Tweakers heeft al een uitgebreide review geschreven over deze TV, en wat mij betreft heeft deze TV helemaal terecht de Ultimate award gekregen. Zelfs mijn vrouw is onder de indruk van de beeldkwaliteit, en dat zegt wat, want zij is nooit onder de indruk van tech.
In deze review deel ik dan ook met name de dingen die mij zijn opgevallen, en die ik in andere reviews niet ben tegen gekomen. Ik begin bij de Pluspunten.
Indrukwekkende Ambilight
Dit is mijn eerste TV met Ambilight, en ik dacht eerlijk gezegd dat het mij niet zoveel zou doen. Maar, dit werkt extreem goed! Ook op donkerkleurige muren, zie foto:
Je moet hiervoor wel eerst even de muurkleur in de Ambilight instellingen veranderen naar een kleur die er het meest in de buurt komt, maar daarna werkt het bijzonder goed!
Makkelijk natuurgetrouwe kleuren
Tot nu toe was ik eigenlijk altijd gewend dat je bij TV's alle software optimalisaties uit moest zetten om een beetje natuurgetrouwe kleuren te krijgen. Bij de Philips OLED950 is dat anders.
Ja, sommige AI functies werken de beeldkwaliteit tegen. En je kunt nog steeds bewegingen zó vloeiend weergeven dat je er misselijk van wordt, maar al met al is deze TV vrij makkelijk zo in te stellen dat de kleuren natuurgetrouw zijn.
Out of the box was rood té rood en blauw té blauw, maar door een beetje te spelen met de AI functies in de Helderheid en Kleur instellingen was dit zo gecorrigeerd. Daarnaast kun je ook de OLED verlichting wat terugdraaien om de helderheid te beïnvloeden, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit en kleurweergave.
Vervanger voor de Nvidia Shield
Dé reden om een Nvidia Shield aan te schaffen in het verleden, voor mij althans, was dat je van je digitale media kon genieten met ongecomprimeerde audio, dus bijv. Dolby TrueHD en DTS-HD MA. TV's zijn namelijk doorgaans niet in staat om deze formaten af te spelen.
Let op: het gaat hier dus niet om pass-through van een mediaspeler via je TV naar je audiosysteem. Het gaat hier specifiek om audio afspelen/doorgeven vanuit je TV (vanuit een app) náár je audiosysteem.
Bij andere TV merken (ik wil zelfs voorzichtig zeggen;
alle andere TV merken) wordt audio vanuit bijv. Plex of Kodi gecomprimeerd naar een "mindere" versie. Dolby TrueHD Atmos wordt bijv. "gewoon" Dolby Digital Atmos en DTS-HD MA wordt DTS, afhankelijk van de audio pipeline van de TV. Dit was zo bij mijn Sony A95K, LG C1, maar ook bij de TCL 43C61B van m'n zoon.
Maar toen ik een film in Plex opzette op deze Philips OLED950, klonk het geluid beter. Eerst verklaarde ik mezelf voor gek; het zal wel door het mooiere beeld komen, ofzo. Maar toen keek ik in m'n Sennheiser-app en zag ik dat m'n Ambeo Max Dolby TrueHD Atmos aan het afspelen was. En toen ik een film opzette met DTS-HD MA (met DTS:X) werd dit ook gewoon zo doorgegeven!
Deze TV heeft dus niet alleen ondersteuning voor pass-through van deze mediaformaten (zoals de meeste TV's), maar kan het ook daadwerkelijk afspelen.
Dit, en het feit dat de Google TV interface écht vlot is (apps starten meteen op, animaties zijn instant en vloeiend) maakt deze TV w.m.b. je mediaspeler overbodig!
Tot zover lijkt het de perfecte TV te zijn! Helaas zijn er ook wat minpuntjes die ik nergens anders benoemd zag.
!Strak aan de Muur
Ik ben een fan van alles strak, daarom hang ik ook altijd mijn TV's strak aan de muur en werk ik de kabels weg. Zoals je misschien wel opviel op de foto's hierboven, heb ik dat bij deze TV nog niet gedaan. En dit komt, omdat er nog wat werk aan de winkel is.
Deze TV heeft nl. aan de onderkant een hele dikke (~2cm) opstaande rand, ik gok om de Ambilight onder een betere hoek te kunnen plaatsen, of iets dergelijks.
Zoals je ziet op de foto, is mijn muurbeugel (incl. het deel wat aan de muur hangt) even dik. Deze muurbeugel is die uit de COMFORT serie van Vogel's.
Het gevolg hiervan is dat de Ambilight aan de onderkant verdwijnt én dat de kabels niet door het midden van de TV eronder uit kunnen komen.
Nu gaan we de woonkamer stucen in de Meivakantie, dus ik heb met mezelf afgesproken van die gelegenheid gebruik te maken om een nieuwe, dikkere muurbeugel aan te schaffen en de kabels dán wel netjes weg te werken.
Om gebruik te maken van de Ambilight aan de onderkant, moet je muurbeugel dus minimaal 2.5 cm dik zijn. Het liefst dikker voor een vol effect. Helaas betekent dit dus wel dat je TV strak aan de muur hangen niet mogelijk is.
Afstandsbediening
De afstandsbediening van mijn Sony A95K was perfect, eigenlijk. Het enige minpunt was de on-screen numerieke toetsen. Maar goed, hoe vaak gebruik je die nou?
Wat die afstandsbediening zo fijn maakte waren de aanwezigheid van fysieke mediatoetsen en verlichting op basis van beweging; op het moment dat je 'm oppakte lichtte alles op en wist je precies waar je moest drukken.
Deze afstandsbediening heeft geen verlichting op beweging én de media toetsen zijn verstopt. Tussen de volume- en kanelen-rocker (wat ook log oogt) in zit een toggle klopje. Deze onthult verlichte numerieke toetsen én de media toetsen. De navigatieknoppen worden numerieke toetsen, en de gekleurde knoppen (die ik altijd Teletekst-knoppen noem) veranderen in mediaknoppen.
Het rare aan deze designkeuze vind ik, dat je numerieke toetsen bijna nooit meer gebruikt, maar mediatoetsen wél! Andersom gebruik je de "Teletekst-knoppen" ook nooit (althans ik niet) en de D-pad wel. Dus, hadden ze beter gekleurde LEDjes kunnen plaatsen onder fysieke Mediatoetsen. Dan was het perfect geweest.
Daarnaast vind ik de backlight wat zwakjes. Het verlicht écht alleen de numerieke en media knoppen. De rest wordt een beetje bijgelicht. Dit zie je niet goed terug op de foto, omdat m'n telefooncamera teveel z'n best doet
Bloatware
Wat mij verraste, gezien het prijssegment van deze TV, was de aanwezigheid van bloatware. Bij m'n Sony TV (zelfde prijssegment destijds) was dit niet aanwezig.
Helaas is het ook de hardnekkige variant. Ze kunnen nl. niet gedeïnstaleerd of uitgeschakeld worden, zoals dit meestal wel bij je Android telefoon of andere TV's kan.
Het is ook geen sponsorware, zoals streamingdiensten (behalve Amazon Prima), maar niets toevoegende apps, zoals:
- NFT collector,
- Canal+ HD, en
- Een demo modus, die duidelijk voor display in de winkel is.
Je kunt ze ook niet meer verstoppen achter een "Meer" knop, want Google TV heeft ervoor gekozen om alle geïnstalleerde apps in één lange rits weer te geven. Het beste wat je dus kunt doen is ze naar het einde van de rits verplaatsen. Erg jammer.
Al met al ben ik super tevreden met deze TV, en geef ik hem (ondanks de minpunten) alsnog 5 sterren. Het zijn wat mij betreft nl. geen punten die m'n keuze hadden beïnvloedt. Ja, ik was graag op de hoogte geweest van die onderrand, want dan had ik meteen een dikkere muurbeugel mee besteld. Maar ook dat is w.m.b. geen dealbreaker.
De spectaculaire beeldkwaliteit én Ambilight maakt eigenlijk alles goed. Tel daarbij op dat deze TV daadwerkelijke ondersteuning biedt voor alle audioformaten en dan is ie toch wel
bijna perfect. Zoals ik eerder ook al zei, hij heeft die Ultimate award van Tweakers dubbel en dwars verdiend.