelen. Hoewel dit meer "voor de grap" is omdat die versies technisch veel beperkter zijn, is het toch een leuke extra dat je ook met deze games online kunt vechten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ubYvVNYalWo0a3FSq1CxE4e5A_8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SdkxoJMUJIuiM7ZTiMgajjmiU9GOpaZIWTzlB5ORNgxBGw.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/koNOdf0fPuAAWKMve_BTcfhqANU=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/OWPzIXq3DLAfoDxASDrcy3L2.png?f=user_large

Bij het ontwikkelen van de Mortal Kombat: Legacy Kollection heeft Digital Eclipse geprobeerd de drempel voor deze klassieke vechtgames te verlagen. Ze hebben motorische en gameplay-assistentie toegevoegd; denk hierbij aan de rewind-functie, de Fatality Trainer, one-button fatalities en de on-screen move lists, zaken waar ik het eerder in deze review al kort over heb gehad.

Ook op het gebied van visuele toegankelijkheid zijn er zaken toegevoegd, zoals aanpasbare filters en een instelbare moeilijkheidsgraad. Ondanks deze extra functies is er ook minder goed nieuws, met name vanuit de community voor gamers met een visuele beperking. Zo zijn er geen Menu Narration en Audio Cues aanwezig. In tegenstelling tot recentere games zoals Mortal Kombat 11 en 1, ontbreken in deze klassieke versies specifieke geluidssignalen die spelers helpen hun positie op het scherm te bepalen op basis van hun gehoor.

Kort samengevat: de game zet stappen met functies als de rewind-knop en one-button fatalities, wat de drempel voor spelers met een motorische beperking aanzienlijk verlaagt. Echter, op het gebied van visuele ondersteuning, zoals menu-spraak, laat de collectie nog steken vallen, waardoor het voor gamers met een visuele beperking een uitdagende ervaring blijft.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xZKtZsY1Hfx7uQk5bDuctxdknT4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SdG1txJeAmAU2JfWsVzlkbS83arFOUpUBlknzJZVcnqdDW.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Q0zWze97ztMvzHDtuYE2L8Zqzjc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/twkSovbWJy6cpfiEMl9mVjxG.jpg?f=user_large

Ik heb voor Kerst van mijn vrouw de Deluxe Edition van de Mortal Kombat Legacy Kollection gekregen. Hiervan heb ik natuurlijk een unboxing gemaakt, zodat ik deze aan deze review kon toevoegen. De video is misschien niet heel bijzonder omdat ik er niet bij praat, maar ik hoop toch dat deze leuk genoeg is, zeker in een tijd waarin steeds meer digitaal gebeurt en fysiek steeds minder.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A8TlxHlyDM_xy2OpjmgSpiOI8es=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de leukste vraag van elke review: heeft deze game replaywaarde? Het antwoord is een volmondig ja. De game is voor mij puur jeugdsentiment, maar vormt ook een belangrijk onderdeel van de gamegeschiedenis. Ik ben heel eerlijk: ik ben altijd slecht geweest in Mortal Kombat, maar dat wil niet zeggen dat ik de games niet leuk vond. In vergelijking met deel 11 en 1 voelen deze titels verouderd aan, maar dat neem ik, gezien het om een collectie gaat, graag voor lief. Alleen al voor de documentaire zou ik de game nog regelmatig opstarten, maar natuurlijk ook om gewoon even snel een potje te spelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VPMq3IJDS0snS8NCEpoxzBWo4Q4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1VX2SdIIAAP42NIfBO7ISpF1vhzVe6OJyYq1u2r7VTJH27c4qK.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cUwKsZepGfv1NJFdGLUatz4OdTY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

In vergelijking met Mortal Kombat 1 en 11 mis je hier wel een 'easy mode'; ik durf namelijk te wedden dat er genoeg mensen zijn die de games leuk vinden, maar ze ook erg moeilijk vinden. Aan de andere kant zijn dit natuurlijk directe ports en voelt het op deze manier trouwer aan het origineel. Ik las dat er bij de releaseversie wat vertraging in de besturing zou zitten, maar daar heb ik tijdens het spelen niets van gemerkt.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Mortal Kombat Legacy Collection, PS5?