Wordt verwacht
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Ugreen NASync DXP4800 Pro Review

23 februari 2026, laatste update op 23 februari 2026, 92 views Rapporteer

uGreen DXP4800 Pro Review: Een frisse wind in de NAS-wereld. Review geschreven door een reisblogger die zijn data niet meer wil verliezen en niet meer afhankelijk wil zijn van Google.

Pluspunten

• Veel sneller dan verwacht
  • Goede hardware, zeker voor deze prijs
  • Bouwkwaliteit
  • Gebruiksgemak

Minpunten

• Software soms nog wat bugs
  • Geen tijdsaanduiding tasks, alleen procentueel
  • Speciale taken zoals AI functies, uitpakken en indexeren kun je niet controleren en/of in een wachtrij zetten

Inleiding:
Waarom ik voor de uGreen DXP4800 Pro koos, en wat je in deze review kunt verwachten:

Na het verliezen van 6 TB aan foto- en videomateriaal door defecte schijven (een WD RED 4TB en een Kingston 2TB M.2) was ik het zat. Ik wilde geen risico meer lopen en zocht naar een betrouwbare, toekomstbestendige oplossing voor mijn data. Mijn eisen:
  • Minimaal 8-10 TB opslag, met ruimte voor uitbreiding.
  • Makkelijke toegang via desktop én mobiel, met automatische synchronisatie.
  • Geen afhankelijkheid van cloudproviders (ik wilde weg bij Google - te duur, te traag en vooral te Trumpiaans-Amerikaans).
  • Redundantie: geen risico meer op dataverlies door kapotte schijven.
Na een flinke deep-dive in de NAS-wereld viel mij op dat er veel Synology fans zijn, maar dat er ook net zo veel mensen waren die flink klaagden over de stokoude hardware die er doorgaans in zit, plus dat Synology geprobeerd heeft om HDD fabrikanten uit te sluiten van hun apparaten, waardoor je verplicht hun overdreven dure spullen moest kopen. Dit waren voor mij twee hele belangrijke signalen, want ik wilde beide absoluut niet.

Mijn oog viel al snel op uGreen, meer specifiek op de uGreen DXP4800 Pro. Een nieuwkomer, maar met hardware die Synology en QNAP ver achter zich laat.

Op dit moment is de 'Pro' versie uitsluitend nog te koop via uGreen zelf. Omdat de Pro de nieuwere 13th generatie CPU heeft tegenover de Plus (met de 12th gen), besloot ik deze te kopen via uGreen zelf en niet te wachten op beschikbaarheid in Nederlandse webshops.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PNN2xaI7YpTBGVQSTqPAKA3Cmts=/m/526011/1VUrcjvWn1tT6cFYmowekKv3zyPWqaLDebcTcRRGtjoXAGgWdp.jpeg

In deze review vind je een praktisch overzicht van de algemene gebruikservaring, niet wat er wel of niet in een doos zit en ook geen uitgebreide set aan foto's, omdat die op internet en op de officiële website al genoeg te vinden zijn. Ik sla het hele unboxing deel dus over en ga direct door naar wat er voor mij toe doet: de hardware en software, en hoe het gebruik ervan mij wel of niet is bevallen. Dat is namelijk wat ik zelf ook altijd zoek in een review.
Specificaties & Hardware: Toekomstbestendig en krachtig
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cwv-y9mkYsQBWRpdKU-H8BlaLgM=/m/526011/1VUrcjwlFSgcppm28ZtATzhVtEERQnDAhsNaVk3wvjA95RkyRA.jpeg

De DXP4800 Pro is uitgerust met:
  • Intel Core i3-1315U (6 cores, 8 threads) – een moderne CPU die Synology’s verouderde hardware ver achter zich laat.
  • 8 GB RAM (upgradebaar tot 96 GB) – genoeg voor mijn behoeften, maar fijn dat ik later kan uitbreiden.
  • 10Gb Ethernet – snelle datatransfers, ideaal voor grote videobestanden en RAW foto files i.c.m. 2 GB glasvezel.
  • 4x HDD-bays + 2x M.2 SSD-slots – ik heb 3x 8TB WD Red (7200 RPM) in RAID 5 geïnstalleerd, wat me 14,5 TB opslag geeft met redundantie. De 2 SSD's kwamen uit mijn PC en fungeren nu als snelle caching in de NAS.
Pluspunt: De bouwkwaliteit is uitstekend. Het apparaat voelt stevig (zeg maar gerust rotsvast) aan en de ventilatie is stil, zelfs onder belasting.

Minpunt: Dit komt niet door de NAS zelf, maar ik heb onderschat hoeveel herrie de nieuwe 8TB WD schijven maken. Ik ben al een aantal jaar over op SSD's en was even vergeten hoe antiek de technologie van oude HDD's is, met bewegende onderdelen erin. Het plan was om de NAS in de huiskamer te zetten, maar door de geluidsproductie van de HDD's is het toch de meterkast geworden. Zelfs daar vind ik het geluid soms nog best storend en dus ben ik van plan om daar nog wat geluidsisolerende maatregelen te nemen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yBqNOAahoCr5qRdpHLZiwRnwZcs=/m/526011/1VUrcj073kcL3Ae1sJ1Yp9ZNdp1TvoVGwtmST2HSc3SPP7SpnP.jpeg
Gebruikservaring: Snel, intuïtief en (bijna) zonder zorgen
Als iemand met beperkte NAS-kennis was ik bang voor een steile leercurve, maar uiteindelijk viel dit ontzettend mee. De HDD's kun je er zonder gereedschap in klikken, het is letterlijk Plug-and-play. De SSD's vereisen een kleine schroevendraaier en dienen te worden voorzien van meegeleverde koelpasta-blokjes. Ook dit was binnen enkele minuten geregeld.

Na het opstarten en downloaden van de software viel me al snel op dat de uGreen OS-interface intuïtief en goed georganiseerd is. Ik moest wel direct een flinke bug zien te omzeilen - daarover lees je meer bij 'software'.
Raid instellen en eerste test:
Het instellen van RAID 5, het aanmaken van gedeelde mappen en het configureren van backups ging eigenlijk allemaal vrij makkelijk. Ik had binnen een uur alles up en running.

Bij de eerste test werd ik verrast door de snelheid van de DXP4800 Pro. Bestanden overzetten gaat aanzienlijk sneller dan ik had verwacht. Het kopiëren van grote videobestanden (4K) naar de NAS duurt nu minuten in plaats van uren.
Mobiele toegang:
Als reisblogger wil ik altijd en overal bij mijn bestanden kunnen. De uGreen mobiele app werkt boven verwachting goed: ik kan foto’s en video’s uploaden, tasks inzien of aanmaken, downloaden en delen zonder gedoe. Automatische synchronisatie met mijn telefoon werkt foutloos. Ook vind ik hem erg overzichtelijk.
Software: Krachtig, maar met kinderziektes
Het uGreen OS is gebaseerd op Linux en biedt functionaliteiten als:
  • Docker-ondersteuning (voor wie wil experimenteren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het installeerde en dacht oei, dat is voor mij op dit moment nog een stapje te ver. Wil ik later wel een keer induiken).
  • Automatische backups naar externe schijven of cloud. (Binnen enkele minuten succesvol opgezet).
  • Media-server voor streaming naar mijn TV (wil ik later nog instellen).
Pluspunten: over het algemeen gezien erg overzichtelijk en makkelijk
  • Ik ben een leek op NAS-gebied maar kon moeiteloos alles vinden en instellen.
  • Alles voelt intuïtief - de functies en knoppen zitten op de juiste plekken. Ik zoek ergens naar en vind het snel. Waar je iets verwacht, zit het ook.
  • Het is veel allemaal veel vlotter dan ik dacht.
  • Veel handige apps met veel mogelijkheden - ik moet er nog verder induiken, maar er zit veel meer op dan ik waarschijnlijk nodig ga hebben.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ektff7fIMN8GT_IRfDWFMkmQqps=/m/526011/1VUsxVbH1MygVMUm80q1f0HlWEGYwoNVojmG0rdGcNIYSl4t2s.png

Minpunten: De software heeft nog wat bugs en mist nog wat functionaliteiten
  • De web-interface zat tijdens installatie vast in een refresh-loop, waardoor ik al snel helemaal vast zat en niets meer kon. Ik ging via Google op zoek naar een oplossing. Het bleek veroorzaakt te worden door het Nederlandse taalpakket in Google Chrome maar ook melden Edge en FireFox gebruikers dit probleem. Ik verwijderde de taal uit de browser en zette alles naar het Engels, wat het probleem opgelost heeft, maar dit is natuurlijk geen fijne binnenkomst. Je moet namelijk via je browser beginnen, alvorens je overgaat naar de windows software. De software die je in je windows client kunt installeren heeft dit probleem overigens niet - het is vooralsnog alleen een probleem via browsers.
  • De 'Photos App" is bugged. Dit is de app die voor mij als reisblogger natuurlijk erg belangrijk is. De app wilde in eerste instantie niet goed indexeren, hij liet slechts 70 van de vele duizenden foto's zien en oplossen bleek vrij lastig. Ik had ook veel moeite om de intelligente functies zoals gezichtsherkenning werkend te krijgen. Uiteindelijk lukte het door de App meermaals te verwijderen, de boel te rebooten, en alles weer opnieuw te configureren. Ik denk wel 5 keer voordat het plotseling ineens wel werkte - terwijl ik de keren ervoor precies hetzelfde deed...
  • De taakplanner mist een tijdsaanduiding en laat alleen procentuele voortgang zien. Dit vind ik jammer, want ik moet nu zelf elke keer inschatten hoe lang iets ongeveer gaat duren.
  • Geen controle over achtergrondtaken: AI functies (gezichtsherkenning, etc), het genereren van thumbnails, het uitpakken van bestanden, allemaal grote en intensieve taken die op de achtergrond lopen en waar je geen controle over hebt. Je kunt ze niet pauzeren en ook niet in een wachtrij zetten. Een voorbeeld: ik moet 100x 50GB Google Takeout files uploaden naar de NAS en deze uitpakken (zip files). Ik kan dit allemaal tegelijk doen, maar dan gaat hij het dus letterlijk allemaal tegelijk doen. En dat terwijl hij ook al bezig is met 200k thumbnails genereren, AI functies aan het toepassen is en meer achtergrond taken aan het doen is. Dit werkt natuurlijk niet want dan loopt de hele boel vast. Voor zover ik weet kan ik nergens instellen of controleren dat hij bijvoorbeeld maar 2 taken tegelijk uitvoert, deze helemaal afrondt en dan pas de volgende taken oppakt. Deze optie zou zeer welkom zijn bij een update.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CXTsu9WBy5bUJU_MPpOflCXnGbk=/m/526011/1VUsl85UGJNvwpb3qc7xwgdGCniuotq1QMXpbfBsojCinrbhGq.png
  • Bij reguliere downloads en uploads kun je dit overigens wél controleren:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7YFVjDTOpVQx6fWkO-o0befqeUU=/m/526011/1VUso2oZpejXRARmMR4VQz3HJvmayHq4OPrRHy1p32ndsU8V28.png
Backups: Nooit meer data verliezen
Na mijn pijnlijke ervaringen met defecte schijven heb ik nu een dubbele backup-strategie:
  1. RAID 5 op de NAS: één schijf mag kapotgaan zonder dataverlies.
  2. Offline backups: 3 oude HDD’s met een kopie van mijn belangrijkste bestanden, opgeslagen op een extern adres.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bAQYFw_dg7ZpBMC69CENY36Nd8w=/m/526011/1VUrciq0ymUiXYPmmWkRn25DPXKVTxmn8EsZoBjdlfARmzEe89.jpeg
Prijs & Terugverdientijd
De totale kosten (NAS + 3x 8TB WD Red) bedragen op dit moment ongeveer 1300 euro ex btw. Door twee clouddiensten op te zeggen, bespaar ik maandelijks €30 euro. De NAS heeft zich dus binnen ongeveer 3,5 jaar terugverdiend en ik heb direct 3x zoveel opslag beschikbaar als voorheen.
Conclusie: Een NAS die doet wat het belooft
Nu ik de NAS een week in gebruik heb, kan ik ondanks enkele bugs die ik tussentijds tegen kwam, terugkijken op een algemeen fijne ervaring. De bouwkwaliteit is boven verwachting goed en hij is een stuk sneller dan ik had verwacht. De NAS zelf is erg stil, maar de WD HDD's maken veel meer herrie dan ik had verwacht. Voor wie net als ik al jaren SSD's in zijn systemen heeft en vergeten is hoeveel herrie ouderwetse HDD's maken, is dit wel een puntje van aandacht. Je zet de NAS met HDD's bijvoorbeeld echt niet in je slaapkamer of huiskamer, want het geluid van ratelende HDD's is behoorlijk storend. Als je voor uitsluitend SSD's in je systeem gaat, heb je dit probleem overigens niet.

De software liet hier en daar steekjes vallen, maar is overzichtelijk en goed doordacht. Het lijkt (lees ik online) veel op de software van Synology. Ik mis hier en daar nog wel wat functionaliteiten, zoals het klaarzetten van tasks in de wachtrij, maar zowel de kleine bugs als missende functies kunnen makkelijk worden opgelost met een toekomstige software update. En als ik zo even kijk naar de enorme update historie lijst van de software, is dit slechts een kwestie van tijd. Er wordt duidelijk hard aan gewerkt.

De uGreen DXP4800 Pro is een goede keuze voor wie:
  • Toekomstbestendige hardware wil (geen verouderde Synology-chips!).
  • Snelheid en redundantie belangrijk vindt.
  • Geen technisch expert is, maar wel een betrouwbare NAS zoekt.
Eindscore: 9/10
  • Hardware & Bouwkwaliteit: 10/10
  • Snelheid: 9/10
  • Gebruiksgemak: 9/10
  • Software: 6/10 (het werkt al goed en is erg intuïtief, maar omwille van de bugs nog een 6. Ik ben er echter vrij zeker van dat dit met enkele updates zomaar een 8 of 9 kan worden)
  • Waar voor je geld: 9/10

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Ugreen NASync DXP4800 Pro?