Ik zocht al een tijdje een travelrouter om op reis makkelijk over capative portals heen een beveiligde verbinding met het thuisnetwerk op te zetten. Dit apparaat was een voor de hand liggende keuze voor mij, aangezien ik thuis al het hele netwerk met Ubiquiti apparatuur heb opgebouwd.
Bij het opmaken van de doos viel mij pas het hele compacte formaat op. Net iets groter dan een creditcard en iets dikker dan een moderne telefoon. Bijgeleverd is een korte USB-C naar USB-C kabel om het apparaat te voeden. Dit kan via een telefoon of een USB-C adapter.
Instellen gaat via de Unifi App. Bij het aanzetten van de travel router werd deze na het opstarten door de app herkent en werd gevraagd om te verbinden. Eerst heb ik deze met het lokale wifi verbonden om de firmware bij te kunnen werken. Dit is aan te raden om de laatste functies te kunnen gebruiken.
Ik heb het apparaat nog niet buiten de deur getest, maar wel via een hotspot van mijn telefoon. Deze was met 5G verbonden en fungeerde als publieke WiFi back-end. Daarna heb ik Wireguard lokaal ingericht, want ik heb nog een Unifi Cloudkey Plus Gen2 welke geen Teleport ondersteund. Dit heb ik in mijn geval gedaan op een Raspberry Pi die Home Assistant draait, waar dit via een add-on simpel te installeren is. Hoe dit verder in te richten laat ik hier buiten beschouwing, dat is online te vinden.
In principe komt verbinding maken op lokatie op het volgende neer:
- Je start de travel router op door deze te voeden.
- Na het opstarten (indicatie op het scherm van het apparaat), verbind je via de Unifi Network app op je telefoon met de router.
- Verbind met een internet wifi punt. Het apparaat scant welke beschikbaar zijn en eventueel kan via de telefoon op een captive portal worden ingelogd.
- Maak verbinding met VPN. In mijn geval is dit een QR code met Wireguard gegevens. Als je dit eenmaal opgezet hebt onthoud hij deze. Teleport is andere optie die voor veel mensen nog simpeler is als je dit kan.
- Configureer WiFi van de travelrouter zelf, zodat andere apparaten hiermee verbinding kunnen maken.
Naast verbinding via WiFi is het ook mogelijk up en downstream apparaten via de twee UTP poorten te verbinden. Ook kan via USB-C nog een apparaat worden aangesloten, maar dit heb ik zelf niet getest en zal ik in de praktijk niet gebruiken.
Positieve punten tot nu toe:
- Klein en compact
- Makkelijk via app in te stellen
- Naast WiFi ook bedrade aansluiting mogelijk
Nadelen:
- Wireguard VPN server is essentieel indien je geen next-gen gateway apparaten bezit en je een beveiligde verbinding wil naar je thuisnetwerk of andere lokatie.
- Als je in de Network app zit en naar andere instellingen kijkt kan je niet makkelijk terug naar de travel router. Ik moest dan app geforceerd sluiten en opnieuw starten om verbindingsscherm opnieuw op te roepen. Mogelijk wordt dit nog verbeterd in toekomstige app updates.